Jump to content


Photo

Feral Tribune pred kljucem u bravi?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
86 replies to this topic

#1 Ptteski

Ptteski
  • Members
  • 906 posts

Posted 11 June 2007 - 23:14

Molba:
Procitati ceo citirani tekst, pre komentarisanja.
Hvala.


Vec neko vreme urednistvo ovog Hrvatskog nezavisnog nedeljnika, upozorava, da bi mogao da se nadje pred zatvaranjem, ako ne resi finansijske probleme, nastale odlukom Hrvatske vlade o visini PDVa za stampu (i drzavnu i nezavisnu), kao i nedostatkom oglasivaca, kojima se vise isplati da se reklamiraju u drzavnim medijima. Izgleda da su neki ljudi iz Hrvatske vlade nasli efikasan nacin za utabavanje medijske scene u njihovoj drzavi. Samo da se i nasi dusebriznici (u vlasti) za kvalitet novinarstva, ne nauce od kolega.

QUOTE
ŠTO SE ZAPRAVO DOGAĐA?

6. lipnja, 2007.

Hrvatska je svjetski šampion po visini PDV-a za novine; u Europi pak nema zemlje gdje spomenuti porez nije višestruko manji nego u nas; u onim najrazvijenijim novine su oslobođene plaćanja PDV-a. Ta mjera - 22-postotni PDV na novine - u izravnoj je opreci s velikim parolama o slobodi medija, jer malim i nezavisnim izdavačima jamči sigurnu smrt. Feral je jedan od rijetkih preostalih takvih medija i prema njemu nema milosti

verzija za tisak


Nedavno je Ministarstvo financija Vlade Republike Hrvatske blokiralo račun Feral Tribunea zbog neplaćenog duga za PDV u iznosu od 500 tisuća kuna. Država je prisilno uzela novac od prodaje lista koji je pristizao na račun, obogatila budžet za pola milijuna kuna, a u razdoblju od dva mjeseca - praktički sve do danas - Feralovi novinari i ostali zaposlenici zbog toga nisu primali plaće.

Vlada RH ima krajnje selektivan pristup kada je riječ o izbijanju dugova zbog neplaćenog PDV-a. Tako je redovita pojava da se medijima koji su u potpunome ili djelomičnom vlasništvu države - poput Hrvatske radio-televizije ili Vjesnika - dugovi za PDV u cijelosti otpisuju, premda se radi o milijunskim iznosima. Prije nego je Slobodna Dalmacija iz državnoga vlasništva prešla u ruke Europapress holdinga, Vlada RH je toj novinskoj kući otpisala dugovanje za PDV u iznosu većem od 20 milijuna kuna.

Već je dovoljno nakaradno što je, Vladinim postupcima, ozakonjena neravnopravna "tržišna utakmica" između "državnih" i nezavisnih medija - tako što jedni moraju plaćati PDV, makar i prisilno, a drugima se rutinski otpisuje - ali stvari zapravo stoje i mnogo gore. Trgovcu papira Marinku Mikuliću, recimo, koji izdaje i opskurne šovinističke novine, Ministarstvo financija još uvijek nije blokiralo račun, iako je njegovo dugovanje za PDV, kako su novine izvijestile, odavno premašilo iznos od 16 milijuna kuna.

Kakve se nagodbe sklapaju s drugim kompanijama i drugim medijima, možemo samo nagađati. Nemamo saznanja o tome plaća li Hrvatsko slovo PDV, na primjer, ali je izvjesno da Ministarstvo kulture Vlade RH svake godine uplaćuje tome listu - u kojemu nije manjkalo sadržaja otvoreno profašističke orijentacije - pozamašnu sumu pod firmom "poticanja kulturnog stvaralaštva". Izvjesno je također da novinari i zaposlenici Vjesnika, kroničnoga gubitaša koji nije platio PDV otkad je oformljena hrvatska država, nikada nisu bili dovedeni u situaciju da ne dobivaju plaće.

Tek, sigurno je da Feral Tribune ne spada među takve državne miljenike. Štoviše, logika kazuje da se od medija poput Ferala pedantno ubire PDV, po cijenu da ih se ugasi, upravo zato da bi se na životu mogli održavati mediji poput Vjesnika, HRT-a ili Hrvatskog slova, a posve je sigurno da država sklapa sumnjive porezne nagodbe s onim medijskim kompanijama koje iskazuju lojalnost politici Vlade RH.

Hrvatska je svjetski šampion po visini PDV-a za novine; u Europi pak nema zemlje gdje spomenuti porez nije višestruko manji nego u nas; u onim najrazvijenijim novine su oslobođene plaćanja PDV-a. Ta mjera - 22-postotni PDV na novine - u izravnoj je opreci s velikim parolama o slobodi medija, jer malim i nezavisnim izdavačima jamči sigurnu smrt. O tome smo više puta pisali na ovim stranicama: velikim medijskim korporacijama uskraćuje se dio profita, ali malim i nezavisnim izdavačima trasiran je put u neminovnu propast, jer su prisiljeni, uz ostale poreze i davanja, odricati se u korist države skoro četvrtine svojih prihoda.

Feral je jedan od rijetkih preostalih takvih medija i prema njemu nema milosti: ovih je dana na našu adresu od Ministarstva financija Vlade RH stigla zadnja opomena da platimo preostalu tranšu neplaćenog PDV-a, u iznosu od blizu milijun kuna, a ako tu zadnju opomenu ne ispoštujemo, tj. ako ne platimo milijun kuna kojih nemamo, uslijedit će sudska ovrha i nova blokada računa.

No, Vlada RH u tome neće biti jedina. Feralov račun, naime, već je ovih dana blokirao Županijski sud u Osijeku, pravomoćnom presudom po tužbi generala Slavka Barića, zamjenika načelnika Glavnog stožera Hrvatskih oružanih snaga, te isporučio ovrhu prema kojoj se dotičnome visokom časniku ima isplatiti 50 tisuća kuna za pretrpljene duševne boli. To je već neka po redu pravomoćna presuda zbog istinite informacije koju je Feral objavio: da je general Barić istaknut kao prvi na listi dobitnika stambenog kredita Ministarstva obrane, a da u isto vrijeme ima raskošnu dvokatnu vilu u Valpovu. U svakoj bi civiliziranoj zemlji takva presuda bila sramotna, a u Hrvatskoj, gdje se do istinitog i slobodnog novinarstva drži kao do lanjskog snijega, ona je sasvim rutinska.

Feralov račun blokirao je i Županijski sud u Zagrebu, pravomoćnom presudom po tužbi gospođe Jasne Burić, nekadašnje glavne urednice HTV-a, te poslao ovrhu prema kojoj se gospođi Burić ima isplatiti 30 tisuća kuna za pretrpljene duševne boli. Duševne boli gospođe Burić također su uzrokovane notornim činjenicama: kao glavna urednica HTV-a ona je u udarnom večernjem terminu emitirala snimku koncerta Marka Perkovića Thompsona, koji je započeo ustaškim pozdravom "Za dom spremni!", a Feral je na to reagirao satiričnom fotomontažom na kojoj se gospođa Burić i gospodin Thompson vesele ispod slike Ante Pavelića, inače tvorca kovanice "Za dom spremni!". U svakoj civiliziranoj zemlji takva bi presuda bila prvorazredan skandal, a u Hrvatskoj, gdje su korumpiranom i politički motiviranom sudstvu popustile zadnje kočnice - jer se ni u razdoblju najcrnjeg tuđmanizma nisu donosile pravomoćne presude zbog satiričnih fotomontaža! - promovirana je nova praksa, uz opći tupež i tišinu, pa nije reagiralo čak ni cehovsko udruženje novinara.

Da je riječ o svojevrsnome planskom udaru na ovaj list, svjedoči i to što je Općinsko državno odvjetništvo iz Splita pokrenulo kaznenu istragu protiv Feralova direktora zbog presuda za duševne boli iz nekih davnih godina, pa su ovih dana i direktor i Feralovi urednici uredno pozivani u policijsku postaju na informativne razgovore, a ni inspektori se nisu libili službenih posjeta našem poduzeću. Sve je bilo nešto transparentnije, mora se reći, nego onih godina kada nam je ista ta policija prisluškivala telefone i redakcijske prostorije, te sastavljala dosjee o našim zdravstvenim stanjima i privatnim navadama, ali se metode i ciljevi takvih pritisaka doimlju tragično istim.

Kroz sve to vrijeme oglašivači, od kojih mediji žive, tvrdokorno ignoriraju Feral, pa novine s višestruko manjom nakladom imaju oglase, a ovaj ih list, kao što znate, nema. Lišen takvog prihoda, Feral živi isključivo od svojih čitalaca, između ostalog i zbog toga što ne pristaje na teror marketinga i novu vrstu poslušnosti koja se nameće kao neupitna na medijskome tržištu.

Upozoravali smo na to prije godinu dana, ali žurnalistički krugovi, obuzeti zluradostima i tradicionalnom podložnošću, nisu bili voljni razumjeti razmjere drame u kojoj svojevoljno sudjeluju: korporativna osionost polako ali sigurno pretvara hrvatsko novinarstvo u puku ambalažu za oglase. Vlasnici velikih kompanija, interesno spareni s medijskim magnatima, danas su u hrvatskim novinama zaštićeniji od članova centralnih komiteta u pedesetim godinama prošloga stoljeća. Oni koji krše pravila osuđeni su na izgon, na takvu vrstu margine s koje će, kako se vjeruje, sigurno zakoračiti u nepostojanje, jer raspjevano "tržište" zapravo ne podnosi da se remeti jednoobraznost njegove šarolikosti: na njemu je, sasvim očigledno, sve manji udio profesionalnog novinarstva, a sve veća potrošnja novinskog papira.

Medijsko "tržište" koje se uspostavlja na kardinalnom nedostatku demokratske kulture, kao iluzionistički svjetlucavi kavez, zato da bi bespogovorno služilo korporacijama i njihovim političkim patronima; država koja drakonskim i selektivno primijenjenim porezom planski uništava nezavisne novinske izdavače; sudstvo koje po političkim, interesnim i koruptivnim linijama sustavno zatire slobodu javne riječi i kritičkoga govora, a da se zbog toga (više) nitko ne uzbuđuje; represivni organi, tužilaštvo i policija, koji danas, 2007. godine, isljeđuju i zastrašuju novinare kao u najgorim autoritarnim vremenima... to je, na žalost, hrvatska realnost, činjenice koje nipošto ne otkrivamo, ali na njih - još jednom - upozoravamo.

Upozoravamo ponajprije zbog naših čitalaca, kojih nije malo i koji su sve što imamo, čitalaca čije intelektualne zahtjeve i moralne vrijednosti nikada nismo i nikada nećemo podcijeniti, čitalaca kojima smo, naposljetku, beskrajno zahvalni što nam, svojom vjernošću, omogućuju da radimo posao koji volimo. U postojećim okolnostima, naime, izlazak svakog broja Ferala krajnje je neizvjestan, uključujući i onaj sljedeći.

Uredništvo Feral Tribunea

Kopirano odavde:
http://feral.mediatu...amp;NrSection=1

S obzirom na ozbiljnu reputaciju (i ulogu) ovog nedeljnika na Hrvatskim prostorima (pa i sire), ima (ne)iznenadjujuce malo reakcija, pa i samih informacija u Hr (pa i sire), na ovu vest.

Da li bi neko od kolega forumasa iz HR, mogao iz prve ruke da baci vise svetla na ovu pricu, kao i na moguci ishod?

Feral Tribunu neka je sa srecom. Trebace im.

Edited by Ptteski, 11 June 2007 - 23:41.


#2 Gandalf

Gandalf
  • Members
  • 7,553 posts

Posted 11 June 2007 - 23:21

revolucija jede svoju decu.

#3 Larko

Larko
  • Banned
  • 6,536 posts

Posted 11 June 2007 - 23:24

namecu se tri resenja:
1. naterati batinom hrvatske privredne cimbenike da se oglasavaju u feral tribjunu, ma koliki da mu je tiraz.
2. otpustiti beskorisne saradnike koji svojim repetitivnim prilozima feralu slabo sta dodaju, ama predstavljaju stalno finansijsko opterecenje za posrnulu tiskovnu lucu progresa.
3. novi ZAVNOH koji bi sa vlasti svrgnuo klerodesnicarsku elitu i vaspostavio realni socijalizam. u realnom socijalizmu tisak ne oseca pritisak trzista te bi i financijski problemi netragom nestali.

#4 quaid22

quaid22
  • Members
  • 505 posts

Posted 11 June 2007 - 23:41

Bojim se da novine kao što je Feral više ne mogu opstati. Tranzicijska kaljuža gora je od otvorene autokracije u nekim stvarima. Neovisno novinarstvo je mrtvo. sad.gif sad.gif sad.gif

#5 MilivojC

MilivojC
  • Sleepers
  • 57 posts

Posted 12 June 2007 - 00:37

Kome to više treba !
I kada su bili podlist u Nedeljnoj Dalmaciji, vredelo je pročitati Bilježnicu RobijaK. Do sada su spinovali jedno 300 puta priču o poseti Didi na Šolti !
Ponavljaju se više nego Pera Luković !
Svejedno, ne bih imao ništa protiv da nađu neki način da se održe --- neka vide kako to radi B92; malo Velikog Srata, malo karaoka, kvizovi, itd. ... Ne mogu da nabrojim te nove, veličanstvene emisije !
A kleli smo se u naš B92.

#6 MP40

MP40
  • Members
  • 1,075 posts

Posted 12 June 2007 - 01:09

NJ.V. "Slobodno" trziste i njegovi nacini da od ljudi napravi debilcine koje nista ne pitaju su zastrasujuci. Tako se najefikasnije glase pobunjenicki glasovi. Napravi ih marginalnim, besmislenim i NEISPLATIVIM! To je sve. Nemoj ih tuci (vidno) i zabranjivati, samo ucini da moraju da gladuju ako hoce da se bave istinom i neprijatnim pitanjima. Hvala bogu pa je "slobodno" trziste palo na pamet gadovima dosta kasno inace ne bismo ni imali umetnost i ostale neprofitabilne stvari. Ne bi imali muzeje i biblioteke. Ionako samo zauzimaju mesta parkinzima i shopping mallovima...

#7 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 12 June 2007 - 01:09

Kako je lepo kada drzava dokazuje svoju efikasnost prema onima koji nisu naklonjeni onima na vlasti pa se jos se i usude da ih kritikuju.Sve to lepo treba umotati u trzisnu ekonomiju i zakone o frekvencijama pa za koju godinicu se lepo ratosiljas svih koji ti nisu po volji.Onima koji se usude da oglasavaju u pomenutim medijima posaljes koji put finansijsku policiju da ih podsetis kako treba da rade po zakonu a ako su ti lojalni sledbenici mozes i da im otpises poreski dug.Definitivno treba podrzati trzisnu orijentaciju vladajucih garnitura dokle god ne uguse i poslednji medij koji im nije naklonjen i pod kontrolom ako ne direktnom barem u vlasnistvu onih koji su naklonjeni.A inace ostalo je dosta onih sto ne prihvataju trzisne reforme : Vreme, Monitor ,Feral i ......

Edited by MAGRIPA65, 12 June 2007 - 01:56.


#8 Zverilla

Zverilla
  • Members
  • 910 posts

Posted 12 June 2007 - 08:36

pdv je previsok definitivno,
ali troskovi stampe ne napadaju samo male.
pre nekoliko nedelja jedan od vecih izdavaca u new york.u je isekao svoje papirno izdanje i ostavi samo net varijantu
(da me ubijete ne znam koje su novine u pitanju, no bile su cak i meni poznate)

#9 josip

josip
  • Members
  • 1,137 posts

Posted 12 June 2007 - 09:05

Pa...Feral je novina koja pripada proslosti i u danasnjem vremenu ocito nema previse mjesta za njih ( osim ukoliko se ne vrate korjenima...tj. nastave izlaziti kao satiricni podlist neke kako kazu "drzavne" ( zapravo su sve u privatnim rukama ) novine.

I da ne bude zabune...nije Feral jedina novina koja se nije uspjela odrzati na trzisnoj utakmici...ja bih im preporucio da umjesto sto pisu gomilu gluposti i prekomjernog gadjenja te sto uporno pisu o davno prozvakanim temama pocnu objavljivati vijesti o akcijama u shoping centrima...kao sto radi ostatak "zlih drzavnih novina".

Edited by josip, 12 June 2007 - 09:13.


#10 CTPAX

CTPAX
  • Members
  • 10,503 posts

Posted 12 June 2007 - 12:17

QUOTE(MilivojC @ 12 Jun 2007, 01:37) <{POST_SNAPBACK}>
Svejedno, ne bih imao ništa protiv da nađu neki način da se održe --- neka vide kako to radi B92; malo Velikog Srata, malo karaoka, kvizovi, itd. ... Ne mogu da nabrojim te nove, veličanstvene emisije !
A kleli smo se u naš B92.


I ja kažem. Trebalo je lepo da crknu ko što će Feral, pa da im posvetimo jedan topic, a ne ovako. Sram ih bilo.

#11 Ivo Petovic

Ivo Petovic
  • Members
  • 2,019 posts

Posted 12 June 2007 - 12:31

QUOTE(Larko @ 12 Jun 2007, 00:24) <{POST_SNAPBACK}>
namecu se tri resenja:
1. naterati batinom hrvatske privredne cimbenike da se oglasavaju u feral tribjunu, ma koliki da mu je tiraz.
2. otpustiti beskorisne saradnike koji svojim repetitivnim prilozima feralu slabo sta dodaju, ama predstavljaju stalno finansijsko opterecenje za posrnulu tiskovnu lucu progresa.
3. novi ZAVNOH koji bi sa vlasti svrgnuo klerodesnicarsku elitu i vaspostavio realni socijalizam. u realnom socijalizmu tisak ne oseca pritisak trzista te bi i financijski problemi netragom nestali.


Priznaj da bi ti ovo drugo rešenje najteže palo.

#12 Nelica

Nelica
  • Members
  • 2,870 posts

Posted 12 June 2007 - 13:27

Pa nije im prvi put da su u ovoj poziciji.
Svake dvije tri godine skupljaju se donacije i odrzi se nekako u zivotu.
Mislim da se mora nesto mijenjati u njihovoj uredjivackoj politici.

Moraju si naci nacina da budu isplativi a da si ne kompromitiraju sadrzaj.
E to je pak malo slozeniji zadatak.

#13 Nelica

Nelica
  • Members
  • 2,870 posts

Posted 12 June 2007 - 13:30

A sto se selektivnog pritiska drzave na male novine tice (vjerujem da ima i toga) - ima tomu pravnog lijeka.
Moze se i drzava tuziti. I to uspjesno. hehe

#14 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 12 June 2007 - 13:35

QUOTE(MilivojC @ 12 Jun 2007, 01:37) <{POST_SNAPBACK}>
A kleli smo se u naš B92.



Debelo sumnjam da si se ti ikada kleo u B92. dry.gif

#15 Thanatos

Thanatos
  • Banned
  • 949 posts

Posted 12 June 2007 - 22:21

Eno sada ce malo smanjiti PDV na tiskovine rolleyes.gif .
Sto se tice Ferala, mozda bi problem trebalo 'sagledati' u korijenu. Zasto su duzni i zasto ih vise ne kupuju oni koji su ih prije citali (medju kojima sam i ja).
Feral nekada i je bio neka tzv. 'protuteza' ostalim medijima. Kako je smetala Tudjmanu Latinica i radio 101, tako mu je i Feral smetao, ali za razliku od Latinice i radio 101 mislim da se Feral izgubio i nije evoluirao na neku visu razinu. Kao da su ostali izgubljeni u vremenu i prostoru gdje 'mogu' svasta pisati i inatiti se. Na kraju krajeva ne bi se cudio da im taj dug oproste, smanje ili stogod vec, a sve u zelji pridobijanja odredjenog broja glasaca za izbore koji dolaze ove godine...

Edited by Thanatos, 12 June 2007 - 22:23.