Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Nekretnine u Srbiji


  • Please log in to reply
16002 replies to this topic

#6016 niki

niki
  • Members
  • 154 posts

Posted 29 January 2012 - 19:42

ma koja zloba, nego mi pun k... perica, djokica i ostalih koji se satro raspituju i spinuju, a tu je i gomila kurajbera agenata i investitora koji kuraze i odusevljavaju se...
Ibiza ako hoces da razgovaras argimentima, jesi bio u pomenutom 2.5 stanu, za tu kvadraturu izuzetno nefunkcionalan, u stanu koji ti spominjes 3.5 88kvm nisam nikad bio i ne zelim da komentarisem funkcionalnost. Inace zivim preko puta tih lamela i poznajem ceo kraj veoma dobro, gledao sam puno stanova u njima.
A vikendom ceo kraj vrvi od raznoraznih likova koji izlaze po splavovima i traze prigodno parking mesto, te lamele su najidealnije.

Edited by niki, 29 January 2012 - 20:01.

  • 2

#6017 Ibiza

Ibiza
  • Members
  • 1,487 posts

Posted 29 January 2012 - 19:52

ma koja zloba, nego mi pun k... perica, djokica i ostalih koji se satro raspituju i spinuju, a tu je i gomila kurajbera agenata i investitora koji kuraze i odusevljavaju se...


:+1:
  • 0

#6018 perica12

perica12
  • Members
  • 58 posts

Posted 29 January 2012 - 21:55

ma sve ko grom, 78kvm sa ono pola sobe od 8 kvm koja moze biti samo soba za peglanje, ali mozes da spavas u trpezariji ili kuhinji koje su OK 0:) Kako moze da bude dobra termoizolacija kad ce i te zgrade morati da rade fasadu i da se menjaju prozori da bi dobile energetske pasose. Ima nekih ulaza koji su i pristojni, ali mnogi su ne dao bog... tu doduse ima stanova na visim spratovima koji gledaju na Kalis, ali zato buka iz bul. Nikole Tesle ubi...blizu su i splavovi tako da vikendom mozes da racunas na narkice po haustorima...
Kakva prziona brate mili...u BG je sve precenjeno i svako ko nema preku nuzdu da kupuje stan treba da ceka, trziste nekretnina je u padu i kupac moze da se poredi sa nekim ko hvata noz koji pada, pa moze svakako da prodje...
a ove price prodavac se seli u inostranstvo pa je preko volje prinudjen da proda po ceni ispod trzisne, da se ubijes :yucky:


ti druze imas opasan problem, ja nisam nikakav prodavac nego kupac, a sve ove falinke sto si naveo, pola sobe i ostalo meni odgovara i to mi nisu falinke, pitanje je bilo vezano samo za termo i zvucnu izolaciju. Cena meni takodje odgovara posto je kako si naveo "ispod trzisne", sto i ja smatram, podstanar sam i zelim da resim svoj stambeni problem, ti cekaj ako mislis da ce ovo sve biti jos jeftinije, to nije moja briga, kao sto nije ni tvoja da li je cena meni visoka ili ne.
  • 0

#6019 perica12

perica12
  • Members
  • 58 posts

Posted 30 January 2012 - 00:10

ma koja zloba, nego mi pun k... perica, djokica i ostalih koji se satro raspituju i spinuju, a tu je i gomila kurajbera agenata i investitora koji kuraze i odusevljavaju se...


A nikica?

Brate trebas da naucis da citas, nisam pitao kakav je pomenuti stan, nego kakva je izolacija, nikog ne kurazim, kupujem prvi stan u zivotu i ne zelim da omanem, hteo sam dobronamerne komentare, ne komentare kompleksasa.
  • 0

#6020 grado

grado
  • Members
  • 212 posts

Posted 30 January 2012 - 08:13

I ja sam protiv kupovine u ovom trenutku, ali realno, ovo je veoma povoljna prilika. Taj kraj je oduvek bio na ceni, tu su možda i najskuplji stanovi na NBg. E sad, da li je buka, gužva itd, to je nebitno, neko ko se odlučio za tu lokaciju sve to je uzeo u obzir. Ako bi to bio odlučujući faktor, onda niko ne bi živeo u Brankovoj npr. Što se tiče zvučne izolacije, u zgradama taj osećaj dosta zavisi od komšiluka, ali u tim zgradama izolacija sigurno nije tako loša. Toplotna je nebitna ako je stan ušuškan, a verovatno jeste.

Dakle, kao investicija, mislim da još nije trenutak, ali ako se uzima dom za svoju porodicu koji se neće preprodavati i gde nisu bitne te kalkulacije oko cene onda je to nešto drugo. Ko ima dobra primanja i neku sigurnost jednostavno želi da ima svoj dom gde može da radi šta god hoće, da buši zid, stavlja slike, bira nameštaj, lageruje uspomene itd. Međutim, može lako da se desi da npr. za dve godine taj stan ne može da se proda ni za 100.000.


  • 0

#6021 niki

niki
  • Members
  • 154 posts

Posted 30 January 2012 - 08:29

perice, ako stvarno kupujes stan za sebe svaka cast i sve najbolje. Ako procitas jos jednom sta sam napisao mozda pronadjes vrlo dobronamerne savete od prvog komsije...
  • 0

#6022 Paun

Paun
  • Members
  • 365 posts

Posted 30 January 2012 - 09:32

Otvorite četvore oči da teško zarađeni novac za stan ne ode u ruke mnogobrojnih prevaranata
13 saveta za sigurnu kupovinu stana
Nedelja - 29.01.2012
Visoke cene stanova, uz siromašnu ponudu u odnosu na tražnju, dovoljan su razlog da građani širom Srbije koji se odluče za kupovinu nekretnine otvore četvore oči kako im se ne bi desilo da teškom mukom zarađeni novac bace u ruke prevaranata.

Zato agenti za nekretnine listom poručuju: ulažite u nekretnine na dobroj lokaciji, uverite se u kvalitet gradnje i dobro proučite vlasničke papire!
Pošto odluka o kupovini stana pre svega zavisi od cene, „Alo!“ je istraživao i kakva je aktuelna ponuda širom Srbije. Glavni grad je i dalje najpapreniji, stanovi mogu biti i do šest puta skuplji nego u unutrašnjosti.
Katarina Lazarević iz agencije „Alka“ navodi da u Beogradu najviše novca treba izdvojiti za stanove na Vračaru i užem centru grada, gde je cena do 2.500 evra po kvadratu, u zavisnosti od strukture i lokacije. Širi gradski centar drži cenu od oko 1.500 evra po kvadratu, u naseljima Mirijevo, Braće Jerković i Kumodraž od 1.000 do 1.200 evra. Na Voždovcu, na strani crkve, cene se kreću od 1.500 do 2.000 evra, dok je suprotna strana nešto povoljnija, sa cenom kvadrata od 1.200 do 1.500 evra.
- U Novom Beogradu su cene pale zbog izgradnje mosta, pa se tako stanovi oko „Arene“ nude za 2.800 evra, a u blokovima od 1.000 do 1.300 evra. U Zemunu, u zavisnosti od lokacije, cene stanova kreću se od 1.000 do 1.500 evra. Trenutno, u ponudi su najskuplji stanovi u „pametnoj“ zgradi u Krunskoj, 3.500 evra za kvadrat - navela je Lazerevićeva. Ona ističe da je ponuda stanova u prestonici vrlo loša jer se malo gradi, dok je i novosagrađenih stanova sa urednim papirama vrlo malo. Potražnja je, kako kaže, ipak neobično velika za ovakvu krizu.
- Ljudi su se uplašili šta će biti sa njihovom deviznom ušteđevinom pa su odlučili da novac ulože u nekretnine. Mahom je reč o sumama od 100.000 do 200.000 evra, tako da se oko 99 odsto prometa na tržištu nekretnina obavlja u kešu - kaže naša sagovornica iz agencije „Alka“.
Keš kupci su mnogobrojniji i u Novom Sadu, gde je cena novogradnje od 1.200 do 1.700 evra po kvadratu u centru, a od 700 do 1.000 evra na periferiji, dok je cena starogradnje do 1.200 evra.
Veća potražnja za stanovima zabeležena je i na niškom tržištu nekretnina. Cena kvadratnog metra starijeg stana na periferiji tog grada kreće se od 600 do 700 evra, a novih od 700 do 850 evra, u zavisnosti od spratnosti, kvadrature i opremljenosti centralnim grejanjem. Stari stanovi u centru se mogu naći već od 850 evra do 1.050 evra za kvadrat, dok novogradnja košta od 1.100 do 1300 evra po kvadratu.
- Nude se nekretnine na svim lokacijama u gradu i okolini, pri čemu je ponuda starijih stanova veća u odnosu na novogradnju. Kada je reč o kućama, one se traže na svim lokacijama, ali se prodaju samo kada im je cena niža od tržišne - kaže Dejan Permeti iz agencije „Kuća Petrović“, koji savetuje klijentima da je najisplativije ulaganje u nekretninu na dobroj lokaciji kao što su Čair, Palilula, Obrenovićeva, Marger…
U Kragujevcu su najtraženije stambene jedinice do 35 kvadrata u strogom centru grada, dok je prodaja i kupovina seoskih domaćinstava i kuća na periferiji izuzetno slaba. U tom gradu je i ponuda nekretnina veća od tražnje, koja je u poslednjih nekoliko godina opala čak za trećinu.
- I dalje je više kupaca s kešom nego onih koji pomoću kredita plaćaju nekretninu. Kuće u gradu se teže prodaju, osim ako nisu za rušenje i ne postoji mogućnost da se na tom placu gradi stambena zgrada - kaže za „Alo!“ Dragan Obradović, vlasnik agencije „Superior“ iz Kragujevca. U tom gradu je cena novosagrađenog stana do 35 kvadrata u strogom centru 1.100 evra po kvadratu, dok se u starogradnji plaća od 950 do 1.000 evra. Veći stanovi koštaju oko 900 evra, koliko košta i kvadrat kuće. Što je nekretnina udaljenija od ekstra zone, cena kvadrata pada i do 750 evra.
- Najisplativije je sada kupovati manje stanove u centru i izdavati ih. Preporučuju se lokacije oko fakulteta jer je Kragujevac univerzitetski centar i svake godine je nekoliko hiljada studenata iz drugih gradova u potrazi za stanom. Za stan od 50 kvadrata očekivana kirija je od 250 do 300 evra - kaže Obradović.

1. Angažujte agenta i advokata jer to daje ozbiljnost vašim namerama i štiti vas od prevaranata
2. Obratite pažnju na to da li je stan uknjižen
3. Uverite se da je vlasnistički list nov i da stan nije pod hipotekom
4. Proverite kvalitet stana
5. Upoznajte se sa istorijom stana, da nije kupljen u vanbračnoj zajednici, ima li vlasnik vanbračne dece i slično kako biste izbegli moguće sporove
6. Proverite da li su plaćeni svi računi i da li je izmiren porez na imovinu
7. Ako je stan u novogradnji, proverite da li zgrada ima rešenje o tehničkom prijemu, što čini izvesnim da će dobiti upotrebnu dozvolu
8. Odlučite se za nekretninu koja će moći u svakom trenutku da se proda
9. Vodite računa o strukturi i kvadraturi jer ne može sve da se prepravi
10. Insistirajte na parking mestu ukoliko imate automobil
11. Ako stan uzimate na kredit, to treba odmah predočiti prodavcu jer je postupak kupoprodaje drugačiji
12. I oni koji pazare u kešu treba da vode računa o pratećim troškovima:
overa ugovora u sudu (oko 400 evra za nekretninu čija je vrednost veća od 100.000 evra), agencijska provizija od tri odsto, koja se plaća uz predugovor, porez 2,5 odsto od ugovorene cene
13. Savet prodavcima je da obrate pažnju na kapitalnu dobit
(razlika između prodajne cene i vrednosti nekretnine u trenutke kada su postali njeni vlasnici), na koju se plaća porez od 10 odsto

Cene nekretnina po kvadratu
Beograd od 1.000 do 3.500 evra
Novi Sad od 700 do 1.700 evra
Kragujevac od 750 do 1.000 evra
Niš od 600 do 1.300 evra

S. Đ. - B. J. - B. N.

http://www.alo.rs/ve..._kupovinu_stana
  • 0

#6023 skyscream

skyscream
  • Members
  • 213 posts

Posted 31 January 2012 - 11:01


vest sa B92:

http://www.b92.net/b...0&nav_id=578533



  • 0

#6024 Paun

Paun
  • Members
  • 365 posts

Posted 01 February 2012 - 15:52

U Beogradu kao u Beču

Prodaja nekretnina u Srbiji drastično opala, ali ne i cene. Cene stanova u Beogradu – kao i u Beču. u Zagrebu ili Ljubljani, sa prosečnom platom potrebno je raditi 10 godina za stan od 60 kvadrata, a u Srbiji je za to potrebno dvostruko više vremena.


http://www.rts.rs/pa...kao u Beču.html
  • 0

#6025 BarryWhite1

BarryWhite1
  • Members
  • 6,712 posts

Posted 01 February 2012 - 18:45

Inace ovo za Bec je glupost. Bio sam pre par nedelja u Austriji u blizini Linca i gledao sam neke oglase za prodaju kuca i pricao sa ljudima koji zive tamo. Cene nekretnina su bas visoke, u mestima od samo par hiljada stanovnika prakticno ne mozes da kupis kucu koja kosta manje od 250k evra. Pitam ih kolike su cene u Becu a oni kazu da bolje i da ne pitam.
  • 0

#6026 mrblaf

mrblaf
  • Members
  • 476 posts

Posted 01 February 2012 - 23:31

Inace ovo za Bec je glupost. Bio sam pre par nedelja u Austriji u blizini Linca i gledao sam neke oglase za prodaju kuca i pricao sa ljudima koji zive tamo. Cene nekretnina su bas visoke, u mestima od samo par hiljada stanovnika prakticno ne mozes da kupis kucu koja kosta manje od 250k evra. Pitam ih kolike su cene u Becu a oni kazu da bolje i da ne pitam.


Ima i stanova u Becu u 1. bezirku koji kostaju po 3000-4000 evra, ali to je suva ekskluziva, ovde se ipak govori o stanovima za neku srednju klasu, ko ima para taj ionako ne pita puno za cenu.

Najpopularniji sajt za nekretnine je www.imobilien.net, pa neka ljudi sami procene. Evo npr. stanova u 10.bezirku, radnicki kraj sa cenama u proseku 1500-2000 evra:
http://www.immobilie...preisbis=150000


U Austriji suinace male razlike izmedju Beca i manjih gradova, stan u Becu je skuplji mozda 20-30% po kvadratu od stana u Grazu ili Klagenfurtu ili kuce u malom gradu.

A ko je bio u Becu zna koja je razlika izmedju Beca i Beograda po kvalitetu zivota, a da ne govorimo o standardu.


  • 0

#6027 BarryWhite1

BarryWhite1
  • Members
  • 6,712 posts

Posted 01 February 2012 - 23:43

Ima i stanova u Becu u 1. bezirku koji kostaju po 3000-4000 evra, ali to je suva ekskluziva, ovde se ipak govori o stanovima za neku srednju klasu, ko ima para taj ionako ne pita puno za cenu.
Najpopularniji sajt za nekretnine je www.imobilien.net, pa neka ljudi sami procene. Evo npr. stanova u 10.bezirku, radnicki kraj sa cenama u proseku 1500-2000 evra:
http://www.immobilie...preisbis=150000
U Austriji suinace male razlike izmedju Beca i manjih gradova, stan u Becu je skuplji mozda 20-30% po kvadratu od stana u Grazu ili Klagenfurtu ili kuce u malom gradu.
A ko je bio u Becu zna koja je razlika izmedju Beca i Beograda po kvalitetu zivota, a da ne govorimo o standardu.

Gledao sam oglase za kuce u okolini Linca i bilo je i nekih koje kostaju i po 400k evra, i to u kao sto rekoh u mestima koji imaju par hiljada stanovnika. U Srbiji se kuce mogu kupiti u gradovima za 50-tak hiljada evra. Neko poredjenje koje sam ja pravio je da tamo stanovi/kuce kostaju 5 do7 puta vise nego kod nas.
Kad sam prvi put bio u Becu rekli su mi da m2 stana u centru kosta i do 15k evra, drugar koji je ziveo tamo godinu dana mi je potvrdio pricu ali mi je pomenuo da ima i jeftinijih stanova dalje od centra. Pominjao je da ima stanova i po cenama koje si naveo. Generalno moj utisak je bio da su jedino kod nekretnina odnos njihovih cena i prosecne plate slican kao kod nas dok su hrana i garderoba cak i jeftinija nego kod nas.


  • 0

#6028 Imanja

Imanja
  • Members
  • 189 posts

Posted 02 February 2012 - 03:06

Gledao sam oglase za kuce u okolini Linca i bilo je i nekih koje kostaju i po 400k evra, i to u kao sto rekoh u mestima koji imaju par hiljada stanovnika. U Srbiji se kuce mogu kupiti u gradovima za 50-tak hiljada evra. Neko poredjenje koje sam ja pravio je da tamo stanovi/kuce kostaju 5 do7 puta vise nego kod nas.
Kad sam prvi put bio u Becu rekli su mi da m2 stana u centru kosta i do 15k evra, drugar koji je ziveo tamo godinu dana mi je potvrdio pricu ali mi je pomenuo da ima i jeftinijih stanova dalje od centra. Pominjao je da ima stanova i po cenama koje si naveo. Generalno moj utisak je bio da su jedino kod nekretnina odnos njihovih cena i prosecne plate slican kao kod nas dok su hrana i garderoba cak i jeftinija nego kod nas.





PA dobro shta sad izigravas utuk-na-utuk sunce mu (bem ti zadriglog Srbina kad krene) kad ti je covek lepo objasnio i postavio link...

Situacija nije "kako se tebi cini" i "sta si ti video".... sajt je okacen pa nek svako proveri svojim ocima umesto shto slusa imrpesija bivsheg (?) prodavca nekretnina iz Srbije.
Za pocetak bio si u Linz-u a ne u Becu pa se tvoje mishljenje bazira na rekla-kazala srpskih gastosa u austriji.Za kraj, Bec i Beograd dal i da pominjem da ne mos' se poredi...
Bec je vec godinama broj jedan na listi gradova sa najvecim kvalitetom zivota. Preko 30 bazena na podrucju grada, do aerodroma se stize za 20 minuta gradskim prevozom (prtlajg posaljete dan ranije) itd itd itd....
U pogleda stila zivota, Austrija je de-centralizovana. Sve sto ima Bec u pogledu kvaliteta zivota, imaju i drugi gradovi okolo pa i sela. Sasvim je moguce imati normalnu medicinsku negu, kulturni zivot, brzi internet, ekonomske alternatie i shta ti ja znam shta sve necak i ako zivis u holfeshafenlundbugarduspartenkirhenu 200 kilometara daleko od Provincije. Bec jeste Balkan, ali nije Srbija :)
Razlog za vece cene nekretnina u Becu su uglavnom bazirane na Beclijskom sovinizmu jer oni ne vole da se "meshaju" i narocito ne vole pripadnike naroda sa podrucja bivsheg im carstava pa drze cenu oko Shtefana tek toliko da gastosi i ne pomishljaju da tu investiraju....slicno Bostonu u Americi...
A to sto su ovi "partizani" u Beogradu ovako zilavi to je njihov problem. Uskoro svima sledi budjenje....

  • 2

#6029 Paun

Paun
  • Members
  • 365 posts

Posted 03 February 2012 - 10:46

Dulić: Subvencije za stan od 14. februara

BEOGRAD - Ministar za prostorno planiranje Oliver Dulić najavio je da će prvi ugovori o subvencionisanim stambenim kreditima u ovoj godini biti potpisani 14. februara i da će za sektor građevine u 2012. biti izdvojeno 180 miliona evra.

http://www.rtv.rs/sr...ara_298307.html
  • 0

#6030 BarryWhite1

BarryWhite1
  • Members
  • 6,712 posts

Posted 03 February 2012 - 16:22

PA dobro shta sad izigravas utuk-na-utuk sunce mu (bem ti zadriglog Srbina kad krene) kad ti je covek lepo objasnio i postavio link...
Situacija nije "kako se tebi cini" i "sta si ti video".... sajt je okacen pa nek svako proveri svojim ocima umesto shto slusa imrpesija bivsheg (?) prodavca nekretnina iz Srbije.
Za pocetak bio si u Linz-u a ne u Becu pa se tvoje mishljenje bazira na rekla-kazala srpskih gastosa u austriji.Za kraj, Bec i Beograd dal i da pominjem da ne mos' se poredi...
Bec je vec godinama broj jedan na listi gradova sa najvecim kvalitetom zivota. Preko 30 bazena na podrucju grada, do aerodroma se stize za 20 minuta gradskim prevozom (prtlajg posaljete dan ranije) itd itd itd....
U pogleda stila zivota, Austrija je de-centralizovana. Sve sto ima Bec u pogledu kvaliteta zivota, imaju i drugi gradovi okolo pa i sela. Sasvim je moguce imati normalnu medicinsku negu, kulturni zivot, brzi internet, ekonomske alternatie i shta ti ja znam shta sve necak i ako zivis u holfeshafenlundbugarduspartenkirhenu 200 kilometara daleko od Provincije. Bec jeste Balkan, ali nije Srbija :)
Razlog za vece cene nekretnina u Becu su uglavnom bazirane na Beclijskom sovinizmu jer oni ne vole da se "meshaju" i narocito ne vole pripadnike naroda sa podrucja bivsheg im carstava pa drze cenu oko Shtefana tek toliko da gastosi i ne pomishljaju da tu investiraju....slicno Bostonu u Americi...
A to sto su ovi "partizani" u Beogradu ovako zilavi to je njihov problem. Uskoro svima sledi budjenje....

Za pocetak nije rekla kazala nego sam video oglase za cene kuca i stanova (znaci video sam svojim ocima oglase i slike i mogao sam da vidim gde se te nekretnine nalaze ).
U Lincu i Kirdofu na oglasnim tablama nisam video nekretninu ispod 200k evra.
Pricao sam i sa porodicom koja kupuje nekretninu tako da to opet nije rekla kazala kako navodis. Kuma moje sestre i njen muz su tek nakon 5 godina dosli u pozciju da kupe drzavne stanove koji su po povoljnijoj ceni od trzisne a sestra i zet zive u drzavnom stanu i u narednih par godina nece moci da prisuste sebi da kupe svoju nekretninu.
Komentar o tome da sam bivsi prodavac nektretnina za znakom pitanja je skroz nepotreban.
Nisam poredio uslove zivote u Austriji i Srbiji i Becu i Beogradu, naravno da su tamo bolji i to mnogo bolji.
Kao sto rekoh odnos cena kuca i stanova koje sam ja video u oglasima u Lincu i okolini sa cenama u gradovima sa slicnim brojem stanovnika u Srbiji odgovara odnosu prosecnih plata tamo i ovde.

Mogao bih i o kultirnom zivotu u mestima u kojima sam bio ali nije toliko bitno za temu.

Edited by BarryWhite1, 03 February 2012 - 16:27.

  • 0