Jump to content


Photo
- - - - -

Evropska unija


 • Please log in to reply
4939 replies to this topic

#4936 Kinik

Kinik
 • Members
 • 40,824 posts

Posted 30 June 2018 - 19:10

...

 

sa Kasparova

 

>> ... Dakle, on je i dalje "van nje" ili njenog dela?

Irina Birna: situacija se naglo okrenula i pokazala nalicje svima koji imaju oci.

30-06-2018.

 

Da li postoji neko ko može da mi objasni zašto ja, nemačka državljanka, uopste nisam bila tužna nakon briljantnog ispadanja nemačke fudbalske reprezentacije? Zašto su uplakane, glatko izbrijane njuskice reklamera brijaca, naočara i čipsa u meni izazvale tek ljudski osećaj zadovoljstva? Pa, ne morate se muciti - reci u vam odmah: zato, jer ne znam nijednu drugu zemlju gde toliko mnogo, cesto i ubedjeno govore o "ljudskim pravima", "slobodi", "humanosti" i ostalim lepotama, i toliko mnogo ulazu u podrsku najtotalitarnijih i neljudskih rezima. Ja, naravno, znam da ulažu svi, ali ne znam šta i koliko govore svom narodu o "moralu" i "hrišćanskim vrednostima".

 

Da bi nekako doveli u vezu moralne maksime i slogane sa stvarnim politickim delovanjem, smislili su neku gumenu formulu: 'X je van politike'. Veoma zgodna formula. Univerzalna. Jednostavnom zamenom umesto 'X' bilo koje pojave, dobijamo tek prežvakani moralni rezultat. "Nord Stream-2" - je van politike" - jel lepo? Ubedljivo? Ozloglašeni Oto-Normalverbraucher [1] posle takvog objasnjenja jos jedne niskosti njegove vlade, mirno se vraca svojoj omiljenoj razbibrigi, i sa energijom moralnog apostola se ljuti protiv ostatka sveta koji beznadežno zaostaje u humanizmu u poredjenju sa njegovom domovinom.

 

Gumena formula daje mogucnost da se mirno prihvate sledece informacije: "Frau Merkel, na čelu velike delegacije, uključujući predstavnike vodećih sektora nemačke industrije, imala je uspesne pregovore sa liderima Kine. Rezultat toga su izvozni poslovi za ... u ukupnom iznosu od ... milijardi evra. Na završnoj konferenciji za štampu frau Merkel je podsetila predsednika Kine Si Đinpinga o potrebi postovanja opšteprihvaćenih normi i ljudskih prava ...". Pa kako posle toga da ne zaspis mirne savesti?! Zaista: skrenuli su im paznju na deficit sa ljudskim pravima! Nisu precutali! To je vrlo delikatna stvar, potreban je oštar vid: milijarde evra totalitarnoj diktaturi - to je van politike, a ukazivanje na manjak slobode - potpuno suprotno - svrsishodna je i snažna politička linija. A sta ste vi mislili?

 

Zamislite samo nekog dobrocinitelja koji poklanja dželatu novu sekiru od visokokvalitetnog celika, i u drzavnickom govoru ga poziva da postuje prava žrtava. Znači, ta je sekira van politike? A uporni zahtevi da se žrtvama pruži više prava je hrabar politički stav. Sebi na stetu. Posebno je pikantna činjenica da dželati citavog sveta nisu u stanju da naprave novu sekiru, vec su vekovima fokusirani na korišćenje i unapređenje onoga sto im daju dobrocinitelji koji se pridrzavaju cvrstih politickih linija. Ponekad cak i crvenih.

 

Zahvaljujuci toj, bez preterivanja zivotvornoj formuli, moguci su ne samo "Severni tok-2" ili Siemens turbine u okupiranoj Krimu, vec i otvorena konfrontacija sa USA oko sankcija Iranu ... No zaneli smo se malo, pa da se vratimo sportu - najvažnijoj konstanti koja ulazi u gornju formulu.

 

Sport je, naravno, "van politike". Tu nema vise gledista ... ili ima? Ako je - da, kako onda objasniti drzavni sistem dopinga sportista u SSSR-u, Istočnoj Nemačkoj, Kini, Rusiji ... Ako jeste, a isto - je, zar je posao države brine o telu sportiste? Njegovih rezultata i forme? Ako je 'van', zašto onda ruski sportisti koji mokre plavi urin, treniraju u gradovima koji su zatvoreni za strance? Ko im organizuje pripreme - ne u planini, ili u tropima, vec u zatvorenim sportskim kompleksima tzv. "poštanskih sanducica" kojima ima pristup samo Ministarstvu odbrane? Ako je 'van', zasto na finale makar i najnebitnijih turnira, navaljuju politicari svih boja i ranga, kao crvi na crkotinu?

 

Ali On je van politike. Formula ima blagotvoran efekat na digestivne organe našeg Otta i reprezentacija u punom sastavu putuje za Rusiju [2]. Uprkos Skripaljima, blagovremeno objavljenom izveštaju o MH17, nastavak okupacije Krima, hemijskih napada u Siriji, ratu u Donbasu ... Jer - to je sve politika, ali On je van nje.

 

Svet je ponekad interesantan usled svoje nepredvidljivosti, pa postoje događaji za koje u Odesi kazu - 'Bog nije tupcha' (tj. bog sve vidi). Upravo to se dogodilo nemačkoj reprezentaciji. Pre samog leta za Rusiju, dva patriotski napaljena turcina odlučili su da se sretnu i slikaju sa svojim idolom. Akcija je, naravno, bila nepolitička sa obe strane. Nemačka javnost je bila ogorčena, ali ne bas toliko: obojica ljubitelja cvrste ruke i marama trebaju timu. Znaci - van politike i, uopšte, to je njihova licna stvar. Ali, reprezentacija koja je pruzila odlicnu partiju u odbrani je - ispala. Igrači su malo plakali u kameru, navijaci se cvrsto, muski grlili, reporteri su se podsecali i pocela je analiza. I sta mislite - jedan oz uzroka neuspeha je upravo susret troje muslimana i razmena poklona! Situacija se naglo preokrenula i pokazala nalicje svima koji imaju oci. I sad se sve jasnije i ostrije cuju glasovi o "moralnom obliku" i "atmosferi", o tome da li je trebalo biti tako lakomislen u odnosu na ... (Erdogana - to je treci na poznatoj fotografiji koga ovde, u Nemackoj, bas i ne vole). Kako igrači u nacionalnom dresu sa orlom na grudima da reklamiraju jednog od poslednjih diktatora u Evropi? Svi koji su se jos pre dve nedelje pozivali da se na sliku progleda kroz prste, odjednom su počeli da insistiraju na detaljnoj analizi! Odjednom im se otkrilo da je sport, takoreci - neizostavan deo politike.

 

Znaci, to "van politike", ili najvažniji njen deo, je najmoćnija poluga uticaja na mase? U principu, sve je to brbljanje i običan manir vlastodrzaca da prikriju svoje muljavine. Ne moze pojava koja donosi mnogo vece profite nego trgovina oružjem, drogom i ljudima, fenomen koji je postao neka vrsta nove religije i postepeno obuhvatila ceo svet, da bude apolitična. I upravo reakcija nemačkih medija na ispadanje reprezentacije daje nam još jedan dokaz o političkoj prirodi velikog sporta. Pre prvenstva govorilo se o super dobiti nemačke privrede; mediji, pa čak i poljoprivreda planirala je dohodak od prenosa iz Rusije, od mogucnosti nezvanicnih, pa i "privatnih" poseta zemlji "pod sankcijama" i potpisivanja novih poslovnih ugovora uz buku i urlike sa stadiona. Znaci, to je bio "sport van politike." Ali tim je ispao, sada je prihod od reklame drastično pao, 'privatna' putovanja i kontakti se moraju nekako opravdati ili odloziti, a pivari i proizvođači dresova su zavapili do nebesa o gubicima koji ih cekaju.[3] Trenutak je da se setimo morala. I u jednom trenu sport je postao polican. Ne jos uvek u odnosu na Rusiji, ali prema Turskoj - sigurno.

 

"Sport van politike", "Umetnost van politike", "Seks van politike" [4] ... Ili mozda komplikujem stvari? I sve je mnogo jednostavnije? I nije stvar u sportu, umetnosti, seksu, vec u politici?

Možda je ona izvan savesti?

 

[1] Oznaka za srednjestatistickog nemca, doslovno "Otto-Normalni potrošač".

[2] Ako je neko zaboravio ili nije znao, da ponovim: u znak protesta protiv okupacije Tibeta odbio je da putuje na Olimpijske igre u Kini kapiten reprezentacije Nemačke u vaterpolu, a najpoznatiji nemački atleticar se nije plasio da pred Olimpijske igre u Riju javno imenuje "Putinovu pudlicu" Baha za prikrivanje ruskog državnog sistema dopinga. Među nemačkim fudbalerima nije se nasao nijedan, da otvoreno posumnja da je "sport van politike."

[3] Cak je i Erdogan vratio majice dvojici svojih tupavih obožavalaca. Gesta, naravno, uopšte nije politička.

[4] Kome se ucini da je preterivanje, setite se male fleke na haljini Monike. I razmislite kakve posledice je mogao da ima felacio na radnom mestu. ... <<

 

...


 • 0

#4937 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
 • Members
 • 12,615 posts

Posted 01 July 2018 - 08:06

Pomenuh pre neki dan da je Seehofer (iz CSU, Kancelarkine bavarske bratsko-sestrinske partije) dao die Kanzlerin (CDU) ultimatum u vezi sa izbeglicama do 1.jula inace zatvara bavarske granice za vanevropske migrante. Danas se u Bavarskoj odlucuje, kako kazu, kancelarkina sudbina – CSU ce odluciti da li priznaju ”sporazum” koji je Merkel postigla u Briselu u vezi sa migrantima. U najgorem slucaju ce biti ”brat sestri najbolje smesti” tj pucanje koalicije (=nestabilna vlada). Verujem da ce se to nekako izbeci. 

 

Spoiler

 

Da stvar bude gora, Merkel je izjavila da je Madjarska jedna od 14 zemalja sa kojom je postignuto jedinstvo u vezi”politickog plana”. Orban zagrmeo da to nije tacno i da se Madjarska ni na sta nije obavezala. Moze biti da je Orban u pravu jer se juce u Briselu niko nije obavezao ni na sta.

 

Sta je zapravo receno u saopstenju sa prekjucerasnjeg samita o migrantima?

 

Gomila birokratskih floskula i opstih mesta, da se covek prosto uvredi kad to cita. 

 

Ukratko:

 

Da je EU ”cvrsto resena” da spreci nekontrolisan priliv emigranata kao onaj 2015. Znaci Festung Europa i dalje vazi. Nista novo.

 

Kazu da ce nesto kao sa Libijom da dogovore kao sto su i sa Turskom. Znaci, bice cenkanja i ucenjivanja jer Libija jos uvek nije dala ni naznaku da je zainteresovana da bude evropski nocni portir.

 

Kazu da ce da markiraju protiv humanitarnih organizacija koje svojim brodovima prevoze migrante. Znaci, ustupak Italiji i Malti koje su se bunile oko toga. Evo, koliko juce/nocas ni Italija ni Malta nisu htele da otvore svoje luke za brod koji je spasao migrante blizu libijske obale. Da ironija bude veca taj brod se zove Open Arms.

 

Ispitace mogucnost da se organizuju prihvatni centri u severnoj Africi. Ne kaze se ni kada, ni kako, ni ko je za to ispitivanje odgovoran. Kazu i da postoji mogucnost da se takvi centri organizuju i u Evropi. Ni tu se ne kaze nista poblize osim da je sve to na dobrovoljnoj bazi. Znaci, ustupak Madjarskoj, Ceskoj, Poljskoj i Slovackoj koje ni za milimetar ne popustaju vec tri godine. 

 

Uspeli su i Dublin da zvanicno miniraju - ”All the measures in the context of these controlled centres, including relocation and resettlement, will be on a voluntary basis, without prejudice to the Dublin reform. ”

 

Sradjivace sa Srbijom i ostalim zemljama zapadnog Balkana da se granice zadihtuju. 

 

Ovo im je jos gore nego onaj ”dogovor” od pre tri godine kad je bila ona migrantska stihija. Tada su kao ”dogovorili” ono o kvotama koje svaka zemlja clanica mora da prihvati. Nista od toga ne bi. Tu se jedino vrlo jasno videla nepremostiva razlika izmedju Zapada i Istoka. Od kad su EU pristupile mnoge nove clanice to sve vise izleda kao ”mnogo babica - kilava deca”. 

 

Ovo je sve samo napeto cedjenje opstih mesta. Nista od toga nema ako oni nisu u stanju da se dogovore kada, kako, ko za koji deo realizacije odgovara. Ovo cak nije ni "drzi vodu dok majstori odu". A milioni migranata su fait accompli. 

 

 

Poslednji susret u Briselu je samo jos jedan nastup rastimovanog EU-orkestra. Na kolenima. 


 • 2

#4938 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
 • Members
 • 12,615 posts

Posted 01 July 2018 - 08:28

@cyber

Negde pročitah da je SWE sada na listi socijalno ugroženih zemalja.

Kakvi izbori se kod vas spremaju... ima sve da prašti!

Kako se gleda na novo lice FRA? Čujem da se svrstavate u “konzervativce” po pitanju transformacije EU. Čeka se, huh?

 

Dobro ide Svedskoj iako je welfare na klimavim nogama.  

I Danska i Norveska su presisale Svedsku u mnogim stvarima. A i Finci su se progospodili, proslo doba svedskog plemstva i inteligencije.

Neka skorasnja istrazivanja javnog mnjenja u Danskoj i Norveskoj kazu da su dosta (36%) promenili misljenje o Svedskoj ("naivni, politicki korektni, zemlja sa obimnim drustvenim problemima"). 

Secam se ja kad je bilo obrnuto, kad je Svedska lupala cvrge "mladjoj braci" i kada su se pricali vicevi o Norvezanima kao kod nas o Muji i Hasi. Neka, neka, neka se malo osveste od hibrisa. 

 

Za izbore sam rekla kako ce biti. 

 

U septembru kad ovaj nas masin-bravar (koji vazda sedi na dve stolice) ode u politicki zaborav crtace se skroz nova, do sada nevidjena politicka karta. 

I bilaterarni odnosi ce oslikavati tu promenu. 


 • 1

#4939 Kinik

Kinik
 • Members
 • 40,824 posts

Posted 08 July 2018 - 18:20

...

 

Eno, Big Daddy nedavno pripretio, bacio bolbone, pa ovi u EU ubrzano odradjuju.

 

Attached File  kanzlerin nato.jpg   70.32KB   3 downloads

 

Attached File  merkel smile 2 copy.jpg   50.74KB   3 downloads

 

;)

 

...


 • 0

#4940 Kinik

Kinik
 • Members
 • 40,824 posts

Posted 14 July 2018 - 19:44

>> ...
 
Julija Latinjina / 'Novaja gazeta'
 
>> ... Mars birokrata
Šta se krije iza vladine krize u Velikoj Britaniji i reforme EU.
14. jula 2018.
 
    Francuski predsednik E. Makron aktivno promovise ideju reforme EU vec nekoliko meseci. Promene koje on predlaže uključuju: formiranje mesta za jednog ministra finansija evrozone i prenos 500 milijardi iz stabilizacionog fonda (kojim sada raspolažu države članice) u posebno kreiranu nadnacionalnu instituciju - Evropski monetarni fond.
    Pored toga, reforme Makrona uključuju zajednicke evropske zakone o integraciji migranata, stvaranje panevropskih oružanih snaga, izbor polovine poslanika na opsteevropskim listama, a ne po nacionalnim, i, naravno, dodatni porezi podmuklim tehnološkim divovima, koji zagađuju životnu sredinu i eksploatišu radnike, a sami ne žele da plate Briselu onoliko koliko mu je treba.
    Ovu reformu koju je odusevljeno pozdravio šef Evropske komisije Žan-Klod Junker, predsednik Makron predstavlja kao demokratsku. "Ovih dana, raste atraktivnost liberalnih ideala, - rekao je u Strazburu u aprilu - u ovim teškim vremenima evropska demokratija je naša najveca šansa."
    Nije tesko primetiti da su reforme Makrona zapravo suprotne demokratiji. Makron želi da nametne Evropi još više izbeglica, u situaciji kada birači EU glasaju protiv toga; on želi da stvori nadnacionalno finansijsko telo koje će delovati bez koordinacije sa interesima drzava. Izbor poslanika na opstoj evropskoj listi je klasični birokratski manevar koji pretvara izbore u glasanje za ličnosti poznate iz vesti (uključujući i Makrona licno) - to obesmisjava proces i pretvara ga u neku vrstu ruskog glasanja "Jedinstvenu Rusiju".
    Svrha Makronovih reformi je sasvim jasna. Levi predsednik koji je stigao na vlast uz pomoc političkih tehnologa (francuski birač je pre bio za desnu politiku, ali Marina Le Pen mu je previse smrdela, a Fransoa Fijona je pregazila štampa). Makron zna da neće dobiti drugi mandat, pa priprema svoju penziju.
    Političku krizu u VB treba razmatrati u kontekstu takvih inicijativa. Početkom jula, svi članovi Kabineta ministara VB su pozvani u prigradsku rezidenciju premijera. Tamo im je, uz zaplenu telefona, bio postavljen ultimatum: ili momentalna saglasnost za plan "mekog Bregzita" Tereze Mej, ili kraj karijere.
    Ucena nije prošla: sekretar za 'Bregzit' David Davis i njegov potčinjeni, Steve Baker podneli su ostavku gotovo odmah, ministar spoljnih poslova Boris Džonson - malo kasnije. Ako bi se maksimalno uprostilo - "meki Bregzit" je jednostavno sabotaza 'Bregzita'. Ukratko rečeno, kao rezultat plana, koji je odobren od strane Vlade Tereze Mej, VB bi zadržala većinu svojih obaveza prema EU. Ona i dalje ne bi mogla da kontroliše svoje granice i morala bi da se pridrzava zakona koje je usvojio Brisel - no, istovremeno gubi pravo glasa u kod njihovog donošenja.
    Uzdržavam se od procene samog 'Bregzita'. U nekom kratkom roku, nesumnjivo je loš za VB. Međutim, nisam sigurna da dugoročne strateške prednosti neće nadmašiti kratkoročnu ekonomsku korist. Zbog toga sto iz EU, kako je vidi Makron - sa fejk izborima i džinovskom birokratijom - iz takve EU, kako ja vidim, ne da treba izaci, nego treba bezati. Ali sada ne pričam o 'Bregzit-u'. Govorim o fenomenu.
    Zapadnim svetom upravljaju levičarske elite. Ove levičarske elite su nosioci kvazi-socijalističkih ideja. To su idejni naslednici onih koji su na barikadama u Parizu 1968. godine razmišljali o tome kako da unište buržoaski svet novca.
    Dugo vremena ove levičarske elite se oslanjale na univerzalno pravo glasa. Ali univerzalno pravo glasa vodi ili ka socijalizmu ili u diktaturu. Za potvrdu ove teze, mogla bih da se pozovem na Aristotela i Dzona Stjuarta Mila, ali dovoljno mi je da se pozovem na istoriju Evrope nakon WW I, ili istoriju SSSSR posle raspada.
    Ne volim univerzalno pravo glasa - nisu ga voleli ni ocevi-osnivaci SAD. Savršeno su shvatali da je masovni glasač uvek vise levo od posednika. Siromašni u bilo kojoj zemlji još su brojniji od bogatih. To je razumeo jos F. Engels, koji je napisao da za pobedu ideja komunizma ne treba revolucija - sasvim je dovoljno univerzalno pravo glasa.
    Međutim, sada su levičarske elite otisle vise levo čak od prosečnog birača. Malo im je lumpen na socijali. Hteli bi citav svet na socijali. Levičarske elite su pocele dosledno da brane svaku ideju koja dovodi do uništenja klasične buržoaske države.
    U očima svojih birača počeli da konstruisu sistem, gde
    a) upravljaju cinovnici koje niko ne bira, i
    b) gde ce ishod izbora biti razmatran od strane imama koji ce naredjivati svom stadu izbeglica da glasaju za levičare, kao što se to dogodilo u Molenbeku u Briselu.
    To je takođe izazvalo protest istog, veoma masovnog birača. Poceo je Tramp. Počeo je 'bregzit'. U Italiji, "Five Stars" su osvojili većinu na izborima, nakon čega je Italija zatvorila sve svoje luke za izbeglice. Šta je populizam? To je ohlokratija, minus socijalizam.
    A onda je započela široka sabotaža demokratskih mehanizama od strane levičarskog establišmenta. Odjednom se ispostavilo da za američki establišment nista ne znači cinjenica da je predsednik Trump pobedio na izborima, a za britanski - da je 17,4 miliona Britanaca glasalo za izlazak iz EU. Počele su velike agitprop kampanje protiv desničarskih političara i velikih biznismena.
    Trevis Kalanik je bio primoran da podnese ostavku posle posta čudnovate devojke koja je objasnjavala sve svoje neuspehe u karijeri time, sto se 'Uber' nedovoljno bori protiv 'harassmenta'. Dzon Snater je morao da napusti mesto CEO u 'Papa John Pizza', posto je u nametnutom treningu iz politkorektnosti, nepazljivo spomenuo da je osnivač 'Kentucky Fried Chicken' Afroamerikance nazivao zabranjenom reci sa N. I pre odlaska, Šnater, koji je osnovao i vodio svoju kompaniju od samog početka, još je morao da se kaje. Ovo jako liči na pokajanja tokom Kulturne revolucije u Kini.
    Ruski biznis u bilo kom trenutku može postati žrtva Kremlja ili policije. 
   Američki biznis, sada, u bilo kom trenutku može postati žrtva političke korektnosti. Ali, kulturna revolucija nije najbolji uslov za biznis. I ne bi me iznenadilo da kao rezultat svega toga, Kina za dvadeset godina bude ne samo prva industrijaka, vec i naucna sila u svetu. ... <<
 
...

 • 0