Jump to content


Photo

Vuk nepozeljan u Hrvatskoj


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
489 replies to this topic

#1 leone

leone
  • Members
  • 3,630 posts

Posted 08 May 2004 - 20:51

DRAŠKOVIĆ NIJE DOBRODOŠAO U HRVATSKU? | 20:03 -> 21:40 | Izvor: B92
Rab -- Ministar spoljnjih poslova SGC Vuk Drašković, nije dobrodošao u Hrvatsku, stav je predsednika Hrvatske Stjepana Mesića.

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić izjavio je da je u službenu posetu Hrvatskoj pozvao samo predsednika Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića a da mu nije poznato da je neko pozvao Vuka Draškovića, novog ministra spoljnih poslova Srbije i Crne Gore.

Kako prenosi Hrvatska televizija Mesić je rekao da je u posetu pozvao predsednika Svetozara Marovića, i da ne zna koga će on povesti sa sobom. Na insistiranje novinara da odgovori da li je Drašković dobrodošao u Hrvatsku, Stjepan Mesić je odgovorio: “dobrodošao je Svetozar Marović”. Kako B92 nezvanično saznaje, Mesićeva izjava mogla bi biti reakcija na intervju koji je Vuk Drašković dao hrvatskom nedeljniku "Globus", gde je izjavio kako je u Hrvatskoj vođen građanski rat, i zatražio od Hrvatske da povuče tužbu koju je protiv SRJ podnela Međunarodnom sudu pravde.

U tekstu „Glasnik mira sa Ravne Gore“ hrvatski nedeljnik citira Draškovićevu izjavu da „bi najbolja odluka bila da se prošlost prepusti istoričarima... pa i psihopatolozima, a da se mi okrenemo budućnosti i postignemo sporazum...“ U istom intervjuu Drašković je izjavio da pozdravlja izvinjenje Svetozara Marovića hrvatskom narodu, da podržava politiku hrvatskog premijera Ive Sanadera i da je najprijatnije iznenađen izjavama hrvatskih čelnika o Jasenovcu, koje bi, da su izgovorene pre desetak godina, možda sprečile nesreću.


*****************


Da li ovo doprinosi dobrosusjedskim odnosima?

#2 cancika

cancika
  • Members
  • 396 posts

Posted 08 May 2004 - 21:17

"Drašković je izjavio ......da je najprijatnije iznenađen izjavama hrvatskih čelnika o Jasenovcu, koje bi, da su izgovorene pre desetak godina, možda sprečile nesreću."

O.K. Draskovicu, ali da su srpski celnici pre deset godina izjavili ono sto nisu njihove izjave bi, ne mozda nego sigurno, sprecile nesrecu.


I jos jedna stvar, ako ono bese gradjanski rat, kako to da su mene mobilisali u Srbiji i poslali u Hrvatsku ?

#3 Smiljan

Smiljan
  • Members
  • 4 posts

Posted 08 May 2004 - 21:17

Na to pitanje naravno nije teško odgovoriti:
-ne doprinosi

U svakom slučaju Drašković je zaista imao par u najboljem
slučaju nesmotrenih izjava u stilu:
-"svi bi trebali da povuku tužbe protivu svih" ,i slično...

Što bi u slobodnom tumačenju moglo da znači:
-šta je bilo bilo je 'ajde da to sve zaboravimo !? :lol:

Nikako ne treba zaboraviti i još uvek nerazjašnjenu
ulogu "Srpske dobrovoljačke garde" o koju se kasnije (sredinom
devedesetih) gore pomenuti Drašković javno (posle svega!) ograđivao:

-"Giška je to sve na svoju ruku organizovao"...

U svakom slčaju Mesićev stav je potpuno razumljiv, po mom mišljenju.

#4 Kosmarac

Kosmarac
  • Members
  • 3,055 posts

Posted 08 May 2004 - 21:22

Hehehehehehehehehe :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

#5 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 08 May 2004 - 21:26

I jos jedna stvar, ako ono bese gradjanski rat, kako to da su mene mobilisali u Srbiji i poslali u Hrvatsku ?

Sad ce na ovo da ti odgovori Dobroduh. On se u to razume, to kako mi nismo ucestvovali u ratu.

#6 Tresko

Tresko
  • Members
  • 7,316 posts

Posted 08 May 2004 - 21:37

Ne sumnjam ni najmanje da je Kostunica sposoban da prekine diplomatske odnose sa Hrvatskom, samo da bi zadrzao Baba Vuka na mestu Ministra inostranih dela.

#7 Tresko

Tresko
  • Members
  • 7,316 posts

Posted 08 May 2004 - 21:39

Sad ce na ovo da ti odgovori Dobroduh. On se u to razume, to kako mi nismo ucestvovali u ratu.

E, jedva cekam objasnjenje Dobroduha. On se stvarno "razume u stvar". :lol:

#8 Ana Denic

Ana Denic
  • Sleepers
  • 2,756 posts

Posted 08 May 2004 - 22:53

Clanak iz "Globusa" nije dostupan, ali evo delova:

INTERVJU DRASKOVICA ZAGREBACKOM NEDELJNIKU "GLOBUS"

ZAGREB, 5. maja 2004.(Beta) Ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Draskovic izjavio je u intervjuu zagrebackom nedeljniku "Globus" da je i dalje duboko uveren da se u Hrvatskoj pocetkom 1990-ih vodio gradjanski rat.

"Mislim, ipak, da bi najbolja odluka za sve nas bila da se ta proslost prepusti istoricarima, naucnicima, psiholozima, pa i psihopatolozima, a da se mi okrenemo buducnosti i da postignemo sporazum da kao politicari priznamo da nista sto boli necemo pokazati u nasim odnosima, nego cemo to prepustiti objektivnom tretmanu nauke i da o tome sude buduci narastaji", rekao je Draskovic.

On smatra da je bilo resenja za sukobe 1990ih godina, kao i da su i hrvatski i srpski narod zeleli resenje, ali da ga nisu htele politicke vrhuske.

Draskovic je, takodje, potvrdio da ce zajedno sa predsednikom SCG Svetozarom Marovicem 24. maja zvanicno posetiti Zagreb, dodajuci da ce "doneti poruku i zelju Srbije i Crne Gore da granice izmedju dve drzave budu na mapama, ali da se ne osete na terenu".

"Doci cemo sa zeljom da uspostavimo odnose koji ce nam omoguciti da kao nekada slobodno putujemo, slobodno trgujemo, druzimo se, prelazimo granice, a da i ne primetimo ni njih, ni carinike na isti nacin na koji smo to cinili kad smo ziveli u zajednickoj drzavi", rekao je sef diplomatije SCG.

On je dodao da ce SCG i dalje insistirati na odnosu prema manjinama, jer, kako je objasnio, demokraticnost svakog poretka i vlasti ogleda u odnosu prema manjinama.

"Ako u Hrvatskoj postoji i jedan jedini Srbin koji strada i pati ili je progonjen ili zivi u strahu zato sto je Srbin, onda je to najveca moguca senka na licu hrvatskog naroda", objasnio je Draskovic, dodajuci kako isto vazi i u Srbiji.

"Ako ovako postavimo stvari, a siguran sam da je doslo vreme da se postave tako, onda cemo vrlo brzo resiti sva pitanja koja se ticu sigurnog povratka onih koji se zele vratiti u Hrvatsku i onih koji se zele vratiti u Srbiju", kaze Draskovic.

On je takodje uputio poziv svim izbeglim Hrvatima da se vrate u Srbiju, dodajuci kako povratak izbeglica mora biti istovremen i u oba smera. "Ne bi bilo dobro da nas Evropa tera da radimo ono sto je u nasem interesu i sto mi sami treba da iniciramo i sprovedemo".

Na pitanje kako gleda na tuzbu Hrvatske protiv SCG pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu za isplatu ratne odstete, Draskovic je rekao da jos uvek misli da bi u interesu buducnosti bilo dobro da svi povuku tuzbe protiv svih.

Upitan da li misli da sudovi u Srbiji imaju snage da vode objektivna sudjenja protiv Srba optuzenih za zlocine nad Hrvatima, on je odgovorio potvrdno, ali je ocenio da u Srbiji jos nije stvorena drustvena klima da je nuzno kaznjavanje zlocina i zlocinaca.

"Dakle, hoce li biti nekakvog zastoja ili manjkavosti u sudskom procesu za zlocine na Ovcari, ne znam, ali i ako ih bude, to nece biti rezultat antihrvatskih osecanja... nego je to naprosto rezultat povampirenja Milosevicevog sistema antivrednosti u Srbiji", dodao je sef diplomatije SCG.

Zamoljen da komentarise izjavu lidera radikala Tomislava Nikolica da njegova stranka nije odustala od granica Velike Srbije, Draskovic je rekao da u Hrvatskoj takve poruke ne treba shvatiti ozbiljno, ali ih treba tako shvatiti u Srbiji, jer takve izjave, kako je rekao, u ocima medjunarodne zajednice ponovo sramote i ponizavaju Srbiju i nanose joj veliku stetu.

#9 Ana Denic

Ana Denic
  • Sleepers
  • 2,756 posts

Posted 08 May 2004 - 23:12

Medjutim, moglo bi se komotno reci da "bura" koja se u Hrvatskoj digla povodom ovog intervjua i nacin na koji je predsednik Hrvatske Mesic reagovao, nije bas jedina muka sa kojom ce se Draskovic suociti.

Naime, kako izvestava dnevni list "Danas":

Skupština Srbije i Crne Gore u utorak odlučuje o poverenju ministru inostranih poslova SCG Vuku Draškoviću


Za smenu potrebna većina iz Srbije i iz Crne Gore


Beograd - Skupština Srbije i Crne Gore raspravljaće u utorak, 11. maja o Predlogu za izglasavanje nepoverenja ministru spoljnih poslova Vuku Draškoviću.
Sednicu je za 11 časova zakazao predsednik parlamenta državne zajednice Zoran Šami, a na predlog poslaničke grupe Srpske radikalne stranke, koja je inicijativu za raspravu o poverenju šefu diplomatije obrazložila njegovom izjavom da je na Kosovu pre dolaska međunarodnih snaga bilo i etničkog čišćenja albanskog stanovništva. Iz Skupštine SCG najavljeno je da će u ponedeljak u 12 časova zakletvu položiti novoizabranih sedam sudija Suda SCG.
Kada se u parlamentu SCG birao Vuk Drašković za šefa diplomatije, poslanici SPS su glasali za njegov izbor.
M. Vujović


Prema danasnjim vestima, pak, "u okviru višednevne posete SAD-u, predviđeno je da ministar inostranih poslova Vuk Drašković 11. maja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija govori o situaciji na Kosovu i Planu Vlade Srbije za decentralizaciju Pokrajine".

Ako se poslanici Saveznog parlamenta okupe, a znamo da im pocesto nedostaje kvorum, zbog razlike u vremenu i naravno rasporeda snaga i dogovora medju poslanickim klubovima, Draskovic bi mogao da bude smenjen pre nego sto se obrati Savetu bezbednosti.
:lol:

#10 leone

leone
  • Members
  • 3,630 posts

Posted 09 May 2004 - 00:11

Sad ce na ovo da ti odgovori Dobroduh. On se u to razume, to kako mi nismo ucestvovali u ratu.



Jest da nijesam pitan ali znajuci Dobrog jedini odgovor koji se namece je da je mobilisani gospodin bio gradjanin te stoga i takav rat. B) B) B)

Uostalom ko mu je kriv kad se ne izjasnjava po nacionaloj osnovi nego gradjanskoj te na taj nacin izaziva ratove.

#11 leone

leone
  • Members
  • 3,630 posts

Posted 09 May 2004 - 00:18

Ako se poslanici Saveznog parlamenta okupe, a znamo da im pocesto nedostaje kvorum, zbog razlike u vremenu i naravno rasporeda snaga i dogovora medju poslanickim klubovima, Draskovic bi mogao da bude smenjen pre nego sto se obrati Savetu bezbednosti.



Kakva je trenutna situacija jedino ga nedostatak kvoruma spasava, jer je SPS najavio da ce glasati za smjenu, a interesantno bi bilo vidjeti ,u slucaju da dodje do glasanja, kako ce glasati DS.


Ono sto je izvjesno da nece uskoro svracati u Hrvatsku.

#12 Tadino

Tadino
  • Members
  • 2,196 posts

Posted 09 May 2004 - 00:32

RAB, 8. svibnja – »Hrvatska može i mora surađivati sa susjednim zemljama iz kojih je na nju vršena brutalna agresija, a krivnja za počinjeno mora se individualizirati kako bi se prestalo s kolektivnim optuživanjem«, rekao je predsjednik Mesić tijekom boravka na Rabu. Pritom je istaknuo da taj standard mora vrijediti u cijeloj regiji.
Odgovarajući na pitanje o mogućem posjetu novog šefa diplomacije Srbije i Crne Gore Vuka Draškovića Hrvatskoj, predsjednik Mesić je rekao da je u službeni posjet pozvao predsjednika SiCG Svetozara Marovića i da ne zna koga će on povesti u svojem izaslanstvu. Rekao je da ne zna da je netko pozvao Vuka Draškovića. Na upit je li Vuk Drašković dobrodošao u Hrvatskoj, predsjednik Mesić je odgovorio: »Dobrodošao je Svetozar Marović«. (Hina)


Dakle očito je da Mesić nije ništa rekao o dolasku Draškovića, međutim iz konteksta se može shvatiti da istim nije presretan. Ali koliko je meni poznato prema protokolu Mesić i može pozivati samo predsjednika,a ne ministre, pa ni ministre vanjskih poslova. Inače stariji će se sjetiti kako je Drašković u Beogradu 1991. Mesiću pokazivao karte budućeg razgraničenja republika SFRJ što je Mesić dočekao sa smješkom.

#13 BUKEFAL

BUKEFAL
  • Members
  • 244 posts

Posted 09 May 2004 - 04:03

Medjutim, moglo bi se komotno reci da "bura" koja se u Hrvatskoj digla povodom ovog intervjua i nacin na koji je predsednik Hrvatske Mesic reagovao, nije bas jedina muka sa kojom ce se Draskovic suociti.

Naime, kako izvestava dnevni list "Danas":

Skupština Srbije i Crne Gore u utorak odlučuje o poverenju ministru inostranih poslova SCG Vuku Draškoviću


Za smenu potrebna većina iz Srbije i iz Crne Gore


Beograd - Skupština Srbije i Crne Gore raspravljaće u utorak, 11. maja o Predlogu za izglasavanje nepoverenja ministru spoljnih poslova Vuku Draškoviću.
Sednicu je za 11 časova zakazao predsednik parlamenta državne zajednice Zoran Šami, a na predlog poslaničke grupe Srpske radikalne stranke, koja je inicijativu za raspravu o poverenju šefu diplomatije obrazložila njegovom izjavom da je na Kosovu pre dolaska međunarodnih snaga bilo i etničkog čišćenja albanskog stanovništva. Iz Skupštine SCG najavljeno je da će u ponedeljak u 12 časova zakletvu položiti novoizabranih sedam sudija Suda SCG.
Kada se u parlamentu SCG birao Vuk Drašković za šefa diplomatije, poslanici SPS su glasali za njegov izbor.
M. Vujović


Prema danasnjim vestima, pak, "u okviru višednevne posete SAD-u, predviđeno je da ministar inostranih poslova Vuk Drašković 11. maja na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija govori o situaciji na Kosovu i Planu Vlade Srbije za decentralizaciju Pokrajine".

Ako se poslanici Saveznog parlamenta okupe, a znamo da im pocesto nedostaje kvorum, zbog razlike u vremenu i naravno rasporeda snaga i dogovora medju poslanickim klubovima, Draskovic bi mogao da bude smenjen pre nego sto se obrati Savetu bezbednosti.
:lol:

Konačno malo Ane Denić. Naravno da Hrvatska neće odredjivati tko će biti ministar vanjskih poslova SCiG, no Predsjednik Hrvatske ima ( moje mišljenje) pravo nekoga uvažavati ili na osnovi nečega neuvažavati. Mislim da je V. Drašković ipak političar "u prolazu" i mislom da to mišljenje dijeli i veliki broj Srba, slično kao što znam da kod nas već na živce svima ide neki Šeks ili Djapić. Koliko god Srbi krivili za raspad Juge mesića, znajte da je on jedan od simpatičnijih političara u Hrvatskoj. Ima geg i nema karizmu kao njegov prethodnik Tudjman koji je velikoj,velikoj većini Hrvata antipatičan.

#14 Ana Denic

Ana Denic
  • Sleepers
  • 2,756 posts

Posted 09 May 2004 - 05:10

Bukefal:

>Konačno malo Ane Denić< :lol:


>Naravno da Hrvatska neće odredjivati tko će biti ministar vanjskih poslova SCiG, no Predsjednik Hrvatske ima ( moje mišljenje) pravo nekoga uvažavati ili na osnovi nečega neuvažavati.<

Nema sumnje da Hrvatska nece odredjivati, stavise, uverena sam da ukoliko Draskovic ipak bude u toj delegaciji sa Marovicem, 24. maja, kako je sam izjavio, da se nece desiti nikakav diplomatski skandal - odnosno da ce sve biti dogovoreno blagovremeno. Ako otputuje, sve ce proci korektno sto se tice zvanicnih odnosa, a gradjani Hrvatske imaju pravo izraziti svoj protest, kao sto to cine i gradjani drugih zemalja u slicnim prilikama - putem protesta koje ce kontrolisati i ogranicavati policija.

>Mislim da je V. Drašković ipak političar "u prolazu" i mislom da to mišljenje dijeli i veliki broj Srba, slično kao što znam da kod nas već na živce svima ide neki Šeks ili Djapić.<

"U prolazu" :lol: je jedan vrlo simpatican nick na ovom Forumu :lol: , a Draskovic je rdjav politicar i krajnje diskutabilan ministar inostranih poslova, opterecen prosloscu u svakom pogledu, koji nema ama nikakve perspektive na ovdasnjoj politickoj sceni i ovo sada bi mogao da bude njegov "labudji pjev".

>Koliko god Srbi krivili za raspad Juge mesića, znajte da je on jedan od simpatičnijih političara u Hrvatskoj. Ima geg i nema karizmu kao njegov prethodnik Tudjman koji je velikoj,velikoj većini Hrvata antipatičan.<

Ne znam puno politicara u Hrvatskoj, ali Stipe Mesic spada u one koje pamtim i iz vremena Jugoslavije, ali i iz proteklih godina i delim tvoje uverenje da je jedan od simpaticnijih, za mene ubedljivo najsimpaticniji, jer kao sto rekoh, ostale slabije i znam (poredjenje sa Tudjmanom je, racunam, svakome iole normalnom coveku u najmanju ruku besmisleno). Ako ostavimo po strani njegovo politicko delovanje, uzgred budi receno ne krivim njega za raspad Jugoslavije, iako je dao svoj doprinos na nacin koji je bio sasvim ocekivan, Mesic je sarmantan i duhovit covek.

Ni najmanje nisam bila iznenadjena kad sam na netu naisla na podatak da je pred proslogodisnje izbore chatovao na jednom sajtu
http://www.iskon.hr/...22/0046006.html

Pokusala sam da zamislim Vojislava Kostunicu :lol: na chatu :lol: , a potom i Vuka Draskovica :lol: , pa sam zakljucila da je prvog nemoguce i zamisliti, a Draskovica tesko, ali ipak jeste, pa sam se nasmejala :lol:

U vezi sa delom njegove izjave date "Globusu" koja se odnosi na to "da je i dalje duboko uveren da se u Hrvatskoj pocetkom 1990-ih vodio gradjanski rat" smatram da nije na njemu da gradjane Hrvatske "upucuje" kakav se to rat kod njih vodio, pogotovo ne kao neko ko je u to vreme bio lider stranke koja je organizovala "Srpsku gardu" i dobrovoljacke odrede. Suvise je on lupinga napravio u svojoj politickoj karijeri da bi ga iko, igde, ikad mogao shvatiti ozbiljno. Pitanje je kako ga shvataju i u rodjenoj kuci :lol: .
Svet, pa i susedne drzave prihvataju sve i svasta - od prisustva radikala i socijalista u Parlamentu SE, pa do Draskovica kao ministra inostranih poslova, ali gafovi su onda nazalost neizbezni, naravno, na nasu stetu. :lol:

#15 Kosmarac

Kosmarac
  • Members
  • 3,055 posts

Posted 09 May 2004 - 05:13

E nemojte da pravite frku sto sam mu se uvlacio.Ipak je to chat,gomila otmijenih okolo...morao sam.Kriv sam!