Beograd će praviti probleme Vojvodini kao što pravi i Kosovu. "Najsrbskije" delove Vojvodine (Srem npr.) će "štititi" od ostatka jer će u početku (kao i do sada) igrati na kartu "Vojvodina radi, Novi Sad se gradi" a onda će udariti na kartu "nacionalnog identiteta" (isto ono što se spočitava CG), da bi na kraju (kada ispuca sve karte) ubacila svoje balvandžije ili jogurtaše, kao što je to uostalom i njihov prethodnik Kasapin radio.
Što se mene tiče, ako dođe do eventualnog otcepljenja, i Srem zaista ne bude želeo sa Vojvodinom, neka tako bude. Naravno da to neće biti istinska Vojvodina, ali ako ljudi zaista tako hoće, neka im - iako je, ako ništa drugo, istorija pokazala da su svi koji su se batalili nacionalizma i otarasili Beograda generalno dobro prošli. I već sada se igra na kartu "Vojvodina radi, NS se gradi", što je meni kao Novosađaninu krivo jer je i istina - ali opet, NS nema tu vlast da decentralizira Vojvodinu, jer nam je Statut tako osakaćen da se tu i dalje pita Beograd. Ali probaj ti to objasniti narodu
Hm, sve bi to imalo smisla kad bi se političke vođe u Vojvodini razlikovale od ovih što nam vode državu. A realno stanje je da su oni samo drugi rang lopova, koji bi kroz ovu priču osnovali svoju prvu ligu. Tako da bi se prosečnom građaninu i njegovoj lokalnoj samoupravi samo promenio izvor nezadovoljstva. Danas je to Beograd, sutra će biti Novi Sad...
Ali nebitno je sad to, mene više zanima šta kažu građani na tu ideju? Nešto nemam utisak da bi ta ideja prošla, svi se žale, svima je teško, ali kad im spomeneš otcepljenje, nisu baš sigurni da je to to... (ograđujem se na moje iskustvo) Jako me zanima kakvo je raspoloženje u celoj Vojvodini, ako neko barata podacima... podelite....
Upravo tako - stranke u Vojvodini i dalje uglavnom gledaju svoju korist. U tome i vidim najveću prepreku nekoj budućoj republici Vojvodini - ali ko zna šta se sprema posle nastupajućih izbora. Lično, miriše mi da se sprema nešto veliko (ne neophodno vezano za sudbinu Vojvodine).
Što se tiče građana... Recimo, ja poznajem dosta ljudi koji su za otcepljenje, što zbog evropskih ideala, što zbog toga što im je muka nasilnog balkanizovanja i srbizacije Vojvodine, gde je odjednom nisi Srbin osim ako nećeš da gineš za Kosovo ili da proteruješ Hrvate i Mađare iz ravnice... Ali mislim da je i dalje to neki mali broj, ili makar manji nego što bi trebalo da bude za neku kritičnu masu.
Mada, VEOMA BITNA STVAR je da takvih ljudi ipak ima
sve više. Mislim, ne mogu da, je li, pružim neke zvanične statističke podatke, ali je činjenica da sve više ljudi
otvoreno počinje da govori o samostalnosti i raskidanju sa Beogradom. Dakle, nema ih puno, ali im je broj sve veći, i takve izjave postaju sve češće i češće.
U principu situacija je ovakva: ljudi koji su, da kažem, upoznati sa situacijom u zemlji - studenti, sredovečni, stariji ljudi - sve više ispoljavaju neprijateljstvo prema pravcu u kojem ova država ide. Nisu baš svi za nezavisnost, ali solidan broj ipak jeste, i ta se opcija sve više spominje, naročito posle hapšenja Hadžića i Mladića i posle barikada na Kosovu - većini je jasno da su ova dvojica dovedeni u Vojvodinu kako bi se ona opet učinila srBskom u očima javnosti, i većini je jasno da je cela ova situacija na Kosovu delom režirana i od naših mafijaša, i ljudi jednostavno ne žele da budu ničiji taoci u sopstvenoj državi.
Opet, sa druge strane, postoje ljudi koji ni u šta nisu upućeni i kojima je glavni "posao" bezrazložno nacionalisanje: tu spadaju klinci/navijači zaluđeni Carom Lazarom, Kristijanom Golubovićem, Dražom i Oslobođenju Kosova, kao i kolonisti iz devedesetih koji su na ruke dobili gazdinstva i koji i dalje zagovaraju etnički čistu Vojvodinu. Takvi nikada i neće biti za nezavisnost, jer svako ko se digne protiv Majke Srbije ili više voli EU od Majke Rusije automatsk ibiva proglašen Ustašom, Mađarom, Hortijevcem, Izdajicom, ...om itd. Što je najgore, ni najmanje im ne smeta što nemaju završene škole, ili što nemaju poslove, ili što im je neko namestio posao, jer je to za njih postalo normalno i uopšte sa mržnjom gledaju na sve "budale" koje npr. uče škole, idu na konkurse, plaćaju kartu u autobusu itd.