Jump to content


Photo

Kakav sud takav i svjedok


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
146 replies to this topic

#31 gastarbeiter

gastarbeiter
  • Members
  • 1,942 posts

Posted 21 February 2002 - 14:58

Henry Chinaski
"Za ove sto sanjaju snove o univerzalnoj pravdi i istini.."
SAN O PRAVDI U CELINI I CELOSTI

Posto sam apostrofiran, istrgnutim delom jedne mislim i recenice, pa jos podvucen plavim (bolje i to nego zutim), nadam se da smem da reagujem.
O ispitivanju javnog mnjenja na koje se pozivate ne znam nista, moguce je da je sve tako kako ste naveli. Pitanje je i to smatram vaznim na kakvom uzorku je vrseno ispitivanje.
Da li smo jos uvek ruralno ili industrijsko drustvo ili smo negde na pola je vrlo diskutabilno i mislim da mi na ovom forumu ne mozemo da damo neki konacan i tacan sud. Pitanje je da li su i iskljucivo samo ruralni ili polururalni (oni koji sanjanju o univerzalnoj pravdi) protiv HT i za konzervativni deo DOS-a ili tu ima i onih naprednijih.
To je po meni sasvim proizvoljan i neutemeljen stav. Drugo, na osnovu kojeg kriterijuma ste podelili DOS na konzervativne i druge (koje, kakve?). Konzervativno ne znaci uvek i losije. Slucajno, ovde gde zivim, su konzervativni u nekim svojim programskim opredeljenjima mnogo napredniji od socijalista i zelenih (ne mesajte sa nasim socijalistima). Ako od sebe podjem, jesam za legalizam i strogo postovanje zakona, ali sam apsoluto bio za to da se SM spakuje posalje u Hag i odobravao sam tu akciju Djindjica iako je to, ruku na srce (legalisticko) bilo drzavno kidnapovanje. Opet, licno sam naklonjeniji nevernom Djindjicu nego postenom Kostunici. Zasto? Pa ovaj prvi ce i sa djavolom da trguje i pregovara ako to moze da promeni na bolje stanje kod nas i nasu sliku u svetu. A ovaj drugi uz sve argumente koji se ne mogu osporiti, ne cini nista. Bio bih srecniji da je obrnuto, ali, nema i jare i pare. Ostaje mi da se nadam da ce njihovi naslednici biti bolji. Sto se mog verovanja ili teznje ka nekoj opstoj pravdi, pa tu ne vidim nista lose. Imati malo idealizma, znaci i verovati u nesto makar to bili i ljudi (najkvarljivija roba).
Inace sa ostalim, mislim na zavrsetak Vaseg pisma se apsolutno slazem, mozda bi se spisak mogao i produziti (korupcija, neizvrsavanje obaveza na funkcijama, zloupotreba polozaja itd.), ali ovo sto ste naveli je sasvim dovoljno. Vertikala je dobra jer razbija monotonuju i unosi duh u nekad dosadne razdovore.

P.S.
Posto sam novi na forumu, ne znam jeli obicaj da su svi na ti. U principu mi ne smeta.

#32 PWJT8D-17

PWJT8D-17
  • Members
  • 967 posts

Posted 21 February 2002 - 15:10

Henry Cinaski, ovo je bio najbolji i najinspirativniji clanak/komentar/post, kakav odavno nigde nisam procitao.

Svaka cast i postovanje!

#33 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 21 February 2002 - 16:11

Samo da kazem da je tekst napisao neko sa nikom daniloprincip, da ne ispadne da se "kitim tudjim perjem" a ja takve tekstove obavezno cuvam, za zlu ne trebalo, kao sada npr.

Pozdrav

#34 Gaucho Vladimir

Gaucho Vladimir
  • Members
  • 150 posts

Posted 24 February 2002 - 03:19

Da ste se slucajno zatekli i pratili danasnje i prethodne sesije suda, da ste recimo Eskim u kom smeru bi isla vasa razmisljanja cuvsi i videvsi sve?

Nisam Eskim, ali jesam Jugosloven koji zivi blizu juznog pola, tj. u Argentini. Prvo da konstatujem da je izvestavanje o sudjenju Milosevica u Argentinskoj stampi palo na najnizi nivo. S obzirom na tesku krizu kroz koju prolazi ova zemlja to nije toliko cudno, ipak, sto se tice medjunarodnih vesti, mnogo se vise pise o spremanju SAD za napad na Irak, o ratu na Bliskom Istoku i naravno o novoj ofanzivi Kolumbijske vlade na FARC, nego o Haskom Sudu koji su do sada predstavljali kao prvi stvarni pokusaj da se uspostavi globalni zakon o ratnim zlocinima. Kao sto rekoh, malo se pise a jos manje se gleda na televiziji, medjutim, narod i novinari koje licno poznajem (i koji prate sud na Internetu), ismejavaju Haski Tribunal. Naime, Milosevic je uspeo da, do sada, potpuno porazi sve svedoke i pokaze da lazu u mnogo cemu (npr. Bakali i "apartheid", Fehmi Elsani oko penzije, Agim Zeciri pobeze...). Javnost u Argentini veruje da je to cist politicki sud u kojem istina nije na prvom mestu vec legalizacija NATO intervencije... Zvuci na Miloseviceve izjave, zar ne? Pa, eto, u tom smeru idu razmisljanja na juznom polu.

#35 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 24 February 2002 - 12:18

Sve je to moguce, ali taj narod u Argentini, a ni u drugim zemljama nema pojma o tome koliko je taj Milosevic i njegov rezim unistio Srbiju, i ekonomski, a i kulturno, i skroz je razorio, a nerocito mentalitet naroda, tako da ce joj trebati decenije, mozda i vekovi da pocne da lici na uredjenu drzavu. I taj narod u svim zemljama ni najmanje nije briga kako zive gradjani Srbije, pri tome ne mislim na ekonomsku situaciju.

[ Izmena poruke: Henry Chinaski na dan 2002-02-24 12:20 ]

#36 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 24 February 2002 - 14:09

Henry Chinaski:
I taj narod u svim zemljama ni najmanje nije briga kako zive gradjani Srbije, pri tome ne mislim na ekonomsku situaciju.


Hm...pa i mi se ne brinemo kako zive gradjani Argentine. :grin:

#37 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 24 February 2002 - 16:19

Jeste, ali "mi" takodje podrzavamo sudjenje Zlocincu. Bar oni koje zanima sudbina zemlje, da tako kazem.

#38 Stoprocentni

Stoprocentni
  • Members
  • 5,096 posts

Posted 24 February 2002 - 18:07

Henry Chinaski:
Jeste, ali "mi" takodje podrzavamo sudjenje Zlocincu. Bar oni koje zanima sudbina zemlje, da tako kazem.


Pa ne vjerujes valjda da ce sudbina zemlje zavisiti od ovog sudjenja?

#39 Gaucho Vladimir

Gaucho Vladimir
  • Members
  • 150 posts

Posted 25 February 2002 - 01:37

...ali taj narod u Argentini, a ni u drugim zemljama nema pojma o tome koliko je taj Milosevic i njegov rezim unistio Srbiju, i ekonomski, a i kulturno, i skroz je razorio, a nerocito mentalitet naroda...

Argentinci (a verujem i ostali narodi) znaju sasvim dovoljno kako bi imali predstavu o svemu sta se desilo na Balkanu i u cemu je Miloseviceva krivica. Najednostavniji odgovor na vas komentar je sledeci: suditi mu u Srbiji koju je unistio. Nije unistio ni Engleze ni Belgijance pa da mu se sudi u Hagu.

S druge strane, ja podrzavam sudjenje Milosevicu ali ne u Hagu, i zaista me interesuje sudbina moje rodne grude. Ne verujem da sudbina zemlje zavisi od poltronstva i dodvoravanja svetskim silama. Sta ce Srbija da dobije ako izruci i Mladica i Karadzica i ostale optuzene u Hag, tj. da izvrsava naredbe Washingtona koje bi mogle dovesti do civilnog rata kako je to primetio Djindjic? 100 miliona dolara koji ce kroz deset godina da budu 500 miliona dolara inostranog duga!

Ne verujem da vam je poznato koliko je bede i nevolja i skapavanja od gladi Argentinskom narodu donela globalizacija i ekonomske reforme IMF-a, pa opet vecina naroda u Srbiji i Jugoslaviji sa siroko otvorenim rukama prihvataju sve preporuke ovih organizacija...

Da ne skrecem sa teme, ovde se ipak debatuje sud.

S postovanjem.

[ Izmena poruke: Gaucho Vladimir na dan 2002-02-25 01:53 ]

#40 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 25 February 2002 - 09:03

"Ne verujem da vam je poznato koliko je bede i nevolja i skapavanja od gladi Argentinskom narodu donela globalizacija i ekonomske reforme IMF-a, pa opet vecina naroda u Srbiji i Jugoslaviji sa siroko otvorenim rukama prihvataju sve preporuke ovih organizacija..."
………………………………………………
S druge strane, ja podrzavam sudjenje Milosevicu ali ne u Hagu, i zaista me interesuje sudbina moje rodne grude. Ne verujem da sudbina zemlje zavisi od poltronstva i dodvoravanja svetskim silama. Sta ce Srbija da dobije ako izruci i Mladica i Karadzica i ostale optuzene u Hag, tj. da izvrsava naredbe Washingtona koje bi mogle dovesti do civilnog rata kako je to primetio Djindjic? 100 miliona dolara koji ce kroz deset godina da budu 500 miliona dolara inostranog duga! ……………………………
Gaucho Vladimir

Prilicno prepoznatljivo:
1. antiglobalizacijski stav
2. MMF je unistio Argentinu na isti nacin na koji ce unistiti i Srbiju (apstrahujuci, pri tome, da se MMF pojavljuje i u Argentini i u Srbiji u takvoj svojoj ulozi vec kad su ove dve zemlje potpuno na dnu, unistene od strane vlastitih antiglobalista
3. Ja sam "protiv Milosevica" (postalo je mantra koja nista ne znaci), ali trebalo mu je, kao uostalom i Karadzicu i Mladicu, suditi u Srbiji. Izrucivati optuzene Hagu, znaci sluganstvo prema Vasingtonu (dakle, nacionalno ponizenje, a "Srbija se saginjati nece":wink:
4. Medjunarodne finansijske pomoci, ustvari, nema.


Ozbiljno si zakasnio, Vladimire. Takvi kao ti odavno su vec protutnjili forumom, a sada se okupljaju u nekim svojim, za sebe osnovanim, rupama interneta. Naci ces ih, takodje, na kojekakvim srboamerickim sajtovima, Krajina-force i sl., ali ovde je ta vrsta izumrla.
Imas ti, naravno, pravo na svoje misljenje, pogotovu ako ono dolazi cak iz daleke Argentine.
Uostalom, sto manje kontakata sa zivotnom realnoscu u Srbiji, to vise "nacionalnog ponosa".

#41 Gaucho Vladimir

Gaucho Vladimir
  • Members
  • 150 posts

Posted 25 February 2002 - 13:50

Ozbiljno si zakasnio, Vladimire.

Varas se Vladane, po obicaju. Tebe i tvoje stavove dobro poznajem. Onomad, posle Milosevicevog pada, tvrdio sam da ce prvi konkretni efekti ekonomskih reformi (po receptu IMF-a) biti nagli rast cena i "visak radne snage". Tada ste me ti i tebi slicnim nazivali "nacionalistom", "pijandurom", "crvenom bagrom" i tako slicnim epitetima. Na zalost po Yugoslaviju, bio sam u pravu.

Pa, eto, sad se vracam, godinu i nesto kasnije, da vidim sta ima novog. Hvala bogu, ima novih ljudi, sa interesantnim pogledima i shvatanjima koji, na zalost, moraju da trpe tvoje sitne "avangardne" provokacije i napade.

Ti se slobodno drzi tvog sirokog "kontakta" sa realnoscu zivota u Srbiji iz obliznjeg Londona i pokusaj da ne odgovaras na moje postove sa raznoraznim, praznim, uopstavanjima.

#42 kaliki

kaliki
  • Members
  • 943 posts

Posted 25 February 2002 - 14:16

Prilicno prepoznatljivo: 
1. antiglobalizacijski stav 
2. MMF je unistio Argentinu na isti nacin na koji ce unistiti i Srbiju (apstrahujuci, pri tome, da se MMF pojavljuje i u Argentini i u Srbiji u takvoj svojoj ulozi vec kad su ove dve zemlje potpuno na dnu, unistene od strane vlastitih antiglobalista 
3. Ja sam "protiv Milosevica" (postalo je mantra koja nista ne znaci), ali trebalo mu je, kao uostalom i Karadzicu i Mladicu, suditi u Srbiji. Izrucivati optuzene Hagu, znaci sluganstvo prema Vasingtonu (dakle, nacionalno ponizenje, a "Srbija se saginjati nece" 
4. Medjunarodne finansijske pomoci, ustvari, nema. 


Zdravo, Gaučo, i dobrodošao na forum. Vidim dočekan si prepoznatljivom "dobrodošlicom" kojom kojom vladan nipodaštava svoje neistomišljenike. Ne boj se, nisi jedini, i ovde ćeš se nagledati njegovih tirada o Srbima kao bednom, zlom, zaostalom i fašističkom narodu (vladan će me dopuniti ako sam nešto izostavio :grin: ). Na svu sreću, ovde ne vlada jednoumlje, pa postoje i ljudi koji tvoj prikaz shvataju kao:

1. antiglobalistički stav osobe koja je svojim očima videla globalizaciju na delu
2. MMF nije uništio Argentinu, ali je naveliko savetovao i podržavao one koji su; te se osobe mogu opisati pre kao nesposobne i korumpirane nego antiglobalistički nastrojene; kako je i u Srbiji veliki broj nesposobnih i korumpiranih na vrhu, sve su šanse da nas zadesi "argentinski" scenario; to što u Srbiji vlada burazerska ekonomija, naravno, nema nikakve veze sa MMF-om, niti se to njih, na žalost ne tiče; na žalost jer je uperavo to razlog zbog kojeg bi izvesne polise MMF-a zemlju odvele u propast a ne u svetlu budućnost
3. osobe poput vladana nikada neće shvatiti da, osim navdenog nacionalističkog razlog postoje bar dva daleko bitnija razloga: prvo, predajom Miloševića Hagu praktično su mu oprošteni svi grehovi i zločini počinjeni nad Srbima :sad: ; valjda je prvenstveni interes ovog naroda da ga kazni za zločine učonjene nad nama, a ako neko još posle hoće da ga davi, samo nek izvoli; drugo, tim činom se priznaje da je sudstvo u ovoj zemlji nesposobno i da u našoj zemlji vlada bezakonje; koliko su jasno strani investitori primili tu poruku ne treba ni komentarisati
4. medjunarodne finansijske pomoći u stvari ima, ali je ona upravo to - pomoć, milostinja, namenjena krpljenju rupa u budžetima i fondovima kojom MZ omogućava srpskoj Vladi "kupovinu" socijalnog mira, bitnijih razvojnih investicionih projekata stvarno nema, što je uostalom i sam Djindjić istakao pre 3-4 meseca na evropskoj turneji; kriviti strance nema smisla kad naši vrli narodni poslanici nisu u stanju nijedan dan pošteno da odrade, dok se donošenje zakona neophodnih za tranziciju uporno rasteže

DODATAK: Ops, vidim da se ti i vladan već znate :lol:

[ Izmena poruke: kaliki na dan 2002-02-25 14:20 ]

#43 Gaucho Vladimir

Gaucho Vladimir
  • Members
  • 150 posts

Posted 25 February 2002 - 15:01

Zdravo Kaliki:

antiglobalistički stav osobe koja je svojim očima videla globalizaciju na delu

Samo jedan podatak: za poslednjih deset godina, od kada je pocela globalizacija Argentine pod Menemom, broj siromasnih osoba je skocio sa 2,5 miliona na 16 miliona! Nezaposlenost sa 11% na 25%! Sasvim je tacno da su ovoj krizi itekako pomogli korumpirani politicari, ali kako si ti to lepo primetio, u Srbiji su na vlasti slicni.

predajom Miloševića Hagu praktično su mu oprošteni svi grehovi i zločini počinjeni nad Srbima

Tacno, ali tu se stvar ne zavrsava. Zahvaljujuci sokantnim "double standard-om" Haskog suda, Milosevic polako postaje, u ocima "globalizovanih" naroda, neka vrsta idola i heroja koji se prvi suprostavio velikim silama, epiteti koje on nikako ne zasluzuje. Interesantno je primetiti da se na Argentinskim fudbalskim stadionima (koji su pravi odraz narodnog misljenja) sve cesce pojavljuju slike Osama Bin Ladena i... Milosevica! Nije ni cudo sto je CIA proglasila Argentinu kao "opasnu" zemlju uz Kolombiju i Venecuelu.

#44 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 25 February 2002 - 15:37

To Gaucho Vladimir:
Ja te, sasvim sigurno, nikada nisam nazvao "pijandurom", "crvenom bagrom" i tako slicnim epitetima. Mogao sam te nekada negde nazvati nacionalistom, ali se toga ne secam. Ostalo sto sam u svom postu napisao, stoji.

To kaliki:
Ja, sasvim sigurno, nikada i nigde nisam napisao da su Srbi "bedan, zao, zaostao i fasisticki narod", ali jesam napisao puno puta da medju Srbima ima i dosta takvih i da se po nekad i vrlo glasno cuju.
Sto se tice problema globalizacije, o tome smo opsirno pisali, pa nema smisla sada sve to ponavljati. Ukratko, "antiglobalizacijski vapaj" je vapaj neuspesnih i neradnih. I o antiglobalizacijskim procesima dosta smo pisali, a interesantno je da unutar antiglobalizacijskog pokreta ima jako mnogo ultralevih i anarhistickih struja. No, to je sasvim druga tema.
Sto se sudjenja Milosevicu tice, jeste on naneo mnogo zla Srbiji, ali jos mnogo, mnogo vise nesrbima. I o tome zasto mu nije u Srbiji sudjeno mnogo smo pisali i svi smo se, uglavnom, slozili, da s jedne strane u Srbiji nije bilo volje da mu se sudi za njegove glavne i najvece zlocine, a sa druge da ovog trenutka srpsko pravosudje nije zrelo i sposobno da mu sudi.
A suditi se za sve sto se desilo, mora…

#45 Vladap

Vladap
  • Members
  • 4,823 posts

Posted 25 February 2002 - 15:50

Pozdrav novima,

vidim da od pocetka svako mora da se svrsta:smile: nije to problem, to kod nas Srba ide veoma lako, ali je problem sto vremenom diskusija postaje sve vise svadljiva, a sve manje zanimljiva.
Ovde je pitanje kakvi su svedoci, jer o ovim 'globalizacijskim' tokovima malo-malo bilo na svim temama.
Danas je svedok iz Suve Reke, koliko znam to je najavljivano kao svedocenje o jednom od najvecih zlocina ucinjenih od strane srpskih snaga.
Neka mi neko objasni: zlocin je bio, prepoznati su neki od policajaca (ime prezime, izgled), Zlotvor je bio Predsednik SRJ -znaci komandna odgovornost (mada je policija republicka institucija, pod jurisdikcijom republickog premijera), pretpostavljam da Tuzilastvo mora tu komandnu odgovornost dokazati pisanim dokumentom ili svedocenjem relevantnog svedoka (neko ko je takvo naredjenje dobio ili cuo za njega)?
Mozda sam pojednostavio, ali mislim da bi Tuzlastvo tako trebalo da dokaze krivicu...
Imam utisak da ce vecina koja je ucinila direktan zlocin, ostati nekaznjena.

_________________
Bolje ziveti citav zivot kao milijunas, nego sedam dana u bedi!
(Bob Rock- junak naseg doba u obracanju narodima Balkana krajem 2001.)

[ Izmena poruke: vladap na dan 2002-02-25 18:10 ]