Jump to content


Photo
- - - - -

Beograd vs Zagreb


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
419 replies to this topic

#1 Flopnik

Flopnik
  • Members
  • 200 posts

Posted 05 November 2007 - 00:46

Ima istine u ovome sto Miljenko Jergović govori:

Uzeto sa:
http://www.jutarnji....i_srbi,96715.jl

Nedjeljni jutarnji

Nitko o Hrvatima nema tako visoko mišljenje kao Srbi
Piše: Iz Beograda Miljenko Jergović

--------------------------------------------------------------------------------


Očito su Srbi i Hrvati postali utjehom jedni drugima, brzo shvatiš kako tu vjeruju da je tamo sve bolje, ljepše i bogatije, a da su Hrvati neki pametniji i sposobniji ljudi


Za putnika koji u Beograd stiže cestom sa zapada to je danas, u svejedno koje doba dana, grad kojem je skoro nemoguće prići zbog nezamislivih prometnih gužvi.

Kako ne postoji zaobilaznica, nikad nije sagrađena, bez obzira na religijsko vjerovanje naših starih kako Hrvatska radi a Beograd se gradi, tako se prema centru grada kreću i oni koji će nastaviti put prema unutrašnjosti Srbije, da bi se promet razdvojio tek kod Hercegovačke petlje, praktično na popišaj puta od Terazija.

U svakom slučaju, putnik ima dovoljno vremena da osmotri arhitekturu novobeogradskih blokova, sagrađenih uglavnom u šezdesetima, u vrijeme jugoslavenskoga privrednog čuda, sivih i nakaznih, bez imalo zelenila, i tu shvaća kakve je, zapravo, Zagreb imao sreće što je u toj stvari kasnio za prijestolnicom, pa je Novi Zagreb izrastao s više urbanističke mjere, a manje vjere u socijalistički progres. Nigdje beton nije tako siv kao u bivšim socijalističkim metropolama.

Osim što se neshvatljivo umnožio, vozni park Beograđana se u posljednjih godinu-dvije obnovio i ušminkao. Sve je više povoljnih kredita, kupuje se na lizing, a ljudima je važnije kupiti auto nego se kruha najesti. A onda se svi, bez izuzetka, čude tom fenomenu i govore kako tako nije nigdje na svijetu, osim, naravno, u Hrvatskoj.

Očito su Srbi i Hrvati postali utjehom jedni drugima, iako kad stigneš u Beograd i malo popričaš s ljudima, brzo shvatiš kako tu vjeruju da je tamo sve bolje, ljepše i bogatije, a da su Hrvati neki pametniji i sposobniji ljudi. Općenito, nitko o Hrvatima danas nema tako visoko mišljenje kao Srbi.

Kada dođeš u centar grada, pred bivšu Skupštinu Jugoslavije, koju si cijelo djetinjstvo gledao na televizijskoj razglednici Beograda, ili na Terazije, pred tobom se ukaže neka drukčija slika grada. Knez Mihailova je renovirana, a broj knjižara u toj ulici i oko nje skoro da je veći od broja knjižara u cijeloj Hrvatskoj. Mnoge od njih rade do deset navečer, a neke su otvorene nedjeljom i praznikom.

Posted Image

U njima ima ljudi, iako je tek završio Beogradski sajam knjiga, najveći i po svemu neusporedivi sajam u ovome dijelu svijeta, koji je prema grubim procjenama u sedam dana posjetilo oko 150 tisuća ljudi. Plaćale su se ulaznice koje uopće nisu bile tako jeftine. Prevedeno u naše novce, oko dvadeset kuna, a pošto su plaće u Srbiji barem dvostruko niže nego u Hrvatskoj, taj iznos realno je bio i veći.

Na sajmu se kupovalo sve i svašta, sa džambo plakata na prilazima izložbenim halama smješkale su se lokalne književne zvijezde, ali najveća zvijezda sajma bila je Che Guevarina kći, koja je predstavljala i potpisivala knjigu sjećanja svoje majke Aleide March de la Torre, koja je u izdanju Geopoetike prije objavljena u Srbiji, nego u španjolskome originalu. Nekoliko desetaka metara dalje, na štandu Večernjih novosti, svoje je memoare potpisivao Vuk Drašković.

Prva naklada od 50 tisuća primjeraka već je rasprodana, knjiga je po mnogo čemu zanimljiva, a najviše po tome što je Drašković definitivno jedini političar s ovih prostora koji se kaje i javno priznaje da je u nečemu griješio. Priznanje objavljeno u “Meti” nije iskupljujuće, niti će njime Savle postati Pavle, ali jest zanimljivo.

Umberto Eco nije stigao u Beograd u golemoj i vrlo uglednoj talijanskoj delegaciji pisaca i izdavača, ali njegova nova knjiga, “Istorija ružnoće”, jest. Izdavač Plato objavio ju je rekordno brzo nakon talijanskoga izdanja. Na knjizi je radilo sedam prevoditelja i čak pet redaktora, tako da je greške gotovo nemoguće pronaći. Ovakav izdavački pothvat kod privatnih izdavača u Hrvatskoj nije moguć.

Među ono što u Hrvatskoj nije moguće spada i to da su najugledniji srbijanski listovi Politika i Danas svakodnevno objavljivali specijalne kulturne dodatke koji su se bavili događanjima na sajmu, a na reklamnim štandovima kod ulaza u hale svim posjetiteljima besplatno su dijelili primjerke današnjih novina.

Pritom, ti kulturni dodaci nisu bili ni reklamni prospekti, niti trivijalni cvrkut i blebet iz Pola ure kulture, nego su bili ozbiljno ispisani i u njih je utrošena otprilike ona urednička i novinarska energija kakva se u nas uloži u, recimo, Svjetsko prvenstvo u nogometu. Više se u tih sedam dana u beogradskim novinama pisalo o knjigama, nego što se u Hrvatskoj napiše za godinu dana.

Posted Image

Ali pustimo knjige i knjižare, trebalo bi nešto i pojesti. U Beogradu postoji ponešto različita kultura prehrane po restoranima, krčmama, mehanama i roštiljarnicama, nego u Zagrebu. Osnovna razlika sastoji se u tome da se tamo i običan svijet, koji baš i nije pri parama, rado i često hrani na javnom mjestu.

Posted Image

Ono što je u Zagrebu džank fud, trovačnica za radničku klasu, učenike i studente, to su u Beogradu genijalne male zalogajnice, ne veće od novinskoga kioska, pred kojima se često za nikakve novce bolje jede nego po zagrebačkim novinskim gastro rubrikama. Očuvana je i tradicija krčmi u kojima se može samo piti, ali kad ogladniš, jest ćeš kao gospodin, a zadnjih godina sve se više otvaraju i restorani s tradicionalnom beogradskom i srbijanskom kuhinjom, što je nastala na vazda inspirativnom književnom i gastronomskom razmeđu Istoka i Zapada, koje rađa poguzluke svake vrste.

Jedno od takvih mjesta je restoran Dača, na Karaburmi, u ulici Patrisa Lumumbe, u kvartu koji još uvijek izgleda poput predgrađa u filmovima jugoslavenskoga Crnog vala. E, tu se piju najbolje rakije od marelice, dunje, suhe šljive, maline… i jede se koješta od onoga što je dio te neke veličanstvene srbijanske i beogradske gastronomske tradicije, koja se posve nepravedno obično svodila na priču o roštilju, pasulju prebrancu, kavurmi, sarmi i kojekakvim varijacijama carigradskih izvornika.

Dača već godinama inzistira na izvornijim i građanskijim jelima, čiji su se pojedini recepti mogli naći u Politikinoj Velikoj kuvarici, golemoj knjižurini objavljenoj još početkom tridesetih, ali većine recepata nije bilo ni tamo nego su izranjali iz arheologije sačuvanih kuhinjskih bilježnica nečijih baka i prabaka. Ali kako ovaj putnik nema naročitog istraživačkog dara, još na putu prema Beogradu razmišlja samo o Dačinim telećim odrescima na žaru u umaku od suhih šljiva, pa ih uvijek i naručuje.

Potpuno drukčiji dojam ostavlja Dorian Gray, restoran na uglu ulica Kralja Petra i Strahinjića bana, na šminkerskom korzu koji zlobno nazivaju Silikonska dolina. Recimo kako je Dorian Gray francuski restoran, iako nije, i recimo da ima sličnosti sa zagrebačkim Marcellinom, iako ni to nije točno. Konobari imaju držanje kao da su nesvršeni studenti dramaturgije, vinska karta je kao stvorena za goste koji se vole prenemagati znanjima iz vinogradarske geografije, a gosti za divno čudo izgledaju sasvim pristojno za lokalne šminkere i bogataše.

Vjerojatno bi nam i njihova zagrebačka subraća jednako izgledala kada ih ne bismo prepoznavali. Jedino po čemu se, recimo, zna da Dorian Gray nije u Zagrebu, to su cijene - barem trostruko niže nego u Marcellinu, te preglasna i grozna muzika, nekakvi lažni Andalužani, na tragu Gipsy Kings. A kako se jede? Pa, onako kako je i red da se jede na takvom mjestu, dakle jako dobro, zapravo genijalno, ali naravno i silno pretenciozno.


Ono što je, međutim, nezaboravno i po čemu je Dorian Gray neusporediv jest čokoladni kolač Oscar Wilde. I na kraju, s tovarom knjiga i lakom depresijom koja nas prati pred povratak kući, vrijedi još obići i zelenu tržnicu. Ipak su to mjesta po kojima se prepoznaju gradovi i na kojima im možemo iskazati svoje najveće poštovanje.

Ako ste se vrzmali po Knez Mihailovoj i Terazijama, najbliži vam je Zeleni venac, drevna pijaca pri dnu Prizrenske ulice. Većine onoga što ćete tu naći ima i u Zagrebu, a većina je i istoga, španjolskog, makedonskog ili grčkog podrijetla, ali je vrijedilo doći zbog onoga čega u Zagrebu više nema: prave aleve paprike, slatke i ljute, sušene svinjske i govedske pečenice, užičkog i zlatiborskog kajmaka, te kao vrhunac - sjeničkog sira.

I tako, dok kupuješ, obraćajući se na svome jeziku starcu sa šajkačom, doživiš i to da ti on na kraju kaže da opet dođeš, on je tu svake subote i nedjelje. Uhvati te tada neka nepodnošljiva tuga, zbog onoga što ti znaš, a on ne zna, niti ga je briga, jer on u Beograd dolazi iz srca Srbije, što je dovoljno daleko da mu bude sasvim normalno da misli kako i ti, s takvim svojim zapadnim govorom, živiš u tom gradu. Ta tuga, naravno, nije politička, kao što to šuftovi i hulje misle, nego je tuga za hranom i knjigama. Ali puno je dublja i trajnija od svake političke tuge i nostalgije.

Edited by Flopnik, 05 November 2007 - 01:14.


#2 Lavirint Li

Lavirint Li
  • Members
  • 453 posts

Posted 05 November 2007 - 08:43

Ne slažem se s nazivom teme.
Mislim da niko nema gore mišljenje o Hrvatima kao Srbi i obratno. Kad god se spominju Hrvati i Srbi gotovo je nemoguće izbeći kontekst a la ,,dok jednima ne smrkne, drugima ne svane''.

Skoro svaki srpski nacionalista pomisliće prvo na Jasenovac, Bljesak i Oluju, zaboravivši (pored koncepta o besmislenosti kolektivističkog duha nacije) da su nam Hrvati u istoriji uradili i jednu jako jako DOBRU stvar, gotovo ODLIČNO. Pomogli su nam više nego iko.

Evo o čemu se radi, kad je 1948. bilo pitanje hoćemo li sa Staljinom ili s Titom i samoupravljanjem, glasovi KP Hrvatske su prevagli da odemo na Titovu stranu.
Da su se samo istočne republike pitale (Crna Gora i Srbija) mi bismo izabrali Staljinov put.
U Crnoj Gori je za Staljina bilo oko 90 % članova Komunističke Partije, u Srbiji nešto manje, ali ipak preko 50 % i onda, kao spas iz vedra neba pojaviše se glasovi KP Hrvatske kao podršku Titu i prevagnuše.

Zahavaljujući Hrvatima i mi ovde smo umesto 40 godina Staljinizma i identičnog sistema, koji su imale Rumunija, Češka itd. imali smo 40 godina koliko toliko berićetnog i slobodnog života. Decenije, koje su usledile pokazale su da je put samoupravljanja bio mnogo bolji od staljinizma, a za taj naš spas treba zahvaliti prvenstveno glasovima KP Hrvatske.

#3 slow

slow
  • Members
  • 3,778 posts

Posted 05 November 2007 - 09:17

...
Decenije, koje su usledile pokazale su da je put samoupravljanja bio mnogo bolji od staljinizma, a za taj naš spas treba zahvaliti prvenstveno glasovima KP Hrvatske.


Ovo potpisujem. Da nije bilo Tita i KP Hrvatske Srbija bi propala načisto. Ovako je samo propala skroz.

Edited by slowmotion, 05 November 2007 - 10:06.


#4 Thanatos

Thanatos
  • Banned
  • 949 posts

Posted 05 November 2007 - 10:20

Vidjevsi da je autor Jergovic ocekivao sam kudikamo kvalitetniji tekst.
Ovako se sve svelo na zderacinu i knjige. Ukoliko zanemarimo knjige (jer ga to dotice kao profesionalca) sve se svelo na zderacinu.

#5 josip

josip
  • Members
  • 1,137 posts

Posted 05 November 2007 - 11:31

Evo o čemu se radi, kad je 1948. bilo pitanje hoćemo li sa Staljinom ili s Titom i samoupravljanjem, glasovi KP Hrvatske su prevagli da odemo na Titovu stranu.
Da su se samo istočne republike pitale (Crna Gora i Srbija) mi bismo izabrali Staljinov put.
U Crnoj Gori je za Staljina bilo oko 90 % članova Komunističke Partije, u Srbiji nešto manje, ali ipak preko 50 % i onda, kao spas iz vedra neba pojaviše se glasovi KP Hrvatske kao podršku Titu i prevagnuše.

Zahavaljujući Hrvatima i mi ovde smo umesto 40 godina Staljinizma i identičnog sistema, koji su imale Rumunija, Češka itd. imali smo 40 godina koliko toliko berićetnog i slobodnog života. Decenije, koje su usledile pokazale su da je put samoupravljanja bio mnogo bolji od staljinizma, a za taj naš spas treba zahvaliti prvenstveno glasovima KP Hrvatske.

Vidis..ovo nisam znao! Mada ukoliko se uzme u obzir povijesna iracionalna okrenutost Srbije prema Rusiji to nije nesto iznenadjujuce. Pa i dan danas dio Srbije zivi u iluziji da joj je Rusija nekakav saveznik i prijatelj koji bi joj trebao pomoci.

#6 josip

josip
  • Members
  • 1,137 posts

Posted 05 November 2007 - 11:36

Vidjevsi da je autor Jergovic ocekivao sam kudikamo kvalitetniji tekst.
Ovako se sve svelo na zderacinu i knjige. Ukoliko zanemarimo knjige (jer ga to dotice kao profesionalca) sve se svelo na zderacinu.

Jergovic zapravo uopce nije relevantna osoba da prica o Zagrebu...on je Sarajlija i u dusi Jugoslaven i kao takav nikada nece shvatiti kako Zagreb 'dise'.

#7 king louie

king louie
  • Members
  • 3,153 posts

Posted 05 November 2007 - 11:38

Jergovic zapravo uopce nije relevantna osoba da prica o Zagrebu


Dotepenec indolentni. :rolleyes:

Edited by king louie, 05 November 2007 - 11:38.


#8 djeneralche

djeneralche
  • Members
  • 1,135 posts

Posted 05 November 2007 - 11:41

...on je Sarajlija


:rolleyes:

#9 josip

josip
  • Members
  • 1,137 posts

Posted 05 November 2007 - 11:44

Dotepenec indolentni. :rolleyes:

Nije problem u tome sto je dotepenac vec u tome sto ne moze uhvatiti duh grada. Zagreb je prije svega poslovni srednjoeuropski grad u kojem nemaju prodju razni bosanski pjesnici/pisci sa svojim idejama balkanske duse ma koliko god bili genijalni.

Zapravo bi Jergovicu puno vise pasao Beograd koji je blizi njegovom mentalnom sklopu. Ovako Jergovic pise o nekom imaginarnom gradu u kojem zapravo ne zivi. Naravno...na kraju ce otici potpuno razocaran.

Edited by josip, 05 November 2007 - 11:45.


#10 Thanatos

Thanatos
  • Banned
  • 949 posts

Posted 05 November 2007 - 12:08

Jergovic zapravo uopce nije relevantna osoba da prica o Zagrebu...on je Sarajlija i u dusi Jugoslaven i kao takav nikada nece shvatiti kako Zagreb 'dise'.


U tome i je poanta - zato sam i napisao da sam kudikamo vise ocekivao od teksta. On bi upravo mogao sa 'distance' pricati o Zagrebu i Beogradu, jer nije od tamo, a sve se svelo na prezderavanje.

#11 Kampokei

Kampokei
  • Members
  • 424 posts

Posted 05 November 2007 - 12:59

Nisam bas siguran da je Jergovicu cinjenica da nije zagrebacki koljenovic odmogla u procesu "shvatanja Zagreba", a ko ne veruje neka procita Rutu Tannenbaum.

#12 josip

josip
  • Members
  • 1,137 posts

Posted 05 November 2007 - 13:38

Nisam bas siguran da je Jergovicu cinjenica da nije zagrebacki koljenovic odmogla u procesu "shvatanja Zagreba", a ko ne veruje neka procita Rutu Tannenbaum.

Ja bih zapravo vise volio procitati neku njegovu knjigu koja se tice Zagrebacke danasnjice pa da vidim dali Jergovic 'shvaca Zagreb'. Recimo.... Stulic kada ga je konacno shvatio je pobjegao glavom bez obzira!!!

#13 srdjann

srdjann
  • Members
  • 2,977 posts

Posted 05 November 2007 - 14:04

Evo o čemu se radi, kad je 1948. bilo pitanje hoćemo li sa Staljinom ili s Titom i samoupravljanjem, glasovi KP Hrvatske su prevagli da odemo na Titovu stranu.
Da su se samo istočne republike pitale (Crna Gora i Srbija) mi bismo izabrali Staljinov put.
U Crnoj Gori je za Staljina bilo oko 90 % članova Komunističke Partije, u Srbiji nešto manje, ali ipak preko 50 % i onda, kao spas iz vedra neba pojaviše se glasovi KP Hrvatske kao podršku Titu i prevagnuše.

Zahavaljujući Hrvatima i mi ovde smo umesto 40 godina Staljinizma i identičnog sistema, koji su imale Rumunija, Češka itd. imali smo 40 godina koliko toliko berićetnog i slobodnog života. Decenije, koje su usledile pokazale su da je put samoupravljanja bio mnogo bolji od staljinizma, a za taj naš spas treba zahvaliti prvenstveno glasovima KP Hrvatske.

Vidis..ovo nisam znao! Mada ukoliko se uzme u obzir povijesna iracionalna okrenutost Srbije prema Rusiji to nije nesto iznenadjujuce. Pa i dan danas dio Srbije zivi u iluziji da joj je Rusija nekakav saveznik i prijatelj koji bi joj trebao pomoci.

Zar stvarno mislite da se tada pitao iko drugi do Tita?

Suckers!... :rolleyes:

#14 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 05 November 2007 - 14:31

Nikad nisam bila u Beogradu, iako vec godinama planiram. U Zagrebu sam zivjela skoro 10 godina i zavoljela ga, iako su me otjerale guzve i smrad. Umorio me. U datom trenutku sam imala mogucnost da odaberem i odabrala sam zivot na Moru.
Zagreb je sarmantan, osobito Gornji grad, Cvjetni trg, Lenuzzijeva potkova, pa pjesice do zeljeznickog kolodvora. Romantican Zrinjevac koji je najljepsi u proljece. Dobra stara Ilica s uzasnom prometnom guzvom i mnostvom ducana sto se protezu sve do Crnomerca. Tramvaji, zicara i moja omiljena mala knjizara u Tomicevoj gdje sam uvijek kupovala darove za Bozic. Radiceva, s kamenim poplocanim trotoarom kao da ste na moru. Najbolji kafic na svijetu, onaj od kazalista Komedija sto se nalazi u blizini glavnog (Jelacic) Trga preko puta katedrale. Iako zatvorenog tipa, objerucke prima slucajne znatizeljnike. Tamo su i najbolji tulumi na svijetu kad glumci postanu publika, a publika preuzme ulogu glumca pa vise ne znas tko je tko, ali svi pijano pjevaju do jutra, a onaj najtrezniji strpa nemogu kolicinu ljudi u auto i u cik zore ekipu razveze kucama. Legendaran konobar Archie s dugom kosom vjecito svezanom u konjski rep. Filozof, zajebant, sarmer, ispicutura. Zbog njega su glumacke dive ponekad losije glumile u predstavama. Teslina i ZKM -najbolje predstave. Prijepodnevno muvanje (ako nemate posla, a uvijek se nadje povod za to), odlazak na kavicu i ismijavanje spice tj. elite koja seta sebe, trademark obuce i friziranog psa. I jos puno, puno toga. Kaze stih iz jedne stare pjesme da je Zagreb hladan grad. Mozda, ako ste i sami hladni. Jednom, ima tome vec dosta, su moji prijatelji Kanadjani (koji nisu Hrvati ni Srbi nego zaista samo Kanadjani) nakon prve prijepodnevne setnje Zagrebom vidjevsi prepune terase, kafice i zakrcene ceste, zakljucili da je neki praznik. Bio je sasvim obican utorak. Ali ne znam za Beograd. Cula sam da je velik, ne osobito lijep i prepun duha. Da ga zavole svi koji se u njemu nadju.
I mozda se Hrvati i Srbi i ne vole javno - iako se osobno ne krecem u takvom drustvu ali se, mislim, vole tajno. A mozda i ne znaju da se vole, tko zna?
Uostalom, jedan tekst od Vedrane Rudan ce daleko bolje reci ono sto sam pokusala ja (tekst je dugacak, ali vrijedi procitati)

ZLOĆE I POVRĆE; Hip, Hip, Hipo!...

Vedrana Rudan: Bila sam u Beogradu


[i]Dobar je osjećaj doći u glavni grad neprijateljske zemlje, pa, kao pobjednik, izbliza, gledati neprijatelja na koljenima, aj, pokaži zube!
Svaki Hrvat, kad dođe u Beograd, sjedne u taksi, a onda, kad se vrati, prepričava što mu je rekao taksist. U tim pričama svi su beogradski taksisti filozofi koji kratkim rečenicama govore o smislu života. Nisam imala sreće. Moji beogradski taksisti su šutjeli, vozili, stali, naplatili, pa krenuli dalje.

Nepoznata gospođa i ja sjedile smo pokraj velikog vodoskoka, voda je skakala uvis, mala djeca su hodala u vodi, konobari su nosili piće, htjela sam čitati knjigu koju sam kupila u knjižari pokraj vode. Što to lijepo čitate, rekla je gospođa, volim Opatiju, tamo sam godinama odlazila, ja sam inženjerka u penziji, strašna mi je penzija, ukinuli ste vize, to je krasno.

Ušla sam u prodavaonicu slamnatih šešira, Begej. Beograđanke su prekrasne dok probaju šešire, krhka bića u dugim, lanenim haljinama, kupila sam šešir. To vam je od rižine slame, rekla je prodavačica, baš vam krasno stoji. Gledam ga, ovdje, doma, na vješalici, tko će pogoditi da je srpski, nitko, dobro da je ovako vruće, sutra ću ga staviti na glavu i krenuti u banku, došao mi je honorar.

Knjige, knjige, knjige… Beograd je zatrpan knjigama koje su trostruko jeftinije nego kod nas. Prodaju se u knjižarama i na cesti. Može i na šest rata. Gledala sam knjige, a onda mi je pogled pao na izlog zlatarnice. U izlogu debela ogrlica od crvenog koralja… Ej! Ej?! Nedavno sam u Zagrebu kupila istu, vlasnica mi je rekla, to je ručni rad, naša kreacija, zato je tako skupa, blablabla. Sve sam povjerovala, zamislila njenog muža kako noću kuje zlatne niti, traži srebrne alke, spaja debele koralje u nešto jedno i neponovljivo. Dala sam brdo love, laka srca. Kad umrem, ostavit ću je kćeri, reći ću joj, na samrtnoj postelji, ovo je jedina takva ogrlica na svijetu… Ušla sam u tu, valjda, zlataru, ogrlica je tamo dvostruko jeftinija. Odakle je, gospođo? Žena mi nije pričala priče o mužu kovaču koji krati beogradske vruće noći kujući koralj. S Filipina, rekla je. Jebote! A onda mi je palo napamet, možda su zagrebački zlatari Srbi, a beogradski Hrvati. Zato jedni lažu, a drugi govore istinu.

Novinarka Tanja, ona je iz Novog Sada, i tamo sam bila, mostovi su srušeni. Svi govore kako je Novi Sad krasan grad, ludilo, baš ludilo, bila sam dva dana tamo, ne volim lagati pa ću reći, nisam baš zagledavala stare fasade i izgorjelu zgradu televizije, dva sam dana provela u palačinkarnici koja se zove Dizni… Zašto toga nema u Hrvatskoj?! Palačinke glavno jelo, slane, jedno sto vrsta! Palačinke slatke, jedno tristo vrsta! Tamo se marelice zovu kajsije. Palačinke s marmeladom od marelica, ovaj, kajsija, i ananasom… Opisivati taj okus, to nema nikakvog smisla. Nema! Neeemaaa! Uh! A ta novinarka Tanja i novinarka Snježa koja je dala otkaz jer je radila, a nisu je plaćali, i novinarka Radmila i ja, sjele smo u neku baštu, oni to zovu bašta, pa smo pričale i pričale. Ja sam im rekla da strašno volim jesti pitu, one su rekle, ta pita, to je lijena pita, pa je Radmila skočila u pitarnicu, pa mi je donijela dvije lijene ili lenje pite od jabuka i dvije od maka… Pričale smo i pričale i pričale kao da smo prijateljice, kao da ja nisam pobijedila, u ovom ratu, to sam htjela reći.

U Beogradu živi jedan Uroš, on je slikar, novinar, glumac i nogometaš. Kupila sam od njega sliku, njegova kći je djevojčica, zove se Hana. Hana je rekla, zašto si prodao sliku, mi nismo trgovci, mi smo ljudi.

U Beogradu živi jedna Slađana koju ja jako, jako volim, pa sam je pitala, ej, baš si nekako izbildana, koliko vježbaš? Nosim knjige, rekla je Slađana, to mi je od knjiga, Slađana je vlasnica izdavačke kuće.

U Beogradu živi jedan pisac Vladimir, knjiga mu je prevedena na tristo jezika, on o tome ne govori. Da je moja knjiga prevedena na tristo jezika, samo bih o tome govorila.

Bili smo u Klubu književnika, i tamo ima jedna bašta, jela sam pohane tikvice, fenomenalne i slane. Onda smo Tanja i ja, to je druga Tanja, ona je kazališna režiserka, šetale Beogradom, noću. Tanja mi je citirala Gogolja i neke Francuze i Norvežane, ja sam kimala glavom kao da znam o čemu govori ta mlada žena. Baš sam kimala glavom, nema nikakve potreba da pobijeđeni skuži koliko pobjednik ne zna.

U Beogradu živi nonica Marica, tamo živi jedno šezdeset godina, ona je s Trsata. Bio je petak pa smo jeli frigane osliće i listove, pili bijelo vino.

Super je što ste ukinuli vize, svi su govorili, nitko nije rekao da će ovoga ljeta doći na naše more, a ni ja nisam njima rekla da nema šanse da krenem na svoje more, nema šanse.

Ušli smo u kazalište Bojan Stupica, tamo je igrao Držićev “Skup”. Kazalište je bilo krcato, klimatizirano, ljudi su krasno mirisali, glumci su govorili dubrovački. Na kraju predstave htjela sam skočiti u z

Edited by Ziza, 05 November 2007 - 14:51.


#15 Cro-boy

Cro-boy
  • Members
  • 4,466 posts

Posted 05 November 2007 - 14:48

Nije problem u tome sto je dotepenac vec u tome sto ne moze uhvatiti duh grada. Zagreb je prije svega poslovni srednjoeuropski grad u kojem nemaju prodju razni bosanski pjesnici/pisci sa svojim idejama balkanske duse ma koliko god bili genijalni.

Zapravo bi Jergovicu puno vise pasao Beograd koji je blizi njegovom mentalnom sklopu. Ovako Jergovic pise o nekom imaginarnom gradu u kojem zapravo ne zivi. Naravno...na kraju ce otici potpuno razocaran.



Bolje bi nam bilo da konacno rascistimo s nekim stvarima i prestanemo se sramit svoje proslosti i vlastitog identiteta. Hrvatska je nesumnjivo dio evrope ali i balkana. Bogatstvo je u razlicitosti, a mi se jednog dijela svoje povijesti i kulture sramimo. I namjerno biramo biti duhovno siromasniji.

Zalosno je ako mislis (a tek je zalosno ako tako zaista je) da u Zagrebu za nekoga nema mjesta samo zato sto je druge kulture. U svakoj metropoli ima mjesta za svakoga tko ju prihvaca i zeli ju obogacivat, pa ako su bosanski umjetnici dobrodosli u drugim gradovima i zemljama, zasto ne bi bili i u zagrebu koji im je zemljopisno i u svakom drugom pogledu puno blizi?


edit: kvotao sam ono sto me je zasmetalo jer zvuci jako prepotentno

Edited by Cro-boy, 05 November 2007 - 14:53.