Jump to content


Photo

Kakav sud takav i svjedok


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
146 replies to this topic

#1 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 19 February 2002 - 14:50

Gledao sam danas Bakalija i pokusavao da ocijenim jacinu njegovog "svjedocenja". Iako se na pocetku procesa tvrdilo da je u pitanju trazenje licne odgovornosti Slobodana Milosevica od strane Haskog suda, Bakali je svjedocio u vecem dijelu politicki. Cak bi se moglo i postaviti pitanje koliko je bilo korisno za tuzioca Bakalijevo svjedocenje ? Nemojte preskociti cinjenicu da je tuzioc radio pedantno na njegovom svjedocenju ali je ocito previdio mogucnosti optuzenoga da tu priliku, kao i ostale, iskoristi za kontra optuzbe koje ( nadam se da se vecina vas slaze) nisu ni malo zanemarljive?

#2 PWJT8D-17

PWJT8D-17
  • Members
  • 967 posts

Posted 19 February 2002 - 14:54

E sad cemo da dajemo generalnu ocenu o sudu, na osnovu jednog svedocenja.

Seradu je napravila odbrana, a ne tuzioc, niti sud.

#3 Braca

Braca
  • Members
  • 2,509 posts

Posted 19 February 2002 - 15:10

Ono sto je simptomaticnije od sadrzaja Bakalijevog svedocenja je Milosevicevo ponasanje. On je bahat, drzak, bezobrazan; postavlja pitanja, a ne slusa odgovore; on podvikuje, on podbada, on zna sve.

Sudu (a i nama) nimalo nije tesko da zamisli kako su to izgledali pregovori sa njim, na kojim su se trazila resenja za izlaz iz krize i na kojem je trebalo imati malo vise sluha za drugog i naci kompromis. Uporediti ovo sa jednim Kucanom, Gligorovim ili Izetbegovicem... Sa Tudjmanom vec moze, on mu je ionako bio najbolji ortak.

#4 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 19 February 2002 - 15:27

Prije nego sto i ovdje pocnemo sa diskusijom o Slobodanu, zamolio bih vas da ako hocete date komentar po pitanju samog procesa. Dakle iskljucite vasu mrznju prema optuzenom i posmatrajte ga kao optuzenog.

Tema je dakle SUD i njegova profesionalnost.

#5 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 19 February 2002 - 15:51

On je bahat, drzak, bezobrazan; postavlja pitanja, a ne slusa odgovore; on podvikuje, on podbada, on zna sve.


Isto kao i prosecan milosevicev glasac. Eto zasto "nam" se desilo to sto se desilo.

#6 kaliki

kaliki
  • Members
  • 943 posts

Posted 19 February 2002 - 17:10

Pa, od Bakalija nisu imali boljeg. On u Albanskim krugovima važi za velikog političkog znalca, koji je nebrojeno puta analizirao posledice ustavnih i političkih promena na albansko stanovništvo u zadnjih 15 godina. Njegova uloga je bila da pokaže kako je Milošević vodio politiku "aparthejda" na Kosovu i time stvorio pogodnu situaciju za "pogrom" Albanaca.

Šta je on tamo u stvari govorio verovatno ni sam ne zna. Delovao je zbunjeno, smušeno i neupečatljivo, pogotovo u "dijalogu gluvih" sa onim divljakom. Izgleda da je veterana "jagnjeće brigade" savladala trema. :grin:

#7 Vladap

Vladap
  • Members
  • 4,823 posts

Posted 19 February 2002 - 17:16

Po meni, Zlotvor je u svom imaginarnom svetu ostao neotporan na svakodnevne stvari tipa: trema, sram... nego pici li pici kao da je sam na svetu.
Ono pitanje Bakaliju za BG i fakultet pokazuje da je Zlotvor dobro skoncentrisan, jer je bila improvizacija na licu mesta.
Tuzilastvo mora da bolje priprema svedoke.

#8 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 20 February 2002 - 12:59

VLADAP:

Tuzilastvo mora da bolje priprema svedoke.


Kako sada stvari stoje imam osjecaj da nisu dovoljno spremni a i ovaj "kartograf" je u samom procesu svjedocenja ogranicen od sudija po pitanju licnih utisaka jer kako rece sam tuzilac, on nije svjedok nijednog dogadjaja vec je samo sakupljao izjave "ocevidaca". Iskustvo nas uci da tu moze biti istine, ali isto tako i "upakovane istine". Profesionalizam na "nivou" nema sto.

#9 kaliki

kaliki
  • Members
  • 943 posts

Posted 20 February 2002 - 15:51

Kakvi šalabajzeri. Drugi svedok optužbe, Kevin Curtis, dugogodišnji istražitelj tribunala, je dobio šut-kartu jer su mu pripremljene izjave svedoka bile uglavnom tipa "rekao mi je Dževad da je čuo od Ahmeda ..." tj. to bi bilo svedočanstvo iz "druge" ruke o svedočanstvima iz "druge (ili ko zna koje)" ruke. Ako je to standard dokaznog materijala kosovske optužnice nije ni čudo da su "naprasno" podignute i hrvatska i bosanska.

#10 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 20 February 2002 - 16:53

Na pitanje "Zasto policajcima na kontolnom punktu sluze vrece napunjene pijeskom" svjedok odgovara:"Neznam, jer me to nikada nije interesovalo", a na pitanje da li ima TV u kuci on je odgovorio da nema i da TV nije nikada gledao.

Zakljucak: Ili laze ili je pomenuti svjedok "Jehovin svjedok".

#11 Braca

Braca
  • Members
  • 2,509 posts

Posted 20 February 2002 - 17:14

Boze, sta si ti od svega zapamtio. Vrece s peskom. Cinjenicu da mu je od 18 clanova porodice 16 ubijeno (od 1,5 do 62 godine) si "preskocio". Svaka cast.

#12 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 20 February 2002 - 17:17

Braca,

Tema je SUD i kvalitet suda. Nemoj sada da podmjeces drugacije komentare. Citaj malo

TEMA JE SUD !!!

#13 Braca

Braca
  • Members
  • 2,509 posts

Posted 20 February 2002 - 17:21

Tema je Kakav sud takav i svjedok.

Ti za svjedoka tvrdis da laze.

#14 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 20 February 2002 - 17:25

Siguran sam da bi smo mogli na tu temu do ujutru, ali me prvashodno interesuje sta misle ostali o samom dosadasnjem funkcionisanju sistema Haskog suda. Ja sam licno ocekivao vecu profesionalnost od tuzioca. Evo, danasnji primjer je pokazao da amerikanci to izgleda samo profesionalno rade na filmu.

#15 gastarbeiter

gastarbeiter
  • Members
  • 1,942 posts

Posted 20 February 2002 - 20:43

Crnogorac 100%:
..ali me prvashodno interesuje sta misle ostali o samom dosadasnjem funkcionisanju sistema Haskog suda.
____________________________________________

Juce sam reagujuci na svedocenje Bakalija (u komentarima citalaca na B92)izmedju ostalog napisao:
Zelim da vas sve pitam kako se osecate posle svega sto ste videli i culi? Pokusajte da apstrakujete licni antagonizam prema optuzenom pa i prema svedoku (meni je malo teze jer sam rodjen na Kosovu ali se zaista trudim maksimalno). Da ste se slucajno zatekli i pratili danasnje i prethodne sesije suda, da ste recimo Eskim u kom smeru bi isla vasa razmisljanja cuvsi i videvsi sve?
- Da li mislite da optuzeni ima pravo na zaista fer postupak i fer sudjenje i dali ste do danas stekli utisak da mu je to obezbedjeno?
- Da li mislite i verujete da ce do kraja sudjenja to biti obezbedjeno (putem izvodjenja dokaza, svedoka, odnosa sudija itd) i da ce on imati apsolutno sve mogucnosti da se brani u jednom fer sudjenju koje moze da donese i oslobadjajucu presudu (teoretski, sve je moguce)?
- Verujete da ovo sudjenje pociva na premisi „niko nije kriv dok se to ne dokaze“?
- Da li ste skloni da verujete da je sud i ceo proces presedan i u pravnom, etickom, humanom, politickom i u mnogim drugim aspektima i da je kao takav opasan po ceo sistem vrednosti na kojima se baziraju i odrzavaju odnosi medju narodima i drzavama sveta?
I na kraju sam i sebi i ostalima postavio pitanje: Ovde na zapadu je izgleda proglaseno veliko cutanje. Javnost nista ne zna o detaljima u toku sudjenja. Kao da su se dogovorili. Ne znam kako je u Engleskoj, Svedskoj, Spaniji, USA itd, ali nemacko govorno podrucje – tisina. Kako vam to zvuci? Mislite li da mozda, samo, mozda, da mozemo i da bi trebalo da nesto da uradimo da malo razbijemo tu tisinu, ne Njega radi, nas radi, castoljublja, radi, postenja i verovanja u univerzalnu pravdu i istinu?
Zvucim li naivno?-kraj citata.
Mozda je neko od mojih pitanja dobra osnova za predlog Crnogorca, mozda neko ima jos neki predlog ili ideju.