Jump to content


Photo

Feral Tribune pred kljucem u bravi?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
86 replies to this topic

#76 Adam

Adam
  • Members
  • 1,472 posts

Posted 18 June 2007 - 22:34

QUOTE
Kojoj vecini, vladajucoj stranci ili publici? Ako je ovo drugo, nisi li malo prije tvrdio da su mediji ti koji de facto oblikuju javnost?


podilaze publici, naravno. mediji kanalisu/usmeravaju javnost a u te svrhe koriste populizam. kroz populizam se svasta moze provuci. to je taj secer na koji se natopi lekic koji dete proguta bez ikakve zadnje misli. to je sistem koji, ja bih rekao, radi otkako je pisane reci.

QUOTE
Rekla bih da su vec stasali, a i nisam mislila na on line novinska izdanja, nego blogove, forume i more svakojakih sajtova.


nisam bas siguran da su stasali. koji je prosek starosti birackog tela u hrvatskoj i koji procenat istih koristi internet?

nemamo ti i ja neke bitne razmirice osim toga da ti vise kritikujes feral no drustvo a ja obrnuto. stoji to da se moraju prilagoditi trzistu ali se zaboravlja da je trziste jako mocan cenzor.

#77 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 18 June 2007 - 22:38

QUOTE
nemamo ti i ja neke bitne razmirice osim toga da ti vise kritikujes feral no drustvo a ja obrnuto.


He he, tu se varas. Feral primarno kritiziram zbog nesposobnosti prilagodbe, dok drustvo kritiziram zbog zatucanosti mozda malo zesce na nekim drugim topicima.


Ali da se vratimo na pocetak



QUOTE
no nije ni bitno... ono od cega smo poceli je to da ja ne bih rekao da feral ne valja vec da bode tamo gde ne bi trebao. doduse, slazem se i sa prethodnih par diskutanata koji smatraju da se nesto mora menjati u uredjivackoj politici tj. koliko-toliko komercijalizovati bas zarad bolje prodaje.


Feralu je smrt bila predvidjena jos 2003. godine i to u Izvjescu o medijima Pakta o stabilnosti JI Europe:

"In contrast to the relatively numerous daily newspapers, the market share of political weeklies will probably shrink in the forthcoming period. Sales of political weeklies are declining and are now at half or even less-than-half compared to the mid and late 1990s. Globus is still the leading political weekly with about 40.000 sold copies; compared to 90-100.000 earlier. National is second with about 30.000, compared to 60.000 few years ago. Feral Tribune is at about 20.000, compared to 50.000 in the 1990s.. All three major political weeklies are at the very edge of self-sustainability. Publishers of Globus and Nacional will find a way to save their publications, regardless of poor market results. However, the destiny of Feral Tribune is unclear. There are some indications of a rapid withdrawal of the Media Development Loan Fund from Feral, due to lower-than-expected market results. If that happens, the future of Feral Tribune would be questionable."

Sto koja publika cita:

Readership base of left and central-left political orientation usually buys Jutarnji List (sold circulation of app. 65.000), Novi List (35-40.000), Glas Istre (20.000) and Vjesnik, a government-owned daily paper with an almost marginal circulation (5.000). Conservative and, in general terms, lower educated and older readership are more oriented toward Vecernji List (80-85.000) of right to center-right orientation. Glas Slavonije (Eastern Slavonia; circulation of about 12.000 copies) is another voice for center-right oriented readers. Slobodna Dalmacija has a very loyal audience (mostly Dalmatia, but also in capital Zagreb, where there are many students and professionals born in Dalmatia and interested in local news) and is more regional than politically left or right.

I tko je ciji

The ownership of major Croatian print media outlets shows a variety preventing monopolies. The biggest Croatian publisher, EPH (Europa Press Holding; publisher of Jutarnji List and Globus) is 49% owned by WestAllgemeine Zeitung. The biggest daily paper (Vecernji List) is 98% owned by the Austrian company Styria. Novi List and Glas Istre are 100% owned by employees; Slobodna Dalmacija and Vjesnik are still in Government's hands. - s tim sto je Slobodna postala EPH, a sto se ostalog tice malo sto se promijenilo od 2003.

S tim sto se od svih navedenih dnevnih novina, definitivno isplati citati Novi list.

Edited by Ziza, 18 June 2007 - 22:44.


#78 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 19 June 2007 - 04:14

QUOTE
Šef kabineta premijera Srbije Aleksandar Nikitović saopštio je da je ovlastio advokata da odmah podnese tužbu protiv B92 i Jugoslava Ćosića zbog klevete.

Evo jos jednog primera kako drzava efikasno funkcionise protiv onih koji joj nisu po volji.Mogu Toma Nikolic i Vucic da izjavljuju sta hoce ali ce premijer Kostunistana da se pravi gluv.Isti djavo i sa Hrvatskom.Ako nisi po volji porez mora da se plati a ako jesi otpisu ti ga pa jos dobijes i subvencije.Trzisna ekonomija funkcionise kao i pravna drzava.

#79 Tvrdica

Tvrdica
  • Members
  • 813 posts

Posted 21 June 2007 - 08:01

Slučaj:
Feral Tribune

O lajfstajlu i vrednostima

piše: Tatjana Tagirov

Dobra vijest će, izgleda, ipak stići nakon loše vijesti da je kultni splitski tjednik "Feral Tribune" zbog dugova državi prestao izlaziti: na pomolu je pojas za spašavanje kojega će, navodno, Vlada Hrvatske u vidu "konkretne pomoći", dobaciti feralovcima, a rad je – kako se čuje na dan kad nastaje ovaj tekst, utorak poslijepodne – da pomogne i Ninoslav Pavić, vlasnik Europa Press Holdinga.

Prošloga tjedna, u četvrtak 14. lipnja (juna) redakcija "Ferala" obavijestila je javnost da prvi puta nakon 14 godina izlaženja novi broj neće biti na kioscima, kao inače svakog petka. Ministarstvo financija hrvatske Vlade je, naime, blokiralo račun "Ferala" zbog duga za PDV u iznosu od 500 hiljada kuna (oko 67.000 eura), te je list koji državi duguje još otprilike toliko novca na ime neplaćenih dadžbina bio prisiljen obustaviti izlaženje, nakon što su njegovi novinari već nekoliko mjeseci, u najmanju ruku, kuburili s plaćama.

PDV: Na stranu sad zasluge Ferala za hrvatsku demokraciju, pitanje je kako je poslovodstvo tog tjednika toliko dugo izbjegavalo plaćanje PDV-a i kako se dug toliko nagomilao. Sugovornici "Vremena" iz Zagreba kažu da stvar i nije toliko komplicirana, jer je dovoljno da Ministarstvo financija odobri traženu odgodu za plaćanje danka državi, pa da onda zaboravi na dužnika, a da ga se potom sjeti u trenutku u kojem se država tradicionalno sjeti svih onih od kojih živi, ali i onih koji joj smetaju, a neuredni su platiše; to bi, kažu anonimno, i ovdje mogao biti slučaj. Izbori su, naime, već na vidiku – u studenom (novembru) ove godine – a "Feral" baš nije medij kojem bi aktualni vlastodršci povjerili građenje vlastite medijske slike.

U očima države, njenog Ministarstva financija "Feral" – ma kakvo se rješenje eventualno našlo – ostaje dužnik, za razliku od onih privilegiranih medija kojima su dugovi za PDV velikodušno oprošteni. Tako su se medijima koji su u potpunom ili djelomičnom vlasništvu države – poput Hrvatske radio-televizije ili "Vjesnika" – dugovi za PDV u cijelosti otpisali, iako je riječ bila o milijunskim svotama, a primjer je i Slobodna Dalmacija, gubitaš kojega je (među ostalima) uništio tajkun Miroslav Kutle, pa ga je preuzela država i u prijelaznom periodu, prije no što je tu kuću prodala već spomenutom EPH-u i Ninoslavu Paviću, otpisala dugovanje za PDV u iznosu većem od 20 milijuna kuna. Ili, dug bar 20 puta veći od "Feralovog".

U taj koš državi Hrvatskoj dragih medija valja ubrojiti još neke: iz budžeta financirano "Hrvatsko slovo", opskurni list s još opskurnijim tzv. nacionalnim idejama (obranom osumnjičenih za ratne zločine i progonom neistomišljenika itd.) i "Zarez", list za kulturu, pristojan ali ne i jedini koji se kulturom bavi, osim politike, koju – kao što upućeni čitaoci znaju – gaji i napadnuti "Feral" i još mnogi drugi, prepušteni surovoj tržišnoj borbi.

Najavljeno "uginuće" "Feral Tribunea" izazvalo je pravu buru u Hrvatskoj, što nije nimalo čudno: riječ je o tjedniku koji kontinuirano izlazi već 14 godina (prije toga je izlazio kao podlistak "Nedjeljne", pa "Slobodne Dalmacije") i koji je najnagrađivaniji tjednik na području jugoistočne Evrope, ne samo Hrvatske. Bezbroj puta autori "Ferala" – ne samo zaposleni, već i deseci novinara koji su punili njegove stupce – rušili su mitove, upozoravali na kršenje ljudskih prava i postavljali neke standarde u novinarstvu, ali i društvu.

TUŽBE: Prvi veliki politički proces u Hrvatskoj nakon proglašene nezavisnosti gledali smo upravo zahvaljujući Marinku Čuliću i Viktoru Ivančiću, zbog teksta "Miksanje kostiju", u kojem se Čulić – vjerojatno trenutno najbolji hrvatski politički analitičar – suprotstavio ideji Franje Tuđmana da se pomiješaju kosti ustaških žrtava sa onima njihovih krvnika s Blajburga. Svjedočili su suvremenici proteklih godina i o tome da je pokojnog Tuđmana svakoga petka "Feral", svojim tekstovima, satirom i fotomontažama, izbacivao iz takta više nego broj ubijenih ili poginulih vojnika i civila po frontovima, pa otuda i brojne tužbe koje su protiv tog tjednika podigli razni, među kojima i likovi poput Tomislava Merčepa ili nekadašnje šefice HRT-a, ili one knjižničarke s Korčule koja je na lomaču bacila knjige srpskih i ostalih "nepoćudnih" pisaca; tužbe i presude stižu i dan-danas (evo su se dvije presude prošloga tjedna, zajedno sa Ministarstvom financija, "Feralovim" računom okoristile za stotinjak hiljada kuna) i, kako to za "Vreme" kaže novinar "Ferala" Ivica Đikić, koji je otprilike zbrojio ono što su platili onima koje je duša zaboljela zbog tekstova objavljenih u tom listu proteklih godina, ta suma iznosi oko 350.000 eura.

"‘Feralov’ račun blokirao je i Županijski sud u Zagrebu, pravomoćnom presudom po tužbi Jasne Burić, nekadašnje glavne urednice HRT-a, te poslao ovrhu prema kojoj se gospođi Burić ima isplatiti 30 tisuća kuna za pretrpljene duševne boli. Duševne boli gospođe Burić također su uzrokovane notornim činjenicama: kao glavna urednica HRT-a ona je u udarnom večernjem terminu emitirala snimku koncerta Marka Perkovića Thompsona, koji je započeo ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni!, a "Feral" je na to reagirao satiričnom fotomontažom na kojoj se gospođa Burić i gospodin Thompson vesele ispod slike Ante Pavelića, inače tvorca kovanice ‘Za dom spremni!’. U svakoj civiliziranoj zemlji takva bi presuda bila prvorazredan skandal, a u Hrvatskoj, gdje su korumpiranom i politički motiviranom sudstvu popustile zadnje kočnice – jer se ni u razdoblju najcrnjeg tuđmanizma nisu donosile pravomoćne presude zbog satiričnih fotomontaža! – promovirana je nova praksa, uz opći tupež i tišinu, pa nije reagiralo čak ni cehovsko udruženje novinara", navodi i uredništvo "Feral Tribunea" u web-obznani razloga svog neizlaženja.

OGLASI I VREDNOSTI: Ako znamo da upravo ovih dana traje cirkus u Hrvatskoj zbog Thompsonovog koncerta i ustaške ikonografije pokazane u Maksimiru (na što je reagirao i Centar "Simon Vizental"), jasno je zbog čega su novine poput "Ferala" nezamjenjive na – ne samo hrvatskom – tržištu.

Jedan od osnivača "Ferala", novinar Viktor Ivančić, naveo je ovih dana još jedan problem: sa svojih 13.000 primjeraka tiraža, novine ne mogu preživjeti bez oglasa, a njih u "Feralu" nema. Ivančić kaže da je "tržište marketinga u Hrvatskoj koruptivno u svojoj biti", te da "novinarstvo sve više postaje ambalaža za opsluživanje različitih interesa i postaje tek dekor u kojem će korporacije stjecati profite".

"Feral", inače, optužuju i za to da nije obavio "tranziciju" nakon smrti Franje Tuđmana, svog najvjernijeg čitaoca u vlasti, dok ostale čitaoce agencije za istraživanje javnog mnijenja optužuju da nisu "ciljne grupe" oglašivača, pa čak niti tri stranice oglasa koji bi im garantirali opstanak nisu u stanju osigurati. Čitaoci "Ferala", po tim istraživanjima, matori su, zaustavljeni u razvoju u nastalom potrošačkom vremenu, nemaju novca i ne uklapaju se u bolje trendove hrvatske stvarnosti raspolućene na sirotinju i boljestojeće sljedbenike divljeg kapitalizma, koji su se u tranziciji koliko-toliko snašli.

"Zašto ‘Feral’ nikad nije postao ideološki solidni, inkluzivni, ozbiljni newsmagazin poput sarajevskih ‘Dana’ ili beogradskog ‘Vremena’? Zašto je tako slabo iskoristio svoj veliki ugled? Zašto nije poput B92 oko sebe stvorio medijsku industriju jasnog svjetonazornog predznaka? Zašto je – ukratko – ‘Feral’ ostao tako sam, umjesto da bude centar kulturološkog okupljanja, što je trebao biti? Odgovor se vjerojatno krije u ljudima koji su čitav projekt vodili, a koji neke stvari nisu shvatili, a trebali su. Netko tamo nije naime razumio da uz politički sustav vrijednosti ide i lifestyle", pita se novinar "Jutarnjeg lista" Jurica Pavičić (nekad i sam suradnik tog lista) u svojevrsnom nekrologu "Feralu" prošle subote.

Kako god bilo i kakvi god "svjetonazor" i "lajfstajl" u slučaju "Ferala" prevladali u Hrvatskoj, dala im pomoć hrvatska Vlada ili ih kupio EPH, činjenica je da su i na vlastitom izdisaju pokrenuli novu temu, problem najvišeg PDV-a za izdavače u Evropi, pa je čak i premijer Ivo Sanader izjavio da će država razmisliti da za tu branšu taj izdatak smanji s nevjerojatnih 22 na deset posto.

To daje nadu da će, ipak, "Feral" – koji je godinama spašavao mentalno zdravlje svojih malobrojnih čitalaca, prosječnih građana natjeranih u "tranziciju" – možda preživjeti, za račun svih običnih ljudi kojima "lajfstajl" nije posve odvojiv od "političkog sustava vrijednosti".

#80 Guest_vinska musica_*

Guest_vinska musica_*
  • Guests

Posted 22 June 2007 - 19:49

Feral nastavlja s izlazenjem sledece nedelje. smile.gif

#81 Hannah

Hannah
  • Members
  • 260 posts

Posted 22 June 2007 - 20:19

QUOTE(vinska musica @ 22 Jun 2007, 20:49) <{POST_SNAPBACK}>
Feral nastavlja s izlazenjem sledece nedelje. smile.gif


rolleyes.gif
biggrin.gif

Koliko je to pouzdana informacija,pošto nisam baš upućena?

#82 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 22 June 2007 - 20:33

Predvidiv ishod dogadjaja. Sad jos samo da se potvrde suskanja po hodniku da ga je kupio EPH.
Uopce me ne bi iznenadilo. dry.gif

#83 Guest_vinska musica_*

Guest_vinska musica_*
  • Guests

Posted 22 June 2007 - 21:48

>>>Koliko je to pouzdana informacija<<<

Insajderska. smile.gif

#84 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 27 June 2007 - 14:23

EPH dokapitalizirao Feral Tribune; tjednik ponovno na kioscima
Srijeda, 27.06.2007., 12:28

Feral Tribune sutra će se naći na kioscima nakon dvotjedne stanke zbog financijskih teškoća


ZAGREB - Feral Tribune sutra će se naći na kioscima nakon dvotjedne stanke zbog financijskih teškoća, potvrdio je danas direktor izdavača tog splitskog tjednika Zoran Erceg, objasnivši da je tvrtka u Europapress holdingu (EPH) pronašla partnera koji će ju dokapitalizirati.

"Mogu potvrditi da će novi broj Ferala sutra biti u prodaji", kazao je Erceg, potvrdivši i da će izdavača tog tjednika, tvrtku "Kultura i rasvjeta d.o.o.", dokapitalizirati EPH.

O pojedinostima dogovora s vodećim novinskim nakladnikom u Hrvatskoj nije želio govoriti, no kazao je da su od EPH dobili garanciju da se neće uplitati u uređivačku politiku.

"Na tržištu se nažalost ne možemo samostalno održati, no ne bi smo se upuštali u posao koji bi ugrozio našu uređivačku neovisnost, a ni EPH-u nije u interesu suštinski mijenjati Feral, jer ako list ne bi bio ovakav kakav je, onda bi i sam propao", rekao je Erceg.

Međutim, priznao je da će "u iduća dva do tri mjeseca ipak doći do nekih sadržajnih i uređivačkih promjena". Kaže da će se širiti krug tema o kojima će pisati, a promijeniti će se i grafički izgled lista, no tvrdi kako je riječ o planu "starom" godinu dana.

Posljednji 1133. broj Ferala izašao je početkom lipnja, a privremeno je prestao izlaziti zbog financijskih poteškoća. Račun izdavača bio je blokiran zbog neplaćenog PDV-a i isplata sudskih odšteta.

Erceg je pojasnio da račun više nije blokiran, da su podmirili sudske odšteta te da je preostao dug od oko milijun kuna PDV-a za koji su od Ministarstva financija zatražili odgodu plaćanja. Iako još nisu dobili odgovor, Erceg vjeruje da će on biti pozitivan.

Feral Tribune, koji u svom impresummu navodi da je riječ o tjedniku hrvatskih anarhista, protestanata i heretika, izlazi od 1984.

(Hina)


#85 Ptteski

Ptteski
  • Members
  • 906 posts

Posted 28 June 2007 - 01:23

Vreme ce pokazati da li je u pitanju ruka spasa za list. U ovom trenutku je svakako pozitivan korak smile.gif , jer listu kupuje ono sto je svakoj novini najvaznije... Isto to vreme. wink.gif

#86 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 28 June 2007 - 01:32

Znaci, Gradjanin Kejn uletio u Feral,.. dry.gif

#87 bradavicasta_svinja

bradavicasta_svinja
  • Members
  • 92 posts

Posted 30 June 2007 - 13:44

u novom feralu intervju s Paris Hilton
čitanost zagarantirana