`ladan sardone i tartar biftek od jelena - mljac.
LM, za vikend dobijem pola jelena - neko drustvo i rodbina bili u lovu, pa doneli da "plate za raznorazne usluge oko njiove PC opreme i programa za firme"
Lep jelen, mlad, oko 2 godine, nezamrznut.... uff.
Istranziram ga ja lepo za zamrzivac, ama mi se file nikako ne gura u isti, nego ti osecem parce oko kilo i kusur, namazem senfom i uljem i stavim u frizider da se marinja. Naravno, najavim drustvancetu sta ce se spremati - brze najavili dolazak no naprednjaci na biraliste, te stavim i Sardone Kovacevic da se raz`ladi na pristojnu temperaturu.
Sama priprema "tartar bifteka" je vrlo jednostavna, ali i zamorna:
- Biftek (u ovom slucaju jelenji file) se ocisti od zilica i zatim se sitno isecka nozevima - ne masinom za meso, blenderom ili multipraktikom, cilj je da meso bude sitno iseckano, a ne mleveno.
- u dubljoj ciniji pomesati 2 zumanceta, 2 kasike sena, 2 kasike limunovog soka i mesati uz lagano dodavanje ulja dok se ne napravi emulzija slicna retkom majonezu.
- dodati narendana 4 kisela krastavcica, sitno seckana 2 cena belog luka i pola glavice crnog, 2 kafene kasike aleve paprike, 3 incuna (ili 2 kasicice ribljeg sosa ), 5-6 zrna kapara, par zrna gnjecenog kima, so, biber, i sve to dobro izmesati,
- zatim se dodaju "mokri zacini": kasika paradajz pirea, kasika vorcester sosa i malo tabasko sosa (po ukusu)
E, sad ide najdosadniji deo:
- u sos dodavati malo po malo seckanog mesa i "mesiti" pomocu kasike i viljuske dok se ne napravi homogena masa slicna pasteti.
- dodati casicu konjaka, premestiti ponovo uz dodavanje soli i bibera po ukusu.
- na siri tanjir staviti par listova zelene salate, biftek oblikovati na njoj po zelji, preliti sa malo ulja i posuti sitno seckanim persunom ili celerom.
Sluziti uz tost, puter i hladan Sardone.
Prijatno
PS, Za nevernog Honey Badgera - evo ti i slike.