Jump to content


Photo

Rado ide Srbin u popove


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
589 replies to this topic

#136 srdjann

srdjann
  • Members
  • 2,977 posts

Posted 30 June 2006 - 14:58

QUOTE(Schrodinger @ 30 Jun 2006, 01:46)
Ali treba reci par stvari i ovima sto prave od nauke idolatriju. Takve gluposti naucnicima samim upravo najvise smetaju i najbesmislenije su. Npr. starter misli da kad je napisao "kvazi-naucni" da je time izrekao nesto pezorativno; kao da nauka nekim cudom obuhvata sva casna i dostojna zanimanja, a ne samo mali podskup istih. Sto ne napisa za likovnu akademiju, ili sumarski fakultet ili dif ili vojnu akademiju da su "kvazi-naucni"? Sve ove discipline (a bogami i niz drugih, poput knjizevnosti, politickih "nauka" i mnogih drugih) nemaju sa naukom blage veze, cak i kad se tako idiotski zovu (pazi oksimorona: politicke "nauke"! ili je i ono "oksi" suvise), jer nije dovoljno zvati se, vec treba razumeti i naucni metod i epistemologiju, a to je ono sto cesto najvatrenijim "braniteljima" nauke najvise fali. Jesu li nesto losiji sumar, oficir, trener ili umetnik zato sto se ne bave "naukom", niti im je potreban neki "naucni" pogled na svet (stogod to bilo). Jesmo li mi ziveli u jednom od najidiotskijih zamislivih sistema koji se dicno zvao, stariji ce se prisetiti, "naucnim socijalizmom", a ne da "n" od nauke nije imao, vec je bio 101%-na suprotnost kritickom racionalizmu na kome pociva naucni pogled na svet?


Reci mi, kada su to umetnici bilo kojih vrsta pretendovali da se zovu naučnicima?

Ovi sami sebe prozvaše teolozima i zato su kvazi-naučni - zato što sami pretenduju da se zovu naučnicima iako su naučnici isto koliko su naučnici bili i dogmatski marksisti.

#137 Zmitjkoe

Zmitjkoe
  • Members
  • 4,978 posts

Posted 30 June 2006 - 15:03

QUOTE(Bracin citat iz biblije)
26. Potom rece Bog: Da nacinimo coveka po svom oblicju, kao sto smo mi, da bude gospodar...
Nagradno pitanje: Koliko bogova je ucestvovalo u vajanju Adama od gline?

#138 Mashinovodja

Mashinovodja
  • Members
  • 2,454 posts

Posted 30 June 2006 - 15:13

QUOTE(slowmotion @ 30 Jun 2006, 14:13)
Reč ''pravo'' u složenici pravoslavlje najverovatnije se odnosi na pojam desno a ne na sam pojam pravca napred u prostoru.

Reč nema veze s pojmom pravca u prostoru, niti s bilo kojim drugim geometrijskim pojmom. Smisao je "tačno" ili "ispravno", kao u izrazima "uraditi pravu stvar", "pravo kažeš" i tome slično. Mislim da čak i reč "ispravno" ima (vrlo verovatno) koren "pravo".
QUOTE
Mislim da je koren reči u crkvenoslovenskom.

A ja mislim da je to bukvalan prevod grčkog originala: prvi deo je "ortho" (bolji poznavaoci grčkog od mene ispraviće oblik ako treba). Reč ima dvojno značenje, kao u srpskom jeziku: prostorno-geometrijsko i logičko-moralno. (Iz nje je izvedena reč "ortogonalan", koju poznajemo u geometriji).
Drugi deo je "doxos" (ili tako nešto, vrlo slabo poznajem grčki jezik), što znači "slaviti" ili "svečano". (Iz toga je izvedena reč "doksologija", poznata u pravoslavlju.)
Zato se pravoslavna crkva na zapadnoevropskim jezicima kaže "orthodox church/eglise orthodoxe/orthodoxe kirche" što je bukvalno preuzimanje grčkog izvora.
Još jedna činjenica koja, po meni, govori "u korist" grčkog: Stari Sloveni su preuzeli hrišćanstvo od Grka, t.j. od Vizantije tako da mi ne izgleda verovatno da su u svom jeziku već imali reč za nešto što će tek kasnije postati.
QUOTE
Desno nije slučajno izabrano ako si upoznat sa jevanđeljem po Mateju:

Nisam.

Edited by Mashinovodja, 30 June 2006 - 15:15.


#139 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 30 June 2006 - 15:14

QUOTE(srdjann @ 30 Jun 2006, 15:58)
Ovi sami sebe prozvaše teolozima i zato su kvazi-naučni - zato što sami pretenduju da se zovu naučnicima iako su naučnici isto koliko su naučnici bili i dogmatski marksisti.


To je ono što meni nikako nije jasno. Bog, kako ga vidi većina religija, je u suštini nepojmljiv, tj. ne može se racionalno shvatiti. A nauka kao nauka u suštini počiva isključivo na razumu.
I kako su onda ljudi došli na ideju da prave nauku o nečemu što je izvan razuma i logike? Zar nije jedno od blaženstava "blago siromašnima duhom..."? A onda neko na tome doktorira???

#140 CTEBO

CTEBO
  • Banned
  • 742 posts

Posted 30 June 2006 - 16:47

QUOTE(Zmitjkoe @ 30 Jun 2006, 16:03)
Nagradno pitanje:  Koliko bogova je ucestvovalo u vajanju Adama od gline?



Бог Отац, Бог Син и Бог Дух Свети.

Ортхо - право
докео- верујем

#141 Zmitjkoe

Zmitjkoe
  • Members
  • 4,978 posts

Posted 30 June 2006 - 17:03

QUOTE(CTEBO @ 30 Jun 2006, 18:47)
Бог Отац, Бог Син и Бог Дух Свети.

Budalastina. Pisci petoknjizja su ziveli gotovo citav milemijum pre nastanka hriscanstva i njihovog izuma "trolicnog" boga. Ne postoji veza izmedju jevrejske biblije i tzv. novog zaveta (osim izmisljene veze da ce "devica" roditi Emanuela).

#142 CTEBO

CTEBO
  • Banned
  • 742 posts

Posted 30 June 2006 - 18:29

biggrin.gif А ти си то озбиљно испитао?
Аваамово гостољубље; види три путника , а обраћа им се као једном.
О пророштвима о рођењу Месије да не расправљамо пун их је СЗ.Читао си нпр. пророка Исаију?

#143 Lenny

Lenny
  • Members
  • 326 posts

Posted 30 June 2006 - 18:42

QUOTE(AlefShin @ 30 Jun 2006, 11:23)
Istina je upravo suprotna-hriscanstvo se mahom `diskredituje` od strane onih koji o istome imaju idiotsko mnenje( npr. ti) i sad neko treba da im odgovara na nekakva pitanja. Postoji ozbiljna teoloska literatura na svim svetskim jezicima pa neka se malo potrude ako hoce ikakvu raspravu.

Ovo me podseća na razgovore sa mojim prijateljima pravoslavcima. Kad god pokušam sa nekom temom – raznim protivrečnostima – uvek dobijem isti odgovor – uzmi lepo pa pročitaj. Ali – uporan sam – zar ne možete vi da mi objasnite? Opet isti odgovor. Dakle kada se radi o pokušaju preispitivanja opštepoznatih dogmi, makar na sasvim laičkom nivou, dijalog izostaje. Meni to ponekad deluje kao fino prijateljsko vrbovanje, da ne kažem navlakuša – oćeš da kritikuješ, e, zini da ti kažem – izvoli se upoznati sa materijom. A kad se upoznaš sa materijom, onda novi uslovi – odlično, valjalo bi da se krstiš, da bi mogao da skapiraš, itd... Ili ono o ’oglašenima’ – ako hoćeš da prisustvuješ bogosluženju, recimo jer uživaš u akustici, muzici, atmosferi – e, ako nisi kršten može samo do pola, kada oglašeni na molbu sveštenika moraju da napuste crkvu wink.gif

Moj je utisak da ni oni sami, iako upoznati sa materijom, ne umeju da objasne, jer, kloneći se gordosti kao najvećeg greha, oni su se pomirili sa granicama svojih mogućnosti, a stvari nelogične, iracionalne prihvatili kao čudo. Dakle, oni veruju baš zato što je nerazumno i nelogično, čime potvrđuju čvrstinu svoje vere. Ako sam dobro skapirao...

Na primer, kada sam druga pitao kako on kao vernik objašnjava začeće nevine žene sa svetim duhom, odnosno, kako se bog ovaploćuje, tj. kolapsira u jajnu ćeliju? Kako nešto nematerijalno izaziva materijalne biološke posledice, kao što su fiziološki procesi u jajnoj ćeliji? On mi je rekao da to ne može tako da se posmatra, jer je taj događaj ljudskom umu nepojmljiv i nedokučiv. Dakle, za njega je to čudo i on ga prihvata kao takvo, bez želje da sam događaj preispituje.

Sad, meni je ovo zanimljivo jer za nevino začeće teorijski postoje još najmanje dve ’čudnovate’ mogućnosti: 1) vanzemaljska intervencija, iz koje proističe da Isus nije bogočovek već nadčovek ili ljudsko-vanzemaljski hibrid, što mu daje biblijski opisane moći. 2) ljudska intervencija iz budućnosti, što znači da je Isus superheroj, a njegove moći, recimo, veštački aktivirane ’uspavane’ do tada ’neiskorišćene’ ljudske moći. Prva varijanta implicira postojanje svesnog vanzemaljskog života, a druga postojanje vremenske mašine. Ne vidim zašto bi ove dve mogućnosti bile manje prihvatljive od božjeg ovaploćenja, tj. zašto bi pisci jevanđelja bili autoritativniji u odnosu na scenariste serija X files, Taken ili 4400? Na osnovu čega se neko opredeljuje za jedne a ne druge autore? Da li je to stvar ukusa - neko više voli istorijski roman, neko naučnu fantastiku?

#144 Zmitjkoe

Zmitjkoe
  • Members
  • 4,978 posts

Posted 30 June 2006 - 19:04

QUOTE(CTEBO @ 30 Jun 2006, 20:29)
biggrin.gif А ти си то озбиљно испитао?

Ma jok, ja sve sto pisem izmisljam. ph34r.gif

QUOTE(CTEBO @ 30 Jun 2006, 20:29)
О пророштвима о рођењу Месије да не  расправљамо пун их је СЗ.Читао си нпр. пророка Исаију?

Primer koji sam naveo i jeste iz Isaije (7:10-17) koji poznat po "pogresnom prevodu", e da bi sluzio svrsi (rec mlada zena [ha-almah] preveden je kao devica, mada se devica kaze [bethulah]). Inace matorim krezubim pustinjacima i epilepticarima koje ti nazivas prorocima mozes verovati jer si vernik kao sto verujes da je tzv. SZ (sveta knjiga jedne druge religije koju je hriscanstvo prisvojilo) puna "prorocanstava" ali to nema veze sa realnoscu. Hajde daj primer.

#145 CTEBO

CTEBO
  • Banned
  • 742 posts

Posted 30 June 2006 - 19:26

Купи Библију са упоредним местима, па тражи примере innocent.gif

#146 slow

slow
  • Members
  • 3,778 posts

Posted 30 June 2006 - 19:35

QUOTE(Zabalujev @ 30 Jun 2006, 15:27)
hm, da, a sinister (levi) moze da znaci zao... Jako zanimljivo.


Levo je uvek bilo vezano za nešto zlo i naopako. Ovde ne mislim na političku konotaciju već više na jedan jako zanimljiv religijski i mitološki fenomen koji se javlja u skoro svim mitologijama i religijama.

#147 Zmitjkoe

Zmitjkoe
  • Members
  • 4,978 posts

Posted 30 June 2006 - 19:50

QUOTE(CTEBO @ 30 Jun 2006, 21:26)
Купи Библију са упоредним местима, па тражи примере innocent.gif

Ni sam ne znam koliko komada imam, na raznim jezicima (obozavam da kradem hotelske biblije biggrin.gif ). Medjutim biblije na internetu su neizmerno bolje jer se lako i brzo pretrazuju. Pre nego sto sam procitao tu knjigu bio sam polu-vernik ali... Biblija je najbolji i najjaci dokaz da bog ne postoji.

#148 slow

slow
  • Members
  • 3,778 posts

Posted 30 June 2006 - 19:50

QUOTE(Lenny @ 30 Jun 2006, 19:42)
...

Sad, meni je ovo zanimljivo jer za nevino začeće teorijski postoje još najmanje dve ’čudnovate’ mogućnosti: 1) vanzemaljska intervencija, iz koje proističe da Isus nije bogočovek već nadčovek ili ljudsko-vanzemaljski hibrid, što mu daje biblijski opisane moći. 2) ljudska intervencija iz budućnosti, što znači da je Isus superheroj, a njegove moći, recimo, veštački aktivirane ’uspavane’ do tada  ’neiskorišćene’ ljudske moći. Prva varijanta implicira postojanje svesnog vanzemaljskog života, a druga postojanje vremenske mašine. Ne vidim zašto bi ove dve mogućnosti bile manje prihvatljive od božjeg ovaploćenja, tj. zašto bi pisci jevanđelja bili autoritativniji u odnosu na scenariste serija X files, Taken ili 4400? Na osnovu čega se neko opredeljuje za jedne a ne druge autore? Da li je to stvar ukusa - neko više voli istorijski roman, neko naučnu fantastiku?



Prva čudnovata mogućnost je približnija pravom stanju stvari. Samo način intervencije božanskog je suptilniji u odnosu na vanzemaljski: nema otmica i nasilja tako da Skali i Molder nemaju tu puno posla. Sve je na dobrovoljnoj bazi, tj Duh se priziva i ne dolazi nepozvan.

#149 Lenny

Lenny
  • Members
  • 326 posts

Posted 30 June 2006 - 22:34

QUOTE(slowmotion @ 30 Jun 2006, 20:50)
Prva čudnovata mogućnost je približnija pravom stanju stvari. Samo način intervencije božanskog je suptilniji u odnosu na vanzemaljski: nema otmica i nasilja tako da Skali i Molder nemaju tu puno posla. Sve je na dobrovoljnoj bazi, tj Duh se priziva i ne dolazi nepozvan.

I kada dođe pozvan, dešava se Čudo. Šta misliš, na kom nivou se odvija 'kontakt' Duha Svetoga kao nematerijalnog entiteta i jajne ćelije, tj. kako dobijamo Sveti Zigot-Morulu-Blastulu-Gastrulu-Neurulu-Fetus-bebu Isusa wink.gif Naravno čudo je nemoguće objasniti uz pomoć razuma/logike, ali ako bi pokušao 'kreativno' da opišeš nekako, bilo kako, kako bi ti učinio?

#150 Zmitjkoe

Zmitjkoe
  • Members
  • 4,978 posts

Posted 30 June 2006 - 23:23

QUOTE(Lenny @ 1 Jul 2006, 00:34)
... ali ako bi pokušao 'kreativno' da opišeš nekako, bilo kako, kako bi ti učinio?

Uh... evo ja pokusao... al' ne ide. Jebe me ono "nematerijalni entitet".
















Nadam se da necu da prodjem k'o Marija. sad.gif