Jump to content


Photo
- - - - -

Trgovanje akcijama na Beogradskoj berzi


  • Please log in to reply
2 replies to this topic

#1 Saša73

Saša73
  • Members
  • 47 posts

Posted 12 January 2019 - 13:30

Pre nekoliko godina u okviru teme Izbor banke za deviznu štednju, vodili smo debatu o uslovima koje banke nude štedišama u tzv. nedelji štednje. Već nekoliko godina unazad primetan je trend pada kamatnih stopa na dinarsku i deviznu štednju. Bankari se ne trude da privuku potencijalne ulagače. 

 

I sad se poštavlja pitanje: Šta je alternativa štednji u banci? Šta da rade oni koji imaju novac, a nemaju ideju kako da ga ulože?

 

Da li je Beogradska berza dobra alternativa za ulaganje i koliko je isplativo trgovanje akcijama?

Kako se odlučiti koje akcije kupiti i koje su naše kompanije najsigurnije za ovakav vid ulaganja? 

 

Uključio sam se na berzu početkom decembra, preko internet tredera jedne naše banke. Koliko vidim, akcije se na dnevnom nivou teško kupuju, a verovatno se tako i prodaju. Treba biti strpljiv i ne očekivati veliki prinos. Meni je i dividenda dovoljna. Jedino me brine kretanje kursa evra. Ako u narednih godinu dana ne pređe 120 dinara, ulaganje u akcije će se isplatiti. To je moje laičko razmišljanje.

 

Kakva su vaša iskustva?


Edited by Saša73, 12 January 2019 - 14:08.

  • 0

#2 James Delaney

James Delaney
  • Members
  • 161 posts

Posted 12 January 2019 - 14:11

Mala je BG berza za neko efektivno ulaganje/trgovanje,moja preporuka je Varsavska berza - daleko veci "liquidity" ,lak ulaz i trgovanje,siguran pravni sistem Poljske ...

 

Nije nemoguce trgovati odavde i na nekim zapadnim berzama ali tu zaista trebaju neke vece kolicine novca da bi potencijalni profit bio vredan rizika i naknada za trgovanje .

 

Ovde sam ulozio u akcije NIS-a,upravo zbog dividende,solidna zarada vec 6-tu godinu zaredom ( cini mi se ) isplacuju deo dobiti,za nase prilike nema bolje opcije gledajuci cenu akcije/dividendu .

 

Takodje kupovao sam i akcije Telekoma ( koje se jos uvek ne kotiraju na berzi ),pa je malo komplikovanije preneti vlasnicka prava u centralni registar hartija od vrednosti,ali je po mom misljenu safe-bet ulaganje 

 

Jos jedan dobar nacin za zaradu je " commodities trading " trgovanje ugovorima za zito,naftu,kukuruz,etc i trgovanje sa duznickim instrumentima ( obveznice koje kupis za frakciju njihove vrednosti,ono sto se kaze 30 cents on the dollar ,i onda se trudis da naplatis ili puni dug ili veci procenat od onoga za koji si kupio tu obveznicu ) .

 

Ili ako hoces nesto sigurnije od toga duznicke hartije Republike Srbije nude sasvim dobru kamatnu stopu,lako se kupuju,ne mora se imati neka ogromna kolicina novca i kao i svaki drugi drzavni dug smatra se sigurnijim od komercijalnih ( privatnih ) dugova .

 

My 2 cents  ;)


  • 2

#3 mrblaf

mrblaf
  • Members
  • 476 posts

Posted 13 January 2019 - 19:01

Definitivno treba diversifikovati ulaganja, stavljati sva jaja u jednu kosaricu (deonice u Srbiji) sigurno nije najbolja ideja.

 

Diversifikaciju treba raditi kako po tipovima imovine tako i geografski. Kod tipova imovine bi uzeo u obzir nekretnine (bilo celu nekretninu ili udeo u REIT fondovima), deonice, obveznice, zlato i kesh u banci. Ima tu gomila nacina kako napraviti portfolio po vrstama imovine, ja bih samo preporucio da ne stavljas vise od 40% u bilo koji tip i da imas bar 10% u fizickom zlatu.

 

Sto se tice ulaganja u inostranstvu i tu postoje razlicite opcije. Jedna je da otvoris online brokerski racun kod neke renomirane brokerske kuce koja ti omogucava da kupujes na vecem broju stranih trzista, no tu obicno imas mesecne i druge troskove tako da nije bas najzgodnija opcija ako ne trgujes mnogo. Druga opcija je da odaberes neko trziste, npr. Slovenija, Poljska, Madjarska, odes tamo i otvoris racun kod lokalnog brokera i preko njega trgujes, tada imas samo troskove provizije prilikom kupovine/prodaje.

 

Prilikom izbora deonica za kupovina, obratio bih paznju na dugorocnu politiku dividendi, kao sto je kolega u prethodnom postu napomenuo u vezi NIS-a. Kompanije se osnivaju da prave profit a ne da bi bile lepe i pametne, ako ne dele bar deo profita u obliku dividendi pitanje je kakvi interesi stoje iza toga i sta moze da ocekuje mali ulagac na duzi rok.


  • 1