Jump to content


Photo

U zagrljaju sa Fidelom Kastrom


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
330 replies to this topic

#16 iPhuck10

iPhuck10
  • Members
  • 18,742 posts

Posted 18 May 2006 - 19:42

Zasto Goli Otok nije potrajao duze? Onda bi nestalo rusofliske gamadi iz ove zemlje!
Tek sad razumem zasto je Goli Otok uopste otvoren!

SRBIJI SE ZURI!
SRBIJI SE RADI!
SRBIJU U EVROPU!
SRBIJA NA ZAPADU!

Edited by uros_s78, 18 May 2006 - 19:42.


#17 Jasa Tomic

Jasa Tomic
  • Banned
  • 319 posts

Posted 18 May 2006 - 19:57

QUOTE(uros_s78 @ 18 May 2006, 20:42)
Onda bi nestalo rusofliske gamadi iz ove zemlje!


Sta cemo sa kubofilima, venecuelofilima i bolivijofilima ?


cool.gif biggrin.gif







#18 iPhuck10

iPhuck10
  • Members
  • 18,742 posts

Posted 18 May 2006 - 20:12

Srbija treba da prekine diplomatske i trgovinske odnose sa Rusijom,Belorusijom, Kubom i ostalim zemljama koje se opiru globalizaciji i napretku...

#19 Jasa Tomic

Jasa Tomic
  • Banned
  • 319 posts

Posted 18 May 2006 - 20:41

Vidim da je Sirak prekinuo diplomatske veze sa Cavezom.



......a i Bush i Putin samo sto nisu..



#20 Jasa Tomic

Jasa Tomic
  • Banned
  • 319 posts

Posted 18 May 2006 - 20:53

Junak sa američkog juga



LUZER!!! Poručio je pobednik Čavez, karikaturalnom Bušu. Ovaj je sa svoje strane jedva skupio snage da tek na poslednjoj stanici južno-američke turneje, na tlu američkog satelita Paname, da kakav takav odgovor. A odgovor je bio ista, glupa i dosadna retorika o “ljudskim pravima” i “slobodi” koju ne uživaju Venecuelanci (za razliku od američkih vazala tipa Paname, Salvadora i Hondurasa koji bi po istoj “logici” trebali da budu regionalni šampioni demokratije), o Čavezu kao diktatoru opkruženom demokratijama (tipa Dominikanske Republike i Haitija) i o potrebi demokratskih reformi u Venecueli. Glupa i dosadna mantra, dostojna jedino kreature koja se odaziva na ime Džordž Buš. Da poraz bude još veći, istog vikenda dok je Buš bežao iz Argentine, održao se ibero-američki samit u Španiji koji se opet završio osudom američke politike intervencionizma.



Čavez je uspeo da sakupi sve značajne elemente izvornog otpora severno-američkom hegemonizmu. Počevši od popularnog latino-američkog patriotizma, preko kubanskog anti-imperijalizma pa do savremenog anti-globalizma i alter-globalizma. Uspeo je da iskoristi snagu političkog mita i da lik legendarnog Če Gevare stavi u sam centar čitavog događaja, pretvarajući ga u silu koja ujedinjuje različite stavove, ideologije i poglede na svet. Ono što sve njih ujedinjuje je odlučnost da se suprotstave severno američkom hegemonizmu koji skoro dva veka ekonomski, politički i vojno dominira nad teritorijama koje mu ni po jednom pravu ne pripadaju i ne mogu pripasti. Kao zemlje koje su najduže suočene sa zlom amerikanizma, južno američke države uspele su da razviju čitav sistem idejnog i praktičnog otpora. Prateći razvoj i promene amerikanizma, od Monroove doktrine i Manifest Destiny američkog liberalnog nacionalizma, preko imperijalizma Teodora Ruzvelta na početku XX veka, anti-komunizma nakon Drugog svetskog rata i Kubanske krize, sve do savremenog globalizma Južna Amerika uspela je da da čitavu lepezu odgovora koji su više ili manje uspešno pokušavali da se uhvate u koštac sa severno-američkim razularenim pljačkašima. I ovde je Čavez odigrao ulogu političke sinteze. Liberalni nacionalizam Bolivara, Kastrov komunistički anti-imperijalizam, Peronov etatistički patriotizam – svi su našli svoje mesto u Čavezovoj Bolivarijani. Kao retko koji savremeni državnik, Čavez je svestan da su kapitalizam, imperijalizam i globalizam samo različite faze jednog i istog zla čije je pravo ime – Amerikanizam. Globalizam u svom današnjem izdanju bio bi nemoguć bez postojanja glavnog nosača čitavog projekta, jedine globalne sile koja je i sama po svom ustrojstvu vid proto-globalnog entiteta, laboratorija za buduće projekte globalnog uređenja. Amerikanizam nije samo glavni stožer i pokretač globalizma. On nosi seme zla koje tek treba da bude posejano po mnogim bastionima globalizma širom sveta.

Ono što povezuje južno-američke patriote, borce protiv globalizma i staromodne anti-imperijaliste je borba protiv zla Amerikanizma. Za razliku od Evrope i Azije, u Južnoj Americi biti patriota znači biti Anti-Amerikanac. Kao i anti-imperijalista ili anti-globalista. Duga severno-američka nadmoć učinila je da su svi ostali antagonizmi drugostepeni u poređenju sa izazovom iz Vašingtona. Za mnoge latino-američke patriote biti Anti-Amerikanac bio bi samo deo političke mode da nisu prosto naterani da mrze Vašington. Za mnoge anti-globaliste upravo je taj isti Vašington realni gospodar ekonomskog haosa u koji je gurnut kontinent.



Nije to bio nikakav fiktivni međunarodni kapital, nikakve multi-nacionalne korporacije nego jedino Vašington. Da nije bilo američkog političkog pritiska, sve te korporacije našle bi svoje mesto onako kako im propiše domicilna zemlja, kao u Venecueli koja je upravo zbog toga na meti tog istog Vašingtona. A šta reći o komunističkim anti-imperijalistima ? Kastro je čitav život posvetio upravo borbi protiv Vašingtona. Ne, nije bilo nikakve imperijalističke intervencije kao u Rusiji 1918. niti udruženog fronta zapadnih zemalja protiv Kube. Mnogi od njih, skoro svi, imaju normalne odnose sa prkosnim karipskim bastionom. Jedini koji i nakon četiri i po decenije ne mogu da se pomire sa voljom kubanskog naroda jesu opet i jedino Amerikanci...


Treći revolucionarni vođa kontinenta

Amerika je uspela da nanese zla u sve glavne segmente južno američkog društva. Uspela je time da ih ujedini i okrene protiv sebe.

Stavljajući legendu gerilskog antiamerikanizma u središte čitave političke kulture, a povezivajući se istovremeno sa živom anti-imperijalističkom legendom Fidelom Kastrom, koji je takoreći most između Če Gevare i Huga Čaveza, venecuelski vođa uspeva da sebi izradi revolucionarnu geneologiju koja ga direktno povezuje sa izvorištem Revolucije, dajući mu time legitimitet naslednika latino-američke borbe. Istovremeno prenosi težište Revolucije na diplomatskom i političkom polju anti-globalnog fronta.

Svoju diplomatsku ofanzivu Čavez je najavio još krajem aprila u Havani.



Kastro je tada, ohrabren saradnjom sa Venecuelom, proglasio sporazum FTAA mrtvim. U tročasovnom govoru rekao je da je američki predlog o jedinstvenom pan-američkom bloku slobodne trgovine “aneksionistički plan” koji cilja ka iskorištavanju južno američkih sirovina. “Ono što je ostalo od FTAA su samo komadi, bilateralni dogovori. “Bilateralizam i regionalizam su time postali glavno oružje Čavezove diplomatije”. Globalizam se ne može tući disperziranim globalnim anti-globalizmom. Globalni otpor preuzima na sebe odlike svog neprijatelja, gubi mogućnost da fokusira snagu na jednom mestu, rasipa energiju trčeći za sastancima globalnog establišmenta pokušavajući da im parira demonstracijama u svakom delu sveta u svakom bastionu globalizma. Postaje time više kulturni fenomen, jedan vid kanalizovanog otpora, manje više sastavnog dela globalne kulture, bez praktičnog dugoročnog rezultata. Regionalizam, sa svoje strane, suprotnost je globalizmu jer daje akcent na konkretne geopolitičke i geoekonomske celine, koje mogu da se razviju u samostalne i u odnosu na globalizam autonomne entitete. Bilateralni kontakti, opet, suprotni su multilateralizmu propovedanom od strane SAD u cilju slamanja političke volje većih zemalja preko nadnacionalnih organizacija, manipulisanih od strane Vašingtona i njegovih brojnih vazala. Ovom multilateralizmu u službi globalizma valja suprotstaviti konkretnu političku volju vodećih zemalja, volju koja se ne može menjati i manipulisati raznim nadnacionalnim strukturama. Upravo je tu i simbolika transparenata koji su nošeni na anti-američkim manifestacijama u Argentini, gde su jedan pored drugog bili naslikani predsednici Venecuele, Argentine, Brazila, Kube i Meksika. Čavez nije suprotstavio Amerikancima jalove ideološke fanatike, niti usamljene revolucionare u borbi za bolji i pravedniji svet. Suprotstavio im je konkretan politički savez baziran na geopolitičkoj komplementarnosti koji je imao jasni cilj, postavljen od strane Kastra još u aprilu – miniranje američkog “aneksionističkog plana”. Umesto Vašingtonske FTAA, Južna će Amerika dobiti Karakasku ALBU, organizaciju baziranu na bilateralnim odnosima Venecuele i ostalih latino-američkih zemalja. ALBA je oblik regionalne saradnje koju forsira Čavez, a koji ide ka energtetskoj i saobraćajnoj integraciji koja bi bila osnova buduće šire industriske i političke saradnje. Sukob ALBA-FTAA biće i novi vid sukoba, prilagođen novom vremenu globalnih ekonomskih i političkih procesa, ali i obrazac za slične buduće sukobe u drugim delovima sveta od Evrope do Istočne Azije.



Saša Papović

#21 Jasa Tomic

Jasa Tomic
  • Banned
  • 319 posts

Posted 18 May 2006 - 20:58

Cavez pomaze i siromasnim SeveroAmerikancima.



Ugo Čavez održao obećanje da će da pomogne sirotinji

Hiljade siromašnih Amerikanaca će ove zime dobiti naftu za grejanje sa popustom, zahvaljujući jednom neobičnom aranžmanu sa Venecuelom, zemljom čija je vlada u političkoj zavadi sa sadašnjom američkom administracijom.

Venecuelanski predsednik Ugo Čavez je održao obećanje da će da pomogne sirotinji. Jedino što to u ovom slučaju nije Južna Amerika.

U neposrednoj blizini Bostona, u državi Masačusets, prva pošiljka jeftinijeg lož ulja iz Venecuele, stigla je Lindi Keli. Jeftinije gorivo znači da ova majka troje dece neće morati da bira između hrane i grejanja i nju ne brine da bi Venecuela mogla da iskoristi njene teškoće protiv američkog predsednika Džordža Buša.

«Ne vidim tu nikakvu politiku i samo hoću da mojoj porodici bude toplo», kaže ona.

«Sitgo» , kao filijala venecuelanske državne naftne kompanije, obezbedio je gorivo 40 odsto jeftinije od tržišne cene, odnosno oko 15 do 20 centi za litar.

Politički analitičari smatraju da je ceo aranžman u suštini pokušaj predsednika Čaveza da poboljša sliku o sebi u američkoj javnosti, tako što će da obezbedi pomoć za stanovnike sa niskim primanjima u periodu u kojem su američke naftne kompanije i američki zakonodavci oklevali da to učine.

Administracija predsednika Buša kaže da je program sa gorivom politička stvar, ali kongresmen Vilijam Delhant kaže da je to humanitarni gest.

«Ovde se u ovom slučaju radi o ljudima, a ne o politici», ističe Delhant.

Međutim, upravo politika karakteriše sadašnju prepirku lidera dve zemlje. Džulija Svajg, iz Saveta za odnose sa inostranstvom u Vašingtonu, kaže da je program sa lož uljem pokušaj predsednika Čaveza da poveća svoju popularnost i promoviše svoju antikapitalističku i antiameričku politiku.

«On sebe vidi kao savremenog revolucionara. Vidi se kao ujedinitelj Latinske Amerike, koji gradi Latinsku Ameriku koja je nezavisna od Sjedinjenih Država», kaže Džulija Svajg.

Sjedinjene Države su inače najveći kupac venecuelanske nafte i njihov udeo je 80 odsto ukupnog izvoza Venecuele. Očekuje se da će prosečno američko domaćinstvo ove godine platiti naftu za grejanje 27 odsto više nego prethodne. Prema obećanju kompanije «Sitgo», stanovnici Masačusetsa koji su se kvalifikovali za ovu pomoć i određene institucije, dobiće tokom zime s popustom više od 12 miliona tona ovog goriva.

#22 duma

duma
  • Members
  • 1,673 posts

Posted 18 May 2006 - 21:01

QUOTE(uros_s78 @ 18 May 2006, 20:42)
Zasto Goli Otok nije potrajao duze? Onda bi nestalo rusofliske gamadi iz ove zemlje!
Tek sad razumem zasto je Goli Otok uopste otvoren!
Ti bi verovatno i antiglobalističku gamad u logore.
Stvarno imaš probleme. twak.gif
Hitno da potražiš stručnu pomoć!

QUOTE(uros_s78 @ 18 May 2006, 20:42)
SRBIJI SE ZURI!
SRBIJI SE RADI!
SRBIJU U EVROPU!
SRBIJA NA ZAPADU!
Ubuduće samo ponavljaj parole.
Mnogo si pametniji kad glumiš papagaja.

QUOTE(uros_s78 @ 18 May 2006, 21:12)
Srbija treba da prekine diplomatske i trgovinske odnose sa Rusijom,Belorusijom, Kubom i ostalim zemljama koje se opiru globalizaciji i napretku...
Mi treba da ispravljamo svetske nepravde, dok US i EU trguju sa Saudijskom Arabijom, Libijom, Rusijom, Kinom...
Njih će MNOGO da potrese kad im MI zapretimo sankcijama.biggrin.gif laugh.gif

Neprestano potvrđuješ koji si paćenik. sad.gif
Od tebe sam jedino luđi ja, jer te tretiram različito od papagaja.

Edited by duma, 18 May 2006 - 21:02.


#23 Jasa Tomic

Jasa Tomic
  • Banned
  • 319 posts

Posted 18 May 2006 - 21:02

A dobio je podrsku i od gradonacelnika Londona

QUOTE
smile.gif
http://www.bbc.co.uk...0514_hugo.shtml

Podrška: Ken Livingston

G. Čavez, radikalni levičar, tokom dvodnevne posete će razgovarati sa gradonačelnikom Londona Kenom Livingstonom, nekoliko poslanika vladajuće Laburističke strane i sindikalnim liderima.


----------------------------------------
P.S.
Eto vidis Urose78 kako svi saradjuju sa antiglobalistima. cool.gif

#24 iPhuck10

iPhuck10
  • Members
  • 18,742 posts

Posted 18 May 2006 - 21:07

QUOTE(Jasa Tomic @ 18 May 2006, 22:02)
A dobio je podrsku i od gradonacelnika Londona
----------------------------------------
P.S.
Eto vidis Urose78 kako svi saradjuju sa antiglobalistima.  cool.gif

Uskoro vise nece, Jaso...Nece...
Nadam se da ce se jedinstveni Zapad uzdici protiv Rusije i njenih satelita!
Ziveo svet slobodan od Rusije!

#25 duma

duma
  • Members
  • 1,673 posts

Posted 18 May 2006 - 21:20

QUOTE(Jasa Tomic @ 18 May 2006, 21:41)
Vidim da je Sirak prekinuo diplomatske veze sa Cavezom.



......a i Bush i Putin samo sto nisu..



QUOTE(Jasa Tomic @ 18 May 2006, 21:58)
Cavez pomaze i siromasnim SeveroAmerikancima.
...
Sjedinjene Države su inače najveći kupac venecuelanske nafte i njihov udeo je 80 odsto ukupnog izvoza Venecuele.

Mislim da je zbog ove saradnje sa tim diktatorski režimima "koji se opiru globalizaciji i napretku" krajnje vreme da razmotrimo uvođenje sankcija za EU i US.
Uroše da li se slažeš? tongue.gif

Uz to pod hitno da se svi rusofili i antiglobalisti pošalju u logore i tamo iskorene.
(Jašo beži, dok još možeš!)

Tako ćemo postati predvodnici demokratskog sveta. ph34r.gif ph34r.gif ph34r.gif

Edited by duma, 18 May 2006 - 21:21.


#26 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 18 May 2006 - 21:29

QUOTE(duma @ 18 May 2006, 21:20)
Mislim da je zbog ove saradnje sa tim diktatorski režimima "koji se opiru globalizaciji i napretku" krajnje vreme da razmotrimo uvođenje sankcija za EU i US.
Uroše da li se slažeš?  tongue.gif

Uz to pod hitno da se svi rusofili i antiglobalisti pošalju u logore i tamo iskorene.
(Jašo beži, dok još možeš!)

Tako ćemo postati predvodnici demokratskog sveta. ph34r.gif  ph34r.gif  ph34r.gif

Vidim da smo u "naterivanju inata" sampioni. E, kada bi tako bilo i u marljivosti. Skupila se ekipa, mala ali odabrana da brani male i velike diktatore. Pa lepo. Samo neka nas jos obaveste, kada vec prekidaju odnose s mrskim im Amerikancima, ko ce vracati pozajmljene kredite a i od koga ce se pozajmljivati novi? Od Venecuele, Bolivije, Kine, Kube, Rusije... tongue.gif
"Kako su sistematski unisteni od idiota"?

#27 Ben Akiba

Ben Akiba
  • Members
  • 4,506 posts

Posted 18 May 2006 - 22:35

Laje Urke protiv Kastra i komunaca, a ovamo vidi kakvim barjakom paradira po Beogradu:



#28 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 18 May 2006 - 23:27

QUOTE(Ben Akiba @ 18 May 2006, 22:35)
Laje Urke protiv Kastra i komunaca, a ovamo vidi kakvim barjakom paradira po Beogradu:



Sistem najpriblizniji izvornom komunizmu postoji samo u skandinavskim zemljama. Sve ostalo je samo izgovor za neciju diktaturu a u ime komunizma.

#29 iPhuck10

iPhuck10
  • Members
  • 18,742 posts

Posted 18 May 2006 - 23:48

QUOTE(Ben Akiba @ 18 May 2006, 23:35)
Laje Urke protiv Kastra i komunaca, a ovamo vidi kakvim barjakom paradira po Beogradu:



Ja jesam levicar, ali DEMOKRATSKI I EVROPSKI levicar...Sto znaci, zalazem se za ljudska prava, demokratiju i kapitalizam sa jakim socijalnim elementima, sa jednakost sansi.Za prava zena, dece, glbttiqp populacije, izgeglica.
Za Evropu.Za bliskost Srbije Zapadu.Protiv konzervativzma.Protiv nacionalizma, tradicionalizma, fasizma i klerofasizma!Protiv kolektivizma, bio on nacionalni ili klasni!
Kastro nije demokratski levicar, Lukasenko i Putin nisu demokrate.Oni su konzervativci.Bio konzervativizam levi ili desni, on je konzervativizam.

#30 duma

duma
  • Members
  • 1,673 posts

Posted 18 May 2006 - 23:48

QUOTE(uros_s78 @ 18 May 2006, 22:07)
Nadam se da ce se jedinstveni Zapad uzdici protiv Rusije i njenih satelita!
Ziveo svet slobodan od Rusije!

Ma neće Uroše, oni sarađuju sa njima.
Sve su to prodane duše.

Nego hvataj barjak slobode u ruke, pa kreni u oslobađanje sveta.
U se i u svoje kljuse.
Možeš i Peru da povedeš, pa da piše o tvojim podvizima.

QUOTE(Ben Akiba @ 18 May 2006, 23:35)
Laje Urke protiv Kastra i komunaca, a ovamo vidi kakvim barjakom paradira po Beogradu:


To se on sprema da se neopaženo infiltrira na Kubu.
Kad je mogao Rastko može i on. Samo će Urke tim barjakom umlati Kastra, a ne samo da izviđa.
Onda kreće na Rusiju. Tamo će sa Perom da pokuša da im popije svu votku i da ih tako potpuno uništi.

Edited by duma, 18 May 2006 - 23:50.