Ragu di carne alla Bogognese
125 gr pancete narezati na kockice,
1 luk srednje velicine, 1 grancica celera, 1 shargarepa, sve sitno narezano.
6o ml putera
300 gr mlevene junetine
125 gr mlevene svinjetine*
125 gr talijaske kobasice od svinjetine, oguljene i izdrobljene**
Prstohvat cimeta, 1 sveze mleveni karanfilic (klincic)
1 mala kasicica sveze mlevenog bibera
1 konzerva (450 gr) oguljenih i narezanih rajcica (paradajza)
250 ml punomasnog mleka
so, po ukusu.
Pomesati pancetu, luk, celer, shargarepu s puterom u tiganju i kuvati na laganoj batri dok ne postane zlatno zuto. Dodati govedinu, svinjetinu i kobasicu pa kuvati "dok ne posmedji". Posuti klincicem, cimetom, biberom. Umesati rajcice i uvati 15 min na srednjoj temperaturi. Dodati mleko i so. Smanjiti vatru i polako kuvati 2,5 sata, cesce mesati.
* ne koristimo svinjetinu, zamenjujem kolicinu junetinom
** nemam ovo ali imam Njegusku kobasicu
Dakle, kad ovo spremam za zamrzavanje, pravim najmanje duplu meru, kad se vec mastim, da bude sto redje. I inace, ovo je zimsko jelo, i hrana za one sto rastu ili se mnogo trose, ja bih rekla, za one do 25 godina, posle je skoro smrtonosno.
Uzgred, ne posedujem ovu knjigu i to smatram velikim neuspehom u zivotu, diiiiivna je!
Edited by highlanderka, 10 July 2008 - 18:38.