Doruckuj kao car
#1
Posted 27 July 2017 - 13:25
Mozda French omlet & toast http://www.seriousea...h-omelette.html
#2
Posted 27 July 2017 - 13:59
Kako danas izgleda vas carski dorucak ?
Mozda French omlet & toast http://www.seriousea...h-omelette.html
Ne prenosi tuđe, nego podijeli s nama svoje iskustvo.
Moj uobičajeni doručak je svježa baguette, normandijski (nešto rjeđe irski) maslac, praška šunka i Brie. Uz to je prije išao jaki espresso, sad ide jaki Earl Grey.
Koji put šunku i Brie zamijenim kavijarom od pastrve, ili meko kuhanim jajima s grisinima.
One muesle i jus d'orange ne mogu smisliti.
#3
Posted 27 July 2017 - 14:14
Musle jedem mozda jednom godisnje, sok od narandze takodje vrlo retko. Earl Grey volim kao London fog tea latte. Taj Earl Grey koji kupujem ima malo lavandera pa mirise kao dusa.
#4
Posted 27 July 2017 - 14:39
#5
Posted 27 July 2017 - 18:41
Edited by Glitter, 27 July 2017 - 18:41.
#6
Posted 27 July 2017 - 19:53
Sta bi, zar niko ne doruckuje osim mene i Ironside?!
Eh, bien! s tobom bih doručkovao vruće pecivo i Herve, s dobrom, vrućom kavom.
Alas, tempi passati.
#7
Posted 27 July 2017 - 22:01
Sta bi, zar niko ne doruckuje osim mene i Ironside?!
Ima nas jos, al' smo u drugim vremenskim zonama...
Inace, volim omlete kao u uvodnom postu - uopce, volim jela koja daju mogucnosti za puno varijacija i improvizacija.
Svoj ponekad napunim sa chives (kako se to kod nas zove? vlasac?) i paradajzom, a ponekad stavim chorizo - kako mi vec dodje...
#8
Posted 28 July 2017 - 19:10
Ima nas jos, al' smo u drugim vremenskim zonama...
Inace, volim omlete kao u uvodnom postu - uopce, volim jela koja daju mogucnosti za puno varijacija i improvizacija.
Svoj ponekad napunim sa chives (kako se to kod nas zove? vlasac?) i paradajzom, a ponekad stavim chorizo - kako mi vec dodje...
Ja sa maldim lukom, paprikom i portabelo pecurkama
#9
Posted 29 July 2017 - 22:58
Sta bi, zar niko ne doruckuje osim mene i Ironside?!
Slabo. Em radim nocu i retko se probudim pre podneva, em sto obicno imam taman toliko vremena da zgrabim neku kiflu ili grejpfrut koje pojedem na putu do autobusa...
#10
Posted 30 July 2017 - 10:59
Slabo. Em radim nocu i retko se probudim pre podneva, em sto obicno imam taman toliko vremena da zgrabim neku kiflu ili grejpfrut koje pojedem na putu do autobusa...
I ja često radim noću (deformacija iz studentskih dana i noćnih crtanja programa, koje se nisam riješio već skoro 40 god), a kako inače imam loš san, pa kavu nastojim supstituirati čajem, odem spavati negdje oko 6, ali sam već u 8 na nogama.
Jutros sam doručkovao svježi kruh s putrom i - ananas. Bio mi ćeif.
Schrodinger, ne gine ti čir na želucu ili barem dvanaestercu. Jesti u hodu, dok letiš na bus za posao je sjajna predispozicija.
Sjećam se kako sam u ex-yu radio u birou udaljenom sat i pol vožnje od mog tadašnjeg stana, a radilo se od 6 ujutro. Tad sam naučio cijeniti vrijednost doručka i lokaciju radnog mjesta.
S vremenom mi je radno mjesto bilo sve bliže kući, a doručak svježiji i pristupačniji. Neposredno pred preseljenje u B, projektni biro mi je bio udaljen 5-6 minuta hoda od stana, a kako se radilo od 8:30, imao sam dosta vremena da se na miru istuširam, obučem, odem u obližnji kafić na kavu i croissant, prelistam novine i odem na posao.
U BXL-u radim od kuće, pa stignem sići po svježu baguette, ako treba putar, a moj lokalni Pakistanac prodaje izvrsnu šunku (ako mi se već ne ide do talijanskog dućana s delicijama), bez trunka grižnje savjesti*, pa tako prolaze dani... uz posao i fine jestvine.
Do danas, pojam doručka i svih užitaka koji se s tim obrokom povezuju, za mene ima olfaktorna senzacija koju sam iskusio kao mladi dečko, sredinom 70-ih, prvo u Mentonu, pa u Nici, te kasnije u Parizu: mješavina mirisa dizela, vrele crne kave, sira i friškog kruha.
* Moj londonski prijatelj, Židov - ateist se zblanuo kad je, usred rata (1991) u Zagrebu, za Pashu navratio u lokalnu Židovsku općinu, kad tamo ekipa servira sendviče s pršutom i sirom, čime krše sve moguće kashrut regule, još na najveći hebrejski praznik, u instituciji koja figurira i kao sinagoga .
#11
Posted 30 July 2017 - 13:49
Slabo. Em radim nocu i retko se probudim pre podneva, em sto obicno imam taman toliko vremena da zgrabim neku kiflu ili grejpfrut koje pojedem na putu do autobusa...
Nocne smene, ah naradila sam ih se do pre par godina. Secam se nekako mi se posle nocne smene uvek jelo nesto jako/ masno , ali sam se suzdrzavala od takvih navika. Kada sam bila trudna i stignem u nocnu smenu svaki put mi na prizemlju bolnice kako udjem zamirise hrana, neki deep fried chicken fingers narocito.Nisu to bukvalno u prevodu pileci prstici nego belo pilece meso iseceno na pravougaonike umoceno u smesu jaja, brasna i zacina pa przeno u dubokom ulju. Nesto kao domaca pohovana piletina. Ne bas zdrava opcija, ali ja nisam odolevala. Svako malo, pre nego sto zatvore kantinu oko ponoci, eto mene narucujem ih. Jos uzmem i neki plum sos pa umacem. Sramota!
Stvarno je vrlo vazno da se zdravo jede kada se radi po smenama. Sada radim tri dana u nedelji po 12 sati, tako da ustanem vrlo rano i isto kao i ti putujem. Ima po internetu dosta dobrih recepata za te doruckove on the go.
http://wholefully.co...you-should-try/
#12
Posted 30 July 2017 - 14:08
* Moj londonski prijatelj, Židov - ateist se zblanuo kad je, usred rata (1991) u Zagrebu, za Pashu navratio u lokalnu Židovsku općinu, kad tamo ekipa servira sendviče s pršutom i sirom, čime krše sve moguće kashrut regule, još na najveći hebrejski praznik, u instituciji koja figurira i kao sinagoga .
U to isto grozno vreme ranih devedesetih, moj kolega Jevrejin koji je u centralnu Srbiju dosao iz Sarajeva nije mogao da nadje maslinovo ulje. Tamo kod nas tada se koristilo samo suncokretovo ulje i svinjska mast. Maslinovo ulje sam probala prvi put kada sam presla preko. Sada ga redovno koristim.
Inace kad smo vec kod Jevreja, nema nicega sto bi se moglo porediti sa njihovim djevrecima pa jos premazanim krem sirom u koga su dodati chives i sveza na kockice secena paprika. Mmmm.
#13
Posted 30 July 2017 - 14:23
Uglavnom jaja (free range!), cesto palacinke (maslac, med, dzem, voce), povremeno cheerios (low carb!), kakao (sa varenikom), slatko od borovnica, koje parcence prsute, nesto zeleno kao rukola, spanac i sl., ako se sprema caj ili kafa ujutro obavezno svjeze urme uz to tamanim (nema se dje normalan ratluk sa orasima pazarit, eh vremena teska)
Edited by fulleren, 30 July 2017 - 14:25.
#14
Posted 30 July 2017 - 14:38
svinjska mast.
svinjska mast, malac, maslinovo ulje -- holy trinity.
#15
Posted 30 July 2017 - 14:39
...
Kako nema 'rahatluka sa orasima'?
Ogroman izbor (ja to ne trosim)
[attachment=121188:alvasari ratluk-orah.jpg] [attachment=121189:aroma pak ratluk-orah-500g.png]
[attachment=121190:bosiljcic.jpg] [attachment=121191:takovo_ratluk_sa_orasima_450g_585.jpg]
[attachment=121192:sedef-ratluk-pakovanje1.jpg]
Nego, jel sam spremas sebi dorucak ili ...
...
Edited by Kinik, 30 July 2017 - 14:45.