Jump to content


Photo

Naucna otkrica i tehnoloska dostignuca


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
31 replies to this topic

#16 niko

niko
  • Banned
  • 1,846 posts

Posted 09 February 2006 - 19:33

Hibridna vozila idealna za eksperimentisanje

08/02/2006



U Sjedinjenim Državama neprestano traste popularnost hibridnih benzinsko-električnih automobila. Iako im cena nije mala, a čekanje na isporuku duže nego obično, mnogi Amerikanci vole da znaju da njihov automobil manje doprinosi zagadjivanju okoline jer troši manje goriva, naročito u gradskoj vožnji. Dodatni podsticaj predstavljaju izvesne poreske olakšice i mogućnost korišćenja onih traka na autoputu koje su u saobraćajnim špicevima rezervisane za vozila sa najmanje dve osobe.

Američka firma Solatek sada nudi vlasnicima hibridnih automobila dodatnu mogućnost uštede goriva uz pomoć sunca. Pomenuta kompanija proizvodi savitljive panele sa solarnim ćelijama koje pune baterije za pogon električnog motora kadgod ima sunca. Ćelije se montiraju na krov vozila, a kako imaju debljinu manju od jednog milimetra ne smanjuju njegova aerodinamična svojstva. Eksperimenti su pokazali da je uz pomoć ovih baterija potrošnja benzina Tojotinog modela Prius smanjena za oko 10 odsto, što za one koji dugo voze do posla i natrag može da predstavlja priličnu uštedu. Cena ovog uredjaja u kitu iznosi 2195 dolara. Nije malo, ali verovatno neće proći mnogo vremena pre nego što neko drugi proizvede sličan, jeftiniji uredjaj, i tako počne da obara cenu. Amerikanci ne bi bili to što jesu ako uskoro ne počnu da sami eksprimentišu sa solarnim ćelijama koje mogu da se kupe u prodavnicama sa opremom za hobiste.
................................................................................
....................................

Novi japanski robot za pomoć u kući

08/02/2006



Japanski Nacionalni institut za savremenu industrijsku tehnologiju prikazao je prototip novog robota koji ne samo što govori i čuje već i razume verbalne komande.

Iako su mu pokreti pomalo kruti i spori, a glas monoton, ovaj robot će rado da vam, uz pomoć daljinca na grudima, uključi televizor ili vam donese piće. Kroz nekoliko godina, čovekoliki robot HRP-2, mogao bi da dobije posao pomoćnika u mnogim domaćinstvima. Japanski Nacionalni institut za savremenu industrijsku tehnologiju razvija robota zvanog Promet, koji može da obavlja razne poslove, da reaguje na komande i da prepoznaje i hvata trodimenzionalne predmete. Kada mu zatražite konzervu hladnog pića on odlazi do frižidera, otvara vrata, uzima piće, zatim zatvara vrata i donosi piće do stočića u dnevnoj sobi. Pokreti su mu spori, ali konstruktori kažu da je to zato što je podešen na najsporiju brzinu.

”Od njega se, naravno, traži da čini razne pokrete, a u svakodnevnom životu i da komunicira sa ljudima. U stanju je da i bez mikrofona shvati kada se njemu obraćate, a sam funkcioniše posmatrajući očima okolni ambijent. Na njemu vidimo kako uzajamno deluju registracija pokreta i vizuelno prepoznavanje.

Na komandu ”Uključi televizor!“

Robot odgovara potvrdom ”Uključiću televizor.“

”Pojačaj zvuk!“

”Mislim da će biti od koristi ljudima sa teškoćama u kretanju, na primer da im prinese nešto.“

Konstruktori kažu da robot može da oponaša većinu ljudskih pokreta, osim trčanja, koje može da proizvede mnogo buke i treskanja, zbog njihove metalne konstrukcije. Prema ovom istraživačkom timu Promet je gotovo spreman za upotrebu, pa bi već 2010. mogao da počne da pomaže u domovima i kancelarijama širom sveta.

#17 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 11 February 2006 - 12:10

Otkriven kemijski spoj koji sprečava infekciju HIV-om?
četvrtak, 9.2.2006 16:49


AMERIČKI znanstvenici s odsjeka za mikrobiologiju i imunologiju Sveučilišta Vanderbilt otkrili su kemijski spoj koji bi, prema prvim ispitivanjima, mogao značiti preokret u borbi čovječanstva protiv virusa HIV-a, objavio je BBC.

Laboratorijska ispitivanja pokazala su da kemijski spoj nazvan CSA-54 onemogućava virus HIV-a da zarazi zdrave stanice. Utvrđeno je da CSA-54 "napada" virus HIV-a na dosad nezabilježen način - djeluje na membranu virusa i tako mu onemogućava da inficira okolne zdrave stanice.

Britanski znanstvenici koji traže učinkovit način borbe protiv vriusa HIV-a kazali su BBC-u kako su najnovija saznanja njihovih američkih kolega "zanimljiva", ali su odmah dodali kako je potrebno provesti još niz ispitivanja prije nego što se utvrdi prava vrijednost dotične kemikalije.

CSA-54 dolazi iz sintetski proizvedene obitelji kemijskih spojeva pod imenom ceragenini, koji su razvili znanstvenici s odsjeka za kemiju i biokemiju Sveučilišta Brigham Young u SAD-u, a prava na nju polaže tvrtka Ceragenix Pharmaceuticals, koja je financirala istraživanje.

Ceragenini elektrostatski privlače negativno nabijene membrane nekih virusa i bakterija, što je mehanizam ranije opažen u nekim kemikalijama koje koristi imunološki sustav ljudskog tijela.

Laboratorijska ispitivanja pokazala su da je CSA-54 uspješno zaustavila infekciju zdravih stanica blokiravši mogućnost virusa HIV-a da interagira sa stanicama. Ohrabruje i podatak da se visoke koncentracije te kemikalije nisu pokazale toksičnima u kontaktu sa stanicama ljudske kože.

"Imamo samo preliminarne rezultate, ali i oni su vrlo obećavajući. No, željeli bismo ih formalno potvrditi prije nego što izađemo s tom informacijom u javnost." - kazao je dr. Derya Unumatz, profesor na odsjeku za mikrobiologiju i imunologiju Sveučilišta Vanderbilt.

"Naročito je važna činjenica da spoj CSA-54 djeluje na membranu virusa, te je vjerojatno da bi mogla biti učinkovita protiv svih tipova virusa HIV-a, neovisno o mutacijama, budući da je membrana virusa uvijek ista." - dodao je dr. Unumatz.

-----------------------------------------------------------------------------------------------



Meteorit potaknuo nove špekulacije o životu na Marsu
srijeda, 8.2.2006 18:50


TVAR bogata ugljikom pronađena u sićušnim pukotinama meteorita s Marsa ponovno je potakla špekulacije o mogućnosti postojanja života na "crvenom planetu".

Dotična tvar podsjeća na tvar kakva nastaje djelovanjem mikroba u pukotinama vulkanskog stakla kakvo se zna naći na dnu oceana, javlja BBC.

Svi detalji o najnovijem otkrići javnosti će biti predstavljeni na znanstvenoj konferenciji koja će se održati Houstonu sljedećeg mjeseca.

Svi procesi u živim bićima na Zemlji povezani su s kemijskim elementom ugljikom, koji je pronađen u pukotinama meteorita s Marsa.

Ukoliko znanstvenici žele dokazati da je život nekad postojao na Marsu, znanstvenici moraju potvrditi još jednu stvar - da se tvar bogata ugljikom u meteoritu nije nakupila kontaminacijom na Zemlji, nego da je u pukotine meterita ušla još na Marsu.

Prva preliminarna istraživanja pokazuju da bi ugljik u pukotinama materijala nije porijeklom za Zemlje, piše BBC.

Meteoriti s Marsa su, inače, izuzetno rijetki. Vjeruje se da se radi komadima stijena koji su milijunima godina putovali od Marsa do Zemlje nakon jakih udara u površinu Marsa.

Komad meteorita koji je nanovo potaknuo špekulacije o životu na Marsu smješten je londonskom muzeju, koji je NASA-inim stručnjacima dozvolio da ga razbiju na manje dijelove i naprave mjerenja na njemu.

#18 niko

niko
  • Banned
  • 1,846 posts

Posted 11 February 2006 - 13:59

Naučnici otkrili najstarijeg pretka džinovskog i krvoločnog Tiranosaurusa Reksa

10/02/2006



Kineski i američki naučnici otkrili su do sada najstarijeg poznatog pretka džinovskog i krvoločnog Tiranosaurusa Reksa. U pitanju je primitivni tiranosaur, star oko 160 miliona godina, koji je mnogo manji i više podseća na prethodnika pevca nego Ti-reksa.

U zapadnim delovima kineske pustinje Gobi, u zemljištu sastavljenom od mešavine peska, gline i vulkanskih naslag, otkriveni su ostaci životinje koja je nazvana Guanlong, što na kineskom znači “zmaj sa krestom”. Dva pronađena skeleta su tako nazvana baš zbog neobične kreste koju su imali na vrhu glave – poput one koju imaju pevci, jedino što njihova preistorijska kresta nije bila talasasta. Član tima Džejms Klark, sa univerziteta Džordž Vašington, ukazuje da se kresta značajno smanjila kod seldeće poznate vrste dinosaurusa, pernatog tiranosaurusa koji je po otkrivanju 2004. nazvan Dilong. Kada je na scenu stupio Ti-reks – nekih 90 miliona godina kasnije – kresta je potpuno nestala.

“Ova visoka kresta je jedinstvena za tiranosauruse i možda predstavlja prethodnika cele grupe, što znači da je postojala na početku, a kasnije je nestala. Još uvek nam nije jasno kakva je bila njena stvarna svrha.”

Klark napominje da niko ne zna da li je kresta bila odlika samo muških tiranosaurusa – kao što je to slučaj kod pevca, pošto pol otkrivenih fosila nije moguće utvrditi. Naučnici nisu odmah znali da su otkrili pretke tiranosaurusa. Tek pažljivijim istraživanjem pronašli su sličnosti u vilici, zubima i pelvisu. Klark naglašava da se vrsta tiranosaurusa sada produžava sve do oko polovine preioda srednje Jure, što je vreme kada je došlo da razgranavanja životinjskih vrsta. Za razliku od strašnog Ti-reksa, koji je imao relativno kratke gornje ekstremitete, sa samo dva prsta, novo-otkriveni Guandlong je imao duge, tanke prednje ekstremitete sa tri prsta, mnogo sličnije današnjim pticama. Mark Norel je naučnik pri Američkom prirodnjačkom muzeju u Njujorku, i član je ekipe koja je otkrila novog tiranosaurusa.

“Ovo je mnogo gracioznija životinja, u poređenju sa gigantskim Tiranosaurusom Reksom. Kakve to veze ima sa lovom I hvatanjem plena - ne znamo, pošto nemamo pouzdane informacije čime su se ove životinje hranile.”

Ipak, zna se da su se novootkriveni tiranosaurusi hranili mesom, a naučnici pretpostavljaju da im je telo bilo pokriveno perjem.

................................................................................
.....................................


Global vojadžer pokušava da obori rekord u dužini leta

10/02/2006



Čuveni avanturista i nosilac mnogih rekorda, Stiv Foset, ponovo je za upravljačem specijalnog aviona Global flajer, kojim pokušava da obori rekord u dužini leta bez uzimanja goriva u vazduhu.

2002. godine Foset je postao prva osoba koja je balonom obletela svet, 2004. oborio je rekord u jedrenju oko sveta, a prošle godine je istim avionom obleteo svet za 67 sati i jedan minut. Global flajer ima, da tako kažemo, dva trupa sa vertikalnim i horizontalnim stabilizatorima, plus središnju gondolu u kojoj je kabina za pilota, sa motorom iznad nje. Pri konstruisanju Global flajera primenjena su najsavremenija rešenja za materijal i dizajn. Avion ima perfektnu aerodinamiku tako da je jedini praktičan način za spuštanje izbacivanje dva usporavajuća padobrana. Razumljivo, najveći deo prostora u trupovima i krilima iskorišćen je za smeštaj oko dve ipo tone goriva, koje pri uzletanju čini 83 odsto ukupne težine. Let se danonoćno prati iz kontrolnog centra u mestu Salajna, u državi Kanzas. Global Flajer poleteo iz centra NASE, na Floridi, a sleteće nedaleko od Londona, posle više od 41 hiljadu kilometara. Tokom prvih nekoliko sati leta došlo je do izvesnog gubitka goriva, ali taj problem je sada rešen. Avion leti prosečnom brzinom od 115 čvorova. Za one koje to zanima, kontrola Global flajera održava izvanredan sajt na kome u realnom vremenu možete da pratite odvijanje ovog poduhvata, i da na mapi vidite gde se avion trenutno nalazi. Link ćete naći na našem sajtu, glasamerike.net.


................................................................................
.....................................


Elektronske oči dvaput bolje od prirodnih

09/02/2006



Ljudi su od vajkada bili svesni ograničenosti ljudskog oka i zbog toga neprestano pokušavaju da poboljšaju vid - najpre optičkim putem, uz pomoć sočiva, a sve češće i elektronski.

Američka kompanija PikselOptiks upravo je dobila od Sekretarijata za odbranu tri ipo miliona dolara za dalji rad na istraživanju svoje tehnologije za ”supervid.“ Kompanija kaže da bi njihov proizvod mogao da udvostruči daljinu na kojoj zdravo ljudsko oko može da razazna detalje. Bez obzira na to koliko neko ima dobar vid, svako oko ima odredjene urodjene mane, takozvane ”aberacije.“ Stručnjaci kompanije PikselOptiks zaključili su da bi elektronika mogla da pomogne u ispravljanju tih nedostataka. Uz pomoć uredjaja zvanog aberometar, kakav se koristi na astronomskim teleskopima i špijunskim satelitima, očno dno se osvetli specijalnim laserom. Reflektovano svetlo se izmeri i na osnovu toga se pravi precizna mapa, sa jasno prikazanim prirodnim udubljenjima i ispupčenjima, koja unose nepreciznosti u sliku. Na osnovu toga moguće je konstruisati specijalne elektronske naočari koje ispravljaju sve te nepreciznosti i omogućavaju znatno precizniju sliku. Istraživači kompanije PikselOptiks nadaju se da će kroz godinu dana imati gotov prototip ovih supernaočara.


Žene mnogo više od muškaraca imaju prikrivena srčana oboljenja

09/02/2006



Nova istraživanja su pokazala da srčana oboljenja kod žena nisu uvek očigledna, čak ni lekarima koji ih pregledaju. Studije pokazuju zašto neke žene nemaju upozorenje na srčani napad i često neće ni biti ustanovljen dok nije prekasno.

Nova istraživanja su pokazala da žene mnogo više od muškaraca imaju prikrivena srčana oboljenja. Njihova srca su gladna kiseonika. Iako rengenski snimci pokazuju da su njihove koronarne arterije čiste, one imaju suženja. Često, ženama se kaže da je sve u redu. Evo šta su lekari rekli Širli Kasvinkel.

«Meni je to izgledalo kao da vam neko stavlja jastuk na lice i ja ne mogu da dodjem do vazduha».

Lekari su pregledali srce i rekli da je sve u redu.

«Tako sam ja počela da im verujem».

To je zato što većina žena doživljava srčana oboljenja drugačije od muškaraca, sudeći prema mišljenju kardiologa Noel Barej Merc.

«Samo će svaka treća žena imati klasične simptome srčanog napada kao u holivudskom filmu».

Umesto toga simptomi kod žena su umor, otežano disanje, mučnina, vrtoglavica i bol u ramenima, vilici i vratu. Rengenski snimci možda ne pokazuju bilo kakve blokade zato što se ženski holesterol stvara ravnomerno po zidu arterije, što je suprotno od stvaranja u grumenima kao što je slučaj kod muškaraca. Zato je prvi znak srčanog oboljenja kod žena često srčani napad. Lekari sada traže nove dijagnostičke metode za žene: stres ekokardiogram koji može da pokaže kako radi srčani mišić pod stresom, CT snimak na kojem se jasno vide krvni sudovi oko srca i koronarna angiografija u kojoj se koriste tanke cevčice za ispitivanje krvnih sudova ili srčanih komora. Lekari naglašavaju da je veoma važan brz i sveobuhvatni pregled za žene koje se žale na bol u grudima , ozbiljan umor ili teškoće pri disanju.

Edited by niko, 11 February 2006 - 14:03.


#19 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 23 February 2006 - 05:53

Women make male-only cancer breakthrough
February 23, 2006 - 3:19PM

An all-woman team of Australian scientists has achieved a breakthrough for the world's males, by creating the first "man-made" prostate.

The team from Melbourne's Monash Institute of Medical Research (MIMR) - comprising scientists Prue Cowin, Professor Gail Risbridger and Dr Renea Taylor - are claiming a world first by growing a human prostate in a mouse using embryonic stem cells.

link

#20 niko

niko
  • Banned
  • 1,846 posts

Posted 24 February 2006 - 12:29

Astronomi otkrili dva meseca u orbiti oko planete Pluton

23/02/2006



Američki astronomi otkrili su dva meseca u orbiti oko Plutona, smrznute planete, manje od našeg meseca. Otkriće je učinjeno u okviru misije Novi horizonti, lansirane ranije ove godine, sa ciljem da se istraže najudaljenije planete sunčevog sistema.

Svemirska sonda u okviru projekta Novi horizonti lansirana je u januaru, sa zadatkom da ispita ledenu planetu Pluton i njen mesec Šaron, šest i po milijardi kilometara daleko od zemlje. Biće potrebno skoro 10 godina da sonda stigne do Plutona. Ali naučnici su sada otkrili još dva meseca koja će sonda ispitati tokom kratkog, devetočasovnog prolaska kraj Plutona. Orbitalnim teleskopom Habl astronomi su uočili dva mala, jedva vidljiva meseca u orbiti oko Plutona, u takozvanom Kajperovom pojasu, iza Neptuna, u kome pored Plutona ima mnogo asteroida, kometa i ledenih gromada. Novi meseci, označeni kao P1 i P2, nisu toliko veliki da bi mogli da se vide teleskopima na zemlji. Ali to nije zaustavilo astronoma Alena Sterna, iz Istraživačkog instituta Sautvest, u Koloradu, koji već 15 godina traga za drugim mesecima oko Plutona:

”Ako je Pluton, kao što se smatra, nastao u nekom velikom kosmičkom sudaru, onda verovatno ima i manje satelite koji ga obleću zajedno sa Šaronom. Kada smo dobili odgovarajući instrument, orbitalni teleskop Habl, vrlo brzo smo to mogli da utvrdimo.“

Astronaut Stern kaže da meseci P1 i P2 u stopu prate orbitu meseca Šaron, što podržava ideju da je Pluton nastao u kosmičkom sudaru. Hal Viver, iz Laboratorije za primenjenu fiziku, Univerziteta Džons Hopkins, u Merilendu, kaže kako bi lako moglo da se dogodi da na ivici sunčevog sistema postoji još planeta kao što je Pluton:

”Ovo je uzbudljivo, jer smo u suštini otkrili jedan nov sunčev sistem, veoma različit od onog sa kojim je odrasla generacija naših roditelja, pa čak i naša generacija, kada smo učili da se sunčev sistem završava sa Plutonom.“

Viver, Stern i njihove kolege objavile su otkriće nova dva meseca u orbiti oko planete Pluton u februarskom izdanju časopisa Priroda.

#21 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 08 March 2006 - 13:49

QUOTE(niko @ 24 Feb 2006, 12:29)

Zar nije Haron? Kao cika camdzija za ciju se platu stavljaju zlatnici? unsure.gif

edit:slovce

Edited by Artur Dent, 08 March 2006 - 13:49.


#22 niko

niko
  • Banned
  • 1,846 posts

Posted 09 March 2006 - 07:12

Uskoro počinje intenzivna sunčeva aktivnost

08/03/2006



Naučnici koji se bave proučavanjem sunca predvidjaju da će naredni ciklus intenzivne sunčeve aktivnosti biti 30 do 50 odsto snažniji od prethodnog.

Naša zvezda periodično pojačava i smanjuje svoju aktivnost, u razmacima od približno 11 godina. Kada je sunce najaktivnije, na njegovoj površini se dogadjaju gigantske oluje koje oslobadjaju ogromne količine svih mogućnih vrsta jonizovanih čestica i snažne elektromagnetne talase. Sa zemlje se te oluje vide kao tamnije pege na sunčevoj površini, zato što su ta područja za dve do dve ipo hiljade Kelvinovih stepeni hladnija od okoline. Kada oslobodjene čestice i elektromagnetni talasi stignu do zemljine atmosfere izazivaju mnoge probleme kao što su poremećaji u komunikacijama i sistemima za navigaciju, otkazivanja rada satelita, ispadanja dalekovoda i centrala iz sistema elektrodistribucije i razne atmosferske pojave. Jedna od tih pojava je polarno svetlo. Prema najnovijem kompjuterskom modelu, početak novog ciklusa sunčevih pega treba očekivati krajem 2007. ili početkom 2008., a vrhunac bi trebalo da bude negde oko 2012. godine. Pored naučnika, još jedna grupa ljudi sa nestrpljenjem očekuje intenzivniju aktivnost sunca - radioamateri. Čestice koje emituje sunce doprinose da jonosfera mnogo bolje odbija radiotalase natrag ka zemlji, omogućavajući odlične kratkotalasne veze s jednog kraja zemlje ka drugom. A verovali ili ne - uprkos telefonima i internetu ogroman broj entuzijasta još uvek voli da uspostavlja kontakt sopstvenim radiostanicama.

Edited by niko, 09 March 2006 - 07:12.


#23 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 28 May 2006 - 01:38

Na tragu nevidljivosti...



...work suggests science-fiction portrayals of invisibility, such as the cloaking devices used to hide space ships in Star Trek, might be truly possible.


#24 milos dopud

milos dopud
  • Members
  • 159 posts

Posted 28 May 2006 - 10:45

QUOTE(niko @ 11 Feb 2006, 14:59)
Elektronske oči dvaput bolje od prirodnih



Bolje od prirodnih? Od cijih prirodnih?

Orao je u stanju, uz pomoc registriranja i najmanjih pokreta, ili najmanjih razlika u boji, ustanoviti mjesto svoga plijena. Orlovo oko ima sirok ugao od 300 stepeni, a u isto vrijeme i moc uvecati zeljenu sliku sest do osam puta. Dok leti na visini od 4.500 metara, orao moze ocima pretrazivati povrsinu od 30.000 hektara. Sa visine od 1.500 metara u stanju je registrirati zeca koji se kamuflirao u travi.

#25 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 29 May 2006 - 02:07

QUOTE(kurdi @ 4 Feb 2006, 18:06)
ono sto meni nije skroz jasno je kako ti iz post-2075. nisu dosli vamo. nema tu sta kad ce da se izmisli, ako je izmisljeno onda je istovremeno izmisljeno u bilo kom vremenu. osim ako su picke.

Wrong, my dear Watson. Postoje jako dobri fizicki razlozi za verovanje da kada bi se tzv. zatvorene vremenske linije i napravile u laboratoriji, njima ne bi moglo da se krece u proslost dalje od trenutka njihove produkcije. Drugim recima, ako se, recimo, time travel ostvari 2100. godine, onda bi ti koriscenjem upravo te prve crvotocine mogao iz 2110. da se vratis u 2101., ali nikako ne i u 2099. godinu.

#26 betty

betty
  • Members
  • 1,130 posts

Posted 29 May 2006 - 02:59

QUOTE(Schrodinger @ 29 May 2006, 03:07)
Wrong, my dear Watson. Postoje jako dobri fizicki razlozi za verovanje da kada bi se tzv. zatvorene vremenske linije i napravile u laboratoriji, njima ne bi moglo da se krece u proslost dalje od trenutka njihove produkcije. Drugim recima, ako se, recimo, time travel ostvari 2100. godine, onda bi ti koriscenjem upravo te prve crvotocine mogao iz 2110. da se vratis u 2101., ali nikako ne i u 2099. godinu.

Gregory Benford je lagao ph34r.gif

#27 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 29 May 2006 - 13:23

QUOTE(betty @ 29 May 2006, 03:59)
Gregory Benford je lagao  ph34r.gif

Pa dobro, nemojmo odmah te teske reci - hajde da kazemo da je uzeo izvesnu pesnicku slobodu! smile.gif

#28 Varvarin

Varvarin
  • Members
  • 929 posts

Posted 30 May 2006 - 05:44

QUOTE(Schrodinger @ 29 May 2006, 02:07)
Wrong, my dear Watson. Postoje jako dobri fizicki razlozi za verovanje da kada bi se tzv. zatvorene vremenske linije i napravile u laboratoriji, njima ne bi moglo da se krece u proslost dalje od trenutka njihove produkcije. Drugim recima, ako se, recimo, time travel ostvari 2100. godine, onda bi ti koriscenjem upravo te prve crvotocine mogao iz 2110. da se vratis u 2101., ali nikako ne i u 2099. godinu.
Ajde ohmy.gif
Jel i to pise u Scientific Americanu?

A ovo,
QUOTE
Wrong, my dear Watson.
je tako simp(tom)aticno dry.gif

#29 dddejan

dddejan
  • Members
  • 1,413 posts

Posted 30 May 2006 - 23:24

QUOTE(Schrodinger @ 29 May 2006, 02:07)
Postoje jako dobri fizicki razlozi za verovanje da kada bi se tzv. zatvorene vremenske linije i napravile u laboratoriji, njima ne bi moglo da se krece u proslost dalje od trenutka njihove produkcije.

a sta ako se ta vremenska linija samostvorila u nekoj pecini i niko je jos nije naso
onda futurama moze da izbije iz proslosti kroz tu pecinu, ne?

#30 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 30 May 2006 - 23:26

Lepo pita kurdi, a gde su oni onda?

(Doduše, on mi je sam sumnjiv...)