Jump to content


Photo

Reagovanje na zakon o verskim slobodama


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
23 replies to this topic

#16 Ajzakov Titanik

Ajzakov Titanik
  • Banned
  • 523 posts

Posted 10 August 2004 - 10:27

Mozda si u pravu, ali to je tesko sankcionisati.
To je kao u politici. Deca se jos od vrtica "svadjaju"
"Ja sam za Vuka"
"Ja sam za Slobu"
A u stvari su njihovi roditelji za Vuka ili Slobu.
Kasnije, kao tinejdzeri, su u fazi bunta pa ce mozda i namerno suprotno od svojih rodielja.
Stranke ne smeju da primaju u svoje clanstvo ispod 18 godina. Ipak, to nekako rade preko podmladaka. Ja sam tako bio clan podmlatka SPO (ko je bio tinejdzer 90-te i nije bio za Vuka ne moze da kaze da je ikada bio mlad).
Kod crkve je drugacije:
1) Crkva je odvojena od drzave - ustvari dnevne politike
2) Ako bi eliminisao krstenje, inicijacije i verske praznike podrio bi porodicu. U tom slucaju ko bi vaspitavao decu: drzavno skolstvo, NVO, ulica?

#17 vasudeva418

vasudeva418
  • Banned
  • 2,635 posts

Posted 10 August 2004 - 10:31

Pa nije valjda da je decu moguce vaspitavati samo uz pomoc vere?!

#18 Ajzakov Titanik

Ajzakov Titanik
  • Banned
  • 523 posts

Posted 10 August 2004 - 10:42

Ne kazem da je vera neophodna u vaspitanju. Kazem da je porodica neophodna u vaspitanju.

Evo jednog primera iz Nemacke.
Jedan Turcin je da svojoj 12-godisnjoj cerci izlaz do 9. Ona dodje kuci u ponoc.
On joj odvali samar i zatvori je u sobu.
Ona pobegne kroz prozor i dodje kuci posle dva dana.
On je tada vec ljudski izmlati.
Ona ga tuzi sudu i on ode na robiju godinu dana.

E sad zamisli koju bi Pandorinu kutiju otvorio ako bi deca mogla da tuze roditelje zato sto moraju da prisustvuju slavi. Ili ako bi mogli da ih tuze komsije zbog iste stvari.

p.s. U vezi navedenog primera setiti se Mileta sa Cubure.

#19 BlueSoniq

BlueSoniq
  • Members
  • 893 posts

Posted 12 August 2004 - 11:57

Treba zakonom zabraniti bilo kakvo krstavanje beba na prvom mestu.
Mladi ljudi bi trebalo sami da odluce tek posle navrsene 21 godine.

Takodje posto u skolama uce veronauku (glupog li naziva predmeta) tako bi u gradjanskom vaspitanju trebalo da uce zasto je religija opasna i kako se boriti protiv iste.

Edited by BlueSoniq, 12 August 2004 - 11:59.


#20 Guest_Tutuola_*

Guest_Tutuola_*
  • Guests

Posted 13 August 2004 - 02:58

Da, s tim sto je izvrsena podela na tradicionalne crkve (Islamska verska zajednica, SPC, Rimokatolicka...), i sve ostale, koje se vode kao `verske organizacije`.

Evo, opet bi' da priupitam ako vasudeva ne zamera:


Da li ti to hoce da kaze da Rimokatolicka crkva i Islamska verska zajednica, na primer, nisu tradicionalne verske zajednice i da ih treba izjednaciti sa agresivnim verskim zajednicama poput scijentologa (zabranjeni u Nemackoj) i mormona (koji su svojevremeno podigli ustanak protiv SAD koji je vojska SAD srusila oruzjem)?



Volela bih zaista da cujem primjedbe na ovu podelu. Ne volim da se vasudeva nervira.

#21 Ajzakov Titanik

Ajzakov Titanik
  • Banned
  • 523 posts

Posted 13 August 2004 - 10:28

Samo laici i ateisti mogu da kazu da sve sto samo natakne imenicu "crkva", to u sustini biti i jeste. Znaci li to da ja sutra mogu da osnujem udruzenje koje nosi naziv "Predragova crkva", a da pritom trazim isti tretman kao i SPC ili druge tradicionalne zajednice. Cime je moje udruzenje - koje, naprimer, veruje u meditaciju posle obroka (koji mora biti tacno u 12:55) - u istoj ravni s njima? Sta je to, uopste, crkva, a sta su verovanja i licni nacin zivota? Zasto negirate destruktivno delovanje po zdravlje pojedinih sektaskih udruzenja, koja se "prodavaju" kao instant proizvodi za spasenje i koja u svom nazivu nose "crkva" ili "hriscanstvo"?
Nemojte da zaglupljujete lakoverne i dobronamerne ljude svakavim importovanim "verskim" zajednicama i udruzenjima, koji su cesto mladji i od mene samog, a meni je skoro trideset leta. Ovde na Zapadu, odakle se javljam, takvim organizacijama ne bi ni padalo napamet da svoja prava traze po nekakvim zakonima. Oni deluju bez problema i ogranicenja, na svu stetu po lokalno stanovnistvo.
Predrag Vitkovic
Roterdam, Holandija

#22 BlueSoniq

BlueSoniq
  • Members
  • 893 posts

Posted 13 August 2004 - 10:33

Pa zar nisu sve religije u pocetku bile sekte?
Sve dok ih drzava nije proizvela u zvanicnu religiju.

#23 Ajzakov Titanik

Ajzakov Titanik
  • Banned
  • 523 posts

Posted 13 August 2004 - 11:44

Neke religije su u pocetku bile sekte. Ali to je bilo u pocetku. Neka neke od sekti izdrze dovoljno vremena i prosire clanstvo. Vreme je najbolja referenca. Osim toga postoje i neke druge reference prema kojima se svako moze naci svog vodica u tome sta je ispravno a sta stetno.

I nisu sve religije u pocetku bile sekte. Bramanizam postoji prakticno oduvek (nema svog osnivaca), to je zvanicna religija od prvih drzava u Indiji. Judaizam je takodje prakticno zvanicna religija od nastanka jevrejskog naroda.

#24 Hella

Hella
  • Sleepers
  • 6,199 posts

Posted 23 August 2004 - 20:24

Radulović: Crkveni zakon ima prednost | 09:59 -> 17:12 | Izvor: B92
Beograd -- Ministar vera u Vladi Srbije, Milan Radulović, je najavio uvođenje cenovnika verskih obreda.

Radulović je kazao da po Predlogu novog zakona nijedan sveštenik neće imati pravo da odbije obavljanje verskog obreda, ukoliko vernik nije u stanju da plati odgovarajuću cenu.

Radulović je za dnevnik Blic još rekao da su ove odredbe unete na zahtev vernika, kako bi se prevazišlo sadašnje stanje u kome nema nikakvog cenovnika, a tarife se određuju na licu mesta.

Nakon što je Ministarstvo vera objavilo Prednacrt zakona o slobodi vere, crkvama, verskim zajednicama i verskim udruženjima, bilo je dosta polemika u javnosti pre svega zbog odredbe po kojoj bi sveštenici uživali imunitet. Ta odredba je u međuvremenu izmenjena, a Radulović je rekao da  ona ostaje u smislu da se sveštenicima garantuje puna zaštita njihovih delatnosti i bogosluženja i da, ukoliko se u konfliktu nađu zavet koji je sveštenik dao crkvi sa dužnostima sveštenika kao građanina, prednost će se dati crkvenim zakonima.

U Prednacrtu stoji da je tajna ispovesti nepovrediva i da sveštenoslužitelj ne sme biti pozvan da svedoči o okolnostima koje je tokom ispovesti saznao.

Vidan Hadži Vidanović istraživač Beogradskog centra za ljudska prava smatra da je svako pominjanje imuniteta nepotrebno: “Ovo novo objašnjenje imuniteta je apsolutno nepotrebno, s obzirom da se sloboda veroispovesti garantuje ustavom, a da se sloboda izražavanja takođe garantuje ustavom. Ne može se Zakonom o verskim zajednicama menjati suština javno-pravnog instituta imuniteta”, kazao je Hadži Vidanović.

Beogradski centar za ljudska prava je jedna od organizacija koja se protivi donošenju ovog zakona i nedavno je oštro kritikovala ovaj zakon, ističući da bi njegova primena mogla dovesti do kršenja prava na slobodu veroispovesti iz Evopske konvencije o ljudskim pravima, što bi dalje moglo dovesti i do brojnih tužbi protiv države pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.


Edited by Hella, 23 August 2004 - 20:25.