Kako naci
#16
Posted 06 November 2007 - 15:16
#17
Posted 06 November 2007 - 15:38
Idem sada da jedem sarme od kupusa, koji mi je ovde bio preporucen - odlicne su.
Izvini dragi Vladane na digresiji, a jel ima sarmi i van kupusa
Lep pozdrav
Teja
#18
Posted 06 November 2007 - 18:43
#19
Posted 06 November 2007 - 19:20
Da, ima, kako da ne: Sarme od zelja, vinovog lista, lista rena, jagnjece sarmice...
Ja ove druge zovem sarmice pa i dodam od cega su.
Cudno mi je da neko kaze sarme od kupusa...
Valjda sarmarski lokalizmi u pitanju.
Ove jagnjece nisam vala jela 100 godina. Smesh ti to da jedes?
Secam ih se da su bilo jako masne.
Lep pozdrav
Teja
#20
Posted 07 November 2007 - 00:07
Inace, cak i sarme od kupusa mogu da budu od slatkog kupusa ili od kiselog.
#21
Posted 07 November 2007 - 18:03
Edited by MAGRIPA65, 07 November 2007 - 18:03.
#22
Posted 07 November 2007 - 18:38
prave se od seckanih iznutrica i uvijaju u jagnjeću maramicu (trbušnu).
#23
Posted 07 November 2007 - 18:44
A kako se to spremaju jagnjece sarmice kada su opasne po zivot?
Neces reci da to nikada nisi jeo?
Sta ste bre radili sa iznutricama kad ste klali jaganjce za Uskrs i Djurdjevdan?
Rece Vesna vec kako se prave, s tim sto se stave u sherpu (ili neshto slicno)
zaliju mlekom i jajima pa u rernu. Posle jedes sa kiselim mlekom da ti onu mas
malo neutralishe. Ne znam od cega su tako masne (valjda je ta maramica masna).
Lep pozdrav
Teja
#24
Posted 07 November 2007 - 21:31
Celokupna jagnjeca iznutrica (dzigerica, bubrezi, pluca, creva, slezina itd.) prethodno se obare, a potom iseckaju na vrlo sitne kockice.
Posebno, jagnjeca maramica (omentum maius) se pripremi.
Masa iseckanih iznutrica zacini se biberom i solju i malo prodinsta na maloj glavici crnog luka i doda se aleva paprika, a ko voli i malo tucane ljute paprike, ali zaista vrlo malo. Stvar je sama po sebi toliko aromaticna da bi joj previse ljutog samo oduzelo.
Masa se zavija u jagnjecu maramicu, da bude velicine sake, zaliva mlekom (ili, jos bolje pavlakom) u kojem je razmuceno nekoliko celih jaja.
Pece se u rerni - ne znam koliko, jer sam u toj fazi vec pripit.
Sluzi se sa jako dobrim kiselim mlekom.
Alternativno, namesto zavijanja pojedinacnih sarmica, cela masa se moze umotati u maramicu, staviti u podmascenu tepsiju i peci.
Postoji i varijanta gde se celoj masi jos dodaje i pirinac (kafanska varijanta), ali ja je ne volim.
#25
Posted 07 November 2007 - 21:54
Nisam to probao ali sam jeo neki ovciji gulas u Vojvodini koji takodje pliva u masti pa ako se najedes i zalijes sa vinom sledeci korak je Kamenica ili kapela.Inace pre tri godine sam u Skotskoj probao neko cudo od punjenog ovcijeg stomaka i samo sto nisam fijuknuo posle toga.
#26
Posted 08 November 2007 - 11:47
Hvala na objasnjenju.
Nisam to probao ali sam jeo neki ovciji gulas u Vojvodini koji takodje pliva u masti pa ako se najedes i zalijes sa vinom sledeci korak je Kamenica ili kapela.Inace pre tri godine sam u Skotskoj probao neko cudo od punjenog ovcijeg stomaka i samo sto nisam fijuknuo posle toga.
Taj specijalitet se zove Haggis, i zavisi puno kako taj sef ili individa sprema. Meni se dopada u malim kolicinama sa pireom od slatkih krompira i parsnipa ( ne znam ime na sprskom, sorry).
#27
Posted 08 November 2007 - 12:13
#28
Posted 08 November 2007 - 13:15
Doticna stvar jeste nesto sto po sastojcima moze da lici na jagnjecu sarmicu, ali ga je postupak potpuno upropastio; kuva se u vodi, a sluzi sa pireom od krompira (belog i zutog) i pastrnaka (nalik na velike korenove persuna). Pritom, obilno se u tanjiru preliva viskijem, sto je ujedno, pored krompir-pirea, jedino sto valja.
Postoji jedan skotski pesnik, koje je pisao negde u XVII-XVIII veku na nekakvom arhaicnom i gotovo nerazumljivom jeziku, ali, koji je skotski nacionalni simbol (nesto kao Njegos za Crnogorce). On je jednu svoju veliku pesmu posvetio haggisu. U drugoj polovini januara u Skotskoj, ali i severnoj Engleskoj, odrzava se Burns Celebration; drustvo se skuplja, cita se Burns naglas i jede haggis. Najlepse je kad su tu pravi Skoti, tradicionalno odeveni u kiltove, kada samo jedan Skot recituje Burnsovu poemu posvecenu haggisu, u jednom trenutku konobari (ili domacica) unose vruc haggis, koji se do tog trenutka kuvao u kipucoj vodi, ovaj sto je recitovao Burnsa vadi noz iz carape i zabija ga u haggis, koji gotovo eksplodira, a onda ga deli svima prisutnim.
Prisutni se sami sluze pireom, a sto je jos vaznije, viskijem, koji se obilno preliva po jelu u tanjiru.
#29
Posted 08 November 2007 - 13:38
Ameri imaju i vic koji u kratkim crtama glasi :
ako postoji pakao onda je u njemu kuvar sigurno Englez
Edited by MAGRIPA65, 08 November 2007 - 13:38.
#30
Posted 08 November 2007 - 13:42
Po mom nadubljem ubedjenju, haggis je odlican dokaz kako ovi moji otocani uspeju sve da upropaste.
Doticna stvar jeste nesto sto po sastojcima moze da lici na jagnjecu sarmicu, ali ga je postupak potpuno upropastio; kuva se u vodi, a sluzi sa pireom od krompira (belog i zutog) i pastrnaka (nalik na velike korenove persuna). Pritom, obilno se u tanjiru preliva viskijem, sto je ujedno, pored krompir-pirea, jedino sto valja.
Postoji jedan skotski pesnik, koje je pisao negde u XVII-XVIII veku na nekakvom arhaicnom i gotovo nerazumljivom jeziku, ali, koji je skotski nacionalni simbol (nesto kao Njegos za Crnogorce). On je jednu svoju veliku pesmu posvetio haggisu. U drugoj polovini januara u Skotskoj, ali i severnoj Engleskoj, odrzava se Burns Celebration; drustvo se skuplja, cita se Burns naglas i jede haggis. Najlepse je kad su tu pravi Skoti, tradicionalno odeveni u kiltove, kada samo jedan Skot recituje Burnsovu poemu posvecenu haggisu, u jednom trenutku konobari (ili domacica) unose vruc haggis, koji se do tog trenutka kuvao u kipucoj vodi, ovaj sto je recitovao Burnsa vadi noz iz carape i zabija ga u haggis, koji gotovo eksplodira, a onda ga deli svima prisutnim.
Prisutni se sami sluze pireom, a sto je jos vaznije, viskijem, koji se obilno preliva po jelu u tanjiru.
Uzas bre Vladane sta otochani naprave od sarmice
Ovaj pastrnak (bem ti rec) jeste pershunov koren. Nije nalik nego lik
Mnogo dobra stvar kao prilog uz jelo (malo prokuvan,uvaljan u neke prezle pa proprzen)..
KINIK,DIII SIIII
Lep pozdrav
Teja