Jump to content


Photo

O Vladi Srbije, SPC, papi Jovanu Pavlu II


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
129 replies to this topic

#1 Dubravka

Dubravka
  • Members
  • 4,879 posts

Posted 20 November 2003 - 02:00

Od 18.-20. novembra 2003. zaseda Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve.
Poslednji redovni Sabor odrzan je u maju ove godine i na njemu je doneta odluka da se za buducnost imaju
ukinuti vanredni Sabori – po principu - “u SPC nema niceg vanrednog, sve je redovno”... za vanrednim zasedanjima nema potrebe.
Iako su se do sada redovna zasedanja Sabora odrzavala samo jednom godisnje (u maju), i ovaj jesenji se
ima smatrati i zvati redovnim. Inace bi moglo da se pomisli kako Sveti arhijerejski sinod krsi svoju odluku... Znaci - u SPC nema niceg vanrednog, sve je redovno. Tako ima da bude zanavek – po dekretu! :lol:

Ovo sve napisah kao uvod za ono sto me je jos vise dojmilo od ove dekretom proglasene redovnosti i normalnosti... a to jeste politika, pa zato temu postavljam na Politici.

U Danasu je objavljen tekst o desavanjima na, i oko, tog zasedanja... o temama i dilemama kojima ce se baviti... eventualnim odlukama... Ko hoce da cita ceo tekst – moze ovde... Ja cu citirati ono sto je meni bilo interesantno:

“Dnevnik Vesti nedavno je objavio da je drzava ove godine pomogla SPC sa 30 miliona dinara, kao i da je za iduću 2004. obećala duplo veći iznos, koji bi bio isplaćen u 12 mesečnih rata. Imajući u vidu političku situaciju u Srbiji, pitanje je da li će nova vlada održati obećanja sadašnje u odlasku. Da bi SPC finansijski preživela do kraja ove godine, Živkovićeva Vlada je trebalo je da ovih dana, kako tvrde dobro obavešteni crkveni i vladini krugovi, uplati još tri miliona dinara na račun Crkve, a očekuje se i prihod od prodaje crkvenih kalendara za 2004. godinu.
Početkom godine SPC novac je stigao i od pape Jovana Pavla Drugog. Prilikom posete zvanične srpske crkvene delegacije papa je patrijarhu srpskom Pavlu poslao pomoć za SPC u iznosu od 100.000 dolara, što su potvrdili visoki izvori obe Crkve. "Iz Vatikana je više puta slana pomoć SPC, ali ovo je prvi put da se patrjarh Pavle pismom zahvalio papi", tvrde Danasovi izvori bliski Apostolskoj nuncijaturi u SCG.
Mada u delu SPC negoduju što se novinari bave "zakasnelim vestima o parama iz Vatikana, poslatim još u februaru", kako Danas saznaje u visokim crkvenim krugovi, ni Sabor SPC iako je zasedao u maju nije o tome obavešten, tako da bi to moglo da se nađe na ovom saborskom dnevnom redu.”


Boldom sam oznacila ono sto mi namece pitanja:

- Da li nas je (nas – gradjane) iko ikada pitao da li pristajemo da placamo za zadovoljavanje potreba SPC... Ja se ne secam, a mozda sam samo neobavestena?!

- Je li uredu da, za SPC, svoj novac pod obavezno izdvajaju i ateisti... i nepravoslavci, valjda su i oni gradjani Srbije – ili je to samo njihov problem (mislim, to sto su i dalje gradjani Srbije)?!

- Mozda je i to odluceno dekretom... ili kakvom uredbom... zna li neko?!

- Zasto jedan deo SPC ne voli sto se novinari bave (zakasnelo?!) vestima o parama poslatim iz Vatikana – mozda je to onaj deo SPC sto se protivi ekumenizmu – mozda... a sto nisu onda trazili da se pare vrate odakle su i dosle?!

- O zahvalnosti i zahvaljivanju patrijarha Pavla na pomoci... nemam pitanja! :lol:

Edited by Dubravka, 20 November 2003 - 02:03.


#2 I Am Hell

I Am Hell
  • Sleepers
  • 643 posts

Posted 20 November 2003 - 02:42

opće poznate Stvari:

da je SSPC skup secikesa, ratnohuškača i nekropedofila

da se poreski obveznici deru zarad faking srama svetog save at Vračar već kusur godina samo što je to kao, eto, po želji i mogučnostima građana (uplata za Infostan, poštanske marke i sl.) pa se dževa oko toga ne erektuje kolko treba

da su u taj isti hram ugrađene pare od raznih donatora (read: arkan, karoljub i ostala bogobojažljiva biznismenska klientela) na čemu im se SPSC redovno zavaljivala i još usred sve bede i nemaštine okačila Zlatni Krst Časni od neznamkolkometara + zvonofon od šes oktava iskovan u mrskoj austriji

da će SRSPC primiti đenge and from crnog đavla ako ustreba i poljubiti ga u podstomačnu dršku ali će Oprezno da se zafale Papi jerbo očnozažagrenim vernicima to Baš I Nije Po Volji

da će AIDSPC jatakovati kandidate za haški mardelj i decofile iz svoji redova dokle uzmogne

da će SPCPC poslati ampedofilohija da nazove Đinđićevog ubicu bratom a pedophilareta da pomazi naše bivše lidere u pečalbi po jajcima

da će i dalje uticati na politiku u ovoj jebenoj rupčagi od države sve dok im neko lepo ne zavrne jajca i kaže:

"ovo je sekularna država = odjebite sa Željama i Prohtevima = Zakon je isti za sve."

p.s.
partijarh je 1 senilni čikica koga irinej buljović vodi i na piškenje te bi bilo iluzorno očekivati bilo kakvu njegovu Samostalnu reakciu na Bilo Šta... :lol:

Edited by I Am Hell, 20 November 2003 - 02:43.


#3 Bonzo

Bonzo
  • Members
  • 1,400 posts

Posted 20 November 2003 - 09:50

A kad ce SPC da se konacno upise u registar politickih organizacija?

#4 Kresimir

Kresimir
  • Members
  • 1,339 posts

Posted 20 November 2003 - 10:43

Ne bi se štel mešati :lol: ali ovo s lovom iz Vatikana je bolje od bilo kakvog vica o popovima i svećenicima bilo koje vjere.

Unbeliveable!!! A "zavjera protiv Srba i pravoslavlja" ? A "potpora povampirenom ustaštvu" ? ....
:lol: :lol:

#5 Pobunjenik

Pobunjenik
  • Members
  • 3,359 posts

Posted 20 November 2003 - 10:56

Хел, стварно ти пристаје то име. Испљува Цркву без икаквих аргумената. На основу једног случаја, који узгред још није ни доказан, педофилије у Врањској епархији, ти си већ пројектовао слику како су сви у СПЦ педофили. 'Ало, сине, па укључи мало мозак и немој толико да генерализујеш ствари.

#6 Braca

Braca
  • Members
  • 2,509 posts

Posted 20 November 2003 - 11:00

Pobunjenik,

Nije problem slucaj pedofilije, desava se i u drugim sredinama i crkvama, nego reakcija SPC posle slucaja : odbrana i zastita pedofila i pritisak na mladog popa koji je ceo slucaj izneo u javnost i pomagao silovanom decaku. Tu se SPC definitivno obrukala i zasluzila da je Hell ovako opandrkne.

Edited by Braca, 20 November 2003 - 11:00.


#7 Rosbacher

Rosbacher
  • Members
  • 8,612 posts

Posted 20 November 2003 - 11:08

Kako se zavrsio ceo slucaj?
Dokle se stiglo?

#8 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 20 November 2003 - 11:57

Pobunjenik, a jatakovanje haskim pitomcima i raznim zlocincima tokom devedesetih ti ne smeta?

#9 pixy

pixy
  • Members
  • 4,111 posts

Posted 20 November 2003 - 11:59

ja nešto mislim da se gos'n osumnjičeni i dalje ne pojavljuje pred sudom

ovo je sa beograd.com-a

2003-11-18 21:23:01
Dvor: Novinari nepozeljni

U Belom dvoru veceras su prestolonaslednik Aleksandar II i Princeza Katarina priredili svecanu veceru za arhijereje Srpske Pravoslavne Crkve koji ucestvuju u ovogodisnjem redovnom jesenjem zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora. Kako saznaje Beograd.com na veceru je pristigla tek trecina arhijereja, dobar deo njih je otkazao u poslednjem trenutku a nije se pojavio ni najavljeni ministar vera u republickoj vladi Vojislav Milovanovic. Akreditovanim novinarima nije dozvoljen razgovor sa ahrijerejima, sto je uobicajena praksa na slicnim skupovima u dvoru. Nakon zatrazenog odgovora princeza Katarina je novinarima prenela misljenje vladike backog Irineja da vladike u vreme trajanja Sabora ne smeju da daju informacije javnosti. Informativna sluzba SPC saopstila je da se na Saboru razmatra izvestaj o radu crkveno prosvetnih zavoda, kao i druga vazna pitanja iz zivota i rada crkve. Prema nezvanicnim informacijama, na Saboru ce biti reci i o odnosima sa kanonski nepriznatom makedonskom pravoslavnom crkvom, a bilo je govora i o mogucnosti da dodje do promene na celu Srpske pravoslavne crkve.

#10 sonjal

sonjal
  • Banned
  • 3,375 posts

Posted 20 November 2003 - 12:35

Ne bi se štel mešati  :lol:  ali ovo s lovom iz Vatikana je bolje od bilo kakvog vica o popovima i svećenicima bilo koje vjere.

Unbeliveable!!! A "zavjera protiv Srba i pravoslavlja" ? A "potpora povampirenom ustaštvu" ? ....
:lol:  :lol:

Lova iz Vatikana ne bi trebalo da bude vic, vec stvarna pomoc bogatih siromasnima(hriscanski) a ovo "ustastvo" i zavera protiv Srba i pravoslavlja je valjda prevazidjena glupost.

UVEK JE BILO I BICE DA DOK GOD POSTOJI CRKVA, UVEK JOJ I NAJVISE POMAZU BOGATI.

Secam se price moje mame( od pre Drugog svetskog rata na veronauci u skoli) pop pita mamu zasto u nedelju nije dosla u crkvu, a ostale ne pita, a ja ustanovim kaze mama da je to zbog para, koje uvek nosim u crkvu.

#11 DjA

DjA
  • Members
  • 2,189 posts

Posted 20 November 2003 - 12:42

auu... sto neko voli da brine tudju briguuuu :lol:

#12 I Am Hell

I Am Hell
  • Sleepers
  • 643 posts

Posted 20 November 2003 - 13:57

На основу једног случаја, који узгред још није ни доказан, педофилије у Врањској епархији, ти си већ пројектовао слику како су сви у СПЦ педофили.


SSPC skup secikesa, ratnohuškača i nekropedofila


mojne da im tepaš, društvo je šaroliko... stvarno izvini, ne mora ništa da znači, ja sam mentol što tražim dlaku u jajetu, ali evo ti kviz pitanjce:

Patrijarh Geman slomi kuk na Vidovdanskom saboru 1989.
Posle godinu i po dana, saborci ga razreše dužnosti i krenu da biraju novog šefa.
Izabran je sadašnji patrijarh Tunjavko.

Q: u kom krugu glasanja je Pajcek izabran?



#13 Dubravka

Dubravka
  • Members
  • 4,879 posts

Posted 20 November 2003 - 18:49

mojne da im tepaš, društvo je šaroliko... stvarno izvini, ne mora ništa da znači, ja sam mentol što tražim dlaku u jajetu, ali evo ti kviz pitanjce:

Patrijarh Geman slomi kuk na Vidovdanskom saboru 1989.
Posle godinu i po dana, saborci ga razreše dužnosti i krenu da biraju novog šefa.
Izabran je sadašnji patrijarh Tunjavko.

Q: u kom krugu glasanja je Pajcek izabran?


A 'el mogu ja... mogu l' ja?! :lol:

Deveti krug...

Cela prica oko izbora patrijarha Pavla je bila, u najmanju ruku - interesantna. :lol: :lol:

Edited by Dubravka, 20 November 2003 - 18:50.


#14 ZAEVROPU

ZAEVROPU
  • Members
  • 221 posts

Posted 20 November 2003 - 19:23

Gradjani Srbije su zadovoljni sto se drzava brine o SPC, i cak misle da je to nedovoljno!
95% gradjana Srbije se izjasnjava kao vernici
pa nece valjda manjina od 5% odredjivati politiku zemlje???
inace, drzava ne finansira samo SPC vec i muslimansku zajednicu, katolicku crkvu... itd. a u skladu sa njihovom zastupljenoscu i nijedna verska zajednica se do sad nije zalila na neravnopravan tretman
pa ni ne lecimo se svi podjednako, ali svi podjednako polacamo zdravstveno osiguranje

Inace, tehnicki, sve se odvija preko Ministarstva vera koje je za to zaduzeno i ta "pomoc" je predvidjena budzetom!

Edited by ZAEVROPU, 20 November 2003 - 19:23.


#15 Adam

Adam
  • Members
  • 1,472 posts

Posted 20 November 2003 - 19:41

Ne znam koliko je tacan taj podatak o 95% vernika u Srbiji - ne kazem da nije tacan, ali ga uzimam sa dozom neverice, verovatno zato sto sam ne zelim da verujem u to, ali da su vecina gradjana srbije Pravoslavni vernici je nepobitna istina.

Kad su vecina ljudi u drzavi vernici crkve koja je bila glavni katalist ratno-huskacke i koljacke politika S Milosevica, koja danas skriva/jatakuje pitomce te iste politike (trazene u Hagu), koja podrzava pedofile i slicno, onda i nije cudo sto Toma Grobar osvaja najvise glasova na predsednickim izborima i sto je sve otislo u qrac.