Al' se nekad dobro jelo...
#16
Posted 10 February 2008 - 21:27
#17
Posted 10 February 2008 - 22:35
Ono sto se gubi jeste rodobavnje, odnosno kuvanje jela koja zahtevaju sate i dane jako teskog rada - moja zena recimo ne razvlaci svoje kore za pite, iako i njena i moja majka to umeju. Nadam se da ce i to nauciti pre nego sto ove dve zaborave ili vise ne budu available - zaista je u pitanju vise stvar vremena nego bilo sta drugo, to je vestina koja mora da se vezba sa nekim iskusnim pored tebe, a to je dosta tesko u pecalbi. Druga stvar je zimniva, u stvari....ajvar i pindjur. To dobijamo povremeno od mama i to je to. Cujem da ima da se kupi jednako dobar kao sasvim pristojan domaci doduse (a i ovde vidim da ih magripa reklamira).
E sad, ja licno mislim da je kuvanje mnogo drugacije sada nego ranije i da se mnogo vise radi iz zadovoljstva nego ikad ranije. Nase mame, a bake pogotovu nisu mogle da ne prave zimnicu jer deca jednostavno ne bi imala nikakvih vitamina zimi. Zato su morale da robuju dva meseca umesto da uce da prave kinesku hranu za to vreme (npr). Jednostavno se industrija strasno razvila i puno vise sastojaka je dostupno, i mnogo je vise kvalitetne robe koja se moze kupiti gotova, ili polugotova, pa se moze koristiti tek kao pocetni sastojak za nesto drugo ili se moze raditi na necem drugom. O znanju do kojeg se moze doci lakse nego ikada da i ne govorimo (stotine hiljada kuvara, programa, casova...), kao i sastojcima za koje se nije ni culo. Ako bi morao da se odlucujem, rekao bih da se u globalu verovatno sada bolje kuva nego ranije. Secam se i ja nekih fenomenalnih obroka kod baba i mama, ali se secam i nejestivih kod nekih drugova, i specijalno kod caletove tetke. Kad god smo isli kod njih u posetu on je pokusavao da nadje izgovor da ne ostanemo da rucku. Nije uvek uspevalo, mnogo ga je volela...ta zena nije bila u stanju da isprzi jaja kako treba, przen krompir je imao neki grozan ukus koji nisam uspeo da identifikujem do danas. Musaku i da ne spominjem. Palacinke nisi mogao da pregrizesh, kao da ih je pravila od unutrasnjih guma za bicikle. A bila je generacije moje babe, i cak veliki deo zivota provela i njenoj kuci.
#18
Posted 10 February 2008 - 23:49
Taj je jako dobar, obzirom da nije domaci.
Tegla je srcastog oblika, a gore je braonkasti papir povezan gumicom, kao da asocira na domace.
E taj te OK. Postoji i obican i ljut a tetka mi bas rece da taj kosta 3 puta vise od bilo kog drugog, tako da je to vec znak kvaliteta.
Sad nisam sigurna da sam dobro zapamtila dinarske odnose, ali ako velike tegle (860grama) kostaju 80 dinara, taj Bakin ajvar kosta 150 dinara za duplo manju teglicu. Ja sam taj uvalila drugarici kao domaci (iz zezanja) i nije primetila
#19
Posted 10 February 2008 - 23:54
Ja danas bas razmisljam o tome i planiram da napisem da mi se cini da to nije toliko generacijski koliko zavisi na licnim afinitetima i talentima. Evo moja mama je fenomenalna kuvarica, jednostavno joj sve ide, ima zelju, volju, strpljenje, spretnost. Njena rodjena sestra, odrasle zajedno držeci se za istu suknju iste majke ne ume da skuva puding da joj ne zagori a o krompiricima da i ne pricam. Bila je, i sad je jos uvek, i neuredna i spora i losa. Ona nije uspevala ni kupovno lisnato testo da ispece bez vatrogasnih kola ispod njenog prozora.A bila je generacije moje babe, i cak veliki deo zivota provela i njenoj kuci.
#20
Posted 11 February 2008 - 00:08
pisacu jos. sad mi nona spava pa da ne smetam s taNtaturom
#21
Posted 11 February 2008 - 01:01
Ajde sada nam samo reci da je tvoja zena EngleskinjaMoja zena kuva bolje od svoje majke (koja uopste nije losa), a bogami i od moje (koja je sjajna). Moja majka kuva bolje od obe moje babe (koje su bile zaista do jaja).
#22
Posted 11 February 2008 - 01:11
Ajde sada nam samo reci da je tvoja zena Engleskinja
nije, ali je sve kuvanje naucila u engleskoj. Dok se nismo otisnuli 92ge zajedno iz beograda nije umela da isprzi kajganu.
A nisu ni ostale engleskinje nesto razlicite po mom iskustvu, mada nisam ovde puno jeo po kucama (odnosno ima ih ovakvih i onakvih).
@wegga: identicna prica sa mojom mamom i njenom sestrom - za nju ne znam da li ume jaja da isprzi posto nikad nisam ni cuo ni video da je pokusala
#24
Posted 11 February 2008 - 12:07
Takodje, postoji "Jovan" nekakvo mleveno mediteransko povrce (paprika, plavi patlidzan, paradajz).
Ajvar mozete "doraditi" ako volite dodajuci mu po ukusu ulje, sirce i/ili beli luk.
Sto se krastavcica tice, uvozni madjarski iz Sainsbury's su odlicni, ali za moj ukus moraju biti oni koji su u sirecetu (in vinegar) a ne u slatkom sircetu (in sweet vinegar).
Svet je zaista postao globalno selo.
#25
Posted 11 February 2008 - 12:26
E splitovace nas u 'ajvar u emigraciji' ako ovako nastavimo
#26
Posted 12 February 2008 - 17:51
Vidim da zivis u Pragu.
Posavetuj me oko dobrih knedli (sa ili bez slaninice) uz govedinu ili divljac, u aromaticnom sosu.
#27
Posted 15 February 2008 - 23:14
Ima se utisak, wegga, da odlicno kuvas, a i da mnogo znas.
Vidim da zivis u Pragu.
Posavetuj me oko dobrih knedli (sa ili bez slaninice) uz govedinu ili divljac, u aromaticnom sosu.
Pročitala sam tvoj post još prekjuče pa sam pokušala da nešto nadjem, ali obzirom da knedle nikad nisam pravila, nisam bila sigurna u recepte po knjigama i internetu. Pitacu jednu drugaricu, ako ona ima nešto isprobano, poslacu.
Ja češku hranu mnogo ne volim, mada kad me neko ubedi da je dobar restoran ponekad uzmem tu češku klasiku (knedliky, pečenje, dinstani ribanac) tek da ne budem nepristojna u restoranu i kažem da ništa ne volim
Obzirom da to ponekad pojedem, onda mi ne pada na pamet da to kuvam.