Jump to content


Photo

Zašto mrzim PC


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
89 replies to this topic

#76 Metal Guru

Metal Guru
  • Members
  • 79 posts

Posted 12 January 2005 - 16:56

"G5, kao top class Macinotsh-a, kosta kud-i-kamo skuplje nego Xeon (sa slicnom konfiguracijom) na x86 platformi, a Opteron (bez obzira koliko mrzim AMD iz licnih razloga), koji je odprilike u slicnom cenovnom rangu, sisa G5 u vecini testova."

g5 nije kudikamo skuplji od xeona, stavise.
a sto se tice benchmarka, oni rezultati koje sam slao ovde govore malo drugacije...

dalje g5 nije motorolin nego ibm-ov procesor.
motorola se povukla iz razvoja power pc-ja, g4 im je zadnji ppc procesor.

da vidimo rezime mekovih procesora:

g5 je ibm-ov procesor (powerpc 970) iz power4 serije, sa dodatim altivec ekstenzijama i komponentom koja izvrsava 32-bitne instrukcije. dakle 64-bitna masina pravljena za ibm-ovu eserver klasu, ali upakovan kao procesor za opste namene.

g3 (power pc 750) je takodje ibm-ov procesor koji je za apple jedno vreme pravila motorola. ibm ga je dogurao do 1.7Ghz ali mislim da su te novije verzije rezervisane za embedded uslove a ne za opstu upotrebu (cuo sam da se ugradjuju u kontrolnu elektroniku kod novijih modela nekih kola ali se ne secam kojih )

g4 je g3+altivec ekstenzija. iako su obe tehnologije ibm-ove, samo ga je motorola pravila po apple-ovom zahtevu. ovaj procesor je prilicno zaostao u odnosu na p4 ali je i stariji od njega 4-5 godina.

"PowerPC je RISC procesor, daleko pogodniji za radne stanice od CISC tehnologije, iz prostog razloga - kod CISC tehnologije dobar deo procesora (odnosno poluprovodnickih elemenata u njemu) odlazi na instrukcije koje u vecini slucajeva nisu potrebne."

to je zastarelo.
interno, vec je prvi pentium bio risc.

cisc omotac je tu zbog kompatibilnosti. tj. da bi se postojeca tehnologija pravljenja chipseta lakse iskoristila. a i da bi radile x86 instrukcije. nexgen 586 kog je kasnije pokupio amd i razvio u k6, pa athlon pa do opetrona je bio cisti risc sa emulatorom...

taj rivalitet - cisc-risc danas nema mnogo znacaja. uglavnom je u pitanju marketinski bullshit. kao intel je cisc, svi ostali su risc. tu podelu je najvise forsirao microsoft u vreme kad je pokusao da proda nt kao multi-platform os.

a ni risc nije sto je bio. i powerpc je daleko od akademske definicije risc-a, pogledaj samo altivec. cak ni stara alpha nije bila cisti risc.

" Kad smo kod servera, tu Macintosh nema sta da trazi jer CISC vise odgovara serverskom okruzenju - zna se sta je vazno kod servera - sto vise memorije, sto vece brzine prenosa podataka (sto unutar sistema to i sa ostatkom mreze) i to je to - procesor je tu samo da kontrolise, i u takvim uslovima, CISC je pozeljniji. No, priroda je udesila drugacije, pa se i RISC procesori cesce upotrebljavaju u serverima (recimo Sun UltraSPARC) zbog nekih drugih pogodnosti istih... Ipak, u istoj klasi, CISC je bolje resenje za server nego RISC."

krajnje originalna tvrdnja.

"Elem, sustina je u tome - Mac pobedjuje na pojedinim testovima jer nije opterecen raznim instrukcijama, ali over-all, PC je napredniji."

rotflmao...

procitaj malo o novim generacijama power4 i power5 serije, vidim da znas puno toga, ali je steta da se blamiras ovakvim izjavama...

ostalo sto si napisao necu komentarisati jer se slazem...

"Imamo danas "blade servers", sve PC bazirano. Google ih ima na desetine hiljada."

koncepcija blade-a nije potekla sa pc-ja al dobro to nije tema.

"Niko nije pravio servere da rade kao mainframe na Mac platformi. Na Intel arhitekturi skoro sve firme jesu."

hahahaha

odes na www.top500.org sto je sajt organizacije koja vodi listu najbrzih kompjutera na svetu

aktuelna lista se vidi na:
http://www.top500.or...php?Y=2004&M=11

na prvom mestu je ibm masina bazirana na power pc tehnologiji (kao i mek)
na cetvrtom mestu bladecenter koji je napravio ibm koji je baziran na powerpc 970 procesorima koji su u narodu poznati kao g5 - isti procesor kao u meku

na petom mestu je prvi put intel sa itanium2 masinom - jeste intel ali nema nikakve veze sa pc-jem

na sedmom mestu klaster apple-ovih (mek!) xserver servera

osmo i deveto opet power pc i tek na 10 mestu dell-ova xeon masina pravljena za ncsa.

dakle, pc-ja nigde blizu a jedan pravi mek (xserve) je na 7 mestu.

toliko o tome ko je gde...

"Stvarno, sto niko nije klonirao Maca u nekoj znacajnijoj proporciji?"

ibm nije zastitio kopirajtom dizajn pc-a. samo konkretne implementacije.
apple je zastitio meka svim mogucim kopirajtima.
zato su svi mogli da prave klonove ali recimo niko nije mogao da stavi ibmov bios u svog klona.

postojali su mac klonovi ali samo licencirani od strane apple-a.
kad se jobs vratio u apple obustavio je kloniranje. imao sam jedan umax klon u rukama.

i motorola je imala svoj model mek klona ali je to ostalo na nivou prototipa.

a bilo je i obrnuto u jednom trenutku je navodno apple napravio dil sa dell-om da pravi mac os za njihove pc-je ali se umesao microsoft i apple je morao da se povuce.

"Sorry, Mac enthusiasts, PC rules. 97% trzista. Priznajem lepotu Mac-a, dizajn i lakocu koriscenja ali svet to nije prepoznao. Nije prvi put."

kakve to veze ima.
i michael jackson i slobodan milosevic su sranje pa su bili najpopularniji.
isto je i sa pc-jem.

a za ovo sa cenama, benchmarci su pokazali da je g5 u rangu sa xeonom a ne sa p4. zato poredi cene sa xeon konfiguracijama.

Edited by Metal Guru, 12 January 2005 - 16:57.


#77 Bata.Ilich

Bata.Ilich
  • Members
  • 5,646 posts

Posted 12 January 2005 - 17:04

How about "nisu zeleli da prodaju licence drugima, nego da kupe sami sav kajmak"? Tj. jesu se pravili klonovi u vreme ppc 603/604 generacija (umax, nec, etc) kad ih je stislo da se prezivi, ali kako im je ponovo krenulo, zavrnuli slavinu.


Ali, najupecatljivije je to kako ste ubedili zacetnicu topika i ostale mac-lovere da se ipak zaljube u PC laugh.gif

#78 Diskutant

Diskutant
  • Members
  • 8,262 posts

Posted 12 January 2005 - 18:01

QUOTE(incognito @ 10 Jan 2005, 14:36)
(...) PC je kud-i-kamo bolji od Macintosh-a, bez obzira na arhitektursku superiornost potonjeg... Za iste pare, PC jede Mac u svakom pogledu (ukljucujuci i stabilnost i sigurnost), a u high-class-u, PC tuce Macintosh do nogu. Za ovu po malo kontradiktornu cinjenicu su krivi i Apple a i 'glupi' korisnici.

Gde da potpisem? wink.gif

#79 Zmitjkoe

Zmitjkoe
  • Members
  • 4,978 posts

Posted 12 January 2005 - 19:23

Gde da se popisam?

#80 henrik larsson

henrik larsson
  • Members
  • 6,231 posts

Posted 12 January 2005 - 20:40

Ovde je glavna stvar ono što je pomenuo yoyogi: hobi. Kao što su hobisti pičili po BASIC-u na XT mašinama onomad, i skupo plaćali svoja zadovoljstva, tako je Apple odlučio da forsira svoje pučanstvo (jebote, a na početku topica sam krenuo da favorizujem Mac u odnosu na PC, šta urade džihad ratnici od čoveka...), i da običnom svetu (čitaj: ne firmama) naplaćuje svoj zatvoreni svet. Po nekim procenama, Apple drži nekih 5% svetskog tržišta, tako da ni enormna cena po prodatom primerku ne može da nadvisi profit wintel platforme. Pretpostavljam da imaš više od 40 godina, pa pričaš da su Umax i NEC pravili klonove svojevremeno, ili si u suprotnom to pronašao u arhivi EvangeList. Meni ne znači nešto kao argument ako si ga pronašao googlanjem po pristrasnim sajtovima.

Za poređenje cene sa Xeonom, izgleda da ćeš me naterati opet na surf, mada je u onoj Dell varijanti bilo ostavljeno još cirka 800 evra za sve moguće komponente, uključujući XP professional, Xeon, Itanium, Opteron, votevr, da bi dostigao cenu gepetice bez monitora. Mada, kada se setim tvojih postova sa nekih malo starijih topika, mogu da ocenim da su uglavnom obilovali All Out proseravanjima koja bi bila dostojna matorog čoveka od 50 godina koji je član Appleovog razvojnog tima, pa tačno zna o čemu priča. U slučaju da nije tako, sledeća varijanta je nadobudni klinac koji se primio na "thik different", pa ga upražnjava na sve načine.

Uglavnom, nasrao sam se ovako razjaren. Sad, pošto sam već rekao da sam end-user koji se bavi pripremom za štampu paralelno na oba sustava, neko duže vreme, a što podrazumeva i veoma dobro poznavanje oba sistema u smislu instalacije, reinstalacije, održavanja, a zahtevam samo krajnje rezultate, i, u privatnoj varijanti, razuman odnos cena/kvalitet, želeo bih da te pitam sledeće:

ti si u svojoj firmi

1. programer Mac aplikacija
2. administrator sistema od n Macova.

Svaki drugi odgovor te diskvalifikuje automatski kao ozbiljnog sagovornika na neke jače teme, ne sa mnom kao laikom, nego sa nekim drugim ljudima.

#81 Zmitjkoe

Zmitjkoe
  • Members
  • 4,978 posts

Posted 12 January 2005 - 21:01

QUOTE(henrik larsson @ 12 Jan 2005, 21:40)
Apple drži nekih 5% svetskog tržišta...

Rolls Royce/Bently drze nesto manje. Jebote kakav argument. To sto sve banke, osiguravajuca drstva i sve moguce administracije koriste PC isto nije nikakav argument. Apple Macintosh kao hobby? Pa na kojoj planeti vi zivite. U izdavackoj kuci u kojoj sam radio bilo je vise Macova nego sto ih ima u celoj Srbiji. Platform of choice svakog kretivnog coveka bilo da se bavi dizajnom (bilo kojim), muzikom, videom, fotografijom, 3D, DTP i jos milon drugih stvari. Imaju najbolji notebook itd. MAC RULES!!!!!!

#82 henrik larsson

henrik larsson
  • Members
  • 6,231 posts

Posted 12 January 2005 - 21:16

Alllooo Zmitjkoe, čitaš li ti postove pre svog!!??

Jebote, da li 3000 puta moram da napomenem da 80% svog plaćenog posla provodim na Meku, i da sam već pričao o tome kako mi se sviđa? Ono što mi se ne sviđa je to kada bilo ko krene da mi navodi svoju omiljenu platformu kao apsolutno superiornu, što je nemoguće pošto realno danas ne postoji apsolutno superiorna platforma. Što se mog posla tiče (izdavaštva), sada nije 1990. kada su Illustrator, Photoshop i Quark postojali samo za Mac, i kada je Mac bio fakat dominantan u tom fahu. A fakat je da zameram Appleu što svojom evangelist politikom sužava sam sebi tržište, mislim, jeste mu hardver dominantan, ali ne toliko kolika je razlika u ceni. Jebeš šminku. Meni treba mašina koja će mi omogućiti da završim posao, i lepo je što su mi u firmi za tu namenu dali G4, ali je lepo i što sam ja sebi sam dao gajbi dobru PC mašinu (za mnogo manje pare nego što bih dao za taj G4), pa mogu uveče da odradim neki časopis ili brošuru ili bilbord ili bilo šta privatno, i da uzmem 500 evrića mesečno van ful tajm džoba. A ne vidim da me usrani PC sputava u tome.

#83 Zmitjkoe

Zmitjkoe
  • Members
  • 4,978 posts

Posted 12 January 2005 - 21:30

Ti hoces da kazes da sa svojim PC, koji si platio par atotina eurica manje nego sto kosta G4 mozes da zavrsis posao i zaradis extra kintu. Kazes: jebes sminku. Ti mora da si veoma praktican covek. E vidis ja jako volim lepe, jednostavne i efikasne stvari. Zato koristim Mac vec deset godina, i na poslu i kod kuce. I sto bi rek'o Radovan III: Rumenka sve mi diraj, samo nemoj Apple Macintosh da mi diras.

#84 henrik larsson

henrik larsson
  • Members
  • 6,231 posts

Posted 12 January 2005 - 21:40

Tačno. Vrlo praktičan. Kompjuter mi služi kao sredstvo za zaradu i zabavu. Da ZX-81 može da mi obavi posao, radio bih na njemu. Nemam fetiše. Kao što rekoh, da imam sad da pljunem 1500 evrića samo tako, odmah bih uzeo G5. Ali nemam, pošto mi treba šporet novi, pa ženasitnadeca, pa razne obaveze, pa cigarete, alkohol i droga...ali se kunem da je G5 (ili koji već bude tada bio) prvi na spisku čim budem kupio gajbu na rodnom Voždovcu cool.gif

#85 Zmitjkoe

Zmitjkoe
  • Members
  • 4,978 posts

Posted 12 January 2005 - 21:47

Gde si (vozdovacki) zemljace!!! Dabogda dosao do G5 sto pre.

#86 henrik larsson

henrik larsson
  • Members
  • 6,231 posts

Posted 12 January 2005 - 21:48

Koji kraj? ja sam Jove Ilića (kod bioskopa).

#87 Zmitjkoe

Zmitjkoe
  • Members
  • 4,978 posts

Posted 12 January 2005 - 21:53

Ja sam malo nize, na Dusanovcu, kod same opstine Vozdovac.

#88 henrik larsson

henrik larsson
  • Members
  • 6,231 posts

Posted 12 January 2005 - 22:07

Eto, lepo, ko kaže da razlike među OS-evima ne spajaju. Možda se i upoznamo, kad se spustim iz temporary Konjodraža ph34r.gif

#89 yoyoman

yoyoman
  • Members
  • 846 posts

Posted 13 January 2005 - 08:14

Svaki svoj PC mrzeo sam zbog zujanja!

Promenio sam ih po-prilicno.
Koristio sklepane konfiguracije, firmirane masine, lt-opove.
Menjao fenove, hard diskove, kucista.
Drzao kucista na stolu, na podu (parketu), na tepihu.
Nista ne vredi.
Svaki je zujao vise od prethodnog.

#90 Metal Guru

Metal Guru
  • Members
  • 79 posts

Posted 13 January 2005 - 10:05

"1. programer Mac aplikacija
2. administrator sistema od n Macova."

to su neke od stavki koje imam u resumeu.
sad se bavim malo ozbiljnijim stvarima, mada jos uvek odrzavam svoje masine i masine koje koriste neki bitni ljudi.

e, nisam bio nikad inzinjer kod apple-a ali to nije uopste losa ideja.