Jump to content


Photo

Kohabitacija sa sankcijama


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
66 replies to this topic

#16 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 17 January 2005 - 13:38

QUOTE(Zmitjkoe @ 16 Jan 2005, 22:00)
Otkud sad to da se DSS (Drakuliceva izjava) i DS (izjava ovog morona) utrkuju za Tominu naklonost? Ja sam vec odavno ubedjen da sledecu vladu sastavlja Grobar (Srbije).

Srbija je odavno u grobu, samo joj jos niko to nije rekao. Ja ne vidim sta to radikali mogu da upropaste a da nije vec upropasceno. U njihove budalastine o ratovima ne ulazim.

#17 saurus

saurus
  • Members
  • 368 posts

Posted 18 January 2005 - 00:09

QUOTE(Steamroller @ 17 Jan 2005, 01:00)
Kohabitacija nije nikakvo djelo. Tako da kohabitacija nije nesto sto se moze sprovesti. Kohabitacija je eufemizan i politicki, diplomatski zargon... nazovite kako hocete. Time se Tadic u ovom slucaju ogradjuje od odgovornosti za politicku nestabilnost ukoliko dodje do nje, sto je veoma bitno za prikupljanje politickih poena. Tako da politicke stavove nekoga ko pridaje toliki znacaj kohabitaciji kao politickom faktoru ne bi trebalo ozbiljno shvatati. Uostalom ozbiljna politicka diskusija sa retoricarima uopste nema svrhu.

Da, Tadić nije odgovoran ako dodje do političke nestabilnosti, dodouše nije odgovoran ni za sankcije, nije odgovoran niza otezanje oko Krgine smene, kad malo bolje razmislim on je jedan neodgovoran političar.

Kohabitacija je eufemizam koji za cilj ima da oslobodi Tadića odgovornosti. Hvala lepo ja se danas spremam da se nauživam u svim blagodetima koje će prouzrokovati sankcije, samo da bi Tadić za koga sam glasao (ruka mi se osušila...) mogao da bude spokojan oko svoje odgovornosti.

#18 Dubravka

Dubravka
  • Members
  • 4,879 posts

Posted 19 January 2005 - 13:01

Posto sam obecala na topicu o 'umirucem' DS-u, evo...

QUOTE(saurus)
Kohabitacija sa sankcijama, ili, koja je uloga DS u ničim...

... izazvanim sankcijama

Kolika je odgovornost DS-a i politike kohabitacije u uvodjenju sankcija?

Da li je to ta politička stabilnost za koju se Tadić zalaže?

Da li glasači proreformske i proevropske politike imaju svoju opciju u liku Tadića i DS-a?

...................................................................

Da, Tadić nije odgovoran ako dodje do političke nestabilnosti, dodouše nije odgovoran ni za sankcije, nije odgovoran niza otezanje oko Krgine smene, kad malo bolje razmislim on je jedan neodgovoran političar.

A da li ti uopste znas ko vlada u Srbiji?!
Valjda odgovornost ide uz vlast, delanje (nedelanje)... prema tome koliko ovlascenja se ima. Kako moze da bude odgovoran neko ko nema ovlascenja?
Postoji podela vlasti na zakonodavnu (sprovodi je pa i odgovara za nju parlament), sudsku (sudovi) i izvrsnu (vlada sa svojim ministarstvima).

Gde je ovde predsednik Srbije?! Znas li ti sta on uopste moze?
Moze da pomiluje o nekom prazniku odredjeni broj zatvorenika... moze da vrati neki zakon na ponovno razmatranje u parlament, pa ako ga ponovo izglasaju - zakon prolazi iako se predsednik nije slozio... on izjavljuje saucesca i cestita praznike drugim drzavama u ime Srbije...

O cemu pricas - kako je Boris Tadic doprineo uvodjenju ovih sankcija?
Da je Srbija normalna drzava, ni necinjenje ili mlitavo cinjenje na obaranju ove stetne vlade ne bi trebalo da mu se zamera (DS-u da!), jer da je drzava normalna predsednik drzave bi dok mu traje mandat podneo ostavku na sve svoje stranacke funkcije. Bio bi samo predsednik Srbije, a ne i predsednik DS-a. I ne bi bilo njegovo da se petlja (javno) u te stvari... ne na taj nacin, kako ti mislis da treba.

A sto se same teme tice - o odgovornosti za ove najnovije sankcije - pa jesi li sve zaboravio?
Ko je najodgovorniji sto generali nisu odavno u Hagu? Da te podsetim:
premijer Zoran Zivkovic, potpredsednik vlade i tadasnji ministar policije Dusan Mihajlovic (izvrsna vlast)... i svi ostali potpredsednici tadasnje vlade - Cedomir Jovanovic, Nebojsa Covic, Jozef Kasa, Zarko Kovac.

Oni su, sauruse, prvi odgovorni sto generali nisu otisli u Hag, i sto mi sad pusimo sankcije! Ta Vlada je mogla, a nije... i bas ta vlada je donela jednoglasnu odluku da nece izrucivati optuzene po komandnoj odgovornosti. Sve si to zaboravio, a? dry.gif Pa evo, da te podsetim: optuznice je Karla del Ponte predala 3. oktobra 2003. I sta su Zoran Zivkovic, Dusan Mihajlovic, Nebojsa Covic, Ceda Jovanovic, Jozef Kasa, Zarko Korac - sta su ovi 'vajni' likovi uradili?! huh.gif Sjebali nas vec tada... ovo sad je posledica! mad.gif

Mihajlović: Neću biti taj koji će izručiti Lukića i Lazarevića
20. oktobar 2003. | 23:23 | Izvor: RTS

Beograd -- Ministar policije Dušan Mihajlović izjavio je u ponedeljak kasno uveče da on neće biti taj koji će generale Lukića i Lazarevića isporučiti Haškom tribunalu. "Najveću teškoću na putu reformi predstavljalo je kriminalno nasleđe. U sprovođenju tih reformi desna ruka bio mi je general Lukić, heroj i junak policijske operacije ‘Sablja’", rekao je Mihajlović u izjavi za RTS.


Je li to onaj sto se pojavio na promociji Centra za Modernu Politiku? huh.gif Pa da, lako je biti moderan politicar kad se od tebe nista ne trazi i ne ocekuje...



Živković: Odbio sam da primim optužnice
21. oktobar 2003. | 09:06 -> 13:43 | Izvor: B92

Beograd, London -- Premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da od države ne treba očekivati nikakve brze reakcije u smislu hapšenja i izručivanja Lukića, Đorđevića, Pavkovića i Lazarevića. Gostujući u ponedeljak uveče na Radio-televiziji Srbije, Živković je podsetio da “svi znamo već četiri godine da su i Pavković i Lazarević i Đorđević i Lukić bili na Kosovu i Metohiji". "Nije valjda potrebno četiri godine da neko utvrdi da su oni komandovali tim snagama. Prilikom poslednje posete, Karla del Ponte mi je donela gomilu papira na kojoj je pisalo da su to optužnice, čak je bilo i ponuđeno da ih primim i potpišem. Ja sam odbio da to uradim iz više razloga, pre svega zato što ja nisam adresa kojoj treba dati optužnice, a ispod te prazne crte pisalo je ‘Federal Republic Serbia and Montenegro’, ja sam rekao Karli del Ponte da to ne postoji”, rekao je Živković.

Karla del Ponte je u ponedeljak uveče u Londonu potvrdila da joj nije pošlo za rukom da optužnicu uruči premijeru Srbije. “Sudija je tu optužnicu potvrdio drugog oktobra, a ja sam sledećeg dana boravila u Beogradu gde sam je, kao što znate, uz neke teškoće, konačno predala ministru inostranih poslova. S obzirom na to da oni do sada nisu uhapšeni i prebačeni u Hag, videćemo šta će se desiti sada, pošto je optužnica postala javna”, rekla je Karla del Ponte.


A evo, podsecanja radi, i nekoliko komentara sa sajta B92:


• Na vlast smo Vas doveli, izmedju ostalog, da bi sve takve isporučili u Hag što pre. Ako Vi nećete to da radite glasaćemo za one koji hoće.(zoran, 21. oktobar 2003 11:16)

• Ovo su predizborne izjave, jer znaju da narod ne voli Karlu i da je popularno protiviti joj se. Uostalom, verovatno i da zna da nece jos dugo biti na vlasti, pa zeli da ima materijal za kritiku onih sledecih koji dodju koji ce biti pritisnuti dok se svi ne izruce.(Pavle, 21. oktobar 2003 11:16)

• Demokratska stranka je javno obecala da ce sve zlocince uhapsiti i izruciti Hagu .Zasto to sad ne cini? Dali su to lazna obecanja ili zamazivanje ociju javnosti. Secam se da je Ceda Jovanovic na sednici glavnog odbora koji je prenosen na televiziji izjavio da ce se suditi svim ljudima koji su cinili zlocine u nase ime. Zasto se sada cuti? Zbilja ne znam! Jedan pre njih je odbijao da saradjuje pa smo dobili sankcije, zar opet zbog pojedinaca da narod strada , e to nece proci ! NO PASARAN!!(Zoran D., 21. oktobar 2003 16:11)

• Ocajnicki potezi premijera da dobije jeftine politicke poene, ja bih rekao. Veoma neodgovorno ponasanje s obzirom na funkciju koju vrsi. Na svu srecu, verujem da je srpski narod dovoljno politicki sazreo (sto se moze videti po vecini komentara ovde), da ovakve poteze prozre i ovakve ljude sto pre ukloni sa vlasti i dovede one koji ce agresivno sprovesti ono nasta se drzava Srbija ugovorom obavezala, tj. saradnja sa tribunalom i isporuka svih osumljicenih Hagu. Ako su nevini kao sto tvrde, to tamo mogu i dokazati. Posto su osumljiceni "velike patriote" dobrovoljni odlazak u Hag bi bio patriotski cin. Svako skrivanje i odugovlacenje tog procesa vodilo bi u suprotno - stagniranje i nazadovanje Srbije i svih njenih gradjana.(Denis, USA, 21. oktobar 2003 16:12)


Tako da, sauruse, nije daleko od istine da je za ove sankcije kriva Demokratska stranka...
Samo, omanuo si za vise od godinu dana, i upiresi prstom u pogresne. A sto to radis?! Neobavesten... zaboravan... nesto trece? ph34r.gif

p.s. I sad bi ti isti likovi trebalo da mi budu alternativa za ove! mellow.gif

#19 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 19 January 2005 - 13:32

Isto pitanje i ja stalno ponavljam! Bas me zanima odgovor sada. wink.gif

Sudi po delima, a ne po lepim pricama!

#20 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 19 January 2005 - 14:40

QUOTE(Dubravka @ 19 Jan 2005, 13:01)
Gde je ovde predsednik Srbije?! Znas li ti sta on uopste moze?

Moze da podnese ostavku, moze jasno i glasno da kaze da se sa (ne)cinjenjem Vlade ne slaze i da nas to direktno gura u izolaciju i novi paket sankcija, moze da kaze da sa ovakvim razmisljanjem nikada necemo uci u EU... Moze mnogo toga, a to ne cini. Ne interesuje me iz koje stranke je, ovde gledam samo ono sto moze realno da uradi i da dokaze da je bar svestan politicar. Posto cuti, znaci da sve to odobrava...

Da te pitam, da su ti Staljin ili Musolini na poziciji premijera, a ti na poziciji predsednika drzave, sta bi radila? Cutala bi, pozivala se na neku 'stabilnost' zemlje, ponekad nesto promrmljala ispod usne, ali uzivala u predsednickim beneficijama? Ili bi podnela ostavku i objasnila narodu zasto to ne valja i gde nepovratno srljamo?

I nemoj sad da se hvatas za Cedu, Zivkovica, Mihajlovica... Cinjenica je da su oni mogli ali nisu hteli. I cinjenica je da se zbog toga mogu drzati odgovornima. Ali sta su ovi sad uradili? Za vreme Djindjiceve Vlade smo bar isporucili SMrada i par takvih - ovi sad se zalazu da se isti vrate. I Tadic gleda i cuti... I sad i ja trebam po ugledu na njega da cutim i klimam glavom?

#21 Idioteque

Idioteque
  • Members
  • 1,602 posts

Posted 19 January 2005 - 14:52

QUOTE
A sto se same teme tice - o odgovornosti za ove najnovije sankcije - pa jesi li sve zaboravio?
Ko je najodgovorniji sto generali nisu odavno u Hagu? Da te podsetim:
premijer Zoran Zivkovic, potpredsednik vlade i tadasnji ministar policije Dusan Mihajlovic (izvrsna vlast)... i svi ostali potpredsednici tadasnje vlade - Cedomir Jovanovic, Nebojsa Covic, Jozef Kasa, Zarko Kovac.


Malo je degutantno, ma mnogo je degutantno prigovarati vladi, kojoj su nekoliko meseci pre ovoga ubili predsednika zlocinci okupljeni bas oko antihaskog lobija, sto je ovako reagovala. I ja sam, mada veliki pristalica prohaskog lobija, u tom trenutku rekao "Karla jebi se, stvarno si preterala" jer sam ubedjen da je njen tehnokratski pristup dobrano ubio popularnost demokratskih snaga u Srbiji.
Sada politicke okolnosti uopste nisu iste, a manevarsko prostor je mnogo manji. A inace me mnogo nervira taj stav kada se na pitanje "zasto nesto ne radis" odgovara pitanjem "a zasto on to nije radio". Skroz je neozbiljno i detinjasto. Tema topica je Tadiceva kohabitacija sa sankcijama, a ne Zivkovicevo "ne" Karli Del Ponte.

#22 saurus

saurus
  • Members
  • 368 posts

Posted 19 January 2005 - 15:22

QUOTE(Dubravka @ 19 Jan 2005, 13:01)
Posto sam obecala na topicu o 'umirucem' DS-u, evo...

QUOTE(saurus)
Kohabitacija sa sankcijama, ili, koja je uloga DS u ničim...

... izazvanim sankcijama

Kolika je odgovornost DS-a i politike kohabitacije u uvodjenju sankcija?

Da li je to ta politička stabilnost za koju se Tadić zalaže?

Da li glasači proreformske i proevropske politike imaju svoju opciju u liku Tadića i DS-a?

...................................................................

Da, Tadić nije odgovoran ako dodje do političke nestabilnosti, dodouše nije odgovoran ni za sankcije, nije odgovoran niza otezanje oko Krgine smene, kad malo bolje razmislim on je jedan neodgovoran političar.

A da li ti uopste znas ko vlada u Srbiji?!
Valjda odgovornost ide uz vlast, delanje (nedelanje)... prema tome koliko ovlascenja se ima. Kako moze da bude odgovoran neko ko nema ovlascenja?
Postoji podela vlasti na zakonodavnu (sprovodi je pa i odgovara za nju parlament), sudsku (sudovi) i izvrsnu (vlada sa svojim ministarstvima).

Gde je ovde predsednik Srbije?! Znas li ti sta on uopste moze?
Moze da pomiluje o nekom prazniku odredjeni broj zatvorenika... moze da vrati neki zakon na ponovno razmatranje u parlament, pa ako ga ponovo izglasaju - zakon prolazi iako se predsednik nije slozio... on izjavljuje saucesca i cestita praznike drugim drzavama u ime Srbije...

O cemu pricas - kako je Boris Tadic doprineo uvodjenju ovih sankcija?
Da je Srbija normalna drzava, ni necinjenje ili mlitavo cinjenje na obaranju ove stetne vlade ne bi trebalo da mu se zamera (DS-u da!), jer da je drzava normalna predsednik drzave bi dok mu traje mandat podneo ostavku na sve svoje stranacke funkcije. Bio bi samo predsednik Srbije, a ne i predsednik DS-a. I ne bi bilo njegovo da se petlja (javno) u te stvari... ne na taj nacin, kako ti mislis da treba.

A sto se same teme tice - o odgovornosti za ove najnovije sankcije - pa jesi li sve zaboravio?
Ko je najodgovorniji sto generali nisu odavno u Hagu? Da te podsetim:
premijer Zoran Zivkovic, potpredsednik vlade i tadasnji ministar policije Dusan Mihajlovic (izvrsna vlast)... i svi ostali potpredsednici tadasnje vlade - Cedomir Jovanovic, Nebojsa Covic, Jozef Kasa, Zarko Kovac.

Oni su, sauruse, prvi odgovorni sto generali nisu otisli u Hag, i sto mi sad pusimo sankcije! Ta Vlada je mogla, a nije... i bas ta vlada je donela jednoglasnu odluku da nece izrucivati optuzene po komandnoj odgovornosti. Sve si to zaboravio, a? dry.gif Pa evo, da te podsetim: optuznice je Karla del Ponte predala 3. oktobra 2003. I sta su Zoran Zivkovic, Dusan Mihajlovic, Nebojsa Covic, Ceda Jovanovic, Jozef Kasa, Zarko Korac - sta su ovi 'vajni' likovi uradili?! huh.gif Sjebali nas vec tada... ovo sad je posledica! mad.gif

Mihajlović: Neću biti taj koji će izručiti Lukića i Lazarevića
20. oktobar 2003. | 23:23 | Izvor: RTS

Beograd -- Ministar policije Dušan Mihajlović izjavio je u ponedeljak kasno uveče da on neće biti taj koji će generale Lukića i Lazarevića isporučiti Haškom tribunalu. "Najveću teškoću na putu reformi predstavljalo je kriminalno nasleđe. U sprovođenju tih reformi desna ruka bio mi je general Lukić, heroj i junak policijske operacije ‘Sablja’", rekao je Mihajlović u izjavi za RTS.


Je li to onaj sto se pojavio na promociji Centra za Modernu Politiku? huh.gif Pa da, lako je biti moderan politicar kad se od tebe nista ne trazi i ne ocekuje...



Živković: Odbio sam da primim optužnice
21. oktobar 2003. | 09:06 -> 13:43 | Izvor: B92

Beograd, London -- Premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da od države ne treba očekivati nikakve brze reakcije u smislu hapšenja i izručivanja Lukića, Đorđevića, Pavkovića i Lazarevića. Gostujući u ponedeljak uveče na Radio-televiziji Srbije, Živković je podsetio da “svi znamo već četiri godine da su i Pavković i Lazarević i Đorđević i Lukić bili na Kosovu i Metohiji". "Nije valjda potrebno četiri godine da neko utvrdi da su oni komandovali tim snagama. Prilikom poslednje posete, Karla del Ponte mi je donela gomilu papira na kojoj je pisalo da su to optužnice, čak je bilo i ponuđeno da ih primim i potpišem. Ja sam odbio da to uradim iz više razloga, pre svega zato što ja nisam adresa kojoj treba dati optužnice, a ispod te prazne crte pisalo je ‘Federal Republic Serbia and Montenegro’, ja sam rekao Karli del Ponte da to ne postoji”, rekao je Živković.

Karla del Ponte je u ponedeljak uveče u Londonu potvrdila da joj nije pošlo za rukom da optužnicu uruči premijeru Srbije. “Sudija je tu optužnicu potvrdio drugog oktobra, a ja sam sledećeg dana boravila u Beogradu gde sam je, kao što znate, uz neke teškoće, konačno predala ministru inostranih poslova. S obzirom na to da oni do sada nisu uhapšeni i prebačeni u Hag, videćemo šta će se desiti sada, pošto je optužnica postala javna”, rekla je Karla del Ponte.


A evo, podsecanja radi, i nekoliko komentara sa sajta B92:


• Na vlast smo Vas doveli, izmedju ostalog, da bi sve takve isporučili u Hag što pre. Ako Vi nećete to da radite glasaćemo za one koji hoće.(zoran, 21. oktobar 2003 11:16)

• Ovo su predizborne izjave, jer znaju da narod ne voli Karlu i da je popularno protiviti joj se. Uostalom, verovatno i da zna da nece jos dugo biti na vlasti, pa zeli da ima materijal za kritiku onih sledecih koji dodju koji ce biti pritisnuti dok se svi ne izruce.(Pavle, 21. oktobar 2003 11:16)

• Demokratska stranka je javno obecala da ce sve zlocince uhapsiti i izruciti Hagu .Zasto to sad ne cini? Dali su to lazna obecanja ili zamazivanje ociju javnosti. Secam se da je Ceda Jovanovic na sednici glavnog odbora koji je prenosen na televiziji izjavio da ce se suditi svim ljudima koji su cinili zlocine u nase ime. Zasto se sada cuti? Zbilja ne znam! Jedan pre njih je odbijao da saradjuje pa smo dobili sankcije, zar opet zbog pojedinaca da narod strada , e to nece proci ! NO PASARAN!!(Zoran D., 21. oktobar 2003 16:11)

• Ocajnicki potezi premijera da dobije jeftine politicke poene, ja bih rekao. Veoma neodgovorno ponasanje s obzirom na funkciju koju vrsi. Na svu srecu, verujem da je srpski narod dovoljno politicki sazreo (sto se moze videti po vecini komentara ovde), da ovakve poteze prozre i ovakve ljude sto pre ukloni sa vlasti i dovede one koji ce agresivno sprovesti ono nasta se drzava Srbija ugovorom obavezala, tj. saradnja sa tribunalom i isporuka svih osumljicenih Hagu. Ako su nevini kao sto tvrde, to tamo mogu i dokazati. Posto su osumljiceni "velike patriote" dobrovoljni odlazak u Hag bi bio patriotski cin. Svako skrivanje i odugovlacenje tog procesa vodilo bi u suprotno - stagniranje i nazadovanje Srbije i svih njenih gradjana.(Denis, USA, 21. oktobar 2003 16:12)


Tako da, sauruse, nije daleko od istine da je za ove sankcije kriva Demokratska stranka...
Samo, omanuo si za vise od godinu dana, i upiresi prstom u pogresne. A sto to radis?! Neobavesten... zaboravan... nesto trece? ph34r.gif

p.s. I sad bi ti isti likovi trebalo da mi budu alternativa za ove! mellow.gif



Pa dobro sad ću da te ja malo podsećam oko dešavanja u vezi sa Hagom u 2003.


QUOTE
Karla Del Ponte u ponedeljak u Beogradu
18. maj 2003. | 15:50 -> 17:08 | Izvor: B92 
....


....Od Beograda će još jednom biti zatraženo hapšenje i izručenje Veselina Šlivančanina, poslednjeg haškog optuženika iz "vukovarske trojke", koji se još nalazi na slobodi, ali - kako je dodala Florens Artman - i još nekoliko optuženih za zločin u Srebrenici, koji se kriju u Srbiji. Ona je pri tom posebno istakla ime Vinka Pandurevića, bivšeg komandanta Zvorničke brigade VRS,


QUOTE
Tokom ove godine kraj saradnje sa Haškim tribunalom
18. maj 2003. | 11:51 -> 17:13 | Izvor: B92 


.......Ono što smo imali od podataka vezanih za gospodina Mladića i gospodina Šljivančanina i za ostale koji su optuženi pred Haškim tribunalom, najčešće nisu bili dovoljno uverljivi podaci i kada su se istražni organi Srbije i Crne Gore, odnosno policije Srbije pojavljivali na onim mestima gde su bili locirani optuženi, nikoga tamo nije bilo. Nadam se da ćemo dobiti neke uverljivije podatke iz Haškog tribunala, oko lokacije onih koji su optuženi", rekao je Tadić. On je ponovio da za hapšenje optuženih pred Haškim Tribunalom nije nadležna vojska, već pripadnici policije Srbije.



QUOTE
Tadić: Šljivančanin bio u vojnim objektima, i dalje preti (samo)ubistvom
23. maj 2003. | 20:06 -> 23:06 | Izvor: B92 


"Veselin Šljivančanin je viđen sredinom januara na prilazu jednom vojnom objektu, a Ratko Mladić maja 2002. godine. Tačno je da su oni bili u vojnim objektima. Veselin Šljivančanin se, s vremena na vreme, pojavljivao u vojnim objektima. On, očigledno, ima takav životni stil, koji je malo više razbarušen, nego što to dozvoljava njegovo bezbednosno okruženje. Gospodin Šljivančanin ne treba da preti nikakvim razaranjem, bombama, ubijanjem drugim ljudi i samoubistvima, jer je to baš nevojničko ponašanje. Ja, evo, apelujem i ovom prilikom da se gospodin Šljivančanin preda", rekao je Tadić.



QUOTE
SAD: Beograd mora sledeće nedelje da nađe Šljivančanina
6. jun 2003. | 23:31 | Izvor: RTS 

Vašington -- Vlada SAD traži da vlasti u Beogradu tokom narednih nekoliko dana 'uđu u trag' pukovniku bivše JNA i haškom optuženiku Veselinu Šljivančaninu, kako bi se time omogućilo da Vašington ovog meseca odobri dalju materijalnu i političku pomoć za Srbiju. "Svaka akcija s tim u vezi, koja bi bila izvedena sledeće nedelje bila bi ocenjena kao pozitivna. Postoje informacije da se Šljivančanin nalazi na teritoriji SCG", izjavio je jedan američki zvaničnik, čije ime agencija Rojters ne navodi.

Američki Kongres odredio je 15. jun kao krajnji rok da administracija utvrdi da li Beograd na adekvatan način sarađuje sa Međunarodnim tribunalom za ratne zločine u Hagu. Ukoliko Stejt department ne potvrdi (sertifikuje) da SCG sarađuje s Haškim sudom, isplata američke pomoći SCG za drugi deo godine biće odložena. Amerika je u 2003. godini izdvojila 110 miliona dolara za pomoć Srbiji i Crnoj Gori.



QUOTE
Šljivančanin napustio zemlju, tvrde u Odboru za zaštitu
11. jun 2003. | 13:45 -> 18:38 | Izvor: Beta 
Beograd -- Oficir bivše JNA Veselin Šljivančanin, optužen pred Haškim tribunalom za ratne zločine u Vukovaru, napustio je zemlju i Odbor za odbranu Šljivančanina nema kontakte sa njim, izjavila je u sredu sekretar odbora Vesna Gojković. "Mi smo dugo o tome razmišljali i nagovarali smo ga da napusti teritoriju SCG. Posle svega što se dešavalo u poslednjih mesec-dva, shvatili smo da, ako ga želimo živog, moramo da ga dislociramo iz zemlje", rekla je Gojkovićeva ispred Skupštine Srbije gde je odbor organizovao potpisivanje peticije da se Šljivančaninu sudi u Srbiji. Ona je izrazila nadu da će biti prikupljeno "stotine hiljada" potpisa, čime će biti omogućen susret predstavnika odbora sa premijerom Srbije Zoranom Živkovićem i predsednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem.



QUOTE
MUP potvrdio da je Šljivančanin uhapšen
13. jun 2003. | 01:27 -> 02:27 | Izvor: B92 
Beograd -- Haški optuženik Veselin Šljivančanin uhapšen je u petak, pola sata posle ponoći u svom stanu u Beogradu, u policijskoj akciji koja je ukupno trajala više od 10 sati.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su na osnovu naloga Okružnog suda u Beogradu, a posle saznanja da se u Beogradu, na adresi Brehtova 1, u svom stanu nalazi Veselin Šljivančanin, krenuli u četvrtak popodne u akciju hapšenja, navodi se u saopštenju policije. Zbog informacija da se u stanu nalaze i članovi porodice Šljivančanin, kao i da je zgrada bila puna stanara, akcija hapšenja izvođena je uz posebne mere opreza. Članovi takozvanog Odbora za odbranu Veselina Šljivančanina, kao i lideri i članovi nekih opozicionih partija, otežavali su akciju. Prisustvo građana, a posebno nedužnih žena i dece dodatno je usporilo rutinsku policijsku intervenciju. U večernjim satima, okupljenim građanima pridužila se i grupa vidno alkoholisanih huligana koja je napadom na pripadnike MUP-a pokušavala da isprovocira incident, ističe se u saopštenju. Posle bacanja suzavca i paljenja više putničkih vozila od demonstranata, policija je intervenisala i potisnula masu, nakon čega su specijalne jedinice Ministarstva ušle u ulaz Brehtove 1.

Nakon razvaljivanja blindiranih vrata i ulaska u stan pripadnici MUP-a izveli su  Šljivančanina iz stana i predali ga nadležnim organima. 




QUOTE
Britanska štampa o hapšenju Šljivančanina
14. jun 2003. | 10:25 | Izvor: BBC


London -- Londonski "Gardijan" ocenjuje u subotu da je Srbija ozbiljno pristupila pitanju hapšenja osumnjičenih ratnih zločinaca, za razliku od Hrvatske u kojoj se umerena vlada levog centra ne usuđuje da se suoči s tim pitanjem zbog straha da bi mogla da izgubi političku bitku sa krajnjom desnicom.

Dok Srbija hapsi velika imena, Hrvatska i dalje ništa ne preduzima, ocenjuje "Gardijan" povodom hapšenja bivšeg oficira JNA Veselina Šljivančanina koga Haški sud optužuje za zločine u Vukovaru.


Znači sklonjena je velika prepreka integraciji Srbije u medjunarodnu zajednicu, ali vrlo brzo stiže odgovor anti haškog lobija iz usta DSS-a, samo 3 dana nakon hapšenja Šljivančanina

QUOTE
Radnik zatvora: Jovanović i Đinđić posećivali Spasojevića
17. jun 2003. | 18:06 | Izvor: B92 


Beograd -- Slavomir Banđur, radnik Okružnog zatvora u Beogradu, gde je zaposlen 12 godina, izjavio je na konferenciji za novinare Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije da su potpredsednik Vlade Čedomir Jovanović i pokojni premijer Zoran Đinđić posećivali kuću Dušana Spasojevića ...a u Šilerovoj ulici u Zemunu. Banđur, koji se u Skupštini pojavio kao gost DSS, rekao je i da je Jovanović u Centralnom zatvoru više puta posećivao kasnije ubijene čelnike "Zemunskog klana" Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića Kuma, i to u večernjim satima, što, kako kaže, postoji i u zatvorskim knjigama evidencije. "Ovim putem da vas obavestim da nema potrebe da se krije da je gospodin Čedomir Jovanović bio u poseti Dušanu Spasojeviću i Miletu Lukoviću Kumu. Dolazio je više puta u septembru mesecu da posećuje Spasojevića i Lukovića, a to znamo svi mi radnici Okružnog zatvora. Usotalom, ja sam do gospodina, pokojnog, ovog Spasojevića, došao po preporuci šefa, pošto mi se obratio šef zbog nekog stana, nije ni bitno sada... Otišao sam u Šilerovu ulicu, zatekao sam tamo gospodina potpredsednika Vlade Čedomira Jovanovića, koji je odmah ustao od stola i otišao za drugi sto. I svi znamo da je bio veliki prijatelj sa njim", rekao je Banđur.



QUOTE
Pajtić: Da se DSS izvini porodici Đinđić; DSS: Ne izvinjavamo se u ime drugih
19. jun 2003. | 20:45 | Izvor: B92 
Beograd -- Šef poslaničkog kluba Demokratske u Skupštini Srbije Bojan Pajtić, u četvrtak je ponovo zatražio od Demokratske stranke Srbije da se izvini porodici Zorana Đinđića, zbog toga što je suspendovani čuvar zatvora Slavomir Banđur na konferenciji za novinare ove stranke u sredu doveo u vezu pokojnog premijera sa "Zemunskim klanom". "To je najbesramnija, čini mi se, konferencija za štampu ili politička inicijativa u poslednjih deset godina u Srbiji. I Milošević je imao neki respekt bar prema mrtvim ljudima. Mislim da bi i poslanici koji su to organiziovali i DSS uopšte, morali da se izvinu njegovoj porodici, kako bi dokazali da su ljudska bića", rekao je Pajtić.

Odgovarajući na ovaj zahtev, poslanik DSS Đorđe Mamula je na današnjoj konferenciji rekao sledeće: "Mi se ne izvinjavamo u ime drugih. S druge strane, molim da porodicu Đinđić ne stavljate u kontekst naše teme vezano za organizovani kriminal", rekao je mamula novinarima u Skupštini Srbije. 


Destabilizacija DOS-a kreće naglo nakon izručenja Šljivančanina i nakon nekoliko meseci aktivnog rada se ugled vlade srozava do kraja sa u suštini za napredak Srbije nebitnim aferama. Nove optužnice su bile kap u prepunoj čaši. Moram da ti kažem da potpuno razumem Živkovića i njegovu izjavu koju si citirala, jer je njoj prethodio čitav cirkus na primer ovaj...


QUOTE
Orlić: SDP za rekonstrukciju Vlade, poverenje Nataši Mićić uslovno
7. oktobar 2003. | 09:41 -> 18:39 | Izvor: B92 
Beograd -- Socijaldemokrastka partija, od koje, prema najavama, zavisi sudbina Vlade Srbije i predsednice Parlamenta Nataše Mićić, odlučiće da li će podržati inicijativu za smenu Nataše Mićić na osnovu toga kako će se ona poneti prema zahtevu te stranke za neusvajanje zapisnika sa prethodne sednice i za ponovno glasanje o guverneru Narodne banke Srbije i o zahtevu za vraćanje televizijskih prenosa skupštinskih zasedanja. Kako je u emisiji "Kažiprst" Radija B92 izjavio predsednik SDP Slobodan Orlić, poslanici te stranke glasaće za dnevni red kojim se predlaže rasprava o smeni Nataše Mićić i o poverenju Vladi. On je rekao da ipak sumnja da će takav dnevni red biti i usvojen. Govoreći o stavu SDP, kada je reč o poverenju Vladi, Orlić je rekao da ta stranka zahteva “ozbiljnu rekonstrukciju Vlade” i parlamentarnu raspravu o radu pojedinih ministara. On je rekao da je minimum koji SDP zahteva od premijera Živkovića odlazak ministarke za saobraćaj i telekomunikacije Marije Rašete Vukosavljević. 



QUOTE
Dinkić: Intenzivno razgovaramo sa Orlićem, Ljajićem i Isakovom
8. oktobar 2003. | 18:51 | Izvor: B92 
Beograd -- Mlađan Dinkić, predstavnik “doskorašnjih eksperata”, kako je stranku G17 plus nazvao premijer Srbije Zoran Živković, u “Kažiprstu” Radija B92 rekao je da je intezivno razgovarao sa predsednikom Socijaldemokratske partije Slobodanom Orlićem, predsednikom Sandžačke demokratske partije Rasimom Ljajićem i predsednikom Reformista Vojvodine Miodragom Isakovim, koji predvode partije-članice DOS. “Te stranke su rekle da će, ukoliko ne bude temeljne rekonstrukcije Vlade, u jednom trenutku morati da joj uskrate poverenje. Isakov je čak eksplicitno rekao da će izaći iz Vlade ako iz nje ne izađe Čedomir Jovanović”, rekao je Dinkić. Lider Reformista Vojvodine Miodrag Isakov, međutim, u sredu nije potvrdio Dinkićevu priču. “Kada je Vlada u pitanju, mi nemamo uslove te vrste. Imamo principijelan stav da o svemu treba razgovarati, o Vladi i njenom radu, svakom pojedincu i njegovoj odgovornosti, a onda na osnovu toga donositi odluke o pojedinačnim promenama u Vladi i utvrđivanju njene spremnosti da nešto uradi”, kaže on. 



QUOTE
DSS i G17 plus osuđuju zbivanja u Skupštini Srbije
14. oktobar 2003. | 21:25 | Izvor: B92 
Beograd -- Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije Dragan Maršićanin, reagujući na poslednji predlog koji je izneo predsednik poslaniče grupe DOS-Reforme Srbije Bojan Pajtić, za B92 kaže: “Ništa što će smisliti ovaj ostatak, ovi patrljci DOS-a, ne može da iznenadi bilo koga. Tako isto nije ni moguće započeti sednicu, zatim na pola te sednice započeti drugu, koja bi više odgovarala Vladi Srbije. Sve je moguće, jel, jednostavno, danas ne postoje institucije u državi Srbiji, u kojoj se od ovakvog vida pravnog nasilja skupština može odbranicit”, rekao je Maršićanin.

Povodom današnjih zbivanja u skupštini Srbije oglasila se i G17 plus, odnedavno parlamentarna stranka. “Mislim da je ovo poraz demokratije, očito da nakon vanrednih izbora koji nam predstoje, moramo iz početka da gradimo demokratske institucije”, izjavio je za B92 potpredsednik stranke Mlađan Dinkić. “Jednostavno, ovo je zloupotreba Parlamenta i neviđeno ponižavanje poslanika – oni ceo dan sede u Skupštini, a sednica ne počinje smao zato što Vlada nema većinu. Ipak, moraće da skupe hrabrosti dase suoče sa istinom, a jasno je da ne samo da nemju poverenje naroda, nego su ga sada izgubili i u Parlamentu. Ja očekujem da će Vlada pokušati da prodži agoniju i da vidi da li postoji i trunka spasa, jer očito je ovo jedna grčevita borba za vlast. Ovde se više ne vodi računa o interesima građana Srbije. Naravno, G17 plus to neće gledati skršetnih ruku”, rekao je Dinkić. 



QUOTE
Ukoliko SDP ne odustane od dnevnog reda, danas raspisivanje vanrednih izbora
16. oktobar 2003. | 04:06 -> 04:16 | Izvor: B92 


Ni posle skoro pet sati razgovora, lideri DOS-a noćas nisu uspeli da usaglase zajedničku strategiju pred sednicu Skupštine Srbije, koja je zakazana za danas. Naime, lideri stranaka vladajuće koalicije postigli su rano jutros na Predsedništvu DOS-a sporazum da se sa dnevnog reda prvog jesenjeg zasedanja parlamenta skinu predlozi za raspravu o poverenju predsednici Skupštine i Vladi Republike Srbije i da se o tome raspravlja odmah nakon završetka predsedničkih izbora. Sporazum, medjutim, nije potpisao predsednik Socijaldemokratske partije Slobodan Orlić.

Podsetimo, upravo zbog insistiranja SDP-a da glasa za predloženi dnevni red, u utorak nije održana skupštinska sednica. Kako saznaje Radio B92, ukoliko Orlić danas do 10 sati – za kada je zakazan početak sednice – ne potpiše sporazum, parlament neće ni početi sa radom, a umesto toga biće raspisani vanredni parlamentarni izbori. Izvor iz vladajuce koalicije rekao je nasem Radiju da je Orlić noćas liderima vladajuće koalicije poručio da ne može da garantuje za to kako će glasati poslanici njegove stranke, i da je raspisivanje vanrednih izbora najverovatnija opcija.

Inače, u sporazumu koji je noćas noćas potpisan, 15 lidera DOS-a obavezuju se da će predložiti skupštini rekonstrukciju Vlade Srbije do kraja novembra 2003. godine, kao i da će do kraja novembra usvojiti budžet za 2004. godinu. Članice DOS-a obavezale su se i da će do kraja prvog redovnog jesenjeg zasedanja parlamenta izglasati Predlog izmena i dopuna izbornog zakona koji je predložila SDP, kao i uvodjenje redovnog TV prenosa skupštinskih zasedanja na posebnom parlamentarnom kanalu. "Uvažavajući potrebu da se donese novi Ustav Republike Srbije članice DOS-a se obavezuju da do kraja novembra usaglase zajednički predlog", piše u sporazumu. Osim SDP-a, ovaj sporazum nije potipsala ni Demohrišćanska stranka Srbije, koja je ranije zamrzla svoje članstvo u vladajućoj koaliciji. 



a ovako se završava.

QUOTE
Raspuštena skupština - vanredni parlamentarni izbori 28. decembra
13. novembar 2003. | 09:59 -> 18:11 | Izvor: B92 


Beograd -- Na osnovu predloga Vlade Srbije predsednica Skupštine Srbije i v.d. predsednika Srbije Nataša Mićić je donela odluku o raspuštanju Skupštine Srbije i raspisivanju prevremenih parlamentarnih izbora. Obrazlažući tu odluku, Mićić je u obraćanju javnosti rekla da je sadašnji parlament iscrpeo svoj demokratski potencijal i reformski kapacitet. “Skupština nije u stanju da nastavi sa usvajanjem reformskih zakona niti da obavi ozbiljnu rekonstrukciju Vlade Srbije”. Ona je rekla da će raspisivanje izbora doneti “neophodnu slogu i razum” i da će novi parlament i Vlada Srbije poneti odgovornost i nastaviti put ka EU.

Ranije tokom dana, premijer Zoran Živković je rekao da je Skupština Srbije izgubila sposobnost da donosi zakone koji bi trebalo da nastave kurs reformi koji je započet pre više od 1.000 dana. Živković je za blokiranje rada parlamenta optužio opozicione partije, kojima je, kako je rekao, “omogućeno da trguju mandatima”. “Sigurni smo da građani Srbije podržavaju reforme i da bi želeli još jedan mandat da daju ovoj Vladi", rekao je premijer. On je rekao i da će, zbog raspuštanja Skupštine, Vlada doneti Uredbu o privremenom finansiranju, jer neće biti usvajanja budžeta. 



Nije bilo podrške za nastavak reformi u narodu što su i pokazali parlamentarni izbori 2003.

A opaska da je Živkovićeva vlada kriva za uvodjenje sankcija bi priličila Andurilu (koji još uvek nije zatvorio raspravu na temu Lafonten odgovorom na četiri pitanja) a ne tebi.

Edited by saurus, 19 January 2005 - 15:24.


#23 Eraserhead

Eraserhead
  • Members
  • 9,436 posts

Posted 19 January 2005 - 15:44

Živković: Odbio sam da primim optužnice
21. oktobar 2003. | 09:06 -> 13:43 | Izvor: B92


Raspuštena skupština - vanredni parlamentarni izbori 28. decembra
13. novembar 2003. | 09:59 -> 18:11 | Izvor: B92

Kako bi samo ugodno za Kostunicu i DSS bilo da im je Zivkovic u poslednjim danima vlade pomogao i pored svega sto su njegova i Djindjiceva vlada uradile za Srbiju jos i poslao 3 generala i preuzeo jos jednom na sebe da je "izdajnik", a usput i skinuo obavezu i pruzio im priliku da jos malo glume kvazipatriotizam.

#24 henrik larsson

henrik larsson
  • Members
  • 6,231 posts

Posted 19 January 2005 - 17:05

QUOTE(Eraserhead @ 19 Jan 2005, 15:44)
Živković: Odbio sam da primim optužnice
21. oktobar 2003. | 09:06 -> 13:43 | Izvor: B92


Raspuštena skupština - vanredni parlamentarni izbori 28. decembra
13. novembar 2003. | 09:59 -> 18:11 | Izvor: B92

Kako bi samo ugodno za Kostunicu i DSS bilo da im je Zivkovic u poslednjim danima vlade pomogao i pored svega sto su njegova i Djindjiceva vlada uradile za Srbiju jos i poslao 3 generala i preuzeo jos jednom na sebe da je "izdajnik", a usput i skinuo obavezu i pruzio im priliku da jos malo glume kvazipatriotizam.

Da, sve to stoji, a na kraju ćemo mi da jedemo govna zato što su se Živkovićeva i ova vlada prepucavale. Ko će kome kosku, na kraju koska svima nama. Super. To je politička odgovornost prema naciji.

#25 minka

minka
  • Banned
  • 1,886 posts

Posted 19 January 2005 - 17:13

QUOTE(Eraserhead @ 19 Jan 2005, 15:44)
Živković: Odbio sam da primim optužnice
21. oktobar 2003. | 09:06 -> 13:43 | Izvor: B92


Raspuštena skupština - vanredni parlamentarni izbori 28. decembra
13. novembar 2003. | 09:59 -> 18:11 | Izvor: B92

Kako bi samo ugodno za Kostunicu i DSS bilo da im je Zivkovic u poslednjim danima vlade pomogao i pored svega sto su njegova i Djindjiceva vlada uradile za Srbiju jos i poslao 3 generala i preuzeo jos jednom na sebe da je "izdajnik", a usput i skinuo obavezu i pruzio im priliku da jos malo glume kvazipatriotizam.

e ali po toj analogiji i Voshpunichini mogu da kazu:

"evo sad ce vlada da pa'ne, pa necemo valjda mi da prljamo ruke, da odradjujem prljav posao, mi i tako mislimo da je hag tezak shit..."

fakat je ono sto HenrikLarsson kaze:

niko nece da uprlja rucice, svi bi da budu CisteRuke, dok mi glombamoHeblu...

i nemoj sad da pocinjete price da bi CJ to uradio, jelte, kad bi bio na vlasti, jerbo je bio, pa nije...

jedini koji jeste, ali jednokratno i uzadnji cas, samo SMilosevica i nikog vise, je Djindjic - a ni on ne bi da nam Vidovdanak nije bio ostavljen kao deadLine...

#26 saurus

saurus
  • Members
  • 368 posts

Posted 19 January 2005 - 19:02

QUOTE(minka @ 19 Jan 2005, 17:13)
QUOTE(Eraserhead @ 19 Jan 2005, 15:44)
Živković: Odbio sam da primim optužnice
21. oktobar 2003. | 09:06 -> 13:43 | Izvor: B92


Raspuštena skupština - vanredni parlamentarni izbori 28. decembra
13. novembar 2003. | 09:59 -> 18:11 | Izvor: B92 

Kako bi samo ugodno za Kostunicu i DSS bilo da im je Zivkovic u poslednjim danima vlade pomogao i pored svega sto su njegova i Djindjiceva vlada uradile za Srbiju jos i poslao 3 generala i preuzeo jos jednom na sebe da je "izdajnik", a usput i skinuo obavezu i pruzio im priliku da jos malo glume kvazipatriotizam.

e ali po toj analogiji i Voshpunichini mogu da kazu:

"evo sad ce vlada da pa'ne, pa necemo valjda mi da prljamo ruke, da odradjujem prljav posao, mi i tako mislimo da je hag tezak shit..."

fakat je ono sto HenrikLarsson kaze:

niko nece da uprlja rucice, svi bi da budu CisteRuke, dok mi glombamoHeblu...

i nemoj sad da pocinjete price da bi CJ to uradio, jelte, kad bi bio na vlasti, jerbo je bio, pa nije...

jedini koji jeste, ali jednokratno i uzadnji cas, samo SMilosevica i nikog vise, je Djindjic - a ni on ne bi da nam Vidovdanak nije bio ostavljen kao deadLine...



Pa dobro možda sam ja i temperamentan, ali vi stvarno imate lošu argumentaciju.




Milošević - uhapsio ga Čeda i učestvovao u njegovom transferu u Hag

Banovići - uhapsio ih JSO, pa digao pobunu koju je Čeda gasio dok je Djindjić bio u Americi

Šljivančanin - uhapšen nakon 12.03.2003.

Stanišić i Simatović - uhapšeni u "Sablji"

e evo šta se tada govorilo O Srbiji u svetu.


QUOTE
Britanska štampa o hapšenju Šljivančanina
14. jun 2003. | 10:25 | Izvor: BBC


London -- Londonski "Gardijan" ocenjuje u subotu da je Srbija ozbiljno pristupila pitanju hapšenja osumnjičenih ratnih zločinaca, za razliku od Hrvatske u kojoj se umerena vlada levog centra ne usuđuje da se suoči s tim pitanjem zbog straha da bi mogla da izgubi političku bitku sa krajnjom desnicom.

Dok Srbija hapsi velika imena, Hrvatska i dalje ništa ne preduzima, ocenjuje "Gardijan" povodom hapšenja bivšeg oficira JNA Veselina Šljivančanina koga Haški sud optužuje za zločine u Vukovaru.



Za krivicu Tadića za ove sankcije ću samo navesti primer G17 koji su bili i ostala gradjanska opcija ali su sa "Djavolom tikve sadili i sad im se o glavu lupaju".

#27 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 19 January 2005 - 19:12

QUOTE
saurus: A opaska da je Živkovićeva vlada kriva za uvodjenje sankcija bi priličila Andurilu (koji još uvek nije zatvorio raspravu na temu Lafonten odgovorom na četiri pitanja) a ne tebi.


Izvinjavam se na trollu!

To Saurus:

Evo danas sam dobro rapolozen tako da cu ti pomoci, posto vidim da te ono za Lafontaina mnogo muci. smile.gif Necu ti odgovarati na onom drugom topicu, posto sam rekao da necu vise tamo svracati, a Danilo se mozda i naljuti. biggrin.gif
Pitanja su bila:
QUOTE
Da li Lafonten u javnosti kritikuje rad SPD-a?

Da li je Lafonten izbačen iz SPD-a?

Da li je Čeda u javnosti kritikovao rad DS-a?

Da li je Čeda izbačen iz DS-a?


Evo odgovor: Da, Ne, Da, Da. Ali zar ti to nisi mogao takodje jasno procitati u mojim postovima?

Gde sam ja tvrdio da je Lafontain izbacen? Pa nigde! Jesam li objasnio da je bio na ivici iskljucenja? Jesam!

Jesam li naveo cetiri druga primera (u bavarskom SPD-u) gde su ljudi izbaceni iz istih razloga kao i Ceda iz stranke? Jesam!

Prvo pitanje je bilo: "Navedi primer demokraticnosti u evropskim partijama, u ovom slucaju nemackom SPD-u". i poredi to sa DS".

Primer Lafontain sam uzeo kao primer nekoga ko je izabran za predsednika SPD-a sa preko 90% podrske, ko se zatim zamerio Schroederu, i sad je niko i nista u stranci! Preko 90% bre, a sada nista! Dobar primer, po mom misljenju, da dve politike ne mogu koegzistirati u jednoj stranci, pa cak i najvecoj social-demokratskoj partiji Evrope! I gde je tu demokratija?

Ali zato DS po tebi mora biti izuzetak naravno! Zbog CJ-a. laugh.gif

Primeri cetiri izbacivanja iz SPD-a su veoma slicna Cedinoj situaciji, i zato sam ih naveo. I sta sad? Njih ignorises! Vazan ti je samo Lafontain. Gde je tu demokratija?

Po tebi moze SPD da izbaci 1000 clanova, ali ce jos uvek ostati demokratican ukoliko ne izbace Lafontaina. Koji su ti to argumenti? Nije valjda to sve sta imas da ponudis? Komentarises samo stvari koje tebi odgovaraju a ostatak nije vazan!

Zao mi je, ali tako mogu da ti odgovaram samo danima kad sam dobro razpolozen. biggrin.gif

#28 milosh76

milosh76
  • Banned
  • 3,560 posts

Posted 19 January 2005 - 19:24

Ma ja mislim da je najbolje da pobijete sve predstavnike i simpatizere stranaka koje ne misle kao Zare, "ja imam 1000 glasova u Bg", Korac ili Ceda, "al je dobar zemunsko-surcinski viski", Jovanovic i slicni njima, pa ce onda sve biti kako valja zar ne?

#29 Dubravka

Dubravka
  • Members
  • 4,879 posts

Posted 19 January 2005 - 20:49

2 incognito;

Vidi, ono o Staljinu, Hitleru, Musoliniju etc. ti je 'do jaja'! blink.gif
Meni je to isuvise 'jako'... za moju pamet, pa uz izvinjenje - nadji nekog jaceg za takvu diskusiju.

A ja mogu ovo drugo:
QUOTE
Moze da podnese ostavku...


Ne slazem sa da treba da podnese ostavku. Kada se kandidovao za predsednika Srbije, znao je kakva je Vlada i skim ce imati i kakva posle. Pa sto se onda kandidovao?! huh.gif Da li si ti mislio da ne treba?

Mogla bi' da prihvatim da si rekao - nije trebalo uopste da se kandiduje, i da je to tvoj stav (moj nije)... ali sta sad?! Da kaze meni, nama, svima koji su glasali za njega - ne mogu ja ovo, odo' - izvinte sto sam vas potezao da izlazite na glasanje... ko vas jebe - eno vam ga Toma! whistling.gif

'Ej bre! Nije on kapiten fudbalskog kluba... dry.gif

QUOTE
... moze jasno i glasno da kaze da se sa (ne)cinjenjem Vlade ne slaze i da nas to direktno gura u izolaciju i novi paket sankcija, moze da kaze da sa ovakvim razmisljanjem nikada necemo uci u EU... Moze mnogo toga, a to ne cini. Ne interesuje me iz koje stranke je, ovde gledam samo ono sto moze realno da uradi i da dokaze da je bar svestan politicar. Posto cuti, znaci da sve to odobrava...

Naravno, skratila sam tekstove, inace bi bilo ohoho... izdvojila sam ono sto je najvaznije. Ovo sam prekopala samo po arhivi B92... ako te zanima jos, ti kreni (blago meni) pa trazi jos... cool.gif

Oprečni stavovi o saradnji s Hagom
24. avgust 2004. | 08:42 | Izvor: B92

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da nema nikakvu dilemu o nužnosti saradnje s Haškim tribunalom. Tadić je u ponedeljak rekao da veruje da Vlada Srbije iskreno želi da sarađuje s Tribunalom. "Ključno pitanje saradnje s Tribunalom je, svakako, Ratko Mladić. Tu nema nikakve dileme, to je potvrdio i moj poslednji boravak u SAD", kaže Tadić. “Zbog određenih faktora političke nestabilnosti u Srbiji, veoma je važno da, ako je ikako moguće, obezbedimo da suđenje u ostalim slučajevima bude u našoj zemlji, podižući kredibilitet našeg suda. Međutim, priznajem da je čitav slučaj s Goranom Hadžićem kontraproduktivan, imajući u vidu naše interese i u Tribunalu i u međunarodnoj zajednici. Time samo kompromitujemo svoje kapacitete da kao država sarađujemo s Tribunalom. Zbog toga i kažem da se postavlja pitanje da li mi stvarno imamo kapacitete da sarađujemo i to je pitanje koje moramo da raspravimo u Vladi", kaže Tadić.

S druge strane, šef Koordinacionog centra za Kosovo Nebojša Čović, čija je izjava da je rok za izručenje četiri generala Tribunalu 1. oktobar izazvala mnoga reagovanja, rekao je da misli da je, kada je reč o Hagu, bilo dosta. "Mislim da je Srbija mnogo dala Tribunalu, a gotovo ništa nije dobila.......

Tadić, međutim, upozorava da može doći do katastrofalnih posledica ako ne bude saradnje. "To je izolacija, koja uopšte ne mora biti zvanično objavljena, ali može biti primenjivana. To je tehnološko zaostajanje, to su bezbednosni problemi s kojima ćemo se suočavati jer naša vojska neće biti reformisana jer ne može biti reformisana imajući u vidu samo naše unutrašnje privredne i ekonomske potencijale. To je, potom, pitanje daljih međunarodnih integracija i, konačno, dugoročnog položaja Srbije i Crne Gore na Balkanu", rekao je Tadić.



DS ruši Vladu?
29. novembar 2004. | 08:39 -> 17:01 | Izvor: B92

Beograd -- Demokratska stranka je usvojila novu strategiju, a lider DS i predsednik Srbije Boris Tadić je odlučio da sruši Vladu.Kako pišu “Večernje novosti”, najuže rukovodstvo DS-a je dva dana zasedalo na Fruškoj gori. Sa tog sastanka, završenog u subotu kasno uveče, DS je izašao s novom strategijom budućeg delovanja koja će se najdirektnije reflektovati na sudbinu zemlje, a jedan od učesnika sastanka je izjavio da je Tadić rešio da sruši Vladu Srbije.U obrazloženju koje je dao Tadić, Koštuničina vlada je "štetočinska"..........



Tadić: Nedovoljno za obaranje vlade
30. novembar 2004. | 16:26 | Izvor: B92

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da da Demokratska stranka, čiji je lider, nema dovoljno poslanika da je obori.On je rekao da republička vlada ni u jednom od pitanja ključnih za opstanak zemlje ne radi dobro svoj posao, ali "to što vladu podržavaju SPS i SRS, to je stvar tih stranaka. Oni imaju legitimno pravo da podržavaju vladu, ali moraju svojim biračima da objasne zašto su govorili jedno u kampanji, a zašto sada govore drugo. "Ja sam rekao da ću se ponašati u skladu sa ustavom i zakonom i sarađivaću sa vladom u svemu gde treba da sarađujem imajući u vidu ustavne nadležnosti, interes ove zemlje i njenih građana, ali istovremeno hoću otvoreno i javno da kažem da vlada ne radi svoj posao i da je Srbiji za njenu političku stabilnost i za vreme koje dolazi potrebna veoma čvrsta vlada, demokratski orijentisana u pravcu evropskih reformi, integracija prema EU, koja zna šta je njen posao i koja ima snažnu strategiju ekonomskog i privrednog razvoja", rekao je Tadić. Tadić je kao ključne probleme u radu Vlade naveo nesaradnju sa Hagom, neusaglašenost stavova oko Kosova i privrednu situaciju: "Upozoravao sam na vreme, poslao sam pismo vladi i zahtevao sam odgovor u trenutku kada je tih famoznih 25% od strane FPP-a bilo na dnevnom redu. Nikakav odgovor nisam dobio do danas. Vlada mora da radi svoj posao, da odgovara predsedniku Srbije, mora da odgovara svim institucijama, da prati privatizacioni postupak na način kako je to zakonom definisano, a način na koji se privatizuju naše komapnije presudno je važan, ima ključni uticaj na to da li će doći nove velike kompanije u našu zemlju, dali ćemo biti zemlja na dobrom ili lošem glasu."


Kako će demokrate da sruše Vladu Srbije
Lov na vetrenjače
"Danas", 4-5. decembar 2004. | Milica Torov

Vlada ima stabilnu većinu, Demokratska stranka nema dovoljno glasova da je ruši. Da je ovo rekao srpski premijer Vojislav Koštnica imalo bi nekakvog rezona. Ali nije. To je u ponedeljak izjavio predsednik Republike i Demokratske stranke Boris Tadić. I to baš kada su njegovi poslanici u Narodnoj skupštini uveravali javnost da imaju dovoljan broj od 126 pristalica koji će, "glasajući po savesti", oboriti Vladu. Time su demokrate potvrdile glasine da rukovodstvo njihove stranke kuje plan kako da sruše Koštuničin tim, za koji smatraju da loše upravlja Srbijom.
........................
Kada se sve sabere, ispada da su demokrate trenutno usamljeni jahači na dugom putu ka cilju. Njihovo pozivanje na savest poslanika, na koje jedino i računaju, ne krijući da ne mogu da se oslone na stranke, zasad ostaje bez odjeka. Stoga poziv Demokratske stranke Srbije Tadiću da prebroji poslanike sa kojima računa da ruši Vladu zvuči kao poziv na megdan. "Dokažite da ste obezbedili 126 glasova", poručuje demokratama šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić. I,Tadić je priznao da Vlada ima stabilnu većinu.
...............................
Pokazalo se da skupštinska većina, i pored povremenog natezanja s kvorumom, zajedno sa socijalistima ima stabilnu većinu od 131 poslanika. Dakle, pet više nego što je potrebno da bude prisutnih kada se glasa o zakonima. Većina akata se može doneti većinom glasova prisutnih, dakle i sa samo 64 glasa. Kvorum od 126 poslanika mogao bi da uzdrma jedino manjak od šest glasova koje bi DS mogla, kako se veruje, najlakše da "pozajmi" od poslaničkog kluba SPO-NS, gde ima istomišljenike, ili od SDP, čija su se tri poslanika i odvojila od matičnog kluba G17 Plus da bi mogla da deluju samostalno. Neki mediji su prebrojali čak sedam "spavača" koji bi mogli da poremete kvorumsku ravnotežu, a među njima vide čak jednog iz DSS i četvoro iz G17 Plus.
PODRŠKA RADIKALA
Međutim, za samo obaranje Vlade potrebno je ne da prisustvuje, nego da glasa većina od ukupnog broja narodnih poslanika (126 od 250). Stoga DS sa svojih 37 poslanika, sve i kad bi pridobila ceo poslanički klub SPO-NS sa njegova 22 poslanika, trojku iz SDP i najsrodniju stranku iz sastava Vlade - G17 Plus - sa njenim 31 poslanikom, ne bi mogla da prikupi više od 93 glasa. I kad bi privolela 22 socijalista da glasaju za obaranje Vlade, ne bi imala više od 115 glasova. Opet bi joj nedostajala podrška 11 poslanika koje bi bila prinuđena da traži ili među 82 radikala, ili Koštuničinim demokratama koji su opet svi na broju (53), pošto im se ulaskom Slobodana Vuksanovića u Vladu, ponovo vratila trojka iz njegove Narodne demokratske stranke. Kupovina poslanika bi DS, nesumnjivo, prilično koštala. Vlada se, uslovno rečeno, dobro "ukotvila", pa više i ne spominje ni prevremene izbore, ni novi ustav, a kamoli ustavotvornu skupštinu.
...........................................
Utisak je da se odlažu obaveze Srbije prema Hagu. Istovremeno stižu pretnje nekih patriotskih snaga iz Austrije Tadiću i Vuku Draškoviću da će se obojica pridružiti Zoranu Đinđiću, zbog insistiranja da se "naši heroji" isporuče Hagu. Istovremeno se i predsedniku državne zajednice SCG Svetozaru Maroviću preti zbog zalaganja za saradnju sa Hagom. Sve kao da je sračunato da se odvuče pažnja javnosti sa izbora i ustava. Ne tako davno, nije bilo te stranke koja nije prizivala nove izbore. Čak su oni i vremenski locirani na proleće. U poslednje vreme se može čuti teza da će ova Vlada opstati barem još godinu dana.

Zato sada Tadić podgreva priču oko ustava, pokušavajući da pokrene stvari s mrtve tačke. Saopštenjem da se u njegovom kabinetu priprema novi tekst ustava, on opominje Vladu i stranke da su donošenje novog ustava sebi zadale kao prioriteta zadatak i da su od toga u priličnoj meri odstupile. I to bi demokrate mogle da upotrebe kao adut u rušenju Vlade. Osim ako i to nije, kako se može čuti iz redova G17 Plus, pokušaj DS da odvrati pažnju javnosti sa svojih unutarpartijskih lomova, koja su kulminirala sa slučajem Čedomira Jovanovića.



Predsednik Srbije Boris Tadić govori za „Politiku”
Hajdemo na izbore

Politika, 5. decembar 2004. | Gordana Novaković

... Najveći deo naše vlade uopšte nema pristupa SAD-u ili Evropskoj uniji, što je nepovoljna situacija za zemlju. Da ne govorim o predstavnicima opozicionih stranaka koji ne mogu da dobiju ni vizu da otputuju u inostranstvo.

Imate dvanaest savetnika. Da li je to mnogo i koliko njih prima platu iz budžeta?

–... da umirim javnost, samo dva savetnika primaju platu iz budžeta, svi ostali rade volonterski. Ja lično veoma mnogo vodim računa o potrošnji. To je potvrdila i budžetska inspekcija koja je nedavno bila u Predsedništvu.

Da li je inspekcija došla posle Vaše kritike vlade zbog afere u vezi sa prodajom „Knjaza Miloša”?

– To je bio odgovor vlade na moju kritiku. I to je uobičajena „komunikacija” u našoj sredini. Ja nemam inspekciju na raspolaganju, ali i da imam ne bih je slao u vladu kada bi mi ona upućivala kritike. Inspekcija treba da radi svoj posao temeljito, intenzivno i redovno, a ne ad hoc, posle kritika.

A da li Vam je vlada poslala odgovor na zahtev o detaljima privatizacije „Knjaza Miloša”?

– Dobio sam odgovor ministra pravde da odgovora neće biti.

Sa obrazloženjem da to nije u Vašoj nadležnosti?

– Taj je odgovor neprihvatljiv u pravnom smislu, jer predsednik po Ustavu ima prava da bude upoznat sa svime što je u interesu bezbednosti i stabilnosti države. I zato će i ovog odgovora i te kako biti. Nijedan ministar pravde neće sprečiti da vlada obaveštava predsednika o svim bitnim pitanjima u državi. Iskoristiću sve ustavno-pravne mogućnosti da taj izveštaj dobijem i predočim ga javnosti.



DS pokrenula kampanju za izbore
12. decembar 2004. | 17:14 -> 21:20 | Izvor: B92

Beograd -- Skoro godinu dana posle održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji, DS je krenula u kampanju za parlamentarne izbore.Predsednik Demokratske stranke, Boris Tadić, u nedelju je okupio 650 članova stranke, od kojih će, tokom narednog perioda, biti izabrano 250 kandidata za skupštinske poslanike. Tadić kaže da su parlamentarni izbori u Srbiji neophodni, jer sadašnji saziv ne predstavlja volju građana.Vlada Srbije nije u stanju da reši nijedan gorući problem, nema hrabrosti da sprovede neophodne reforme, kaže Tadić i navodi da je aktuelna Vlada najniže ocenjena od svih dosadašnjih tranzicionih vlada u čitavom regionu: "Nema ni jedne vlade koja je bila samozadovoljnija svojim rezultatima. Vlada je zadovoljna, vlada smatra da nas čeka sretna budućnost, vlada kaže da je sve rešeno i kaže da će sve biti uskoro rešeno, ali kaže da se stvari rešavaju malte-ne same od sebe. Svi su zadovoljni. Zbog čega su zadovoljni? Zato što se plaše izbora, što nemaju šanse na izborima".



Tadić i Drašković: U Evropu preko Haga
9. decembar 2004. | 08:47 -> 22:58 | Izvor: B92, Beta

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je saradnja s Haškim tribunalom preduslov političke stabilnosti u Srbije."Ako nema te saradnje, razvoj Srbije je doveden u pitanje", rekao je Tadić i ponovio da pravu izdaju nacionalnih interesa predstavlja nesaradnja s Hagom, uprkos tome što pojedini članovi Akademije nauka i neka javne ličnosti tvrde suprotno."Bez saradnje s Hagom nema pozitivnih ocena, nema Studije o izvodivosti, nema ulaska u Evropsku uniju, nema podizanja životnog standarda. Imali bismo dalji rast siromaštva, ne bismo imali političku stabilnost bili bismo zemlja trajno zapostavljena u međunarodnoj zajednici. Tu je tačka", rekao je Tadić.
Tadić navodi da ne želi da kritikuje Vladu Srbije onda kada ona to ne zaslužuje i dodaje da u Vladi nikada nisu rekli da neće hapsiti optužene, nego da više vole predaju. "Međutim, kada iz Vlade biva upućena poruka međunarodnoj javnosti da mi insistiramo na predaji, ili da ćemo u tom pravcu, pre svega, usmeriti aktivnost, to znači da će odmah iz međunarodnih institucija, Haškog tribunala i Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, doći osuda, a to znači da je učinjena šteta ovoj zemlji i njenoj budućnosti", kaže Tadić.
Boris Tadić navodi da će kao predsednik Srbije insistirati na ispunjavanju zakona zemlje, a oni znače i saradnju s Tribunalom. "Sa zvaničnicima Bosne i Hercegovine i Republike Srpske dogovoreno je podizanje nivoa policijske saradnje u cilju hapšenja optuženih pred Haškim tribunalom i borbe protiv organizovanog kriminala.


Stojković: Tadićeva izjava neodgovorna

Sa druge strane, ministar pravde Zoran Stojković, Tadićevu izjavu da "nesaradnja sa Hagom predstavlja nacionalnu izdaju", ocenio je kao neodgovornu. "Mogu da vam kažem sledeće, rođen sam ovde, imam duboke korene ovde, a takve neodgovorne izjave kao što su veleizdaja, ili izdaja, za koje sam mislio da je vreme odavno prošlo, govore samo o nezrelosati i političkoj odgovornosti onog ko ih iznese", rekao je Stojković.


Još jedna najava izborne kampanje Demokratske stranke
I opozicija i kohabitacija

"Danas", 18-19. decembar 2004. | Mirjana Vujović

Demokratska stranka ponovo je, drugi put u poslednjih mesec dana, najavila početak kampanje za vanredne parlamentarne izbore, iako zasad ne namerava da pokrene inicijativu u Skupštini Srbije za glasanje o poverenju kabinetu premijera Vojislava Koštunice. Prema sopstvenim priznanjima, demokrate još nemaju podršku 126 poslanika neophodnih za obaranje Vlade, ali očekuju da će se u narednom periodu pojaviti još nezadovoljnika politikom aktuelne vladajuće koalicije. I to onih iz same vlasti, poput Srpskog pokreta obnove, sudeći makar prema istupima funkcionera te stranke. Vladajuća koalicija, ali i Srpska radikalna stranka, ocenjuju da je reč o političkom marketingu, jer, kako kažu, DS bi - da može - već oborila Koštuničnin kabinet.


Odluka SAD - višeznačna poruka
15. januar 2005. | 10:19 -> 21:05 | Izvor: B92
Beograd -- Odluka SAD da suspenduje pomoć Srbiji, glavna je politička tema u zemlji.

Politička reakcije

Tadić i Svilanović
Tadić: "Mere Vlade SAD odraziće se na građane Srbije"
Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je od Vlade Srbije da "izađe sa jasnim planom za hitno rešavanje problema nesaradnje sa Haškim tribunalom". "Najnovije mere američke vlade odraziće se na građane Srbije, pre svega na budžetske korisnike. Zato zahtevam od Vlade Srbije da hitnim merama spreči dalju medjunarodnu izolaciju, ekonomsko propadanje zemlje i siromašenje gradjana", kaže se u saopštenju iz Tadićevog kabineta.
..................................
Svilanović, koji je sada visoki funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, ocenjuje da je suspenzija američke pomoći Srbiji svojevrsni pritisak SAD na pojedine stranke u Vladi Srbije, da utiču na premijera da reši pitanje saradnje sa Haškim sudom: "Jedan krak tih sankcija usmeren je ka tome da pregovori o članstvu naše zemlje u Svetskoj trgovinskoj organizaciji ne budu podržani od strane SAD. To je poruka upućena G17, jer oni odgovaraju za ekonomsko sanje u zemlji. Sami su preuzeli tu odgovornost i njima je poruka- ono što je vama važno, nećemo da podržimo, a vi vidite, da li ćete sedeti u toj Vladi, ili ćete izvršiti dodatni pritisak na premijera da ipak, izvrši svoju obavezu. Drugi krak je očigledno, usmeren ka Srpskom pokretu obnove. Oni odgovaraju za stanje u aviosaobraćaju i za 'Jat'. Sva nastojanja u prethodnoj godini, koja su bila usmerena ka tome da 'Jat' konačno može da sleti, pa da se eventualno posle razgovara o nabavci aviona koji bi mogli da sleću na aerodrome u SAD, sada su zaustavljena."

Eto, pa ti vidi da li je rekao nesto od onoga sto ti mislis da je trebalo...

#30 Dubravka

Dubravka
  • Members
  • 4,879 posts

Posted 19 January 2005 - 20:51

QUOTE(Idioteque)
Malo je degutantno, ma mnogo je degutantno prigovarati vladi, kojoj su nekoliko meseci pre ovoga ubili predsednika zlocinci okupljeni bas oko antihaskog lobija, sto je ovako reagovala.

Vidis, a ja mislim da je mnogo degutantno u svakoj prilici.. i za svasta potezati ubijenog premijera... sad.gif
Jos pre toga se ta ista vlada uhvatila u kostac i razbucala (sad vidimo - na kratko) taj isti antihaski lobi... Imali su sjajnu sansu da iskoriste kontinuitet (pa tako su pali i Stanisic i Simatovic - 'si zaboravio)...
I mojne mi te pateticne, argumente, pls! dry.gif

QUOTE
I ja sam, mada veliki pristalica prohaskog lobija, u tom trenutku rekao "Karla jebi se, stvarno si preterala" jer sam ubedjen da je njen tehnokratski pristup dobrano ubio popularnost demokratskih snaga u Srbiji.

Ma zabole Karlu za nas 'trenutak' i kad bi bilo zgodno, a kad bas i ne bi!

A je l' ti mozes da kazes kad je za Srbiju pravi momenat za postaviti pitanje odgovornosti nasih 'junaka' za zlocine?! Znas? Ne znas?
E vidis, Karla je shvatila... zna - nikad! Pa joj je tako potpuno svejedno kad ce 'tehnokratski da pristupi' nasim problemima...

QUOTE
... Tema topica je Tadiceva kohabitacija sa sankcijama, a ne Zivkovicevo "ne" Karli Del Ponte.

Eto, izvinjavam se sto sam skrenula sa teme, ali pomislila sam da nije promaseno, posto je to sve vezano... i bez jednog ne bi bilo onog drugog... ph34r.gif


Edit: ispravila 'nije nikad' (dupla negacija) - jer, ako vidi mile c... najebala sam! rolleyes.gif

Edited by Dubravka, 19 January 2005 - 21:41.