Jump to content


Photo

Onaj tip iz "Alan Forda" je Srbin :)


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
41 replies to this topic

#31 Dr Kosh

Dr Kosh
  • Members
  • 460 posts

Posted 24 May 2005 - 22:19

osim ako se ne doakze da je u momentu samoubijanja bio neuracunljiv (dakle nije mogao da proceni da je to sto radi protiv zakona...).


da li je uopste moguce da covek u trenutku izvrsenja samoubistva bude uracunljiv?

bizarno, bizarno...


procitah nedavno da su Englezi dekriminalizovali samoubistvo tek 1961. g.

edit typo

Edited by Dr Kosh, 24 May 2005 - 22:19.


#32 precog

precog
  • Members
  • 1,809 posts

Posted 24 May 2005 - 22:31

jos samo crkva da ga dekriminalizuje i na konju smo...
:lol:

#33 mironis

mironis
  • Sleepers
  • 87 posts

Posted 24 May 2005 - 22:34

Bas ste BLJAK Veliki.Zalosno da tako razmisljate,sala je sala,a ljudske tragedije ne dirajte.Mogao je biti i neko od vasih blizih... :lol:

Attached Files



#34 kingmaker

kingmaker
  • Members
  • 4,535 posts

Posted 24 May 2005 - 22:34

jesi li ti pravnik?
je l' ovo bilo pitanje ili komentar?

pa, pravno mozda i jeste, kad bi to bilo krivicno delo.
a kako uracunljivost nije psiholoski pojam, pretpostavljam da mislis na lucidnost, svesnost? pretpostavljam da moze da bude svestan. cini mi se da nije problamaticno izvrsenje, koliko je problem u motivaciji.

samoubistvo je uvek jedinstvena i individualna pojava. tako, u generalnom obliku, grubo, moze se govoriti o tri vrste slucajeva:
1. kad osoba nije u stanju da odgovori zahtevima i ne moze da prihvati okolnosti, pa 'bezi'
2. kad osoba nije ustanju da 'izbaci agresivni naboj' iz sebe (strucno: da abreaguje agresivni naboj prema pretpostavljenim izvorima frustracije'), nego ka se sebi, vraca u licnost
3. javno i demonstrativno samoubistvo - kada osoba okrivljuje okolinu za svoju egzistencijalnu ugrozenost

uh, kakva tema...

Edited by kingmaker, 24 May 2005 - 22:49.


#35 precog

precog
  • Members
  • 1,809 posts

Posted 24 May 2005 - 22:39

hmmm...
neizleciva bolest???
pa onda mentalne bolesti, npr. shizofrenije???

#36 mironis

mironis
  • Sleepers
  • 87 posts

Posted 24 May 2005 - 22:42

Mislim da je malo 3 slucaja koje si naveo,vjerovatno ih je mali milion.To vjerovatno zna onaj jadnik koji je to pokusao.Cijela drzava je u netrezvenom stanju,a sitni mali ljudi nisu otporni na to stanje ...

Attached Files



#37 mironis

mironis
  • Sleepers
  • 87 posts

Posted 24 May 2005 - 22:48

Sve zapravo pocinje ovdje!

Attached Files



#38 kingmaker

kingmaker
  • Members
  • 4,535 posts

Posted 24 May 2005 - 22:50

hmmm...
neizleciva bolest???
pa onda mentalne bolesti, npr. shizofrenije???

ovo nisam razumela, ako uopste ima veze sa necim sto sam ja pisala
?

#39 mironis

mironis
  • Sleepers
  • 87 posts

Posted 24 May 2005 - 23:06

i pred spavanje :lol: Laku noc... nite nite maleni...
- Boze

Kisni dan u predgradju
I depresija
Cekamo u beznadju
Da stigne mesija

Nas drzi samo nada
Ove kisne noci
Cekamo godo-a
Godo nece doci

Mokri do gole koze
U blatu klecimo
Daj, dodji, ako moze
Da se lecimo

S neba pada krv i znoj
Svuda smrt i nespokoj
Gde si sada, brate moj?

Boze, molim te
Daj nam neki znak
Boze, molim te
Okolo je mrak

Attached Files



#40 precog

precog
  • Members
  • 1,809 posts

Posted 25 May 2005 - 10:59

hmmm...
neizleciva bolest???
pa onda mentalne bolesti, npr. shizofrenije???

ovo nisam razumela, ako uopste ima veze sa necim sto sam ja pisala
?

hteo sam samo da skrenem paznju da podela nije dovoljno iscrpna i da, po meni, ne ukljucuje pojave koje sam naveo. ima i kontradiktornosti u izjavi da je svako samoubistvo jedinstvena i individualna pojava, a da se posle navodi podela.
nemoj pogresno da me shvatis zbog kritike, nije zlonamerna, hteo sam samo da pojasnim. prilicno mi je zanimljiva tema. moj stav je da je klasifikacija u ovom slucaju izlisna - prihvatam individualnost i jedinstvenost cina samoubistva.

#41 kingmaker

kingmaker
  • Members
  • 4,535 posts

Posted 25 May 2005 - 12:25

prvo, opusteno, nemam sta pogresno da shvatim.:lol:
drugo, zato sam i rekla da je podela 'ugurbo', zato sto suicid nije jednorodna pojava, osim, je li, tog dela o samoubijanju.
takodje, klasifikaciju nisam ja smislila, nego strucnjaci koji rade sa suicidalnim pacijentima.
mogla bih da se slozim sa tobom da je klasifikacija izlisna, mada ako su je ovi napravili, verovatno im koristi za nesto (pretpostavljam, vise u istrazivacke svrhe, nego u prakticnom radu).
i nije u kontradikciji sa tvojim primerima, jer kriterijum klasifikacije nije etioloski, tj. ne gleda se patogenetski, vec manifestaciono. dakle, shizofrenija bi mogla da bude uzrok u bilo koje tri navedene grupe.

#42 mironis

mironis
  • Sleepers
  • 87 posts

Posted 25 May 2005 - 13:19

Tortura, necovecni postupci i ponizavanja su zabranjeni medjunarodnm konvencijama, Ustavom i zakonima.Nazalost, to je sve mrtvo slovo na papiru. Danas se sprovodi masovna i surova tortura nad vecinom gradjana SCG koja je vrlo razorna, cesto tesko podnosljiv stres koji vecinu gura u bolesti i alijenaciju.

Gradjani se masovno zale da im zdravlje izmice kontroli, da su vecina bolesni, da su lekari cesto nemocni, mnogi su izgubili poverenje u lekare, i odbijaju da se njima obracaju, cvetaju svakojaki alternativni vidari, magovi i gurui, alternativci .Porodice se raspadaju, roditelji cesto ne mogu da zastite decu od pogubnih uticaja droge, alokohola, prostitucije, pedofilije, homoseksulaca, negativnh uticaja ulice i medijskog sunda i poronografije, jako su prisutne svakojake devijacije i sirenje defetizma i izvitoperenog sistema vrednosti., rasireni su svakojaki udesi i nesretni slucajevi.Poseban stres za vecinu gradjana je nesposobnost i nesloga vlade , politickih stranaka, beskrajne sterilne svadje i rasprave, sto rezultira pojavom pesimizma i povlacenja gradjana u sebe i odbijanje da izadju da glasaju i da se bave politikom...

Apatija, beznadje, depresija guraju u samoubistvo, prezir svoje nacije ili samog sebe.

Nacija je umorna i bolesna, ostarila. Gradjani SCG su najstarji( posle Japanaca) i najbolesniji narod na svetu.

Nazalost, poslednjih godina uprkos pobede demokratije,dolazi do izgladjivanja, malih primanja, lisavanja mogucnosti medicinske zastite, zastrasivanja, iznurivanja citavih kategorija stanovnika, sto nije nista drugo nego manifestacija mucenja, necovecnih . ponizavajucih postupanja ili kaznjavanja nad vecinom gradjana nase zemlje.

Analiza ovakvih postupaka ukazuje na prisustvo ropskih praksi u nasoj zemlji..Citavi segmenti stanovnistva su na neki nacin u slicnoj situaciji. Izbeglice, penzioneri, nezaposleni, podstanari, stari, bolesni, invalidi, zatvorenici,( u zatvorima ima poboljsanja ali nedovoljnih),i dr, se nalaze u stanju obespomocenosti i jedne vrste orobljenosti. Sa njima se postupa na jedan necovecan i ponizavajuci nacin
Psihijatrijski bolesnici u zatvorenim odeljenjima (sudskim) gradjanskih bolnicama takodje zive u neljudskim uslovima i izlozeni su ponizavajucim postupcima. Slicno stanje je i u pojedinim izolovanim ustanovama za cuvanje mentalno retardiranih osoba, ili teskih dusevnih bolesnika koje su smesteni u neke udaljene bolnicke centre. Losa ishrana, nedaekvatno grejanje, higijena,korupcija-to su samo neki od uslova zivota ovih jadnih ljudskih bica

Do cestih zloupotreba dolazi u vezi izricanja netacnih psihijatrijskih dijagnoza, stavljanja pod starateljstva, prigrabljivanja nasledstva, otimanja stanova od starih, bolesnih i nemocnih osoba uz pomoc necasnih psihijatara, itd.

U zatvorima i psihijatrijskim bolnicama nazalost i dalje ima politickih zatvorenika. To ne cini zvanicna vlast nego razvlascene strukture koje zlouporebljavaju vakuum i haos, rasulo, da bi se tako obracunavale sa svojim neistomisljenicima.ili imaginarnim neprijateljima


Ima znaci puno puno uzrocnika za samoubistvo,ovo je mala kapljica vode na dlanu...

Attached Files