Jump to content


Photo

Kupuju li ili otimaju


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
21 replies to this topic

#16 Tresko

Tresko
  • Members
  • 7,316 posts

Posted 21 May 2007 - 15:23

QUOTE(Isis @ 21 May 2007, 13:06) <{POST_SNAPBACK}>
tresko, pojma nemas.

emitovanje akcija jeste ono sto se naziva dokapitalizacija, a ne jedan od njenih vidova. i jedan od dva osnovna vida korporativnog finansiranja (equity & debt). mozda ti je u pokusaju pamcenja gotovih fraza tu nesto promaklo, pa si to pomesao.

verujem da u srbiji postoji neko cudo poput akcionarskog drustva bez emitovanih akcija ili drustva koja iz nekog razloga iste ne mogu ponuditi na trzistu, te ti je iz tog razloga takav slucaj poznat. sto ih onda nazivate akcionarskim drustvima?

u uslovima kolektivnog neznanja, svakakvi nadrilekari isplivaju na povrsinu. puni price, strucnjaci za sve, bukom i napadom maskiraju sopstveno neznanje. buduci da nemam ni respekta, ni vremena za takve, ostaj pozdravljen, zajedno sa ovim topikom.

Što je najvažnije, nemaš znanja. Verovatno nisi dotle stigao sa čitanjem priručnika za korporativne genije.
Kako ni ja nemam poštovanja za nadobudne kretene, kad stigneš do tog poglavlja, javi se. Dotad, ne bih te zadržavao.................

#17 cromodora

cromodora
  • Members
  • 625 posts

Posted 22 May 2007 - 15:43

Dont forget to flush the toilet

#18 pobednik

pobednik
  • Banned
  • 1,403 posts

Posted 22 May 2007 - 16:05

QUOTE(Skarabej @ 21 May 2007, 10:36) <{POST_SNAPBACK}>
Ако је било јефтино, зашто нисте ви купили?

Otprilike je to sustina...

Kod nas uvek ima puno pametnjakovica koji samo kritikuju.
Zasto lepo ne kupe ta preduzeca jeftino i lepo se i oni obogate?

a mali akcionari su inace veoma dobro upoznati sa svojim pravima, ali sa obavezama nikako.
Zamisli jos situaciju kada bi ih neko obavestio da moraju da doplate da bi zadrzali ista vlasnicka praa/

Ili ne daj boze da se desi situacija da neko normalan u drzavi kaze - vase preduzece je oislo u likvidaciju, ako preostane para vi ce te biti namireni u onom iznosu koliki je vas vlasnicki udeo...
To bi bile demonstracije. A realno, pola srpske privrede je spremno za takvu meru...

#19 Zverilla

Zverilla
  • Members
  • 910 posts

Posted 22 May 2007 - 18:08

sve je to lepo i krasno kako stoji (ili ne stoji u knjigama, ne bih da stajem na stranu nikome), ali propustate sustinu price:
imas direktora drustvenog/drzavnog preduzeca, kom ne mozes nista dok je preduzece drzavno (on je na celu upravnog odbora, a u upravnom odboru je 10 ljudi koji su predsenici odbora u "svojim" firmama. u sustini svako svakom drzi ledja, radnik ne moze APSOLUTNO nista. ko se buni izleti napolje, nadje se vec razlog.)

onda oni "nekako" zarade gomilu novca kojim otkupe to ili neko drugo preduzece. jedan od 100 dospe do novina, jedan od 1000 do suda. a dal i jedan bude osudjen to je pitanje. ono sto su stekli "krvavim" radom su preveli na blizu rodbinu te im se ni ne oduzme. odsluze godinu dana buvare najotvorenijeg tipa (vikendi, izlasci, trtmrt) i izadju ko bogati ljudi.

ovo je sistemski problem kojim vlast mora da se bavi (jer sudovi su spori, jer tuzilastvo ne radi nista, jer se ne proverava poreklo kapitala, jer na taj kapital niko nije platio porez...)

#20 mmilovan

mmilovan
  • Members
  • 507 posts

Posted 24 May 2007 - 11:05

Koliko mi je poznato BIGZ je pre rata bio zapravo institucija koja se zvala Državna štamparija.

Sama zgrada BIGZA je nacionalno kulturno dobro.

Čekam da krene nadziđivanje i prepravke.

#21 Majutak

Majutak
  • Members
  • 28 posts

Posted 24 May 2007 - 21:04

QUOTE(Tresko @ 21 May 2007, 03:13) <{POST_SNAPBACK}>
A ti si da pogodim: radnik BIGZ-a?


cool.gif pa nećeš verovati ali nisam niti sam ikad bila...nisam imala tu privilegiju da dobijem posao u državno-društvenoj firmi pa da lepo celog života ništa ne radim a parica kaplje yucky.gif na moju žalost radim za "bizMismena" samo sam slušala osobu kojoj verujem apsolutno i bezuslovno... pa se eto malo zgrozih po ko zna koji put... ali sve će to prekriti snjegovi, ruzmarin....... eto već smo zaboravili i putnik i inex i jugoremediju i šećerane i kolesara i janjuševića i tri dana mogu da nabrajam... imam prijatelja italijana kupio vozni park na lizing radiO prevoz za špance i španci ga zavrnu, a lizing kompanija mu uzmne sve što je imao, a to nebude kraj onda se nakači njihova finasijska policija pa samo su mu gace ostavili da nepričam sto su mu odela pregledali dali su firmirana i kada su nabavljena...znači sve ti uzmu .... a u našoj dembeliji kradi koliko god možeš i gde god možeš malo će te ispljuvati ali ostaje kinta sad.gif

#22 Majutak

Majutak
  • Members
  • 28 posts

Posted 24 May 2007 - 21:13

QUOTE(Skarabej @ 21 May 2007, 11:36) <{POST_SNAPBACK}>
Ако је било јефтино, зашто нисте ви купили?


dali ima smisla išta reći...ko razume shvatiće... "JEFTINO" za zgradu u centu balkana, ispod svake cene, takoreći džab-džabe...mogu da prepricam i ostale navode u postu... biggrin.gif blink.gif smile.gif ali htedoh reći K R A D U , O T I M A J U i niko im ništa ne može