Jump to content


Photo

R O M E


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
108 replies to this topic

#31 miloos

miloos
  • Members
  • 628 posts

Posted 01 February 2007 - 12:05

QUOTE(mr@ki @ 31 Jan 2007, 16:59)
Kako radnja odmice epizode su sve bolje i bolje, prikazana je i treca...  biggrin.gif
Jel prati ovo neko sem mene ili bezveze ozivljavam temu?

Ma nemoj.... Ti si jedini pametan ovde, pa pratiš rome 2!?
kao mi ostali smo glupi pa propuštamo najbolju seriju ikada?

wink.gif

pozdrav

#32 filipenko

filipenko
  • Members
  • 5,336 posts

Posted 01 February 2007 - 12:14

Ja malko kasnim jer skidam high definition verzije u 720p rezoluciji. Prva epizoda je fenomenalna smile.gif Naročito kada se Marko Antonije izdere na Posku koji čita testiš tongue.gif

#33 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 01 February 2007 - 13:06

uf, ja cu sachekati da cela sezona izadje pre nego shto je skinem. ne mrem ovako od nedelje do nedelje. inache chitala sam da su im troshkovi bili ogromni, hence prekidanje snimanja. shteta.
je l se neko seca one prastare serije Ja, Klaudije ishla je davnih dana na zagrebachkom Programu Plus. odlichna serija.

#34 filipenko

filipenko
  • Members
  • 5,336 posts

Posted 01 February 2007 - 14:20

Britanski I, Claudius? Krš od serije.

#35 freakNS

freakNS
  • Members
  • 694 posts

Posted 01 February 2007 - 14:21

QUOTE(mr@ki @ 31 Jan 2007, 16:59)
Jel prati ovo neko sem mene ili bezveze ozivljavam temu?

pratimo, naravno smile.gif
samo cekaj da bude kraj sezone, ne mogu ja serije gledati epizodu po epizodu...

QUOTE(Dunadan @ 1 Feb 2007, 13:06)
je l se neko seca one prastare serije Ja, Klaudije ishla je davnih dana na zagrebachkom Programu Plus. odlichna serija.

bio sam previse mali tada biggrin.gif

Edited by freakNS, 01 February 2007 - 14:21.


#36 Bata.Ilich

Bata.Ilich
  • Members
  • 5,646 posts

Posted 01 February 2007 - 16:40

Imao sam priliku da gledam ponovo "I Clavdivs" tokom prosle godine i moram da priznam kako sam se prijatno iznenadio. Serija je ocigledno imala mnogo manji budzet nego Rome, pa je samim tim ocigledna razlika u pogledu scenografije (i zato izgleda kao pozorisna predstava). Ali tema serije ni nije bila sto vernije pribliziti zivot plebsa iz tog vremena, izgled trgova, vojske i slicnih detalja, nego spletke, intrige i generalno odnosi izmedju vodecih familija Rima kroz par generacija. I to "Ja Klaudije" radi izvanredno.

Edited by Bata.Ilich, 01 February 2007 - 16:51.


#37 filipenko

filipenko
  • Members
  • 5,336 posts

Posted 01 February 2007 - 17:08

QUOTE(Bata.Ilich @ 1 Feb 2007, 15:40)
Ali tema serije ni nije bila sto vernije pribliziti zivot plebsa iz tog vremena, izgled trgova, vojske i slicnih detalja, nego spletke, intrige i generalno odnosi izmedju vodecih familija Rima kroz par generacija. I to "Ja Klaudije" radi izvanredno.

Da, serija je španska serija mnogo pre svog vremena gde se intrige odvijaju kao između današnjih bogataša, odiše atmosferom karakterističnom za današnje poimanje dešavanja i morala i kao takva je dosta uspela biggrin.gif Sad ćemo da upadnemo u hejt i prepirke oko Klaudija...smile.gif

#38 Bata.Ilich

Bata.Ilich
  • Members
  • 5,646 posts

Posted 01 February 2007 - 17:29

Ja iznosim svoje vidjenje serije, a ako ti ne mozes stoicki da izdrzis da neko ima drugacije misljenje i to te vuce ka hejtu, ja ti tu pomoci ne mogu.

Serija je snimljena na osnovu (jos zanimljivije) knjige Roberta Grejvsa, a za koju je opet kao podloga upotrebljeno dosta materijala iz biografija tih likova i generalno istorije tog perioda. Naravno da je Grejvs tu jos malo dosolio i zabiberio, ali prica ima generalno istorijske osnove. Spanske serije nisam gledao pa ne mogu da uporedim.

#39 Agent Smith

Agent Smith
  • Members
  • 764 posts

Posted 01 February 2007 - 18:25

Ma kakav Klaudije, kakav Rome, Chelmsford 123 je najbolja serija o Rimljanima... tongue.gif

#40 apotekarica

apotekarica
  • Members
  • 977 posts

Posted 17 February 2007 - 15:45

Vest (Tuck):

Poštovani,

Imamo zadovoljstvo da Vam predstavimo kompletnu I sezonu serije Rim (na 6 diskova), koja će se od utorka 20. februara naći u prodaji.

Ova autentična istorijska drama je hronika pada Republike i uspona Carstva kroz iskustva dva obična vojnika. Šest diskova sadrži 12 jednočasovnih epizoda i opširne specijalne dodatke.

Ni nalik na bilo koji do sada viđen film ili seriju, Rim je ep o vremenu koje nam predstavlja. Njegovo snimanje zahtevalo je preko 4.000 odevnih predmeta, oko 1.250 pari cipela i sandala, 250 muških tunika, od kojih svaka teži oko 16 kilograma, ekipu od 350 ljudi, i setove širom sveta.

Sinopsis
Svaki grad ima svoje tajne. 52. godine p.n.e. Rim je najbogatiji grad na svetu. Četiri stotine godina po osnivanju Republike na principima podele vlasti i žestoke konkurencije, temelji poretka su srušeni, izgriženi korupcijom i razvratom. Posle osam godina ratovanja, vojnici Lucius Vorenus i Titus Pullo nesvesno bivaju upleteni u istorijske događaje drevnog Rima. Ozbiljna drama o ljubavi i izdaji, gospodarima i robovima, muževima i ženama, Rim odslikava turbulentnu eru koja svedoči o propasti Republike i uzdizanju Carstva.

Od svoje premijere “Rim” je pod budnim okom kritike. Prva sezona nominovana je za Zlatni Globus 2006. u dve kategorije: Najbolja drama i Najbolja glumica (Poli Voker), i kotirana je kao jedna od najboljih serija na mnogim top-listama, uključujući i Variety i Denver Post.

Ekipa uključuje Kevina Mek Kida (Nebesko kraljevstvo) kao Luciusa Vorenusa, Reja Stivensona (Kralj Artur) kao Titus Pollua, Siarana Hindsa (Road to Perdition) kao Gaja Julija Cezara, Keneta Kranhama (Gangster broj 1) kao Pompeja Magnusa, Poli Voker (Patriotske igre) kao Atiu, i mnoge druge.

Snimanje serije je počelo u Rimu, marta 2004. sa Majkl Aptedom koji je režirao prve tri epizode. Među ostalim režiserima su i Alen Koulter, Džulian Farino, Džeremi Podesva, i drugi.

RIM - interesantne činjenice

- HBO odlučio je da snima Rim u Italiji u proleće 2003, i pripremna produkcija je počela u Rimu u legendarnom Cinecittà Studiju tog avgusta

- Set je dizajnirao Džozef Benet, a gradnja je počela novembra 2003. Snimanje na lokaciji započeto je 22. marta 2004.

- Rim je prva serija na engleskom jeziku koja je snimana u potpunosti van tog govornog područja

- Reference za boje i hramove, statue i ulice, uzete su direktno sa ruševina Pompeje, Herkulaneuma i Ostia Antike.

- Serija je zahtevala preko 4.000 delova garderobe, koju je dizajnirao dobitnik Oskara April Feri, od kojih je oko 2.500 upotrebljeno samo u prvoj epizodi. Oko 1.250 pari cipela i sandala proizvedeno je u Bugarskoj

- Svi materijali korišćeni za odeću i scenu su autentični iz tog vremena - vuna, lan, pamuk i svila. Materijali su poticali iz Prata, Italija, kao i iz Indije, Tunisa i Maroka.

- 250 muških tunika, od kojih svaka teži oko 16 kilograma, proizvedeno je u Indiji, kao i 40 kožnih ogrtača za legionare

- Prototipe kaciga i drugih metalnih delova kostima ručno je napravio dizajner Luka Đanpaoli

- Na snimanju je korišćeno i do 40 konja u jednoj sceni, a na snimanju scene Cezarevog trijumfa, nalazilo se više od 750 glumaca i statista.

- Kevin Mek Kid i Rej Stivenson trenirali su sa učiteljem mačevanja Đorđom Antoninijem mesec dana pre snimanja, učeći autentične borbene tehnike starih Rimljana, do sada retko prikazane u serijama i filmovima.

- Od 55 Italijana, koliko ih je poslato u kamp na dve nedelje, da žive u šatorima i treniraju kao rimski vojnici, 43 su završila obuku.


#41 filipenko

filipenko
  • Members
  • 5,336 posts

Posted 17 February 2007 - 16:03

Jadan ja da sam čekao Tuck da mi obezbedi pristup 1. sezoni, ali čestitam, bolje ikada nego nikada.

#42 Mildred

Mildred
  • Members
  • 873 posts

Posted 28 February 2007 - 10:55

Moram da priznam da mi je druga sezona znatno zanimljivija od prve, koja se manje-vise bavila iskljucivo istorijskim cinjenicama, koje bi svi vec trebalo da znamo (i to opet najvise zahvaljujuci americkoj i britanskoj kinematografiji tongue.gif ).

Druga sezona mnogo vise odstupa od stvarnih dogadjaja (mislim da bi Atia vec trebalo da bude pokojna, po hronologiji dogadjaja, ali - publika je voli), ali sto rece jednom moj omiljeni Ridley Scott, kad su ga upitali otkud kralj Baldwin u njegovom Nebeskom kraljevstvu, kad je u vreme tog krstaskog rata vec uveliko bio mrtav: "Otkud znate? Jeste li bili tamo?" - ali gledaoci to lako progutaju.

Sezona ide, za mene, prilicno neocekivanim tokom - mislila sam da ce Vorenus traziti decu do kraja sezone (serije? ovo je i poslednja sezona, zar ne?), kad ono... Zivo me zanima kako ce se to zavrsiti. U trenutku kad su Marko Antonije i Oktavijan zaratili jedan sa drugim, bila sam takodje ubedjena da ce se Vorenus, logicno, prikloniti prvom, a Pullo drugom, te da ce se medjusobno poubijati u Egiptu (Battle of Actium, ima jos da se vozimo dotle), ali sada i u to sumnjam.

I likovi su sve bolji - Vorenus je toliko mracan, da je to fascinantno, o Antoniju i Atiji da ne govorim, dok me je odrasli Oktavijan oborio s nogu (balavim i padam u nesvest kad god se pojavi). Jedino me Pullo malo nervira, suvise je teddy bear. Kritiku bih usmerila i na dijaloge, na momente su banalizovani i previse prilagodjeni sadasnjem vremenu - ali mislim da je to kompromis, jer je u prvoj sezoni bilo sasvim suprotno - imala sam teskoce da pratim radnju bez titlova, a politikanstvo, demagogija i spletkarenje na oficijalnom engleskom su me urnisali tongue.gif

Sve u svemu, paticu kad se serija zavrsi.

#43 Bata.Ilich

Bata.Ilich
  • Members
  • 5,646 posts

Posted 28 February 2007 - 11:15

Meni su malo previse banalizovali radnju vodeci je na sporedni kolosek. Na mahove u pojedinim epizodama ima i dosadnih delova, sto im se u prvoj sezoni definitivno nije desilo.

#44 Larko

Larko
  • Banned
  • 6,536 posts

Posted 28 February 2007 - 11:19

serija je izvanredna. ti bato svemu nadjes manu...

#45 Mildred

Mildred
  • Members
  • 873 posts

Posted 28 February 2007 - 11:24

QUOTE
Meni su malo previse banalizovali radnju vodeci je na sporedni kolosek.

To je istina...

QUOTE
Na mahove u pojedinim epizodama ima i dosadnih delova, sto im se u prvoj sezoni definitivno nije desilo.

... ali se sa ovim uopste ne slazem.

(doduse, smara me onaj Timon - ako prica o njemu i njegovom bratu, koji je pristigao iz Jerusalima i nesto mulja po Rimu, ima nekog smisla, mislim da bi bio red i da ga vidimo; btw, godina je 43.-42. p.n.e., Djezu Kristo se jos uvek nije rodio da bi mogli da ga ubace u radnju... ali, sta ja znam, nisam bila tamo biggrin.gif )