Jump to content


Photo
- - - - -

Sta ste / sta biste danas kuvali?


  • Please log in to reply
3760 replies to this topic

#3121 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 02 March 2017 - 20:25

Ništa posebno, napravio taco voljenoj ali je posebno to što se ona oduševila tako da će ući u tradiciju, kao kod Norvežana petkom. Bilo gotovo za pola sata a ostavlja odličan utisak... dugo, dugo.
  • 0

#3122 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 02 March 2017 - 21:12

Prosto, a korisno, vec vidim svoje greshke. Stvar je u tome shto mi je blizu samo kineska prodavnica sveze ribe, a ne bih bash koristio tu ribu koja se hrani direktno iz kanalizacija kineskih gradova :) shto je tamo narodni obichaj izgleda, pa kupujem uglavnom smrznutu, shto samo po sebi ne bi trebalo da bude problem ako se isposhtuje proces odmrzavanja !!! Shto ja obichno nemam vremena da chekam :(.
Bash sam juche kupio neki keramichki beli set lonaca i tiganja pa bi bilo dobro isprobati.

 

Pogledaj dostavu preko interneta. Ako igdje ima dobre ribe, onda je to Kanada. Pa naruci finih komada i smrzni u porcijama i trosi kako ti se cefne. Ne bih rekao da Kinezi uvoze ribu iz Kine ali ipak ne kupuj smrznute prawns, tilapiu i tako te slatkovodne ribe. To uglavnom dovoze iz Thailanda ili Bangladesha, gdje ih hrane gomnima do zetve.

 

Sa sardinama, skusama, bakalarom, lososom si poprlilicno siguran da je lokalno (koliko lokalno moze biti kad je tolika zemlja u pitanju) i slobodno udri.

 

Da sam na tvom mjestu, ja bih pecao lososa po rijekama i jednog dana cu i doci tu na pecanje. :)


  • 1

#3123 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 02 March 2017 - 21:16

To je sve relativno. Ovde su cene takve. Naviknes. 

 

Ako kilogram kvalitetnog ovoga (u ovom periodu) kosta £ 10-12 (negde se i jeftinije nadje, zavisi) onda ... kilogram salmona za £ 14-18 nije vise tako skupo (a nadje se i jeftiniji). Dijapazon cena je poveci. To sve zavisi od raznih stvari. Zato ja izbegavam da pricam o cenama. 

 

attachicon.gifDSC_0590.JPG

 

U pravu si. Nisam ja ni mislio o cijenama jer to jeste relativno, nego mi je bila interesantna prezentacija fish pie koju si postavila. Pie je i izmisljen da se iskoriste ostaci i okorci i prezentiraju malo ljepse i ja se po tome ravnam. Svakome svoje i uopste ne sumnjam da je ukusno i da sve 'pukne' kako i treba. :)

 

Meni bi to bilo tesko da serviram ali kontam da cijela tepsija ide na sto pa si vadi kako i koliko ko hoce, sto je sasvim ok. 

 

:)


  • 0

#3124 Vollmeise

Vollmeise
  • Members
  • 1,043 posts

Posted 02 March 2017 - 22:44

Ribu zimi kupujemo samo zamrznutu, "svjezi paradajz" kod nas zimi nema. Gledam da bude sezonski, koliko je moguce.


  • 0

#3125 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 03 March 2017 - 14:33

 

Da sam na tvom mjestu, ja bih pecao lososa po rijekama i jednog dana cu i doci tu na pecanje. :)

 

To nije lak hobi. Si ti video tu muku od pecanja? Iskacu na sve strane oko tebe a ne mo´s im doakati. Meni to bilo interesantno da gledam, taj riblji show. 

 

Ovde sam u blizini zivela once upon a time pa sam svracala kad drugari pecaju. Salmoni (izverzirani!) samo djipaju naokolo a na udicu nista da naskoci. :D Doduse, pecarosi i to vole. Dodju malo da se izluftiraju, nema veze sto nista ne ulove. Mörum je inace jedno od najpoznatijih mesta za sportski ribolov u Svedskoj. 

 


  • 1

#3126 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 03 March 2017 - 15:00

To nije lak hobi. Si ti video tu muku od pecanja? Iskacu na sve strane oko tebe a ne mo´s im doakati. 

 

Ovde sam u blizini zivela once upon a time pa sam svracala kad drugari pecaju. Salmoni (izverzirani!) samo djipaju naokolo a na udicu nista da naskoci. :D Doduse, pecarosi i to vole. Dodju malo da se izluftiraju, nema veze sto nista ne ulove. Mörum je inace jedno od najpoznatijih mesta za sportski ribolov u Svedskoj. 

 

 

 

Obozavam pecanje. Najbolji nacin luftiranja, nekad mi je draze nista ne uloviti. Sve je catch and release.

 

Attached File  598743_3747850067037_466053286_n.jpg   26.98KB   0 downloads

 

Attached File  10308551_10203465013898237_8191779885482225842_n.jpg   129.62KB   0 downloads

 

Attached File  10590421_10203466360971913_1503491005134393093_n.jpg   179.63KB   0 downloads

 

Attached File  10592962_10203512901255391_6988605635427328313_n.jpg   59.31KB   0 downloads

 

Kafa sa viskacijom u 6AM, nista ljepse. :)


  • 2

#3127 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 03 March 2017 - 15:38

Obozavam pecanje. Najbolji nacin luftiranja, nekad mi je draze nista ne uloviti. Sve je catch and release.

 

 

Pa da, to sam ukapirala poznajuci neke pecarose. 

 

Ja ne znam da pecam ali da samo znas koliko sam skushe upecala u zivotu! 

Kad jedris bacis udicu i ono se tokom plovidbe samo hvata. Samo treba izvuci na povrsinu povremeno. 

Sunce, vetar & voda i sve se samo desava i resava. Priroda i jednostavnost koja uz to ide je cudo! ;) 


  • 2

#3128 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 03 March 2017 - 16:15

Pogledaj dostavu preko interneta. Ako igdje ima dobre ribe, onda je to Kanada. Pa naruci finih komada i smrzni u porcijama i trosi kako ti se cefne. Ne bih rekao da Kinezi uvoze ribu iz Kine ali ipak ne kupuj smrznute prawns, tilapiu i tako te slatkovodne ribe. To uglavnom dovoze iz Thailanda ili Bangladesha, gdje ih hrane gomnima do zetve.

Sa sardinama, skusama, bakalarom, lososom si poprlilicno siguran da je lokalno (koliko lokalno moze biti kad je tolika zemlja u pitanju) i slobodno udri.

Da sam na tvom mjestu, ja bih pecao lososa po rijekama i jednog dana cu i doci tu na pecanje. :)


Volim da kupim smrznuto jer pishe uvek zemlja porekla. Portugal, Chile, Norveshka .... Nisam siguran da Kinezi ne dovoze fresh jer sam se jednom zajebao i kupio lignje koje su bile nenormalno ruzne, potpuno drugachije od regularnih, neki mutanti, kao dzinovski punoglavci i odvratnog ukusa ... Od tada made in china - no way.

Kanada jeste raj za ribolovce, kao i za lovce, josh vishe i dolaze iz celog sveta. Medjutim ja tu kanadsku ribu pravo da ti kazem neshto ne vidjam po prodavnicama. Zashto je to tako ... Ne bih znao da ti kazem. Lobsters, shrimps, mussels i salmon .... Po tome su poznati i toga ima svuda. Ostalo .... Ja ne vidjam. Naravno, uzmi u obzir da nisam ni trazio, sigurno da postoji neki dobar market.

Nisam bio u restoranu koji ovde drzi jedan Hrvat, a koji je na dobrom glasu, ali sam chuo da riba dolazi iz Jadrana!!!

Kad budesh reshio da dodjesh javi se. ;)
  • 2

#3129 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 03 March 2017 - 16:29

Obozavam pecanje. Najbolji nacin luftiranja, nekad mi je draze nista ne uloviti. Sve je catch and release.

 

...

 

Doista?!

Pa gdje pecaš? Na Temzi?

 

Ja tu slatkovodnu zanimaciju povezujem s komarcima, vlagom, reumom, mirisom blata i Wade-ovim riječnim čudovištima.

Kavijar (jesetrin, kečigin, lososov, pastrmkin), dimljenu lososovinu, pastrvu et. al. ipak cijenim više od ičega.


  • 1

#3130 Vollmeise

Vollmeise
  • Members
  • 1,043 posts

Posted 03 March 2017 - 16:35

Meni treba kratki update, da bih mogla pratiti ove kulinarske dozivljaje (apropo dozivljaja, tema o pravljenju sira je super, danas sam je svu procitala) :  cyber je jos u Svedskoj, Honey u Londonu (ako se dobro sjecam), Jashara ne znam, ali on je valjda u Kanadi, melancolic jos u Norveskoj, Kinik u Srbiji, vilhelmina u Svedskoj, ascari u Pragu.....Kol'ko tol'ko dobro?


  • 2

#3131 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 03 March 2017 - 16:58

Doista?!

Pa gdje pecaš? Na Temzi?

 

Ja tu slatkovodnu zanimaciju povezujem s komarcima, vlagom, reumom, mirisom blata i Wade-ovim riječnim čudovištima.

Kavijar (jesetrin, kečigin, lososov, pastrmkin), dimljenu lososovinu, pastrvu et. al. ipak cijenim više od ičega.

 

Pecao sam na Temzi jednom, prije 20ak godina, procitao u Angler's Mail da ima i da moze. Mjesto (swim) sam nasao negdje blizu Richmonda i samo sam pecao kajakase koji su bas tu trenirali za neku regatu ili kako im se vec zove ta trka, mater im imperijalisticku! 

 

Zadnjih godina se pokupimo na neko od vjestackih jezera, kojih je u okolini Londona tusta i tma. Neka su jako lijepo uredjena, sa ostrvcima, vrbama, sasom, lokvanjima i plovkama pa izgledaju kao iz bajke. Mozda malo i previse za moj ukus. Poribljena su uglavnom saranom, deverikom, linjakom i slicnim vrstama. Saran je najcjenjeniji za loviti i uloviti jer je najborbeniji i najveci naraste pa su trofejne fotografije impresivne. Komarci nisu problem, uvijek imam neki Autan u rancu ako bas krenu ali ne sjecam se da su bili nesto narocito naporni ikad. Veci su mi problem u basti, u Londonu. Blata ponegdje ima ali samo nakon kisurina, a i tada nije problem jer je sve besprjekorno uredjeno i uvijek se ima gdje stati na travu ili neke daske. Ljudi koji to drze i odrzavaju, drze na zavidnom nivou jer od toga sasvim pristojno zive. 

 

Riba koja se peca na takvim mjestima nije za konzumaciju, sve je strogo catch and release i sve je organizovano samo za luftiranje u prirodi uz malo sportskog ribolova. Zadnjih par godina smo prestali nositi sve one skalamerije, tripode, alarme i druga cuda, nego samo svaki po jednu pecaljku i onda krenemo vaditi sitnu ribu na crve, pa ko najmanje izlovi plati turu na putu kuci.

 

Jeremy Wade je strasan smor, sa koliko pompe najavljuje "monstrume", dodje mi da ga udarim preko TV-a. :D

 

Attached File  10514472_10203466130086141_7222076650232066066_n.jpg   92.99KB   0 downloads


Edited by Honey Badger, 03 March 2017 - 17:30.

  • 3

#3132 Honey Badger

Honey Badger
  • Members
  • 7,643 posts

Posted 03 March 2017 - 17:04

Meni treba kratki update, da bih mogla pratiti ove kulinarske dozivljaje (apropo dozivljaja, tema o pravljenju sira je super, danas sam je svu procitala) :  cyber je jos u Svedskoj, Honey u Londonu (ako se dobro sjecam), Jashara ne znam, ali on je valjda u Kanadi, melancolic jos u Norveskoj, Kinik u Srbiji, vilhelmina u Svedskoj, ascari u Pragu.....Kol'ko tol'ko dobro?

 

Sad znas kako je napraviti sir. :)


  • 0

#3133 vilhelmina

vilhelmina
  • Members
  • 11,937 posts

Posted 03 March 2017 - 18:13

Bio sam u Stockholmu i nije bas ni jeftina. Ovdje tolika strana bakalara bi bila oko £14-18, sto je za neki mid-week supper malo na steep side. Ne mora da bude kompromis kada se kupuju jeftiniji komadi, cesto je to od iste ribe, samo od dijela koji nije najljepsi za prezentaciju. Bitno je da je riba svjeza i kvalitetna. :)

 

Nije jeftina u fancy prodavnicama u centru grada, ali ako se odvazis pa dodjes u neku no go zonu, pa jos ako si vest s filetiranjem, dobices kilogram lososovog filea za 5 evra. Bakalar i za manje. Razlike u ceni su enormne, na udaljenosti od svega par kilometara. Isto vazi za meso, povrce i voce, pre cemu je i izbor ovde veci nego u centru.

Hrana u Stockholmu moze, ali ne mora da bude skupa.


  • 0

#3134 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 03 March 2017 - 18:31

Meni treba kratki update, da bih mogla pratiti ove kulinarske dozivljaje (apropo dozivljaja, tema o pravljenju sira je super, danas sam je svu procitala) :  cyber je jos u Svedskoj, Honey u Londonu (ako se dobro sjecam), Jashara ne znam, ali on je valjda u Kanadi, melancolic jos u Norveskoj, Kinik u Srbiji, vilhelmina u Svedskoj, ascari u Pragu.....Kol'ko tol'ko dobro?

 

 

Ko ne zna Jashara, kao da nije ni bio na 4umu. :D

 

To je Down With the Sickness, AKA Siki


  • 0

#3135 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 03 March 2017 - 18:32

...

 

... obozavam pecanje. Najbolji nacin luftiranja, nekad mi je draze nista ne uloviti. Sve je catch and release.

 

attachicon.gif10590421_10203466360971913_1503491005134393093_n.jpg

 

attachicon.gif10592962_10203512901255391_6988605635427328313_n.jpg

 

Kafa sa viskacijom u 6AM, nista ljepse. :)

:+1:

 

Slazem se.

Samo, momentalno bih popakovao stapove (posebno grafitne) glede onih oblaka i sv. Ilije.

 

Inace dobar ti onaj grgec - povelik (hladne vode)!

Ima izvrsno, cvrsto meso.

 

...


  • 0