Jump to content


Photo
- - - - -

Mučitelju Sarajeva 33 godine zatvora


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
546 replies to this topic

#91 fft

fft
  • Banned
  • 356 posts

Posted 14 December 2007 - 10:44

Da se ispravim onda. Ovim bljuvotinama vredjas sve ljude koji su bili u Sarajevu i nekog izgubili.


Да, заборавио сам да споменем да сам ја лемур.

Ovo boldovano se zove ratni zlocin. Zato sto niko, pa ni ti, nema pravo da zrtvuje nekog drugog ni za jedan jedini cilj.


Наравно. Само сутра.
http://www.un.org/ic...2003/p807-e.htm
I should point out that the Indictment is not concerned with legitimate military attacks by forces under the control of the Accused, even if such attacks may have resulted in unintended civilian casualties.

U toj jednoj recenici si potpuno opisao razliku izmedju ljudskih bica i pogane gamadi*.
Sve ovo ostalo sto si ti pisao je bedan (jer drugaciji ne moze biti) pokusaj opravdavanja te "logike".
*"bice to pesma o srazu ljudskih bica i pogane gamadi" Dzoni Stulic


Твоји неистомишљеници су дакле гамад. Ко може да приговори таквој логици.

Želja za zauzimanjem neke teritorije oružanim sredstvima (po starinski-osvajanje) jeste zločin, to je onaj "princip krvi i tla" koji toliko zagovaraju radikali, inače jedno od glavnih obeležja nacizma, fašizma ili kako ga već ovde zovemo


Сваки рат подразумева освајање територије, сви у Босни су освајали територију. Сем тога, одбрана своје територије није исто што и освајање туђе. Е сад, ајде да причамо шта је у Босни било чије...

Nositi odgovornost što je došlo do nekog rata je sasvim isto što i voditi rat u tom duhu u kome sam govorila


Није. Једна ствар је започињање рата а друга начин вођења.

Edited by fft, 14 December 2007 - 10:48.


#92 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 14 December 2007 - 11:05

А којим се то "нама" ти обраћаш? Јел се расправљаш са мном или са неким својим умишљеним непријатељима у које си ме сврстао?

Pa vama, srBopatriJotama, kako kome? Neko ko smatra da je opravdano ubijati stanovnike jednog grada snajperom, haubicama, cascavanjem ubijanja civila iz Sarjeva od strane raznih Limonova i ko zna koga sve ne, je za mene sve ono sto cini jednog srBopatriJotu.

Ја искључујем Србију из чланства УН? Јел то као онај ефекат лептирових крила, како се зове, лептир махне крилима у Чилеу и то изазове ураган у Јужном Бостону, Алабама? Ал сам моћан сунце ти жарко... да виш кад се наљутим па кад искључим и Вануату из УН...
Нећу да расправљам о тзв. Хашком трибуналу, то би јако проширило иовако широку тему. Можда неки други пут.

Moze i sledeci put o UN- u (preciznije, Haskom Tribunalu), nema frke. Samo nemoj posle na nekim temama da se pozivas na Rezoluciju 1244, clanstvo u UN- u, podrsku pojedinih zemalja SB- a UN- a...

Ја се уопште не кријем. Ако ти моја осуда злочина није довољна, мораћу некако да живим с тим.

Imas problem sa savescu, siguran sam. Zato si ti tako i nepokolebljiv u stavovima koji nemaju veze sa zdravim razumom. Da izvuces samo jednu ciglu iz tog zida, srusila bi ti se cela kuca.

Јел ти смета ако НАТО интервенцију називам НАТО агресијом?

Moze da je zoves i 'belosvetsko zlocinacko udruzivanje zarad unistenja srpskog nacionalnog bica' to opet nece promeniti sustinu/ smisao te intervencije.

#93 Sheridan

Sheridan
  • Members
  • 3,357 posts

Posted 14 December 2007 - 11:20

Да, заборавио сам да споменем да сам ја лемур.
...


To je znaci, vidim ja nedostatak covecnosti. Samo ne verujem ti, previse si mi krvozedan za lemura.

...
Наравно. Само сутра.
<a href="http://www.un.org/icty/pressreal/2003/p807-e.htm" target="_blank">http://www.un.org/icty/pressreal/2003/p807-e.htm</a>
I should point out that the Indictment is not concerned with legitimate military attacks by forces under the control of the Accused, even if such attacks may have resulted in unintended civilian casualties.
...


Super, hvala za nesto korisno od tebe. Bold je kljucan ja bih rekao. Samo nemoj da mi kazes da nije bilo moguce predvideti civilne zrtve u Srajevu. Osim toga, tvoja recenica se odnosi bas na takve, jer implicira odluku da ce takvih biti ali da bi se svejedno trebalo nastaviti sa akcijom.

...
Твоји неистомишљеници су дакле гамад. Ко може да приговори таквој логици.


O ne, ne svi. Nit isu svi moji istomishljenici ljudska bica. Nije stvar vidis u misljenju nego u moralnim nacelima. Nema tu mnogo misljenja, ili imas stomak da zrtvujes civile za svoje ciljeve ili nemas. Oni koji imaju su ta pogana gamad.

#94 slow

slow
  • Members
  • 3,778 posts

Posted 14 December 2007 - 11:20

I za mene je iznenađenje da je 1992. godine Prvi korpus ABiH je brojao 34500 pripadnika da bi broj narastao na 40500 pripadnika 1995. godine. :rolleyes:

Na više mesta se spominje taj podatak (bosanski izvori) tako da je to izgleda tačno. Ono što me čudi je da se to nije videlo na snimcima agencija 92-95 iz opkoljenog Sarajeva, tako da sam stvorio utisak o malom broju naoružanih ljudi sa muslimanske strane.

#95 pojedinac

pojedinac
  • Members
  • 2,127 posts

Posted 14 December 2007 - 12:44

Ja sam primoran obratiti se ovom skupu morona što pravdaju opsadu Sarajeva kao tretiranje legitimnog vojnog cilja. Kao neko ko je to itekako osjetio na svojoj koži. I ko je, a valjda će se to cijeniti kao autentično svjedočanstvo, učestvovao u obrani grada. Ne u internet odbrani nečijih zvjerstava, nego kao svjedok pokušaja ubijanja jednog velikog grada, njegovog duha i, na kraju, života.

Da vam ne bi ostavio previše mjesta za trolovanje i bježanje u "širi istorijski kontekst" odmah da vam kažem da me savršeno boli kurac za vaše poimanje istorijske pravde kao i kukumavčenje bošnjačke strane da jedini krivci za SAV kriminal isključivo dolaze sa srpske strane. Ovdje ćemo se pokušati koncentrisati na opsadu Sarajeva, okej? To stoji i u naslovu ove teme pa poštujmo.

Opsada je čudo, filozofi interneta. Šta reći na četiri godine preživljavanja na dvanaestom spratu bez struje, vode i plina koju su zatvorili, ukinuli, prekinuli isti ti koje sad opravdavate. Kao na legitiman vojni cilj, u stan mojih sretnih roditelja su uletila tek dva skromna pozdrava sa brda - jedan zapakovan u tenkovsku a drugi, što je završio na balkonu, u nešto manje razornu minobacačku minu. Žao vam, čujem, kolatelarno se jebiga dešava da poneki projektilčić i zaluta. Hvala na toplim riječima sućuti i razumjevanja. I tako oko milion puta u grad, tek nešto manje po linijama oko grada.

Hoćete da čujete kako je to išlo? Kada se neka od linija odbrane grada aktivira, bilo kao pokušaj proboja iz obruča ili stiskanje tog obruča još jače, cijenu plate uglavnom civili. Zločinački um imbecila sa brda je rezonovao na sljedeći način - kada se nešto dešava na linijama mi opletemo neselektivno po civilima pa neka se "Alijini bojivnici" (fuj!) brinu šta im se dešava i iza leđa, sa rodbinom i prijateljima. Ako je recimo akcija na Hrasnom brdu, po zgradama na Čengić Vili i Dolac Malti istog trena počnu odjekivati eksplozije. I to je na početku funkcionisalo kako su zločinci planirali - ja bi više gledao šta se dešava u gradu i razmišljao jesu li mi roditelji i sestra na sigurnom nego se bavio puškaranjem! Opravdavati takav KUKAVIČKI (srpski - herojski, rekao bi Luković) recept ratovanja je podlo i bijedno.

Međutim, kako je opsada uzimala maha i život iz grada curio niz onaj jad od Miljacke, meni je bilo sve jasnije da jedino borbom i otporom mogu svojima u gradu pomoći da prežive. Odaraj koliko hoćeš po civilima, ja sam na liniji i ne mičem se! Međutim, sa brda i dalje ista priča, sa novim detaljima. Sada su legitimni ciljevi i bolnica i groblje i biblioteka i pošta i red za vodu i red za hljeb. Na šta nisu računali, čitajući Politiku i filujući svoj ograničeni um bljuvotinama iz ANUS-a, je, da nas koji smo se odlučili boriti do zadnjeg, ono što ne ubije samo ojača. Bez obzira na zločine i ubijanja civila. Cijena koju smo platili braneći se je ogromna ali bi nam u protivnom bila Srebrenica ili Ovčara ili Karaterm. Na to ja, student mašinstva i nadobudni basketaš, nisam htio pristati!

I tako na sudu završavaju ne osobe koji su se borile protiv neprijateljske vojske već zločinci koji su kao "legitiman" vojni cilj tamanili civile razvalčeći im pamet (copirajt Ratko). Njih pravdati je, također, zločin. Tačka.

#96 slow

slow
  • Members
  • 3,778 posts

Posted 14 December 2007 - 13:09

...

Međutim, kako je opsada uzimala maha i život iz grada curio niz onaj jad od Miljacke, meni je bilo sve jasnije da jedino borbom i otporom mogu svojima u gradu pomoći da prežive. Odaraj koliko hoćeš po civilima, ja sam na liniji i ne mičem se!
...


Napiši, ako imaš živaca, nešto o borbama na liniji. Intezitet, broj poginulih, nedostatak naoružanja i municije, akcije prema neprijateljskoj strani itd. Ovde se malo zna o tome.

#97 pojedinac

pojedinac
  • Members
  • 2,127 posts

Posted 14 December 2007 - 13:13

O tome, Brando, kad otvoriš posebnu temu i pokažeš se ineteresantnim za razgovor o ratovanju. Ovdje samo o zločinima nad civilima i presudi zločincu. Dovoljno će biti da ti kažem, a ti mi ne povjeruješ, da je sigurnije bilo u rovu nasuproj herojskoj armadi brđana nego civilima u gradu!

#98 slow

slow
  • Members
  • 3,778 posts

Posted 14 December 2007 - 13:33

O tome, Brando, kad otvoriš posebnu temu i pokažeš se ineteresantnim za razgovor o ratovanju. Ovdje samo o zločinima nad civilima i presudi zločincu. Dovoljno će biti da ti kažem, a ti mi ne povjeruješ, da je sigurnije bilo u rovu nasuproj herojskoj armadi brđana nego civilima u gradu!


Mislim da nema potrebe za novim topicom.
Do mene su došle neke priče da je bilo jako zahebano i na položajima, ne samo u gradu: veliki broj borbi prsa u prsa, upadanje noću u neprijateljske rovove, nestabilnost nekih linija (prelazile iz jednih ruku u druge itd). Je li to istina?

#99 fft

fft
  • Banned
  • 356 posts

Posted 14 December 2007 - 13:37

Pa vama, srBopatriJotama, kako kome? Neko ko smatra da je opravdano ubijati stanovnike jednog grada snajperom, haubicama, cascavanjem ubijanja civila iz Sarjeva od strane raznih Limonova i ko zna koga sve ne, je za mene sve ono sto cini jednog srBopatriJotu.


А, играмо се етикетирања. То је нешто као страни плаћеник и домаћи издајник, само с друге стране? Извињавам се, нисам заинтересован за ту игру.
Само ме једна ствар интересује, зашто стално инсистираш да правдам било какав злочин кад ја стално понављам да одговорни треба да одговарају, да то није требало радити... ?

Moze i sledeci put o UN- u (preciznije, Haskom Tribunalu), nema frke. Samo nemoj posle na nekim temama da se pozivas na Rezoluciju 1244, clanstvo u UN- u, podrsku pojedinih zemalja SB- a UN- a...


Ти ће ми кажеш.

Imas problem sa savescu, siguran sam. Zato si ti tako i nepokolebljiv u stavovima koji nemaju veze sa zdravim razumom. Da izvuces samo jednu ciglu iz tog zida, srusila bi ti se cela kuca.


Ти баш не можеш да водиш расправу без етикета, оцрњивања противника да је прерушени Едичка, без тога да о људима о којима не знаш ништа мртав ладан кажеш да си сигуран да имају проблема са савешћу? Јел тебе неко некад схвата озбиљно?

Moze da je zoves i 'belosvetsko zlocinacko udruzivanje zarad unistenja srpskog nacionalnog bica' to opet nece promeniti sustinu/ smisao te intervencije.


Пих, како се истопи моја моћ очас посла... малопре сам избацивао Србију из УН, а сад... Sic transit gloria mundi...

To je znaci, vidim ja nedostatak covecnosti. Samo ne verujem ti, previse si mi krvozedan za lemura.


Делити жртве рата на људе и мање људе... ако то није фашизам, не знам шта јесте.

Super, hvala za nesto korisno od tebe. Bold je kljucan ja bih rekao. Samo nemoj da mi kazes da nije bilo moguce predvideti civilne zrtve u Srajevu. Osim toga, tvoja recenica se odnosi bas na takve, jer implicira odluku da ce takvih biti ali da bi se svejedno trebalo nastaviti sa akcijom.


Па, тзв. Хашки суд је оценио да је било и легитимних војних акција ВРС у и око Сарајева, и да ако без намере у тим акцијама страдају и цивили, да то није злочин.
Убијање људи је убијање људи, и то је одвратно и недопустиво. Али теорија да је ВРС требала да се преда како би се избегле цивилне жртве је "мало" натегнута. То наравно не мења чињеницу да је СРК за време опсаде Сарајева неселективно гранатирао град, гађао цивилне циљеве, снајперском ватром убијао цивиле... и да за то неко мора да одговара. Али сва та слика о недужном цивилном граду хероју и зверима с брда којима је једини циљ био да уништавају и убијају је чиста глупост. Управо су "браниоци" тог града први почели са блокадом касарни, нападима на касарне, пресретањем колона ЈНА и убијањем заробљених регрута, сетимо се рецимо и убијања заробљених војника ЈНА из транспортера који се покварио, одвели су их у Велики парк и побили без милости. Споменимо и да су команданти одбране Сарајева, команданти бригада, били предратни сарајевски криминалци који су безочно пљачкали, малтлетирали и убијали српске цивиле из Сарајева, држали логоре, мучили заробљенике... ја немам проблем да признам српске грешке и злочине у и око Сарајева. Али стварати слику каква се ствара је силовање истине и историје.

O ne, ne svi. Nit isu svi moji istomishljenici ljudska bica. Nije stvar vidis u misljenju nego u moralnim nacelima. Nema tu mnogo misljenja, ili imas stomak da zrtvujes civile za svoje ciljeve ili nemas. Oni koji imaju su ta pogana gamad.


Прво, неко ко олако људе претвара у не-људе јако се приближава фашизму, ма који изговор био. Друго, теорија типа "требало је да се предају и изгубе рат јер су знали да ће у рату бити цивилних жртава, ако то нису урадили онда су намерно и свесно жртвовали цивиле те су гамад" је натегнута до бола.

I za mene je iznenađenje da je 1992. godine Prvi korpus ABiH je brojao 34500 pripadnika da bi broj narastao na 40500 pripadnika 1995. godine. :rolleyes:

Na više mesta se spominje taj podatak (bosanski izvori) tako da je to izgleda tačno. Ono što me čudi je da se to nije videlo na snimcima agencija 92-95 iz opkoljenog Sarajeva, tako da sam stvorio utisak o malom broju naoružanih ljudi sa muslimanske strane.


Чуди те? Јеси ли то нов овде?
Слике које су ишле у свет сигурно нису биле слике како браниоци Сарајева струјом убијају војнике ЈНА, стрељају заробљену голобраду децу без милости, обезглављене лешеве Срба, Украјинце католике чија кћерка је радила у тзв. Армији БиХ који су убијени јер су им имена личила на српска... већ ове:
http://upload.wikime...ss_sarajevo.jpg
Е сад, ко је купио, купио је...

Ja sam primoran obratiti se ovom skupu morona što pravdaju opsadu Sarajeva kao tretiranje legitimnog vojnog cilja.


Али прво етикетирај неистомишљенике у старту...

Kao neko ko je to itekako osjetio na svojoj koži. I ko je, a valjda će se to cijeniti kao autentično svjedočanstvo, učestvovao u obrani grada. Ne u internet odbrani nečijih zvjerstava, nego kao svjedok pokušaja ubijanja jednog velikog grada, njegovog duha i, na kraju, života.


То је управо та патетика о којој говорим. Убијање града, урбицид, убијање духа... тај град је изгубио свој дух кад су пропале антиратне демонстрације. Контролу над тим градом преузела је СДА, странка екстремиста и осуђиваних исламских фундаменталиста, преузели су предратни криминалци муслимани, његови грађани Срби су или побегли, или протерани или убијани без казне. Нападана је ЈНА и убијани њени голобради регрути, у канцеларијама су висили натписи "Овдје се назива селам", сви медији тог града ставили су се у службу СДА пропаганде по угледу на Туђманову Хрватску... тај град је изгубио свој дух.
Тај град се поделио, и његови становници су ратовали једни против других. Ни једни ни други нису имали монопол на предратни нестали дух тог града.

Opsada je čudo, filozofi interneta. Šta reći na četiri godine preživljavanja na dvanaestom spratu bez struje, vode i plina koju su zatvorili, ukinuli, prekinuli isti ti koje sad opravdavate. Kao na legitiman vojni cilj, u stan mojih sretnih roditelja su uletila tek dva skromna pozdrava sa brda - jedan zapakovan u tenkovsku a drugi, što je završio na balkonu, u nešto manje razornu minobacačku minu. Žao vam, čujem, kolatelarno se jebiga dešava da poneki projektilčić i zaluta. Hvala na toplim riječima sućuti i razumjevanja. I tako oko milion puta u grad, tek nešto manje po linijama oko grada.


Знаш ли случајно како је било у предграђима? Грбавица, Илиџа, Хаџићи, Вогошћа, Илијаш, Отес, Лукавица... ?
За дежурне скакаче, нити умањујем патње становника града, нити релативизујем нити правдам. Само ме занима каква слика се ствара о свему томе.

Zločinački um imbecila sa brda je rezonovao na sljedeći način - kada se nešto dešava na linijama mi opletemo neselektivno po civilima pa neka se "Alijini bojivnici" (fuj!) brinu šta im se dešava i iza leđa, sa rodbinom i prijateljima. Ako je recimo akcija na Hrasnom brdu, po zgradama na Čengić Vili i Dolac Malti istog trena počnu odjekivati eksplozije. I to je na početku funkcionisalo kako su zločinci planirali - ja bi više gledao šta se dešava u gradu i razmišljao jesu li mi roditelji i sestra na sigurnom nego se bavio puškaranjem! Opravdavati takav KUKAVIČKI (srpski - herojski, rekao bi Luković) recept ratovanja je podlo i bijedno.


Баш, да ли је проблем да нам цитираш где је било ко оправдавао такав рецепт ратовања?
"Злочиначки ум имбецила са брда". Овиме вређаш и обичне војнике и поштене официре ВРС који су само бранили своје домове и своје делове града. Истом логиком могао би се изједначити сваки муслимански војник или официр с Цацом.
Што се тиче брда, ВРС није била на свим брдима око Сарајева. Према Хреши и Требевићу ВРС јесте била на брдима, али су и положаји тзв. АБиХ били на брдима. Према Лукавици и Трнову, муслимански положаји су били у брдима, на Мојмилу, Игману и Бјелашници, као и према Илиџи, где су муслимански положаји били како у граду (Ступ, Азићи, Храсница...) тако и на Игману. Хаџићи су пак били опкољени муслиманском војском са околних брда. Чисто прецизности ради.

Međutim, kako je opsada uzimala maha i život iz grada curio niz onaj jad od Miljacke, meni je bilo sve jasnije da jedino borbom i otporom mogu svojima u gradu pomoći da prežive. Odaraj koliko hoćeš po civilima, ja sam na liniji i ne mičem se! Međutim, sa brda i dalje ista priča, sa novim detaljima. Sada su legitimni ciljevi i bolnica i groblje i biblioteka i pošta i red za vodu i red za hljeb. Na šta nisu računali, čitajući Politiku i filujući svoj ograničeni um bljuvotinama iz ANUS-a, je, da nas koji smo se odlučili boriti do zadnjeg, ono što ne ubije samo ojača. Bez obzira na zločine i ubijanja civila. Cijena koju smo platili braneći se je ogromna ali bi nam u protivnom bila Srebrenica ili Ovčara ili Karaterm. Na to ja, student mašinstva i nadobudni basketaš, nisam htio pristati!


С обзиром ко је водио муслиманску војску, с обзиром како је прошло рецимо заузимање Трнова од стране тзв. АБиХ, с обзиром шта су Цацо, Јука и слични радили Србима у Сарајеву, с обзиром шта је рађено заробљеним регрутима ЈНА, шта је просечан српски војник из околине Сарајева могао да мисли о томе како би прошао да буде заробљен или поражен? У предграђима Сарајева под српском контролом живело је око 100.000 Срба, шта су српски војници могли да мисле о судбини својих породица ако они попусте? Ти то не схваташ или нећеш да схватиш. Ти и 12 година после рата пљујеш непријатељску војску као да је 93, и причаш како је једини излаз био борба до последњег. А једини излаз је био - мир. Мир, компромис, а не нечија победа.

I tako na sudu završavaju ne osobe koji su se borile protiv neprijateljske vojske već zločinci koji su kao "legitiman" vojni cilj tamanili civile razvalčeći im pamet (copirajt Ratko).


Тако је.

#100 fft

fft
  • Banned
  • 356 posts

Posted 14 December 2007 - 13:51

Napiši, ako imaš živaca, nešto o borbama na liniji. Intezitet, broj poginulih, nedostatak naoružanja i municije, akcije prema neprijateljskoj strani itd. Ovde se malo zna o tome.


Само пар резултата гуглања...

http://www.novigrads...eam.php?kat=114

http://www.63padobra...279a0e44c34eb2d

http://www.islambosn...=...6&Itemid=65

http://bosnae.blogge...hiva/2005/12/05

http://www.prva-slav...nice-14-bs.html

http://www.nezavisne...st=17716&meni=2

Edited by fft, 14 December 2007 - 13:58.


#101 pojedinac

pojedinac
  • Members
  • 2,127 posts

Posted 14 December 2007 - 14:00

Чисто прецизности ради. - moram reći da si ti apsolutni pacijent, pritom i lažov. Pa mi je usitinu mrsko upuštati se u diskusiju s stručnjacima poput tebe. Ali, čitaju ovo i drugi ljudi a i dobro sam raspoložen pa... Znaš, smarate brate s tim sranjima o pravdanju zločina nad Sarajevom i njegovim stanovnicima. Jeste i Caco i Juka i pička materina ali opsada grada i sistematsko ubijanje civila je jedno a ti kriminalci i njihovi zločini sasvim drugo (kako li ono završi Caco - krije se po Turskoj a ja internetom njegove postupke pravdam, jel?!). Već sam ti rekao - otvori temu o tome pa da pričamo. Ako ne budeš potpuni smor kao do sada.

Lažeš otvoreno. Kažeš Hadžići su bili opkoljeni! Uzmeš fino rječnik, ćirilica Vujaklija, strana ta i ta, pročitaš šta piše pod "opkoljen" pa se izviniš ovdje svima što nisi znao. Ili si lagao. Okej? Nema brda, muslimani, ovo, ono. Ili si opkoljen ili nisi. Ja čak ni za Sarajevo ne tvrdim da je bilo opkoljeno (a jeste!) jer smo imali taj jadni tunel pa smo kroz njega disali. Njega, da se sjetimo, nismo mogli koristiti kao cestu od Hadžića prema "manje opkoljenim teritorijama". Elem, sereš.

тај град је изгубио свој дух. E, ovo najviše volim. Kao, izgubio je duh i šarm pa je i zločin samim time manji. Več čujem "nisam ja to rekao" a jesi kao što u istu ravan stavljaš "golobrade regrute JNA" i civile u gradu. A, nisi ni to rekao, nema citata. Onda ništa. Samo da ti se još izvinem što si me tukao pa da idemo dalje.

#102 fft

fft
  • Banned
  • 356 posts

Posted 14 December 2007 - 14:19

Чисто прецизности ради. - moram reći da si ti apsolutni pacijent, pritom i lažov.


Ти си глупи простак и примитивац из неке босанске припиздине који није у стању да води дискусију без вређања.

Pa mi je usitinu mrsko upuštati se u diskusiju s stručnjacima poput tebe. Ali, čitaju ovo i drugi ljudi a i dobro sam raspoložen pa...


Хвала ти велика.

Znaš, smarate brate s tim sranjima o pravdanju zločina nad Sarajevom i njegovim stanovnicima. Jeste i Caco i Juka i pička materina ali opsada grada i sistematsko ubijanje civila je jedno a ti kriminalci i njihovi zločini sasvim drugo (kako li ono završi Caco - krije se po Turskoj a ja internetom njegove postupke pravdam, jel?!). Već sam ti rekao - otvori temu o tome pa da pričamo. Ako ne budeš potpuni smor kao do sada.


И опет, нико не правда злочине над цивилиима из Сарајева.
Цацо се крије на шехидском мезарју Ковачи, а објективна сарајевска публика пева песме о њему:
http://www.bhdani.co.../fokus81.htm#f1
Nema vise naseg Cace
djeca placu i jecaju
da im Cace vise nema
jadna djeca to ne znaju.
Ja Allah, ja Allah
zivi Caco u nama
ja Allah, ja Allah
jos je Caco sa nama.
Sto su djeca jadna kriva
sto moraju suze kriti
sto ne smiju svoga Cacu
na ulici spomenuti.
Ja Allah, ja Allah
zivi Caco u nama
ja Allah, ja Allah
jos je Caco sa nama.
Ode Caco tako lako
izgubismo svaku nadu
a Caco je svima bio
zakletva u Starom gradu.

Катарза и суочавање са злочинима par excellance.
Шта ћеш ти да радиш и о чему ћеш да причаш ме не потреса претерано.

Lažeš otvoreno. Kažeš Hadžići su bili opkoljeni! Uzmeš fino rječnik, ćirilica Vujaklija, strana ta i ta, pročitaš šta piše pod "opkoljen" pa se izviniš ovdje svima što nisi znao. Ili si lagao. Okej? Nema brda, muslimani, ovo, ono. Ili si opkoljen ili nisi. Ja čak ni za Sarajevo ne tvrdim da je bilo opkoljeno (a jeste!) jer smo imali taj jadni tunel pa smo kroz njega disali. Njega, da se sjetimo, nismo mogli koristiti kao cestu od Hadžića prema "manje opkoljenim teritorijama". Elem, sereš.


Добро, извињавам се, направио сам грешку. Није било опкољено већ су муслиманске снаге били на већини брда око Хаџића.

тај град је изгубио свој дух. E, ovo najviše volim. Kao, izgubio je duh i šarm pa je i zločin samim time manji. Več čujem "nisam ja to rekao" a jesi kao što u istu ravan stavljaš "golobrade regrute JNA" i civile u gradu. A, nisi ni to rekao, nema citata. Onda ništa. Samo da ti se još izvinem što si me tukao pa da idemo dalje.


Причу о духу сам коментарисао у делу о "убијању духа", нисам га доводио у везу са злочинима. Бедан покушај.
Убиство заробљеног војника је злочин колико и убиство цивила, али ти то ваљда не мислиш ако је тај војник Србин. Елем, ти злочини су се десили на самом почетку рата у Сарајеву, мај, јун 92. Шта је после тога просечан српски војник могао да мисли о муслиманима и њиховој војсци? Да ли је неки Србин чији је рођак рецимо спржен струјом код Скендерије или одведен у Велики парк и стрељан без милости због тога мање жалио и сматрао цивила са супротне стране вреднијим од живота заробљеног српског војника? Коме је одговарало да тим злочинима Србима поручи да према њима нема милости? Да онемогући у старту било какво поштовање противника, заробљеника... ? Да поручи супротној страни да је ово рат до истребљења? А онда слика полуголе рибе и натпис "донт лет дем кил ас... "?

#103 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 14 December 2007 - 14:24

Zamolio bih vas da spustite malo loptu i da prestanete sa medjusobnim uvredama. Sledeci put brisem postove i delim varnove.

#104 Sheridan

Sheridan
  • Members
  • 3,357 posts

Posted 14 December 2007 - 14:28

...
Па, тзв. Хашки суд је оценио да је било и легитимних војних акција ВРС у и око Сарајева, и да ако без намере у тим акцијама страдају и цивили, да то није злочин.
...


I ti bi sad da nas ubedis da prilikom postavljanja opsade sa teskom artiljerijom oko grada nema namere da stradaju civili?

...
Прво, неко ко олако људе претвара у не-људе јако се приближава фашизму, ма који изговор био.
...


Prvo, voleo bih da vidim kako bi to povezao sa fashizmom, cisto da se blamiras jos malo.
Drugo, uopste to ne radim olako, to cuvam samo za najgore i najbesramnije skotove.

...

Друго, теорија типа "требало је да се предају и изгубе рат јер су знали да ће у рату бити цивилних жртава, ако то нису урадили онда су намерно и свесно жртвовали цивиле те су гамад" је натегнута до бола.
...


Zasto je nategnuta? Ako zrtvujes civile za bilo koji cilj igras se boga i cinis ratni zlocin (a ja ljude koji to cine ili pravdaju volim da zovem gamad). Sta ti tu nije jasno?

#105 pojedinac

pojedinac
  • Members
  • 2,127 posts

Posted 14 December 2007 - 14:47

Jesam li ja ovdje pjevao tu imbecilnu pjesmu, taj defakto hit u gradu 92-95? Jesam li, i u prenesenom značenju, pravdao zločine unutar grada pod opsadom? To mi ne pada na pamet. O tome možemo (možemo li?) pričati kada i gdje hoćeš. Samo ne ovdje. Valjda se oko toga možemo dogovoriti. Ako smo za razgovor...

I dobro je što se izvinjavaš kada napraviš grešku, to mi se sviđa, ima nade za tebe.

Što se tiče upozorenja od gospodina nalakćenog na mač, pozdravljam njegovu zabrinutost da ne skliznemo u prepucavanje. Takođe bi primjetio da i kad neko prizna da je malkice laguckao, tek slučajno, onako fakultativno pa to ljudski priznao i izvinuo se - to i dalje stoji kao uvreda.