Jump to content


Photo

Sloboda jedina prava Religija!


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
103 replies to this topic

#1 misija

misija
  • Members
  • 105 posts

Posted 30 September 2003 - 22:19

Odmah da vam kazem da ne pripadam nikome, nijednom izmu. Nisam ni u jednom kosu. Dovoljno sam hrabar da budem svoj i obican. :lol:

Pre svega, ovde pod Religijom odbacujem svaki izam, svaku instituciju, sto je za mene cista glupost i gubljenje vremena. Prava religija je u individualnosti(nezavisnost), u buntovnistvu i slobodi. Vrlo prosto, sta kazete!?

Definicija Slobode:
-Sloboda je kada se otrgnete manipulaciji, supresiji i uslovljavanju drustva-napustanje mentaliteta stada, filozofije "kud svi Turci, tu i mali Mujo". Sloboda je poslednja krajnost i vrlina.
Sloboda nije beskonacna sloboda od prepreka; sloboda je sposobna mogucnost.
:lol: Jedan Majstor je rekao: "Sloboda je jednostavna sposobnost da se pomere planine, da se ucini da se bilo sta desi. Sloboda je sposobnost postuliranja, sposobnost odlucivanja u onom "bas" trenu."

Sada, pomenucu jedan od nacina stizanja do slobode. Usput, to je bio moj nacin. To je moj(glavni) nacin.

-Yoga i meditacija. Meditacija je proces vracanja unutrasnjem izvoru, i to je ono sto donosi ogromnu ekstazu i radost zivljenju. Glavni cilj yoge je, izmedju ostalog, da smiri nespokojstvo uma. Citav razlog za yoga praksom je postati svestan raznih nacina na koji uznemirujemo um, i nauciti kako da odstranimo ova uznemirenja.
Mi zivimo na periferiji. Tesko da ikada zivimo u centru. Periferija je nas "spoljasnji zivot" i motivacije koje nemaju veze sa nasim istinskim bicem. I kada odemo do same srzi naseg bica(To je to vracanje korenima ili povratak izvoru), kada unutrasnja sila prane(vitalna ili zivotna energija) pocinje da tece kroz nas um i srce, pocinjemo da se osecamo u miru sa samim sobom.
Ovaj unutrasnji tok energije je jedina revolucija, jedina sloboda. U suprotnosti, stvaracete pakao za paklom, jer sto vise idete napolje, to ste dalje od sebe. I sto ste dalje od sebe, to ste sve vise i vise bolesniji. Taj povratak natrag kuci, svom sopstvenom istinskom bicu, jeste nauka o yogi.

Dokaz zivljenja u centru svog bica(stanju yoge) je zivljenje u sad i ovde-opusteno i bez briga. A ne u secanjima na proslost i mastanjima o buducnosti.
Znam da sve ovo ne zvuci, ni malo, misticno. Ali, Istina je upravo takva.
Dragane, sto su tehnike(duhovne, naucne itd) prostije i jednostavnije to je verovatno da su blize istini. Primer: Zazen(samo-sedenje), prost k'o pasulj; Vipasana Meditacija(posmatranje disanja), itd. Sto su vise zakukuljene i iskomplikovane inferiornije su i time dalje od istine. Primer: Razne magijske tehnike, posredne tehnike...


:lol: :lol: Ljudi, sad mozemo da raspravljamo. Zasta i sluzi ovaj forum.

Ocekujem od vas da iznesete svoje stavove i vase nacine toga, kako izlazite kraj na kraj sa BITI SLOBODAN!!!!!!!!!!!! :lol: :lol:

Toliko.

Edited by misija, 30 September 2003 - 22:29.


#2 Dragan

Dragan
  • Members
  • 2,171 posts

Posted 01 October 2003 - 00:39

Misijo,
recimo da se slazem sa 90% onoga sto si izneo.
Ipak nesto mi smeta u tvome nastupu a cini mi se i druge forumase.
Da li bi mi mogao nesto reci o tome sta mi smeta ?

#3 Hippie

Hippie
  • Members
  • 4,385 posts

Posted 01 October 2003 - 00:56

auuu misijo kad Marana†a bude procitao sta si napisao ...tesko tebi ..pardon - nama :lol:

Odmah da vam kazem da ne pripadam nikome, nijednom izmu. Nisam ni u jednom kosu. Dovoljno sam hrabar da budem svoj i obican. :lol:

two, one two three four ...ev'rybody's talking about Bagism, Shagism, Dragism, Madism, Ragism, Tagism, This-ism, that-ism, is-m, is-m, is-m .....all we are saying is give peace a chance .......Posted Image

ja sam vec jednom rekla o slobodi i religiji .....i prilicno se slazem s tobom ..

#4 Tamara

Tamara
  • Members
  • 15 posts

Posted 01 October 2003 - 08:19

Misijo, ovo je vec nesto drugo. Sto se slobode tice, potpuno se slazem.
Medjutim, sto rece Dragan, nesto mi tu smeta. Cini mi se da je to onaj deo o otklanjanju nespokojstva uma yogom.

Cini mi se da za upraznjavanje slobode nisu potrebne nikakve tehnike, naprotiv, mislim da se sloboda jednostavno zivi: kroz slobodu izbora nacina misljenja, nacina zivota, mesta za zivot...

S te strane gledano, tvoj izbor je yoga, i ja nemam nista protiv. Ono protiv cega sam imala nesto ,to je da me (nas) ti ovde ubedjujes kako je moj (nas) um nespokojan, i kako je jedini izlaz iz tog stanja upraznjavanje yoge (to je ono kad sam te povezala sa sektom).

I sad, posto sam vec odgovorila na pitanje kako postizem slobodu, jos samo da dodam da sam retko u zivotu osecala nespokojstvo (u bilo kom vidu). Jedini trenuci u kojima sam to osecala bili su kada je moj ili zivot nekog meni dragog, igrom nekog glupog slucaja, bio u rukama neke budale (sto se desavalo svega nekoliko puta, i srecom nikad nije trajalo dugo).

#5 sabahudin

sabahudin
  • Members
  • 639 posts

Posted 01 October 2003 - 08:30

e, a sto vam to smeta?
mislim, covek je samo opisao njegov put do apsolutne slobode. sta je tu SPOrno?
sad, sto vi niste u stanju (trenutno, mozda) da prihvatite to kao njegov izbor, nego podrugljivo na to gledate kao na neko sektasenje, hm, to je druga prica o slobodi i samooslobodjenju.
btw, Tamara,
"ziveti slobodu" je itekako tehnika, i ne radi, ako samo "mislis" da radi.
treba pogurati stvari.
peace

#6 Tamara

Tamara
  • Members
  • 15 posts

Posted 01 October 2003 - 08:39

S te strane gledano, tvoj izbor je yoga, i ja nemam nista protiv. Ono protiv cega sam imala nesto ,to je da me (nas) ti ovde ubedjujes kako je moj (nas) um nespokojan, i kako je jedini izlaz iz tog stanja upraznjavanje yoge (to je ono kad sam te povezala sa sektom).

To je ono sto sam rekla. Dakle vise ga ne povezujem sa sektom, jer covek nikog ne ubedjuje u to da je jedino njegov put pravi, i u to da smo svi nespokojni(bar ne u ovom topiku).

Sto se tice toga da li bi trebalo pogurati stvari ili ne, cinimi se da je problem individualan. Znaci, guraj brate, ako treba.

Pozdrav

#7 sabahudin

sabahudin
  • Members
  • 639 posts

Posted 01 October 2003 - 08:42

:lol:
oke
chears!
pa da srolamo
:lol:

#8 maxivida

maxivida
  • Members
  • 3,167 posts

Posted 01 October 2003 - 08:42

Sto se tice toga da li bi trebalo pogurati stvari ili ne, cinimi se da je problem individualan. Znaci, guraj brate, ako treba.

Amen! :lol:

#9 sabahudin

sabahudin
  • Members
  • 639 posts

Posted 01 October 2003 - 08:59

hehe
jel 'ocete da kazzete da vi ne gurate, sistas?
ili, samo sedite, a ono sloboda vas prosto obuzima.
:lol:

#10 maxivida

maxivida
  • Members
  • 3,167 posts

Posted 01 October 2003 - 09:16

He, he... Zavisi GDE sediš!
Nego, da preciziraš na koji vid slobode se ovde konkretno misli. Na neku apstraktnu slobodu uma ili na neku praktičniju slobodu - oslobađanje od totalitarnog režima, ili slično? Za ovo drugo naravno da mora da se pogura, tu bih se složila. A što se prvog tiče, ja do toga dolazim veoma lako, nije mi potrebna joga. Čak i da mi odjednom iznikne neki problem na tom planu, ne verujem da bi mi joga pomogla. Jednom sam probala, jedino što sam dobila bila je upala mišića :lol:

#11 misija

misija
  • Members
  • 105 posts

Posted 01 October 2003 - 09:23

Draga Tamara i ostali forumasi, bas ste me obradovali. Sinoc dok sam pisao ovu temu pomislio sam:"Ako budu odma poceli da seru(bar sam iskren), umesto da pokazu bar malu dozu razumevanja i tolerancije, iz istog momenta, napustam ovaj "kos" od foruma." Osecam da cu se zadrzati jer, da li ima nesto lepse od kontakta i povezivanja po svom sopstvenom izboru?

Dobro, sledi odgovor. Tamara nije yoga ono sto mi mislimo da je yoga. Evo ti jedna moja prakticna definicija yoge mada, prava yoga nema veze s onim sto bi mogli da joj pripisemo.

Yoga je proces osvescavanja i oslobadjanja najdubljih potreba naseg tela(npr: da se oslobodi napetosti-da se opusti, isteze, proteze, slobodno dise...), emocija(npr: emocija uzbudjenja i cistog zadovoljstva kao kad si bila dete, da slobodno i nesebicno volis, seksualne emocije...) i uma(npr: smirenosti, bezbriznosti, ciste radosti, ekspanzije...itd)

Yoga je vestina u akciji-stvar primene a ne, naprimer, slepog verovanja.
Kazes Tamara da si retko kad osecala nespokojstvo. U redu, ali moram da ti kazem da je nas um prvo, toliko sveobuhvatan, slozen i suptilan s jedne strane i preko 90% uma je nesvesno tako da...kapiras? On ti je kao vulkan naprimer. Pre izbijanja na, kao, mirnu povrsinu(nas svesni deo uma) unutra je kuvalo, kuvalo i kuvalo... :lol: nespokojstvo.

Kazes: "Cini mi se da za upraznjavanje slobode nisu potrebne nikakve tehnike, naprotiv, mislim da se sloboda jednostavno zivi: kroz slobodu izbora nacina misljenja, nacina zivota, mesta za zivot..."
Tacno, slazem se s tobom medjutim, samo da te nesto pitam. Da li ti mislis da si dostigla tacku, demonstrativne sposobnosti
, da zivis svoju totalnu slobodu? :lol: Da li ti smatras da si prevazisla sve moguce nacine i tehnike?

Dragane ako si mislio da se postavljam kao iznad vas prevario si se jer, to moze samo da ti izgleda tako. Zaista ne gledam nikoga da je ispod mene. Kada bi me upoznao tvrdim da, u rekordnom roku, bi ti bilo sve jasno ko sam. Inace, budi iskren i reci sta ti licno smeta? :lol:

#12 Nenad M.

Nenad M.
  • Members
  • 333 posts

Posted 01 October 2003 - 09:36

misija:

Prava religija je u individualnosti(nezavisnost), u buntovnistvu i slobodi.
... Sloboda je poslednja krajnost i vrlina ... sloboda je sposobna mogucnost ...


Mnogi kazu "slobodan sam" jer radim ono sto zelim, a malo ko se pita da li je njegova zelja rezultat slobodnog izbora ili ne.

Mnogi kazu, "evo, ako zelim mogu da napustim sve, porodicu, kucu, posao, odem u sumu, u svet i radim sta hocu", medjutim, gotovo niko to ne radi. Sloboda se zapravo najcesce zamenjuje sa stanjem kada je covek ili neko drugo zivo bice van zatvorene prostorije ili teritorije tako da moze "slobodno" po svom nahodjenju i volji bauljati na sve cetri strane sveta.

Kakav izbor covek pred sobom ima. Zar se sloboda, kao sto Tamara i ogromna vecina populacije misli, zivi? Zar se ona ogleda u izboru izmedju razlicitih misljenja i mesta za zivot?

Zar zivot nije nasa najveca vezanost, zar logika i racio nisu najcvrsci okovi naseg misljenja? Zar borba za opstanak nije ona sila koja nas beskrajno vezuje lancima pragmaticnog razuma i determinisanih osecanja?

Sloboda kao cilj je, po mom misljenju, jedna od najvecih prevara u istoriji covecanstva i kao takva jedna od najpouzdanijih i najkoriscenijih orudja besramne demagogije i psiholoske tiranije.

Nema slobode, slobodnog misljenja i delanja. Sloboda je u sustinskom znacenju te reci cista i savrsena iluzija!

#13 maxivida

maxivida
  • Members
  • 3,167 posts

Posted 01 October 2003 - 09:42

Inace, budi iskren i reci sta ti licno smeta? :lol:

Evo šta meni lično smeta, iako si pitao Dragana...
Svi tvoji postovi su toliko zbrda-zdola, skačeš s teme na temu ko zečić, sve je to suviše neartikulisano. Plus ti je interpunkcija do te mere haotična da odaješ utisak osobe koja govori užasno brzo. Kada se ta dva utiska kombinuju, deluješ kao okoreli neurotičar, a ne istočnjački mudrac kome je joga pomogla da dođe do duhovnog blaženstva. Ne ulivaš poverenje. :lol:

#14 chandra

chandra
  • Members
  • 2,782 posts

Posted 01 October 2003 - 10:12

Evo, u svojih 220 i nesto postova vec ponavljam:

SLOBODA JE SVESNO PRIHVATANJE ODGOVORNOSTI IZBORA.

i stojim iza toga. :lol:

#15 Tamara

Tamara
  • Members
  • 15 posts

Posted 01 October 2003 - 10:43

Kazes Tamara da si retko kad osecala nespokojstvo. U redu, ali moram da ti kazem da je nas um prvo, toliko sveobuhvatan, slozen i suptilan s jedne strane i preko 90% uma je nesvesno tako da...kapiras? On ti je kao vulkan naprimer. Pre izbijanja na, kao, mirnu povrsinu(nas svesni deo uma) unutra je kuvalo, kuvalo i kuvalo... :lol: nespokojstvo.

Da li ti smatras da si prevazisla sve moguce nacine i tehnike?

Kapiram ja koliko smo mi nesvesni i sta se sve zbog toga desava- to mi je posao.
Ne smatram da sam sve tehnike prevazisla, smatram da mi one nikada nisu ni bile potrebne. Mislim da je robovanje tehnikama samo-robovanje sto znaci jos jedan vid ne slobode.