Jump to content


Photo

Crkva obustavila dodelu paketića


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
170 replies to this topic

#1 Orao

Orao
  • Members
  • 29 posts

Posted 24 December 2004 - 06:34

zar je srbija zemlja tako velikih nepravdi pa da deca ostanu bez paketica - jer su odrasli neki veliki moralisti, hriscanski fanatici ili...... mad.gif
danasnji glas javnosti:

Crkva obustavila dodelu paketića
BOR - Osnovce u Boru juče je "izigrao" Deda Mraz - nisu dobili obećane paketiće od Komesarijata za izbeglice i organizacije "Ljubi bližnjega svoga", jer se tome usprotivila SPC i lokalna vlast.

U bioskopu "Zvezda" trebalo je da razdeli oko 2.500 paketića uz filmove i propoved, ali je sve zaustavljeno zahvaljujući koordinatoru za osnovne škole u SO Boru Svetlani Anđelković. Ona je alarmirala odgovorne i tek posle se saznalo da iza cele "fešte", prema još nezvaničnim informacijama, stoji Baptistička crkva koju SPC tretira kao sektašku.

Vladika timočki Justin, tim povodom, izdao je saopšenje u kome se ističe da se "pod pokroviteljstvom Komesarijata za izbeglice u Boru, a u sklopu humanitarnog davanja, promoviše delovanje sekte čiji je cilj da se iskoristi socijalni položaj našeg naroda. Oni su izvršili verski prozoletizam, što je klasično odmanjivanje javnosti".

Dragan Veličković, predsednik SO Bor, izjavio je da je reč o nezabeleženom skandalu jer se manipuliše dečjim osećanjima.
- Komesarijat za izbeglice mora da snosi odgovornost i osudu, naglasio je Veličković.

B. F.

#2 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 24 December 2004 - 08:37

Reci da je ovo ofanziva desnicara, bilo bi krajnje netacno. Zapravo, u Srbiji je na delu sukob krajnje primitivnog nacional-sovinizma, ali i klerofasizma, sa svakom normalnom, ljudskom i progresivnom pojavom i pokretom, koji bi se mogao pojaviti.
Nazalost, mnoge politicke i parapoliticke strukture i Srbiji, pored izrazite retrogradnosti, konzervativizma i uskogrudosti, pokazuju i prostakluk, primitivizam i zavist, ali i potpunu nebrigu za druge. Tu spadaju i SPC, i skupstina Srbije, ali i mnogi, mnogi drugi, jer se taj trend neguje.
Kostunistan je drustvo koje sve dalje bezi iz Evrope.
U konkretnom slucaju - sramota za SPC!
mad.gif

Edited by vladan, 24 December 2004 - 14:19.


#3 Mallorn Tree

Mallorn Tree
  • Members
  • 3,071 posts

Posted 24 December 2004 - 08:54

Odavno je SPC zaboravila sta je to sramota, ako je ikada i znala.

Lista sramotnih stvari koje su nam priredili i jos uvek priredjuju, u poslednjih desetak godina je beskrajna.

Od njih bi me moglo zacuditi samo kad bi pokazali tracak tolerancije i saosecanja sto bi trebalo da im je u opisu posla.

#4 sailor

sailor
  • Banned
  • 977 posts

Posted 24 December 2004 - 08:57

Pa SPC je po samoj svojoj prirodi jedna sektaška crkvica koju je osnovao sitni vizantijski zaverenik zarad dnevno-političkih ciljeva. Obzirom da su njihova shvatanja društva negde na nivou vremena kad je ta organizacija osnovana, od njih se i ne mogu očekivati bolje stvari. Uostalom, i ovo je ispitivanje terena - uskoro će se baciti na obračun sa paketićima kao fenomena samog po sebi. Šta ima deca da dobijaju paketiće, ima da se mole Bogu i uče da je smisao njihovog života da daju priloge natamjanisanim mantijašima.

#5 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 24 December 2004 - 09:08

Мени ова вест није најјаснија. Ко ту шта дели, и ко се у шта меша?
Једино што сам схватио је да постоје оптужбе да баптистичка црква користи те пакетиће за властиту промоцију.
И без додатних информација могу да поверујем да је то заиста тако. То не би био први случај. Напротив.
И цела прича у мало ширем контексту: имамо довољно примера из историје како су западне цркве остваривале веома значајне упливе у регије где живи православни свет, што је био први корак у стратегији Запада за продор на Исток. Пример Балкана (Босна) и Источне Европе (Украјина) најбоље илуструју до чега то неминовно касније доводи: до ратова и дефинитивног освајања терена од православаца.
Ми Срби смо, наши преци, почев од деспота Георгија Бранковића, изабрали православље као најважнију духовну вредност од које не одступамо. Управо због тога проживели смо многе Калварије у протеклим вековима, закључно са 20. веком, кад смо дефинитивно изгубили велик део свог, у прошлости на католичанство преведеног народа, и више од половине наших историјских територија.
И то је управо разлог више да не одустајемо од Православља сада, иначе су векови жртвовања због њега били потпуно узалудни.

#6 djvaske

djvaske
  • Members
  • 1,333 posts

Posted 24 December 2004 - 09:19

A koji su to odgovorni iz navoda ovoga teksta ?

SPC jeste takva kakva je, ali ovde izgleda glupost i primitivizam imaju mnogo dublje korene.
To što po običaju, srBi pokušavaju da budu veći papa od pape, SPC može samo da iskoristi za dalje širenje demagogije i razvrata.

#7 moler

moler
  • Members
  • 589 posts

Posted 24 December 2004 - 09:25

QUOTE
Једино што сам схватио је да постоје оптужбе да баптистичка црква користи те пакетиће за властиту промоцију.


Ne treba biti strucnjak za marketing pa shvatiti da ovakav postupak SPC nece doprinijeti njihovoj popularnosti kod djece koja su ostala bez novogodisnjeg paketica, kao ni kod njihovih roditelja koji im isti, najvjerovatnije ne mogu priustiti!

#8 perkos

perkos
  • Members
  • 26,798 posts

Posted 24 December 2004 - 09:34

QUOTE(moler @ 24 Dec 2004, 08:25)
Ne treba biti strucnjak za marketing pa shvatiti da ovakav postupak SPC nece doprinijeti njihovoj popularnosti kod djece koja su ostala bez novogodisnjeg paketica, kao ni kod njihovih roditelja koji im isti, najvjerovatnije ne mogu priustiti!

eto šanse da se nešto ućari i pridobije još neki član bratije tongue.gif

#9 AlefShin

AlefShin
  • Members
  • 1,805 posts

Posted 24 December 2004 - 10:35

Kao pripadnik SPC uvek cu biti subjektivan u pogledu poteza koje cini. Relacija sa protestantima treba ,po meni licno, da bude uvek dijalog pre nego zabrane i sl., sto moze biti i kontraproduktivno. Ne samo zbog odnosa sa njima ,vec i zbog sire javnosti koja ce uvek tumaciti njene poteze kroz prizmu svojih sekularnih i sustinski nekompetentnih pogleda na duhovnost hriscanstva.
U ovoj,i slicnim pricama, je bitno sledece:Odakle potreba mnogih protestanskih grupa da hristijanizuju vec hristijanizovani svet? Narocito kada su dobro upucene u skoro 2-milenijumsko poimanje Crkve kao jedne. Odatle i poticu ,mozda neki put i netakticni, ovakvi i slicni potezi SPC. Slicno je radila i Rimokatolicka Crkva u Bosni, Ukrajini, bliskom istoku(sa monofizitima i monotelitima) itd. Podvodi pod svoju jurisdikciju crkve koje vec imaju svoju jurisdikciju i visevekovni hriscanski identitet. Metodologija protestanata je relativno slicna, sto je prilicno nekorektno sa njihove strane. Ko zeli da o ovakvim i slicnim potezima SPC deli lekcije trebalo bi da mnogo bolje poznaje stvari.
I jos nesto: SPC ne cini samo svestenstvo, vec svi njeni vernici, sto uvek treba imati u vidu prilikom svakog razmatranja crkvenih pitanja.

Ovo sto sailor pise, o cemu on to prica? Koji zaverenik, kakva sekta? To je,jednostavno, mnogo,ali mnogo daleko od istine.

#10 Aion

Aion
  • Members
  • 856 posts

Posted 24 December 2004 - 10:50

Da li je u paketicima bila i verska literaratura baptisticke crkve? Sumnjam!

Problem je u glava ljudi iz SPC (ukljucujuci nazalost i Alefa). Oni ne mogu da shvate da neka verska organizacija deluje iz humanitarnih ciljeva. Ocigledno da njihovo "humanitarno" delovanje uvek neki drugi cilj, i to pre svega politicki. Zbog toga je svako drugacije delovanje sumnjivo.

#11 Slaven

Slaven
  • Banned
  • 18,018 posts

Posted 24 December 2004 - 10:59

QUOTE
U bioskopu "Zvezda" trebalo je da razdeli oko 2.500 paketića uz filmove i propoved, ali je sve zaustavljeno zahvaljujući koordinatoru za osnovne škole u SO Boru Svetlani Anđelković. Ona je alarmirala odgovorne i tek posle se saznalo da iza cele "fešte", prema još nezvaničnim informacijama, stoji Baptistička crkva koju SPC tretira kao sektašku.


Oprosti AlefShin no zar ti se ne cini da 2.500 paketica nije malo da bi ih
netko u mjestu kao sto je Bor zamijetio tek dan prije nego li su se podijelili?!

I u cemu je fora?

To sto SPC petnaestak dana kasnije planira podijeliti paketice
ili SPC uopce nije planirala bilo kakvu podijelu paketica pa im smeta
netko tko dijeli?

ps

AlefShin radi se o djeci kojoj ti paketici nesto znace a ne o

prizmama sekularnih i sustinski nekompetentnih pogleda na duhovnost hriscanstva,

iz vrlo prostog razloga, djeca takvo sto ne shvacaju
te samim tim nemaju ni potrebu birati izmedju paketica i neceg treceg!

To mora da je gadan osijecaj tolikoj kolicini djece oduzeti sitnu radost
napose ako se zna da zanimanje koordinator za osnovne skole jeste politicka funkcija!

Edited by Slaven, 24 December 2004 - 11:04.


#12 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 24 December 2004 - 11:32

Svu djubrad anticivizacijsku ovde treba eliminisati bez mislosti i to je cela prica. To je jedini nacin da oni prestanu da lude. Go NATO, go!

Edited by Henry Chinaski, 24 December 2004 - 11:36.


#13 Jutro

Jutro
  • Members
  • 343 posts

Posted 24 December 2004 - 11:35

Hteo bih da navedem jedan primer iz nedavnog perioda sankcija i ratova. Naime, u mom neposrednom komsiluku, u Siminoj ulici, nalazi se Crveni Krst Srbije. Kao sto svi znamo, tokom poslednjih ratova veliki broj raseljenih sa prostora BiH, Hrvatske i Kosova i Metohije dosao je u Srbiju. Veliki broj raseljenih dosao je u Beograd. Da bi dobili status izbeglica morali su da se prijave u Crveni Krst, koji je u okviru svojih mogucnosti ljudima koji su ostali bez icega nudio smestaj u izbeglickim kampovima (stalama), odecu, hranu.
Interesantno je da je paralelno sa pocetkom ratova direktno preko puta Crvenog Krsta, najpre kupljena, a zatim i (vrlo skupo) renovirana zgrada (pored ateljea Nede Arneric). I sami mozete da predpostavite koliko kosta zgrada od hiljadu-dve kvadrata u najstrozijem centru Beograda. Kasnije se ispostavilo da su novi vlasnici Pentakostalna 'crkva', koja inace spada u grupu protestantskih crkava. Do pojave prvih izbeglica u Srbiji nije postojao NIJEDAN pripadnik ove 'crkve', a oko zgrade su mogli da se vide samo dobro obuceni japiji. A onda je (posle 'Oluje') poceo R'N'R...
Izbeglice su pocele da dolaze u Crveni Krst svakodnevno, svu svoju imovinu su nosili na sebi, gladni i sa pogledima kao da su se tek probudili iz knock-downa ... i naravno dok su cekali za prijem u Crveni Krst prilazili su im 'dobrotvori' - lovci na duse, nudeci im 'paketice' u pentakostalnoj 'crkvi'. Veliki broj izgubljenih ljudi je prihvatao 'pomoc' i odlazio u 'crkvu'. Kako se sve desava u mom neposrednom komsiluku, postao sam svedok kako su isti ljudi poceli redovno da dolaze na 'sluzbe' kod pentakostalaca. U svojoj muci, ljudi su poceli da prodaju veru za veceru.
Neverovatno je da su njihovi dedovi vekovima stradali za odbranu svog identiteta, da su im se ocevi odupreli i prisilnoj islamizaciji i pokatolicavanju, a da su neki od ovih sludjenih ljudi veru prodali za 'paketic'.

#14 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 24 December 2004 - 11:40

Ma iserem ti se ja na takvu veru koja se prodaje za paketic. Verovatno toliko i vredi. Je li, koja je razlika izmedju tih pentakosta koji love duse i ovih kobasicara koji isto to rade? Majke im ga svima anticivizacijske degenerisane i zadrigle.

#15 djvaske

djvaske
  • Members
  • 1,333 posts

Posted 24 December 2004 - 11:40

Komšija,
to je zato što su dobro pregledali paketiće, koje im je spremila SPC pa su mogli subverzivno da deluju na populaciju.
Sigurno je i Soroš umešao svoje prste u to.

Kako reče onaj kantautor "sami smo krivi...."