Ako se ne varam, to je vec raspravljeno, nasiroko. Ili da predjemo na glasanje?to shto si navela ti je sve tursko....
specijalitet vase zemlje boravka
Started by
vikica
, Nov 28 2007 16:21
127 replies to this topic
#121
Posted 01 June 2008 - 12:53
#122
Posted 05 June 2008 - 20:56
evo, ja probala da napravim arapski hleb (tanke lepinjice slicne tortilji, bile su odlicne kao kupljene kod lokalaca)
recepat
2 solje integralnog brasna
dve kasike ulja
1 solja tople vode (ili malo manje)
malo soli
sve se pomesa i umesi, ostavi da odstoji jedno sat vremena (prekriveno providnom folijom da se ne uhvati korica)
onda se odvajaju komadi velicine malog jajeta, od svakog se razvuce oklagijom vrlo tanka 'palacinka' i ispece u suvom tiganju s obe strane dok ne porumeni. (dok se hlepcic pece on se puni vazduhom i naduvava pa ga povremeno treba blago tapkati nekom spatulicom da se izduva vazduh)
od ove kolicine napravila sam ravno 12 hlepcica.
recepat
2 solje integralnog brasna
dve kasike ulja
1 solja tople vode (ili malo manje)
malo soli
sve se pomesa i umesi, ostavi da odstoji jedno sat vremena (prekriveno providnom folijom da se ne uhvati korica)
onda se odvajaju komadi velicine malog jajeta, od svakog se razvuce oklagijom vrlo tanka 'palacinka' i ispece u suvom tiganju s obe strane dok ne porumeni. (dok se hlepcic pece on se puni vazduhom i naduvava pa ga povremeno treba blago tapkati nekom spatulicom da se izduva vazduh)
od ove kolicine napravila sam ravno 12 hlepcica.
#123
Posted 09 June 2008 - 10:14
tz. mislim da treba da ih objedinimo i zovemo na primer - "juznomediteranskim"? chak ni varijacije nisu velike, upravo sam od komshije turchina (turska samoposluga) kupila mediteranski kuvar koji je sastavio sa svojim kupcima - skupile se turkinje i dale svoje lichne recepte... leleeee dobro smo proshli sa turcima na tu temu - sve se sprema za pet minuta, a sve je zdravo, sa makar chetiri pet razlichitih namirnica...Ako se ne varam, to je vec raspravljeno, nasiroko. Ili da predjemo na glasanje?
ono shto sam tela reci je da turska (juznomediteranska) kuhinja pochinje da osvaja holandiju, koja je bedna - kuhinjski. ne celu, samo velike gradove (kad ocu da odushevim nekog iz unutrashnjosti holandije umesto cveca mu odnesem vezu nane (mente) iz turske radnje). indonezanska, thai i ostale su vec proshle svoj peak popularnosti, sad se vrte dolme holandjanima po tanjirima. kad pochnu da mi objashnjavaju musaku, samo ih gledam i mislim - napred nashi. ljubav na usta ulazi, ocu reci.
Edited by zazie, 09 June 2008 - 10:21.
#124
Posted 19 August 2008 - 12:55
Poznato je da je austrijska kuhinja djelimicno slicna balkanskoj jer je puna tjestenina. Kolaci i torte su im najbolje.
Evo ja sam izabrao nesto nespecificno i van Austrije prilicno nepoznato:
Kässpätzle - specijalitet iz zapadno-austrijske pokranije Vorarlberg
http://de.wikipedia....rg/wiki/Spätzle
Siti do jaja!
A za zasladiti: Sachertorte!
http://de.wikipedia....7_retouched.jpg
Ufff..a sad sam izgladnio citajuci vas.
Evo ja sam izabrao nesto nespecificno i van Austrije prilicno nepoznato:
Kässpätzle - specijalitet iz zapadno-austrijske pokranije Vorarlberg
http://de.wikipedia....rg/wiki/Spätzle
Siti do jaja!
A za zasladiti: Sachertorte!
http://de.wikipedia....7_retouched.jpg
Ufff..a sad sam izgladnio citajuci vas.
Edited by teroreticar, 19 August 2008 - 12:56.
#125
Posted 19 August 2008 - 20:05
Kad sam prvi put dosao u Holandiju nisam mogao da verujem koliko oni vole da se dave u majonezu. Odmah sam se setio price Dzona Travolte sa pocetka filma Pulp Fiction.
Holandjani jedu sve i svasta i klopa je raznovrsna. Ali cini mi se da najvise uzivaju u zezalicama iz friteze. Friteza je ovde malte ne obavezna sprava u svakoj kuci.
Od gomile stvari koje oni guraju u fritezu navescu nekoliko najcescih.
Frikandele ...nesto sto podseca na kobasicu , ali ne onu domacu ili rostiljsku. Kupuju se zamrznute u kutiji (najcesce je pakovanje od 20 komada). Tako zamrznute se stavljaju u fritezu i posle 4-5 minuta se izvade. Onda ih Holandjani seku po duzini , napune majonezom , kecapom i lukom i tako jedu. Niko ne voli da se podseca na to od cega se prave te Frikandele. Kao pasteta , od svakakvih zivotinjskih otpadaka. Ali ako se o tome ne razmislja , zaista su ukusne i jedu se sa uzivanjem.
Uz Frikandele obavezan je i Patat. To je u stvari klasican zamrznuti pomfrit koji se przi u fritezi. I njega vecina davi u majonezu , a ako odu u neki Snack bar (ima ih na svakom cosku) , onda narucuju Patat special. Sluzi se sa majonezom , kecapom i crnim lukom.
Od stvari koje jos stavljaju u fritezu pomenucu Bami i Nasi. Preuzeli su ih od neke istocnjacke kuhinje. Bami je testo sa nekim zacinima koje deluje kao da je ispohovano i zamrznuto. Nasi je ista fora samo sto je umesto testa upotrebljen pirinac. Tu su jos i Kroketi punjeni nekim mesom koje podseca na gulas. Oni se , za divno cudo , ne umacu u majonez nego u senf.
Evo nekoliko slika koje sam nasao na internetu da malo pojasnim o cemu sam pisao...
kroketi.jpg 136.15KB 13 downloads
Kroketi
patat.bmp 800.68KB 35 downloads
Patat speciaal
Holandjani jedu sve i svasta i klopa je raznovrsna. Ali cini mi se da najvise uzivaju u zezalicama iz friteze. Friteza je ovde malte ne obavezna sprava u svakoj kuci.
Od gomile stvari koje oni guraju u fritezu navescu nekoliko najcescih.
Frikandele ...nesto sto podseca na kobasicu , ali ne onu domacu ili rostiljsku. Kupuju se zamrznute u kutiji (najcesce je pakovanje od 20 komada). Tako zamrznute se stavljaju u fritezu i posle 4-5 minuta se izvade. Onda ih Holandjani seku po duzini , napune majonezom , kecapom i lukom i tako jedu. Niko ne voli da se podseca na to od cega se prave te Frikandele. Kao pasteta , od svakakvih zivotinjskih otpadaka. Ali ako se o tome ne razmislja , zaista su ukusne i jedu se sa uzivanjem.
Uz Frikandele obavezan je i Patat. To je u stvari klasican zamrznuti pomfrit koji se przi u fritezi. I njega vecina davi u majonezu , a ako odu u neki Snack bar (ima ih na svakom cosku) , onda narucuju Patat special. Sluzi se sa majonezom , kecapom i crnim lukom.
Od stvari koje jos stavljaju u fritezu pomenucu Bami i Nasi. Preuzeli su ih od neke istocnjacke kuhinje. Bami je testo sa nekim zacinima koje deluje kao da je ispohovano i zamrznuto. Nasi je ista fora samo sto je umesto testa upotrebljen pirinac. Tu su jos i Kroketi punjeni nekim mesom koje podseca na gulas. Oni se , za divno cudo , ne umacu u majonez nego u senf.
Evo nekoliko slika koje sam nasao na internetu da malo pojasnim o cemu sam pisao...
kroketi.jpg 136.15KB 13 downloads
Kroketi
patat.bmp 800.68KB 35 downloads
Patat speciaal
Attached Files
Edited by Amsterdamer, 20 August 2008 - 04:20.
#126
Posted 19 August 2008 - 22:17
Ja videh na moru kao neki holandski fast food, imaju neke pohovane rezance/spagete? pise "holland's best" ...
Ne znam, nesto nisam ljubitelj hrane iz friteze. Cini mi se da negde u Teksasu imaju festival przene hrane, gde ne biste verovali sta sve prze...
Ne znam, nesto nisam ljubitelj hrane iz friteze. Cini mi se da negde u Teksasu imaju festival przene hrane, gde ne biste verovali sta sve prze...
#127
Posted 19 August 2008 - 23:02
Moguce je da si video taj Bami. Nisam nasao sliku da okacim , ali potrazicu.
I ja se trudim da izbegavam fritezu sto vise mogu , ali nekad kad ti se jede nesto na brzaka te stvarcice su idealne.
Jednom prilikom sam poneo te Frikandele nekim prijateljima u Bg i odusevili su se. Samo ne treba bas preterivati
I ja se trudim da izbegavam fritezu sto vise mogu , ali nekad kad ti se jede nesto na brzaka te stvarcice su idealne.
Jednom prilikom sam poneo te Frikandele nekim prijateljima u Bg i odusevili su se. Samo ne treba bas preterivati