Jump to content


Photo
- - - - -

Catalunya vs Cataluña


  • Please log in to reply
523 replies to this topic

#481 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 11 November 2017 - 00:42

...

 
>> ... Madrid: Rusi manipulisali informacijama o Kataloniji
Španske vlasti saopštile su da su na društvenim mrežama uočile manipulaciju informacijama o katalonskoj krizi i to iz Rusije.
Izvor: Beta, petak, 10.11.2017.
 
 
Zvanični Madrid je saopštio i da će se o tom pitanju razgovarati u ponedeljak sa ministarskom sastanku u Briselu.
 
"Vlada je uočila dosta poruka na društvenim mrežama iz Rusije, insistiram da su poruke iz ruske teritorije, što ne mora da znači da je od ruskih vlasti", rekla je španska ministarka odbrane Marija Dolores de Kospedal posle sastanka vlade. 
 
Ministarka je odgovarala na novinarsko pitanje o ruskom uplitanju u unutrašnja pitanja evropskih zemalja, kao što su Francuska, Nemačka, a u slučaju Španije o oblasti Katalonije. 
 
Španski list Pais danas je objavio uvodnik o tom pitanju, osuđujući "intenzivnu kampanju ruskih medija bliskih Kremlju" koji su stali na stranu nezavisnosti Katalonije. 
 
Šef španske diplomatije Alfonso Dastis je ranije danas pomenuo aktivnosti "ruskih mreža" i hakere i dodao da će se o tome razgovarati u ponedeljak na sastanku ministara inostranih poslova Evropske unije (EU) u Briselu ... <<
 
 
 
>> ... “Dva ustanka Srba, Katalonija će ih imati koliko god treba“ ... <<
B92.
 
Evo i neka 'sVrBska domacica i njen budalonski domacin' nesto drombuljaju o budaloniji i 'us(t)rancima' - u domacoj radinosti - da se povaljas od smejanja.
 
On poslovodja u nekoj fabrici hrane, ona domacica - ma nema sta, najpozvaniji su da daju politicke komentare o tome sta se dogadja u 'budaloniji'.
:ajme:
 
...

  • 0

#482 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 11 November 2017 - 02:05

Kinik, ali jos nemaju dokaze da je u to umesana ruska vlada. Znaju samo da je sa teritorije Rusije.
  • 0

#483 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 11 November 2017 - 02:21

...

 

Ajde sad, da se pravimo naivni!

 

Mislis da u zemlji gde je sve pod kontrolom celavog degenerika iz kremlja neko sme da uradi nesto sto nije 'odozgo' inicirano / odobreno?

;)

 

...


  • 0

#484 darth bane

darth bane
  • Members
  • 7,311 posts

Posted 11 November 2017 - 02:31

...

Ajde sad, da se pravimo naivni!

Mislis da u zemlji gde je sve pod kontrolom celavog degenerika iz kremlja neko sme da uradi nesto sto nije 'odozgo' inicirano / odobreno?
;)

...

Ali dok se ne dokaze sve to spada u domen spekulacija. Ipak, cinjenica je da Rusija radi na destabilizaciji EU, a u tom prljavom poslu ocigledno i Srbija igra svoju ulogu, sto potvrdjuje ovaj najnoviji Dacicev gaf u vezi Ukrajine.
Jeli se Srbija definitivno okrenula Rusiji?
  • 0

#485 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 11 November 2017 - 02:36

...

 

Cekaj, ne mislis valjda da ce ruska pomijara da potvrdi postojece sumnje i pruzi dokaze?

 

Pa, oni ne mogu da oproste spanskim tuziocima koji su razotkrili njihove prljave mafijaske poslove po spaniji, a ne da priznaju sta su radili.

Kako spanci otkriju nekog ruskog mafijasa, a njegove 'veze' po rusiji iznenada nestaju bez traga.

 

...


  • 1

#486 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 12 November 2017 - 15:59

...
 
Komicno je kad 'pućpurućko', karikatura od politicara, izvali za EU da je karikatura. 
 
>> ... Pućdemon o "izdaji": EU je samo karikatura
Brisel -- Smenjeni lider Katalonije Karles Pućdemon kritikovao je Evropsku uniju zbog njenog odgovora na katalonsku krizu, odnosno podršku Brisela Madridu.
Izvor: B92, nedelja, 12.11.2017.
 
 
Pućdemon je nazvao EU “karikaturom onoga što Evropa jeste i što želi da bude“, dodajući da ne postoji želja da se reši konflikt.
Katalonija je na regionalnom referendumu 1. oktobra glasala za nezavisnost. Skoro mesec dana kasnije proglasila je nezavisnost, a istog dana je Madrid smenio regionalnu vladu.
Lideri mnogih evropskih država, kao i glavne institucije EU stale su na stranu španskog premijera Marijana Rahoja, a o samoj krizi govorili su kao o “unutrašnjoj stvari Španije“. 
Pućdemon to vidi kao izdaju “osnovnih vrednosti koje su dovele do stvaranja Evrope“. 
Pućdemon senalazi u Belgiji gde je otišao nakon što je smenjen u Kataloniji. Predao se policiji, ali je pušten uslovno dan kasnije. 
Izjavio je da ga sada tretiraju kao kriminalca. 
“Tretiraju me kao narko dilera, pedofila, serijskog ubicu, to je zlostavljanje“, rekao je Pućdemon. ... <<
 
 
...

  • 0

#487 GlennGould

GlennGould
  • Members
  • 5,994 posts

Posted 19 November 2017 - 10:42

Obični šibicari koji ‘vataju na bućku.
Pa nije ESP jedna bedna SFRJ pa da to upali...

Watch and learn.
  • 0

#488 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 19 November 2017 - 20:50

...
 
Treba samo pogledati komentare  :ajme: pa da se vidi koliko sVrBovi zive u propaloj naZiJonskoj fantaziji o 'svetom kocobskom kamenu za kupus'.
 
 
>> ... Junker oštro o Kataloniji: To je katastrofa, Pućdemone...
Katalonski separatizam je "katastrofa na više načina" na čijem će sprečavanju Evropska unija raditi u znak podrške jedinstvenoj Španiji.
Izvor: Tanjug, nedelja, 19.11.2017.
 
To je rekao predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u intervjuu španskom listu "El Pais".
"Katalonija je ogromna briga. Ne dopada mi se situacija koju je izazvala. To je katastrofa na više načina koja je dovela do napetosti u političkoj atmosferi, podelila špansko i katalonsko društvo, izazvalo probleme u porodicama, između prijatelja. To je tužno", rekao je Junker. 
On je uputio poruku smenjenom predsedniku katalonske vlade Karlesu Pućdemonu da katalonski separatisti "ne smeju da potcene široku podršku koju (španski premijer) Marijano Rahoj ima širom Evrope", prenosi AP. 
Predsednik EK je, u intervjuu španskom listu, naveo da poštuje identitet i različitost regiona u Evropi, ali je napomenuo da to ne znači da će EU podržati te regione u svim njihovim "opasnim poduhvatima" koji su, kaže, ponekad "strahovito pogrešni". 
"A naročito kada neko jednostrano proglasi nezavisnost na osnovu referenduma za koji nema dovoljno garancija", istakao je on. 
Junker je rekao i da španska i katalonska vlada mogu da se raspravljaju u vezi sa stepenom samouprave, ali je naglasio da je Evropa "klub zemalja" te da ne može da prihvati da se regioni suprotstavljaju državama, "pogotovu kad su izvan zakona". 
Osvrnuvši se na izbore u Kataloniji koji će biti održani u Kataloniji idućeg meseca, on je zaključio da bi oni "mogli i trebalo bi da poboljšaju situaciju". 
Predizborne ankete nagoveštavaju tesnu trku između stranaka koje su za otcepljenje Katalonije od Španije i onih koje žele da ta pokrajina ostane deo Španije. ... <<
 
...

  • 0

#489 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 21 November 2017 - 05:27

...
 
Kakav budalonski cirkus!
:lol+:
 
>> ... Katalonci "dezertiraju": "Priznajemo Madrid, pustite nas"
Dva bivša člana katalonske vlade, koji su u pritvoru zbog uloga u referendumu o nezavisnosti koji je Madrid zabranio, zatražili su da budu pušteni iz pritvora.
Izvor: Tanjug, ponedeljak, 20.11.2017.
 
Advokati dva ministra, Đordija Turulja i Đozepa Rulja, podneli su španskom Višem sudu zahteve za puštanje njih dvojice na slobodu, u kojima se navodi da oni nisu pružili nikakav otpor uvođenju direktne kontrole španskih centralnih vlasti nad Katalonijom aktiviranjem Člana 155 španskog ustava, prenosi Rojters. 
Advokati su u podnescima naveli da ne postoji opasnost da njihovi štićenici sakriju, izmene ili unište dokaze. 
"Moj klijent je prihvatio primenu Člana 155 ustava španske vlade", stoji u podnescima. 
Ranije ovog meseca španski Vrhovni sud pustio je na slobodu predsednicu katalonskog parlamenta Karme Forkadelj uz kauciju od 150.000 evra nakon što je pristala da se odrekne bilo kakve političke aktivnosti koja je protivna španskom ustavu. 
Još šest bivših članova katalonske vlade i lideri dva glavna separatistička pokreta takođe se nalaze u pritvoru, čekajući suđenje u Višem sudu na osnovu optužbi za pobunu i podsticanje pobune. ... <<
 
...

  • 0

#490 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 20 December 2017 - 17:27

Uoci izbora dva klovna se bockaju

 

 

“I am in Belgium because we don’t hide, because we are consistent and because the wishes and will of Catalans are a mandate we consider valid,” Mr Puigdemont told the Catalunya Ràdio station on Tuesday in response to provocative comments from Mr Junqueras the previous day.

 

In an interview recorded by the RAC1 radio station from the Estremera jail near Madrid, Mr Junqueras had said: “I went to prison because I do not hide and I am consistent with my actions.”

 

:lol+:


  • 1

#491 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 21 December 2017 - 12:49

Danas se odrzavaju regionalni izbori u Kataloniji. Sve prognoze govore da ce biti jedni od neizvesnijih u istoriji i da ce svaki glas biti bitan. Dva nepomirljiva tabora koji cine independisticki i unionisticki blok ce se boriti da dakozu da su bas oni autenticni predstavnici katalonskog elektorata, tu je jos i koalicija Catalonia in Comon okupljena oko Podemosa i gradonacelnice Barselone Ade Kalou koja je na cvrstoj unionistickoj opciji, ali za razliku od ostalih stranaka cija je centrala u Madridu oni nisu protivnici odrzavanja referenduma o nezavisnosti. 

 

Blok za nezavisnost nije uspeo da se dogovori oko zajednickog nastupa na izborima. CUP je odbio zajednicki nastup, oni se sa ostalim partijama iz tog bloka slazu samo oko nezavisnosti i razlikuju se u svim ostalim drustveno-ekonomskim pitanjima, pa je i zajednicki nastup nemoguc. U pocetku su bili za bojkot izbora, ali su se kasnije predomislili i odlucili da ucestvuju na njima. Koalicija Juntas pel Si (Zajedno za da) se raspala. Levicarska partija Republikanska Levica Katalonije (ERC) je odbila zajednicki nastup sa desnom partijom Demokratska Evropska Partija Katalonije PeDeCat i da podrzi Pudjemona za predsednika. Ostale manje clanice koalicije su se priklonile ERC desna partija Demokrate Katalonije DC i leve partije Levi Pokret MES i Da za Kataloniju CatSi. PeDeCat je imao velikih problema da formira listu, Prvo su im otkazali svi partneri, a zatim je i Pudjemon poceo da pravi probleme. Naime, on je odbio da predvodi listu ako ona izedje na izbore samostalno i pod svojim imenom. Zbog toga su na listu ukljucili i veliki broj nestranackih licnosti i nastupice pod imenom Zajedno za Kataloniju JPC.

 

Unionisticki blok nije ni razmisljao o zajednickom bloku. Narodna Partija PP i Gradjani Cs izlaze samostalno. Socijalisti PSC zvanicno izlaze samostalno, ali su na listu ukljucili i neke clanove desne partije Demokratska Unija Katalonije DUC, partije koja zvanicno vise ne postoji. Radi se o partiji koja je bila dugogodisnji koalicioni partner PDeCat, ali nisu podrzavali nezavisnost. Raspadom te koalicije, neki clanovi su napustili partiju i osnovali gore spomenuti DC. Nisu uspeli da predju cenzus na prethodnim izborima, ali su osvojili 2,5% glasova, cenzus je 3%. Oni su unionisticka opcija. Posle toga su zvanicno ugasili partiju.

 

Podemos je imao velikih problema pred izbore. Deo rukovodstva je smatrao da treba podrzati nezavisnost i usao u sukob sa centralom. Rukovodstvo stranke je zahtevalo da se iz clanstva iskljuce svi oni koji podrzavaju nezavisnost. Tako je i ucinjeno. Posle toga je stvorena koalicija sa Adom Kalou i nizom nevladinih organizacija.

 

Ankete predvidjaju ogromnu izlaznost, preko 80% i neizvesnu borbu za pobedu, oko svega ostalog se ne slazu. Ipak neke stvari se naziru. Prvi put na izborima u Kataloniji bi mogla da pobedi partija koja ne samo da je protiv nezavisnosti, vec je protiv i autonomije. Vecina anketa predvidja njihovu pobedu. Ankete se slazu i da ce unionisticki blok osvojiti vise glasova od separatista, nisu saglasni kolika ce razlika biti procene govore od 2 do 5%. To je nesto veca razlika nego na prethodnim izborima, na kojima su unionisti osvojili vise glasova, ali manje mandata od separatista. I ovog puta bi mogla da se desi ista stvar, da unionisti osvoje vise glasova, a separatisti vise mandata. Unionistima ne odgovara izborni sistem gde je Katalonija podeljena na cetiri izborne jedinice, koje nisu srazmerne velicine. Izborna jedinica Barselona je mnogo veca od ostale tri zajedno i u njoj unionisti otvaruju najbolji rezultat. Donekle mogu da se nose i u Taragoni, dok u Ljeidi i Djironi ostvaruju jako lose rezultate i tu separatisti sticu prednost u mandatima, tako da broj mandata nije u srazmeri sa brojem osvojenih glasova  na nivou cele Katalonije.

 

ERC bi trebalo da postane najjaca stranka u separatistickom bloku, cak postoji mogucnost da osvoji i veci broj mandata od Cs, iako ce jako tesko uspeti da osvoji veci broj glasova od njih. PDeCat je uspeo da se oporavi iako su prve procene bile katastrofalne i predvidja im se trece mesto i blagi pad u broju mandata u odnosu na prethodne izbore. Za CUP se predvidja losiji rezultat nego na prethodnim izborima i manji broj mandata.

 

Cs se predvidja pobeda po broju glasova, za najveci broj mandata se bore sa ERC. Socijalistima se predvidja bolji rezutltat nego na predhodnim izborima. PP ce ostvariti znatno losiji rezultat nego na prethodnim izborima, ali dobra stvar za unioniste je sto im cenzus nije u pitanju, medjutim otvorena je mogucnost da u nekoj od ruralnih izbornih jedinica ne predju cenzus sto bi bila katastrofa za unioniste. Podemos ce imati nesto losiji rezultat nego prosli put, ali ne mnogo.

 

Sve u svemu ovi izbori bez obzira na rezultate ce pokazati jednu stvar, da ne postoji kriticna masa za nezavisnost Katalonije. Iako su mnogi to na ovom forumu, ali i uopste tvrdili da je jasno da vecina gradjana Katalonije zeli nezavisnost to nije slucaj. Katalonsko drustvo je podeljeno, sa blagom vecinom ljudi koji ne zele otcepljenje od Spanije. Ovi izbori ce dokazati da je referendum i proglasenje nezavisnosti bila hazarderska partija pokera kojim se zelela radikalizovati masa zarad ostanka na vlasti grupe ljudi koja definitivno gubi popularnost usled gomile korupcionaskih afera koji ih prate. 


  • 0

#492 melankolic

melankolic
  • Members
  • 25,300 posts

Posted 21 December 2017 - 15:33

Sprdnja od izbora jer španska Vlada u svakom momentu može da sruši katalonsku.
  • 0

#493 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 21 December 2017 - 17:40

Sprdnja od izbora jer španska Vlada u svakom momentu može da sruši katalonsku.

 

Ne u svakom momentu, samo u onom kada prekrse ustav i zakon. 

 

A u Norveskoj centralna vlada ne moze da srusi lokalnu koja ne postuje ustav i zakon?


  • 3

#494 babyW

babyW
  • Members
  • 4,672 posts

Posted 21 December 2017 - 18:56

Ne u svakom momentu, samo u onom kada prekrse ustav i zakon. 

 

A u Norveskoj centralna vlada ne moze da srusi lokalnu koja ne postuje ustav i zakon?

 

Ova konstatacija pretpostavljam da ide sa razumevanjem nivoa vlasti, jer lokalna nije isto sto i regionalna. Sa druge strane, i kod nas u ustavu SFRJ je pisalo da se centralna vlast i ustav odnose na sve republike i pokrajine, a isto tako i se odnosi na ono sto u Srbiji zelite, da se prizna Kosovo, to u Spaniji osporavate. 

 

Pa, jeste li "protiv" ili "za", pitanje je? 


  • 0

#495 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 21 December 2017 - 19:10

...

 

...  

:ajme:

 

 

Tu nema dileme.

Normalno 'protiv' budalonaca!

 

Niko njih pre glasanja nije artiljerisao, palio, pljackao, silovao, zatrpavao u masovne grobnice i vozio hladnjacama.

 

Nego to pomahnitalo, sa viskom osecanja a manjkom pameti, pa se navadilo na palanacki populizam onog egomanijackog bolida 'pućpurućka' i nesto fantaziraju.

:twak:

 

 

PS.

Kakvo 'krsenje ustava' u sVrBiji?

:ajme:

Pa ona je prekrsila ne samo svoj ustav, nego i sve moguce civilizacijske zakone.

:wicked:  

 

...


  • 1