Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Nekretnine u Srbiji


  • Please log in to reply
16002 replies to this topic

#11521 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 25 July 2014 - 21:59

Vest je malo sumnjiva jer ovogodisnji porez ne moze biti veci od 80% u odnosu na proslogodisnji.

Tako da je nemoguce da su prosle godine platitli 15.000, a ove 80.000.

Ali da ce ga narednih godina placati mozda ovoliko, placace ga.

 

http://www.telegraf....rez-na-udzericu

 

Vest je demantovana.

 

On, međutim, objašnjava da se u konkretnom slučaju radi o vlasniku kuće Jovanu Milosavljeviću, da je on prošle godine bio obavezan da plati 14.929 dinara na ime poreza na svoju kuću, dok je za ovu godinu njegova poreska obaveza utvrđena na iznos od 26.872 dinara, kaže i da je on to platio u celini i ođednom i da je netačno da se žalio poreskoj upravi na rešenje.

http://novosti.rs/ve...imalno-80-posto

 

 

Stanari Dr Ivan Ribar i dalje zabrinuti, ali sada ih muce druge brige. Vec su krenuli da gledaju po kojoj ceni mogu da ih prodaju.

Oni koji veruju da ce se sve sanirati, evo sanse da kupe nove stanove verovatno stvarno bagatela. Tu su sve ljudi sa malom decom i mislim da nece rizikovati. Mnogi ce ga dati jako jeftino sam da ga se ratosiljaju.

 

Zitelji koji su ovde kupili nekretnine brinu se da će one neuporedivo manje vredeti posle ovog problema.

 

Ko može da mi garantuje da posle radova neće i dalje biti fenola - pita se Ivana. - Čak i da sve urade kako treba, ja sam navukla strah i ne znam da li ću moći da se vratim da živim tamo normalno. Raspitala sam se malo i svi agenti za nekretnine su mi rekli da nema šanse sad da prodam stan, kada se vest o postojanju štetnog gasa pročula.

 

Njene strahove potvrđuju i stručnjaci u agenicijama, koji kažu da će, čak i kada se otkloni fenol, teško izdavati ovi stanovi.

- Oni koji bi sada ili za nekoliko meseci hteli da prodaju stanove u spornim zgradama, moći će to da urade ali po nižim cenama - misli Aleksandra Kon iz „Alka nekretnina“. - Stanovi mogu da se prodaju, ali će vlasnici morati da pristanu na od 20 do 30 odsto lošiju ponudu.

http://novosti.rs/ve...a-od-ponedeljka

 

 

 

Kakvo sada znacenje ima vest iz marta ove godine.

http://balkans.aljaz...drzavna-gradnja


Edited by Gant, 25 July 2014 - 22:32.

  • 5

#11522 BBbold

BBbold
  • Members
  • 112 posts

Posted 25 July 2014 - 23:38

Gant, bravo za novi avatar !!


  • 2

#11523 Lucius Tarquinius

Lucius Tarquinius
  • Members
  • 227 posts

Posted 25 July 2014 - 23:43

Realizacija od pre mesec-dva:

 

Vozdovac kod crkve, 68 kvm, lep sprat (ne moze da se seti poznanik koji je tacno), mirna ulica, starogradnja 25 godina, papiri uredni, sredjen fantasticno neposredno pre oglasavanja (nova kuhinja, kupatilo, plakari - vlasnik je planirao da zivi u njemu - rekose mi da je ulozeno oko 17-20 000 evra) - prodat za 1450 eur/m2. 

 

Prodaja je krenula na jesen prosle godine, bilo je dosta zainteresovanih, od toga par "bezobraznih" ponuda i nekoliko ozbiljnih.


  • 2

#11524 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 26 July 2014 - 00:33

....

Sto se tice Medvescaka, mozda sam upotrebio prejaku rec - moj je utisak da je on uvek bio na glasu medju narodom kao istorijski centar sa znamenitostima, i da mu je zbog toga cena i najvisa. Mada, oko 2008/09 godine, rekao bih da je Jarun bio najtrazeniji, ne znam kakvo je stanje sada...

 

.....

 

Meni je Zagreb odlican putokaz pravca kretanja cena nekretnina u Beogradu. Samo sto za razliku od prodavaca u Zagrebu koji su shvatili, kako si rekao, da su "nekretnine propale", vecina prodavaca u Beogradu smatra da njihove nekretnine jos uvek imaju sanjanu vrednost. Ali ima vremena, shvatice i oni, bez obzira na balkansku pamet...

 

Ne bih hteo da se topik pretvori u "nekretnine u svetu," ali cu odgovoriti jer ima veze sa Srbijom, tj. stanjem na trzistu.

Medvescak je opstina, a jedna od glavnih ulica, kojom prolazi i tramvaj, se zvala "Ulica Mose Pijade" - dok tzv. "demokrate" nisu dosli na vlast, pa brze-bolje i ulici vratile ime Medvescak. U toj samoj ulici, kao i pojedinim delovima opstine, ima vila i vrednih nekretnina. No, u proseku, opstina nije pozeljnija od nekih drugih.

 

Elitni deo je severni deo opstine centar, tri ulice: Pantovcak, Zelengaj i Tuskanac. Tu su rezidencije konzula, ambasadora, drzavne "pavlake" i slicnih. Moja kuca je u Zelengaju, a 100 metara vazdusne linije od Tudjmanove vile (o tome kako se nje docepao, posebna je prica i spada na Politiku...)

Moja kuca je na najvecem platzu u ulici - iza kuce je ogromna basta i vocnjak, preko 3000 m2. Par investitora koji su se pokazali zainteresovanima su je hteli zbog platza. No, jebiga, po urbanistickom planu, veliki deo je tzv. "zelena zona" - kao, park, pa nije dozvoljena gradnja. Tu ulece politika, tj. balkanske mucke. Malo dalje, jedan tajkun je kupio komad zelene zone, pa dogovorio da se promeni urbanisticki plan i sagradio maltene dvorac. Ja nemam "vezu," a ispod casti mi je da nekoga vucem za rukav i podmicujem. Tako, prodajem bud-zasto.

Ne bih se iznenadio da i u Beogradu ima slicnih situacija, mada mi ni jedna konkretna nije poznata.

 

A ono gde sva moja prica ima veze sa BG i Srbijom, a i temom o bankrotu drzave:

 

I u Hrvatskoj je par decenija motor BDP-a i rasta bila gradjevinska industrija. I stambena, i infrastrukturalna. Zato Hrvatska ima silno lepe autoputeve. Niko nije obracao paznju na to da se sve finansiralo iz zaduzivanja, pa je tako danas dug samo Hrvatske neuporedivo veci od duga SFRJ pre raspada...

Izgradjeno je i na hiljade stanova. Ali, dosao je "djavo po svoje" - demografski, broj stanovnika pada, statistike su pune dece koja jedva cekaju da pobegnu cim zavrse skolu, penzioneri su osiromasili, a industrije/proizvodnje nema.

Zvuci poznato?

I sad, nakon onoga sto vi zovete "balon," postoje hiljade novih neprodatih i neuseljenih stanova. Investitori su spustili cene da prebiju na nulu ili umanje gubitak, profita vise nema - a to je oborilo i cene stare gradnje. Drzava/politika muku muci da nadje resenje. Lepo od njih, ni meni nista ne znaci, jer je vrednost onoga sto imam malo vise od pola koliko je vredelo pre 10 godina.

To kazem kao prodavac.

A, kao kupcu, bas mi izgleda povoljno.

Gledam Suboticu i okolinu jer sam se tamo lepo proveo u mladosti i znam neke ljude. Vidim da kuce, kao onaj oglas koji sam citirao u prethodnom postu, kostaju mali procenat onoga koliko su gastarbajteri platili da ih sagrade. Zasto? Zato jer nema proizvodnje, nema privrede.

Da tamo neki BMW ili Siemens sagrade fabriku auto delova ili sijalica, zaposleni bi imali para koje bi trosili lokalno, trebali bi negde da zive, cene bi porasle.

Ovako, to je zanimljivo samo starcima. Ja bih dosao sa americkom penzijom, i ne trazim posao.

 

Zato ne verujem u taj Beograd na vodi - ma, kome ce da prodaju hiljade skupih stanova i hiljade kvadrata poslovnog prostora, kad niko nista ne radi?

Bilo bi bolje da grade industrijski park i fabrike za koje imaju osigurano trziste - a nakon toga, nekretnine ce doci same od sebe.

 

Ovo je razmisljanje malog zorana, nisam ekonomista, pa, ako gresim, voleo bih da mi neko ukaze na gresku.


  • 9

#11525 Helmut Dukadam

Helmut Dukadam
  • Banned
  • 288 posts

Posted 26 July 2014 - 00:34

to deluje jako, jako skupo. za taj novac se danas kupuje daleko bolja lokacija, vracar (van premijum zone) ili donji dorcol.


  • 7

#11526 Lucius Tarquinius

Lucius Tarquinius
  • Members
  • 227 posts

Posted 26 July 2014 - 01:29

Medvescak je opstina, a jedna od glavnih ulica, kojom prolazi i tramvaj, se zvala "Ulica Mose Pijade" - dok tzv. "demokrate" nisu dosli na vlast, pa brze-bolje i ulici vratile ime Medvescak. 

 

Hvala na obrazlozenju. Ja sam na umu imao celokupnu opstinu, odnosno cetvrt Gornji grad - Medvescak, koja obuhvata i te tri elitne ulice, zbog nacina na koji Centar nekretnina prati prosecnu oglasenu cenu.

 

http://www.centarnek...ravanj_2014.pdf

 

http://zagreb.hr/default.aspx?id=13433

 

Za kucu ne znam, ali mi je malo neobicno da ne mozes prodati stan po ceni od 825 eur/m2, s obzirom da je prosecna oglasena cena za Maksimir oko 1750 eur/m2... Ne mogu da verujem da je toliko odstupanje izmedju oglasene i kupoprodajne cene. Da li znas za neku skoru realizaciju na slicnoj lokaciji? Koliki su troskovi za komunalije ukoliko je stan prazan, posto pretpostavljam da i izdavanje ne ide savrseno? (Znam da malo idemo offtopic ali bilo je ovde reci i o Budimpesti, Sofiji, Solunu i Atini, pa mozemo mi koju o Zagrebu  :) )

 

to deluje jako, jako skupo. za taj novac se danas kupuje daleko bolja lokacija, vracar (van premijum zone) ili donji dorcol.

 

I mene je iznenadila cena. Ja sam sad na brzinu naleteo na starogradnju koja je bila oglasena na 1200 eur/m2, i novogradnju od 1350 eur/m2...

 

Mada kad uzmes da je ulozeno u renoviranje nekih 250-300 eur/m2, otprilike je to-to...


  • 0

#11527 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 26 July 2014 - 03:07

....

Za kucu ne znam, ali mi je malo neobicno da ne mozes prodati stan po ceni od 825 eur/m2, s obzirom da je prosecna oglasena cena za Maksimir oko 1750 eur/m2... Ne mogu da verujem da je toliko odstupanje izmedju oglasene i kupoprodajne cene. Da li znas za neku skoru realizaciju na slicnoj lokaciji? Koliki su troskovi za komunalije ukoliko je stan prazan, posto pretpostavljam da i izdavanje ne ide savrseno? (Znam da malo idemo offtopic ali bilo je ovde reci i o Budimpesti, Sofiji, Solunu i Atini, pa mozemo mi koju o Zagrebu  :) )

....

 

Ne znam, jako je malo toga. Oglasa koliko hoces, a kupoprodaja malo.

 

Komunalije slabo pratim jer sam daleko, a sporazum je E100 plus komunalije i placa ih podstanarka. Mozda je tesko objasniti, no ovde u tudjini, ne bih da se bakcem sa detaljima. nek placa koliko joj treba.

 

Oglasena cena nema veze sa zivotom. Sad, izracunaj/razmisli: ja sam uzeo "line of credit" - dakle, nenamenski kredit bez pokrica - sa godisnjom kamatom 8%. Namenski ili neki drugi kredit bi bio jevtiniji. Na 25 000 $. (evro/dolar je bio povoljniji razmer u korist dolara nego danas) Ostatak, imao sam gotovinu.

 

Zasto sam kupio, onda misleci - jevtino? Zato jer, kad se sve privatizovalo, cene su bile smesne. Ljudi su privatizovali tzv. "drustveni" stan od 100 m2 za par desetaka dojcmaraka. E, kad su Srbi u strahu (opravdanom ili ne, druga je prica) prodavali, misleci da ostvaruju dobitak i seleci iz Zagreba, za duple pare, iako ispod objektivne tada vazece trzisne vrednosti, uleteo sam.

 

Jedna razlika (iz tzv. "mesane" sam familije) je da tada iz BG nije bilo takve bezanije.

 

Razlog sto ne mogu da ti kazem ni za jednu ostvarenu kupoprodaju je sto ni za jednu ne znam.

Evo ti jedan link, mozda ti posluzi: http://www.oglasnik.hr/

 

Sve je stalo, crklo, krepalo, nazovi kako hoces.

 

Danas, hvala qrtzu, ta nacionalisticka euforija je manje-vise nestala, a vratila se ekonomija. I onda, sve nas je po celu lupio cekic realnosti: nema proizvodnje, nema nicega, nema vrednosti nekretnina.

 

Ako si radoznao, postavicu slike sa Google Earth - lepo da se vidi, ali nece biti razlike u budjelaru.


  • 1

#11528 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 26 July 2014 - 21:35

Sve je stalo, crklo, krepalo, nazovi kako hoces.

 

Nije jos. Ovo je jos uvek odlicno stanje kakvo ce za neku godinu biti.

 

 

Agenti ce nam biti obrazovaniji nego faks da su zavrsili :)

 

Pored toga što će za polaganje ispita morati da savladaju obimno gradivo iz oblasti prava, finansija, prometa nekretnina i prostornog planiranja, za izlaženje na ispit neophodno je da iskeširaju po 14.000 dinara. To znači da će se na ovaj način u državnu kasu sliti oko 56 miliona dinara, iako u Ministarstvu tvrde da će te pare biti potrošene na organizaciju ispita.

Milosav Teofilović, predsednik Nacionalnog udruženja za poboljšanje kvaliteta u prometu nekretnina, kaže za Kurir da će agentima biti potrebno mnogo vremena za polaganje ispita i da će to mnoge odvratiti od ovog posla.

 

- Ispit će se polagati pred četvoročlanom komisijom koja traži poznavanje pravnog i finansijskog dela, metodike u posredovanju i prostornog planiranja. Ako kriterijumi za polaganje ispita budu visoki, biće problema.

 

Željko Stojanović, predsednik Radne grupe za izradu podzakonskih pravilnika u Ministarstvu trgovine, kaže za Kurir da je polaganje ispita za trgovce nekretninama uvedeno da bi se u toj oblasti uveo red.
- Do sada su se tim poslom bavile tetke s papilotnama i varjačom u ruci. Uvođenjem polaganja ispita želimo da prodaja nekretnina postane profesija na visokom nivou kako bi naši agenti mogli da se nose s konkurencijom iz inostranstva.

http://www.kurir-inf...-clanak-1480861


  • 2

#11529 bpprr

bpprr
  • Members
  • 765 posts

Posted 27 July 2014 - 11:29

I Vracar poceo da popusta?

 

IM72KvVracar.png


Edited by bpprr, 27 July 2014 - 11:30.

  • 5

#11530 Lucius Tarquinius

Lucius Tarquinius
  • Members
  • 227 posts

Posted 27 July 2014 - 12:38

I Vracar poceo da popusta?

 

 

Ja sam juce nameravao da postavim stan koji mi je tvitovala agencija, ali rekoh nisu ni stan ni lokacija nesto dobri, ali ipak - 1142 eur/m2, uz "mogucnost dogovora sa kulturnim vlasnikom".

 

Centar, Vracar Juzni bulevar 3.0 stan, povrsine 77 m2, 2 lodje, 6 sprat od 13 spratova. Uknjizen. Renoviran. PVC prozori. Stan je tih izuzetno svetao. Dvostran.

 

http://www.artkey.rs...ja.dot?id=56199


  • 4

#11531 Helmut Dukadam

Helmut Dukadam
  • Banned
  • 288 posts

Posted 27 July 2014 - 13:22

etazno grejanje u sumatovackoj? zar tamo nije odavno prosao toplovod?


  • 0

#11532 bpprr

bpprr
  • Members
  • 765 posts

Posted 27 July 2014 - 13:33

Valjda je svako mogao da bira da li zeli da se prikljuci, TA je 3puta povoljnije od CG
  • 1

#11533 Helmut Dukadam

Helmut Dukadam
  • Banned
  • 288 posts

Posted 27 July 2014 - 13:39

Valjda je svako mogao da bira da li zeli da se prikljuci, TA je 3puta povoljnije od CG

 

 

Stvarno?  U vreme kada sam se grejao na struju, situacija je bila dramaticno nepovoljna za velike stanove, sve preko 30m2 je kostalo boga oca ako zelis da imas istu temperaturu u svim prostorijama. Za stan od 100m2 nije bilo meseca sa racunom ispod 200-250e i to sa TA pecima koje rade samo nocu uz povremeno dogrevanje kada temperatura padne u duboki minus napolju.

 

Nesto se promenilo sto sam propustio da ispratim.


  • 0

#11534 bpprr

bpprr
  • Members
  • 765 posts

Posted 27 July 2014 - 13:45

Stan od 40kv gde smo supruga i ja ziveli je bio smesan za grejanje, ne znam da smo ikada dobili 5000din racun za struju, ne verujem da je za 70kv 5x skuplje. Pretpostavljam zavisi i od stolarije, koliko vidim na slici je nova, i da li si prvi ili poslednji sprat.

Sada za oko 60kv infostan nam izlazi oko 9000din leto/zima odnosno vise od 100000 godisnje.

Edited by bpprr, 27 July 2014 - 13:46.

  • 1

#11535 Helmut Dukadam

Helmut Dukadam
  • Banned
  • 288 posts

Posted 27 July 2014 - 13:57

Stan od 40kv gde smo supruga i ja ziveli je bio smesan za grejanje, ne znam da smo ikada dobili 5000din racun za struju

 

 

grejali ste se etazno na struju ? pricamo o etaznom grejanju na struju - kotao koji se greje na struju sve vreme bez obzira na tarifu.


  • 0