Jump to content


Photo
- - - - -

Nezavisna Vojvodina - vreme je!


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
11620 replies to this topic

#1 Goliat

Goliat
  • Members
  • 1,007 posts

Posted 27 August 2011 - 12:43

Vojvodina, kao istorijska regija koja je prvenestveno nastala kao resenje za srpsko pitanje u juznim delovima Austro-Ugarske a koja je kasnije evoluirala u raznim istorijskim desavanjima (i pozitivnim i negativnim) te postala jedan savremen srednjoevropski, gradjanski, evroregion, cini se da danas nema pravo mesto u sastavu ove i ovakve Republike Srbije.
Vojvodina se rodila na slicnim temeljima kao moderna Amerika. Od kako je Panonsko more "isparilo" ovde su ostale velike reke sa svojim malim pritokama, bare i mocvare. Upravo je ta zemlja, postala magnet za nesrecne, siromasne i tuzne mase koje su sa svih strana sveta pohrlile u ovu, novu zemlju. Srbi, Bunjevci i Hrvati su sa Balkana bezali od Turaka, Jevreji iz Spanije od katolicke crkve, Nemci su se Dunavom spustali na jug trazeci parce zemlje da je obradjuju, Madjari su, kao stocari vec odavno gospodarili ovim prostranstvima, Rumuni su ovde jos od Rimljana, Slovaci su dolazili kao bezzemljasi, zajedno sa Cesima, Rusinima, Ukrajincima... Ti prvi Vojvodjani su gradili sisteme brana i nasipa, kanalisali velike reke, isusili mocvare, radjali decu, branili i obradjivali zemlju koja je iza tih bara ostala; a zapravo su stvorili ovo sto mi danas nazivamo AP Vojvodinom.
Vojvodina je 1918. Srbiji pristupila sa svojom jasno definisanom teritorijom, kompletnom imovinom i infrastrukturom, svojim gradjanima i svim resursima. Svoju osobenost Vojvodina je uspela da sacuva kroz sve Jugoslavije i razne drustvene sisteme u kojima se nalazila. Danas, posle milosevicevske agresije, a nakon petooktobarskih promena, ona na pragu 21. veka, ima pravo da povrati makar malo od oduzetog dostojanstva. Skoro citav jedan vek Vojvodine u Srbiji, obelezeno je njenim konstantim propadanjem u svakom smislu (ako se izuzme period pune atuonomije 1974-1989.). Ne treba ici daleko, samo pogledajte stanje u kojem se nalaze vojvodjanske zeleznice i uporedite ga sa stanjem u kojem su bile pre ulaska u Srbiju. Vojvodina je nekada imala najguscu mrezu pruga u Evropi, dok balkanska Srbija i danas ponegde ima pruge sa uskim kolosekom. Pogledajte u kakvom je stanju kanalski sistem i sistem brana i nasipa, koji su bili svojevrsna cuda tehnike u doba kada su nastajali. Obidjite neko vojvodjansko selo i sve ce vam se samo "kazti", kada citavo domacinstvo, kucu sa dvoristem i bastom mozete kupiti za manje nego sto biste platili garazu ili podrum u Beogradu. Pogledajte ko su novi vojvodjanski veleposednici, razmislite o pocepanim posteljinama u vojvodjanskim bolnicama, rupama na vojvodjanskim putevima, skolama sa poljskim wc-ima, o procentu obolelih od karcinoma... Drzava ciji smo mi deo posvadjana je sa svim svojim komsijama a ocekuje da je razumeju negde daleko, truli u svojoj gluposti velicajuci individualne uspehe sportista, a u nedostatku pravih vrednosti velica prevazidjene crkvene, srednjovekovne dogme; nesposobna je da kupi protivgradne rakete a ulaze u nekakav nuklearni vincanski program...
Proterivanje autohtonih Vojvodjana, Nemaca posle II. sv. rata ili vojvodjanskih Hrvata recimo krajem proslog veka i konstanto remecenje etnicke slike samo su neki od nesretnih dogadjanja tokom srbijanske uprave nad Vojvodinom. Dok je broj vojvodjanskih Madjara sa 33% opao na ispod polovine te cifre, nad vojvodjanskim Srbima se pod patronatom crkve, akademije i vlade u Beogradu tendenciozno sprovodi kulturni genocid, koji se i danas nastavlja. Dobar primer toga je to sto je SPC zabranila svojoj braci "precanima" da grade svoje hramove u baroknom stilu, dakle onako kako su uvek to radili, sa jedinim ciljem - da se Vojvodina srbijanizuje i tako ostane i dalje, jedina kolonija beogradske drzave, koja ce proizvoditi jeftinu hranu za glavni grad i biti lak izvor bogacenja za nekoliko porodica.
Rasprodaja i otimacina vojvodjanske imovine, pre svega Naftagasa za cenu koja je manja od ovogodisnje vrednosti ispumpane vojvodjanske nafte (koja se neracionalno ekspolatisanje), samo su neke od "blagodeti" srbijanskog poimanja Vojvodine. Sta je sa imovinom koju su Vojvodjani gradili iz samodoprinosa, kao sto su elektromreza, gasna infrastruktura, putna mreza, sistem fiksne telefonije?! Zasto niko ne pominje vojvodjanske fondove za penziono i zdravstveno osiguranje koji su opljackani i ugaseni?!
Danasnja Srbija, kao ni ona od pre vise od 90 godina, ne razume Vojvodinu, i jos uvek je smatra svojim ratnim plenom. Ne razume Vojvodinu ni DS, ni te stranke okupljene oko nje, a Vojvodina zasigurno klizi ka tome da postane sledeca zrtva lecenja velikosrpskih kompleksa. Nakon ponovljene balvan revolucije na Kosovu, kraha beogradske politike u Hrvatskoj i Crnoj Gori, zrtva velikosrpske politike iz Beograda bice Srbi Vojvodjani.
Katastrofalno los Ustav Srbje koji su Vojvodjani bojkotovali, pa samim tim i ovakva Republika Srbija u kojoj nema cak ni toliko volje da se Vojvodini vrati ono sto je njeno, a prevazilazi bednih 7%, preuzak su okvir za razvoj moderne Vojvodine koja zasigurno moze biti jedno od najlepsih mesta za zivot na celoj planeti.
Vreme je da Vojvodjani, bez obzira na nacionalno, jezicko, versko, zavicajno ili bilo koje drugo poreklo, udruzeni, kazu: Srbija je zemlja koja samo proizvodi probleme svojim gradjanima i samim tim je izgubila smisao svog postojanja. Nezavisna i slobodna, gradjanska, sekularna, demokratska, evropska Vojvodina imala bi snage da, ponovo pomogne Srbiju, kao sto je i pre 200tinjak godina pomagala svoju bracu precane u ustancima protiv Turaka. Vojvodina, sa svojom proizvodnjom hrane, lekova i petrohemije, po povrsini, polozaju, otvorenosti i svom stanovnistvu zasigurno moze mnogo vise od toga da trune u preuskom ramu besmislene kvaziimperijalisticke beogradske politke.

Edited by Goliat, 27 August 2011 - 12:47.


#2 Pokojni Gavra

Pokojni Gavra
  • Banned
  • 18 posts

Posted 27 August 2011 - 13:30

Srećno vam bilo

#3 Goliat

Goliat
  • Members
  • 1,007 posts

Posted 27 August 2011 - 13:43

Srećno vam bilo


A sta cemo sa teritorijalnim razgranicenjem u Sremu i Banatu?

#4 pixel

pixel
  • Members
  • 2,487 posts

Posted 27 August 2011 - 13:48

Golijate, pusti argumentovanje i velike priče. To je sve postojalo i davno pre ovog tvog "vreme je!". Stvar je mnogo jednostavnija i pragmatičnija. Što dalje od ove i ovakve Srbije, to bolje. Za pametne dovoljan razlog. Želim Vojvodini i Vojvođanima svako dobro, spasavajte se dok još možete.

#5 Goliat

Goliat
  • Members
  • 1,007 posts

Posted 27 August 2011 - 13:53

Golijate, pusti argumentovanje i velike priče. To je sve postojalo i davno pre ovog tvog "vreme je!". Stvar je mnogo jednostavnija i pragmatičnija. Što dalje od ove i ovakve Srbije, to bolje. Za pametne dovoljan razlog. Želim Vojvodini i Vojvođanima svako dobro, spasavajte se dok još možete.


Slazem se. Ili to o cemu ja pricam ili novi ustav... mozda neka nova revolucija?
A moje "vreme je" otprilike bi znacilo - sve drugo smo probali, ostaje nam samo nezavisnost., jer nju jos nismo probavali.
Do tada, zivecemo po principu: mi njima dajemo zito a oni nama uzimaju slamu.

#6 pixel

pixel
  • Members
  • 2,487 posts

Posted 27 August 2011 - 13:56

Stvar je mnogo jednostavnija. Ako Srbija već ne vidi sebe u EU bez Kosova, onda Vojvodina mora da vidi sebe u EU bez Srbije. Prosta računica.

#7 lary ptica

lary ptica
  • Members
  • 696 posts

Posted 27 August 2011 - 14:01

Prije mjesec dana pricam ja sa jednim Kataloncem o fudbalu, on meni o Barseloni i Realu i tome kako je to vise od fudbala i kako u Kataloniji na taj sraz gledaju drugim ocima, kao borbu protiv Madrida i centralne vlasti, kao borbu za nezavisnost...
Slusam ja njega sta prica, narucim jos po jedno pivo da mi lakse sjednu "markovi konaci" koje se upravo sprema pricati o kataloniji i borbi za nezavisnost...

A onda obrat, napravi covjek gresku u koracima, spomenu isprva Kosovo pa zatim Vojvodinu... O Kosovu se nema sta puno pricati, de facto je drzava a za de jure ce sacekati dosta dugo... ali kad poce pricati o Vojvodini ja ga prekinem i pitam da li on zna da u Vojvodini zivi preko 70% Srba i ko bi se tu od koga osamostaljivao... On se jadan zbunio toliko da je promjenio temu...

Vojvodjanska samostalnost je suplja prica namjenjena za siromasne u Vojvodini. Kao bili bi bogatiji da se odvoje...Mozes misliti, sta ih to sad sprecava? Vojvodjanske institucije Posted Image . U vremenu kada birokratija pojede i ono malo novaca sto privreda zaradi neko bi otvarao nove saltere na kojima ce da rade partijski poslusnici.

Kada je prije par dana banovan Aloha zbog gnusnih uvreda, jedan komentar je ostavio jak utisak na mene:
na Kinikovo

Steta je sto "vojvodjanski issue" zastupaju povrsni i laprdavi likovi nalik tebi.


Arhenar odgovara

kakav issue takvi i zastupnici



#8 Goliat

Goliat
  • Members
  • 1,007 posts

Posted 27 August 2011 - 14:01

Stvar je mnogo jednostavnija. Ako Srbija već ne vidi sebe u EU bez Kosova, onda Vojvodina mora da vidi sebe u EU bez Srbije. Prosta računica.


I koja je sudbina takve Srbije?
Tri Morave, jedan auto-put, tri mafijaske porodice, jedan grad...
Proizvodnja 0, Dverjani na vlasti, posvadjani sa svim prvim komsijama, u kandzama ruske mafije...

#9 Pristevac

Pristevac
  • Members
  • 11,229 posts

Posted 27 August 2011 - 14:01

A sta cemo sa teritorijalnim razgranicenjem u Sremu i Banatu?

Ko o čemu SrBovi o teritorijama i granicama.
No doći će vreme očaja kada će i skoro svi građani Srbije poželeti da odu iz države Srbije.

Edited by Pristevac, 27 August 2011 - 14:02.


#10 Goliat

Goliat
  • Members
  • 1,007 posts

Posted 27 August 2011 - 14:03

Ko o čemu SrBovi o teritorijama i granicama.
No doći će vreme očaja kada će i skoro svi građani Srbije poželeti da odu iz države Srbije.


A zar to vec nije tako?

#11 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 27 August 2011 - 14:20

Najveći problem je što i sami građani Vojvodine, većinski, ne doživljavaju Vojvodinu kao nešto njihovo nego kao borbu "bogatih" (kako reče neko) da otmu i od centralista- nacionalista iz Beograda i poslednju paru.
Priča je mnogo šira od one "pare su naše".
Vojvodina je ne samo finansijski nego i kulturološki unazađena, uvezeno je srBovanje iako je u Vojvodini vekovima bilo normalno da se zna po 2, 3 jezika.
Dok god to ne shvate i oni koji su došli u Vojvodinu, nema ništa od njene nezavisnosti.

#12 lary ptica

lary ptica
  • Members
  • 696 posts

Posted 27 August 2011 - 14:25

Najveći problem je što i sami građani Vojvodine, većinski, ne doživljavaju Vojvodinu kao nešto njihovo nego kao borbu "bogatih" (kako reče neko) da otmu i od centralista- nacionalista iz Beograda i poslednju paru.
Priča je mnogo šira od one "pare su naše".


Ja se slazem da je prica sira ali poenta je u dijelu prve recenice, nije to borba za bolje sutra vec za vise novaca za sebe. Elita nije zainteresovana za poznavanje tri jezika, oni se savrseno razumiju jezikom novca...

Obicni Lala od toga nece imati koristi ko ni Era....

Tu je sustina problema...




#13 pixel

pixel
  • Members
  • 2,487 posts

Posted 27 August 2011 - 14:32

A onda obrat, napravi covjek gresku u koracima, spomenu isprva Kosovo pa zatim Vojvodinu... O Kosovu se nema sta puno pricati, de facto je drzava a za de jure ce sacekati dosta dugo... ali kad poce pricati o Vojvodini ja ga prekinem i pitam da li on zna da u Vojvodini zivi preko 70% Srba i ko bi se tu od koga osamostaljivao... On se jadan zbunio toliko da je promjenio temu...


Osamostaljivali bi se oni koji brinu za (evropsku) budućnost od onih koji ne brinu. Oni koji bi da pripadaju zapadnoj civilizaciji od ostrva. Blage to veze nema sa % nacionalne pripadnosti, ne mora svaki šav da pukne u tom ključu.

Vojvodjanska samostalnost je suplja prica namjenjena za siromasne u Vojvodini. Kao bili bi bogatiji da se odvoje...Mozes misliti, sta ih to sad sprecava?



Kad već pričaš o budućnosti... Fora je u tome da bi Vojvodina vrlo verovatno postala mnogo siromašnija ako se ne odvoji, za bogaćenje ni po muke. Ti kao ne vidiš gde Srbija srlja?

I koja je sudbina takve Srbije?


Upravo ona koju zaslužuje. To je nama naša borba dala.

#14 pixel

pixel
  • Members
  • 2,487 posts

Posted 27 August 2011 - 14:47

Obicni Lala od toga nece imati koristi ko ni Era....


Pa da, niko ko se rastao sa Srbijom nije imao koristi, od zemalja do pojedinaca. A prosečan Lala, ako bude pametan, će uvideti koristi od predstojeće epske Bitke Za Kosovske Institucije.

#15 Pristevac

Pristevac
  • Members
  • 11,229 posts

Posted 27 August 2011 - 14:49

Osamostaljivali bi se oni koji brinu za (evropsku) budućnost od onih koji ne brinu. Oni koji bi da pripadaju zapadnoj civilizaciji od ostrva. Blage to veze nema sa % nacionalne pripadnosti, ne mora svaki šav da pukne u tom ključu.



Kad već pričaš o budućnosti... Fora je u tome da bi Vojvodina vrlo verovatno postala mnogo siromašnija ako se ne odvoji, za bogaćenje ni po muke. Ti kao ne vidiš gde Srbija srlja?



Upravo ona koju zaslužuje. To je nama naša borba dala.

Đorđe Balašević je to veoma dobro opevao: