Nije me privuklo. Inače ne konzumiram svinjetinu osim u izuzetnim prilikama. Kod koljena me pored toga odbija količina, kad ga vidim na tanjuru, dosta mi je. Ja sam "male hrane".auuu, zar ti tako? c,c,c, a šta koleno?
Nego alberto da li je u Ceskoj uobicajeno da se voce iz kompota sluzi sa pecenim mesom ili su to samo ovi Cesi koje ja poznajem?Bio sam prosle godine par dana u Pragu i to nisam video ali se bas nisam ni trudio da nadjem takvo jelo.
Pa baš i nije, jedino "svíčková", to je neka govedina, ja to mnogo ne jedem, se služi sa brusnicama iz kompota (nekad i sa džemom)
Prsa s breskvama su standardan dio ponude u češkim restoranima. Isto kao i pomenuta svičkova s brusnicama (neke hranjive bobice porijeklom iz šume?) i šlagom. Ne trošim.To postoji, ali nije bas tako uobicajeno, nije tipicno cesko jelo. Mi smo u mojoj predhodnoj firmi imali kuvara i kuhinju (samo za nas 40-tak) i kuvar je sastavljao jelovnik na osnovu toga sta se ljudima svidjalo ili za sta su glasali. Veoma cesto je imao neka pileca prsa sa breskvama. To je ponekad donosila i koleginica od kuce. Ali ne secam se da sam to vidjala u restoranima.
Ali u najboljem češkom restoranu, u kojem sam do sad bio, "Modřá Kachna" na Malý Straně sam kao predjel o imao guščiju džigericu sa svježim kolutima naranče, a kao glavno jelo patku s jabukama. Patka punjena voćem, jabukama, breskvama uglavnom, je delikatesa.
Pa ja sam kapirao da je "parmezan" samo naša riječ za parmiggiano, ne? A kao i kod svih takvih proizvoda postoji originala i razne kopije. Kod mene u kući kopije zovemo "ala parmiđano".Cuvajte se svi da ne izgovorite rec "parmezan" pred nekim Talijanom, da vam se ne bi dogodio atentat!
Da, bazalka je bosiljak. A za vlasac, rečeni luk vlasac je javila wegga. Hehe niti na kulinarstvu se ne čitaju postovi, ne samo na politici. A kako ćeš probati recepat ako ne čitaš, a gilindu?Em nisam wegga, em, na zalost, ne znam sta su pažitke, ali, "bazalka" je, pretpostavljam - bosiljak?
P.S. Evo sta kaze Wikipedia: pažitka = Allium schoenoprasum. Dakle - luk vlasac.
edit: neko je pomenuo vezu između patlidžana i parmezana; radi se o sudbinskoj vezi i otkriću ravnom pronalasku recimo štajazanam sus motora; što se tiče parmezana i morskih plodova, naravno, očigledno je, ali s druge strane u kulinarstvu ne treba nametati ortodoxiju; da mi prija, sipao bih ga s onom istom drskošću kako jedan prijatelj stavlja led u cognac, ili onako kao što uvijek sa svičkove odstranim brusnice i šlag. Kuhinja služi nama, ne mi njoj!
Edited by king louie, 05 April 2008 - 09:56.