Jump to content


Photo

Gospod je jedan


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
46 replies to this topic

#16 Zmitjkoe

Zmitjkoe
  • Members
  • 4,978 posts

Posted 30 November 2003 - 20:46

A koliko celija mozga ima neko (recimo kao ti) koji je zabrazdio u fundamentalno ortodoksno hriscanstvo?

#17 Kartikeya

Kartikeya
  • Members
  • 562 posts

Posted 30 November 2003 - 21:35

kartikej, pogersno si shvatio.
ovde se ne radi o raznim imenima nego o egzaktnim znacenjima Bozijih titula, karakteristika, svojstava.

ne postoji relacija medj trimurtijem u vremenskom kontekstu kao stvoritelja odrzavatelja i unistitelja,
sa hriscanskim Svetim Trojstvom.
tu praviti analogiju je BEZUMLJE.

Može biti da sam pogrešno shvatio mada ne verujem u to. U svakom slučaju nebitno mi je - svoj stav o beskrajnim Božanskim Imenima i oblicima i ne baziram na toj biblijskoj izjavi iako se čini da ona to podržava ali ne tvrdim ništa u vezi sa tim.

Nisam spominjao nikakvu relaciju između trimurtija i Svetog Trojstva, a ona se i ne spominje u čitavoj vedskoj literaturi. Tako da ono što ne postoji ne može ni biti bezumlje, a pogotovo ne moje, jer ja to nisam spominjao.

Trimurti - stvoritelj, održavaoc i uništavaoc - Brama, Višnu i Šiva, nemaju veze sa tri Božija vida,koja spominjem. Da je neko govorio o trimurtiju i Svetom Trojstvu u kontekstu nekog njihovog povezivanja to sam prvi put video u knjigama aplogoetike od pravoslavnog teologa - Lazara Milina. On je to tako predstavio da je tobož neko (ne kaže se ko) tamo negde (ne kaže se gde) i tamo nekada (ne kaže se kad) pravio analogiju između trimurtija i Svetog Trojstva, čime je čitaocu podmetnuto da je neko tu analogiju u Hinduizmu pravio - možda neko u kafani ili na ulici i jeste ali to svakako nije učinjeno u vedama.

Inače termin Sveta Trojica ne postoji u celoj Bibliji. To je bogoslovski a ne biblijski izraz. A opisi na kojima se bazira učenje o Svetom Trojstvu u Starom Zavetu su toliko oskudni da se uglavnom svodi na opise u kojima Bog govori o sebi u množini (1 Моје. 1, 26—270; 1 Моје.3,22 (slično kao u Kuranu) Ili kada se u vidu tri čoveka javlja praocu Avramu koji mu se obrać u jednini iako vidi tri čoveka. U Novom Zavetu to je donekle naglašenije ali još uvek veoma mutno...

Kad sam govorio o Tri Božija vida koja su opisana u svetim spisima Vaišnavizma, onda sam mislio na Brahman, Paramatmu i Bhagavan-a (Srimad Bhagavatam 1.2.11: Brahma Samhita 5.33) Ja ne mogu da pravim nikakav zaključak u vezi sa tim jer nema dovoljno elemenata za to niti mogu da formiram neko konačno mišljenje ali analogija se zbog sličnosti (koje niko nije izmislio) nameće sama po sebi, ja sam samo potegao tu temu. A da je opis tri Božija vida u jednoj nepodvojenoj suštini koji je dat u Vaišnavskim spisima, dublji, širi i jasniji, u to nema sumnje. Takođe on razrešava konflikt na koji čovek može da naiđe kada se suoči na unutarhrišćanskim neslaganjima i oskudnim informacijama po pitanjima da je "nešto" što ima tri pojavnosti jednosuštastveno - ma kako to "nešto" nazvali.

#18 Kartikeya

Kartikeya
  • Members
  • 562 posts

Posted 30 November 2003 - 22:37

Мало се правимо блесави, или они који имају барем две мождане ћелије нису забраздили у ПАГАНИЗАМ Индије.  :lol:

Ah, pa shvatam ja da bi ti hteo da je to o čemu govorim paganizam Indije i da to tvoje prosto htenje bude usvojeno kao već dokazana istina. Uostalom već smo predvideli da će se podmetanja i etiketiranja tipa "Paganizam" javiti. Veoma su nam dobro poznati lasičiji metodi koji se koriste ne bi li se drugi jeretički, da ne kažem krivoverno, prestavili širokim narodnim masama koje niti mogu proveriti te navode niti im je do toga i najmanje stalo, ali onaj otrovni utasak koji im se na taj način ubrizga ostaje negde u posvesti pa poput zombija bivaju terani na agresivno delovanje, mržnju... :lol: Najpribližnije smo to već opisali u primeru sa biserom i izmetom, zmijom i mlekom... u postu:

http://www.b92.net/i...=41&t=8631&st=0

Tražićemo od moderatora da se to stavi kao "Sticky" jer se odnosi na gotovo svaki MaranAtin post i stoga ima univerzalnu vrednost i treba se imati na umu pre čitanja svakog MaranAtinog i njemu sličnih postova. Budući da njegov metod nije dokazivanja ili prezentovanje i nije mu ni do kakve rasprave nego bi samo da kroz neprekidno ponavljanje svojih ideja zaokupira um slušaoca baš tim temama a ne nečim drugim...

Niko ne poriče da u Indiji postoji paganizam, kao i u Srbiji i nije to nešto tako strašno, ali u zemlji sa milijardu ljudi, koja je kolevka civilizacije, sa najstarijom kulturom na planeti, to nije jedino što postoji, zar ne? Pa ne mislite valjda da su onoliki instituti indiologije osnovani po celom svetu samo da bi proučavali paganizam. A kolko ima instituta o pravoslavnoj ortodoksiji? Nego se našo neko iz Donjg Konjuvceta ili Pržogrnaca da i on "rekne" neku svoju makar ona bila i primitivna i neistinita.

U nedostatku dokaza i MaranAta je izgubio strpljenje :lol: i prešao na pokušaje vređanja, omalovažavanja, etiketiranja i izmišljanja u vidu "blesavi", "barem dve moždane ćelije" "zabrazdili" i ta strašna etiketa PAGANIZAM - maltene ko baba-roga za decu, eh, još smo nedostaje "Sekta", tako čeznem za tim, mada je on kreativan i verujem da će iz svog širokog repertoara izvući još ponešto. Drago nam je da smo u njemu probudili onaj balkanski damar koji je tako dugo bio skrivan iza smernog i bogobojažljivog lika (i dela) MaranAte. Sad se osećamo kao kod kuće i nadamo se da će mo podnoseći sve uvrede (jer duhovni put je put stradanja) postojano duhovno napredovati. :lol:

Omiljeni metod nesposobnih u diskusiji je klevetanje, nego odgovori na pitanje i daj neki argument, bez spekulacija, pa da nastavimo sa diskusijom, ako si za to sposoban. Lako je tući sputanog i tako pokazivati "čojstvo" i "junaštvo", udri ti na onoga ko može da uzvrati.:lol:

Edited by Kartikeya, 30 November 2003 - 22:52.


#19 Kartikeya

Kartikeya
  • Members
  • 562 posts

Posted 30 November 2003 - 22:58

A koliko celija mozga ima neko (recimo kao ti) koji je zabrazdio u fundamentalno ortodoksno hriscanstvo?

Da li 5 istih postova koje si poslao znače da smatraš da MaranAta ima 5 vijuga. Ako je to tako ja ulažem prigovor (kviska ovog puta čuvam za sebe) - on je meni dao ispod dve. :lol:

#20 debaser

debaser
  • Members
  • 660 posts

Posted 01 December 2003 - 00:25

debaser je jedan

#21 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 01 December 2003 - 01:48

Мораћи да те разочарам. Није ништа од тога што си навео, него је реч о - чињеничном стању. :lol:

ПС: Изгледа да ти није познато да ја не читам дуге постове. Поготово ако пропагирају - ПАГАНИЗАМ, било ког порекла. :lol:

#22 Kartikeya

Kartikeya
  • Members
  • 562 posts

Posted 01 December 2003 - 03:59

Мораћи да те разочарам. Није ништа од тога што си навео, него је реч о - чињеничном стању.  :lol:

ПС: Изгледа да ти није познато да ја не читам дуге постове. Поготово ако пропагирају - ПАГАНИЗАМ, било ког порекла.  :lol:

A na koji post je ovo komentar?

#23 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 01 December 2003 - 04:39

Изгледа да морам почети да цртам... :lol:

#24 Kartikeya

Kartikeya
  • Members
  • 562 posts

Posted 01 December 2003 - 15:01

Изгледа да морам почети да цртам...  :lol:

Ne brate, samo kad odgovaraš na post imaš u gornjem desnom uglu dugme - piše "Quote" u prevodu sa engleskog "navesti" ili "citirati". Oni koji su ga tu stavili stavili su ga s razlogom, to ima neki smisao - da kada jedan član foruma odgovara na post drugog člana foruma da se zna ko odgovara na šta, pa da ne bi bilo lasičijih podmetanja i lukavosti već da postoji red i jasnoća u izlaganju. I zamisli, to dugme postoji na svim forumima po internetu. Ako misliš da ono netreba predloži da se samo po radi tebe ukine pa da sve bude zbrkano i nejasno, u takvim okolnostima se izgleda najbolje snalaziš.

Ako ti nisu jasne ovako proste stvari kako će ti biti jasno nešto složenije za šta su potrebne više nego dve vijuge. Znaš ovo nije tvoja prćija, ima tu neki red. A'l nije frika, tu smo da pomognemo.

Kažeš "...Није ништа од тога што си навео..." Od čega "toga" i iz koga posta "toga". Bilo je puno "toga" u više postova. Znaš reč "toga" je opšta zamenica i budući opšta može značiti bilo šta, a to je isto kao da ne znači ništa.

#25 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 01 December 2003 - 15:14

Хај' напиши ти један кратак приручник за кориштење форума.. може... ? :lol:

#26 Kartikeya

Kartikeya
  • Members
  • 562 posts

Posted 01 December 2003 - 15:18

Мораћи да те разочарам. Није ништа од тога што си навео, него је реч о - чињеничном стању.  :lol:

Je li ovo tvoje činjenično stanje kao i ono "činjenično stanje" da Indijaca ima više od Kineza iz tvog posta sa:

http://www.b92.net/i...41&t=8665&st=15

ako je od te vrste, "činjeničnih stanja" pa i ako je od tebe, mnogo je, brate. Takva "činjenična stanja" zarži ti za sebe -učinićeš uslugu istinoljubivosti svetu.

#27 Kartikeya

Kartikeya
  • Members
  • 562 posts

Posted 01 December 2003 - 15:20

Хај' напиши ти један кратак приручник за кориштење форума.. може... ?  :lol:

Nema potrebe, drugi se većinom snalaze kako treba i ako im se jedared kaže, o'ma razumeju. To je bila samo "specijalna škola", za specijalne slučajeve.

#28 MaranAta

MaranAta
  • Members
  • 1,321 posts

Posted 01 December 2003 - 15:22

Рекло би се да си и ти неки "специјални" случај чим ниси способан да у једном посту одговориш, него ти је за сваку реченицу потребан посебан пост. :lol:

#29 Braca

Braca
  • Members
  • 2,509 posts

Posted 01 December 2003 - 16:34

Ma on to zbog tebe, posto si rekao da ne mozes da citas duge postove, pa covek proba da se prilagodi tvom nivou...

#30 vowel

vowel
  • Members
  • 1,320 posts

Posted 02 December 2003 - 00:20

kuran autentican? pa jedan od glavnih motiva nastanka kurana je da olajava bibliju u formi plagiranja i falsifikovanja.
"neznabosci ce gaziti jerusalim dok se ne ispune vremena neznabozaca" - prorokovase Hristos o arapskom osvajanju Jerusalima.

Kuran priznaje Hrišćanstvo i Bibliju kao verodostojno, dakle Božije, te ne može biti da kako ti neobično smelo kažeš "olajava" Bibliju. Biće da se neko uvredio jer se tamo iznose stavovi koji su različiti od nekih već usvojenih u Hrišćanstvu. No, Bog zna Istinu u vezi sa tim sporenjem, nama ostaje da se opredeljujemo u skladu sa savešću i unutarnjom sklonošću. Neobično cenim i Bibliju i Kuran i duhovnost i u Hrišćanstvu i u Islamu, iako nisam sledbenik ni jednog od to dvoje.

neobavesten si.

biblija se ne bavi kuranom jer on tad nije ni postajao, a kuran se bavi biblijom falsifikujuci neke delove iste sto se vidi prostim poredjenjem.
dakle, koran se postavlja kao prirucnik za bibliju, kao redaktor i korektor biblije. obe knjige moze ceniti neko ko je povrsan (nezainteresovan i "ne sledi ni jednu") ili zlonameran.
muslimani ne priznaju da je Hristos raspet, cime negiraju kako sustinu hriscanstva, tako i vise od polovine novoga zaveta, delom i stari. znaci cilj islama je da deklarativno za povrsne podidje hriscanskom svetu, da bude priznat jer je kao plagijat - inferiorniji, a da sustinski za one koji se dublje upustaju projavi konflikt, jer druge nema kad tvrdi da Hristos nije raspet, da nije umro za grehe mnogih itd.