Edited by Kinik, 18 July 2016 - 03:53.

Bento
#1
Posted 18 July 2016 - 03:51
#2
Posted 18 July 2016 - 03:54
...
Bento II
#3
Posted 18 July 2016 - 03:55
...
#4
Posted 18 July 2016 - 04:08
...
Bento III
#5
Posted 18 July 2016 - 04:10
...
#6
Posted 21 July 2016 - 21:22
Ovaj roll sa jagodama je vrh. Jagode +wasabi + soy sauce, bingo. I salata naravno.
Attached Files
#7
Posted 28 September 2016 - 05:03
...
...
#8
Posted 29 September 2016 - 03:25
...
#9
Posted 03 October 2016 - 08:24
...
#10
Posted 09 October 2016 - 17:11
#11
Posted 15 October 2016 - 20:27
...
#12
Posted 24 October 2016 - 01:06
...
Edited by Kinik, 24 October 2016 - 01:08.
#13
Posted 24 October 2016 - 10:05
Dimljeni jezik sa belim vinom
Za 6 osoba: 750 g goveđeg jezika, 2 kesice želatina, 2 dl hladne vode, 200 g mešavine zamrznutog povrća, kašičica bibera u zrnu, 2,3 lista lorbera, 1 l goveđeg bujona iz kocke i 2 dl belog vina.
Jezik operite, prelijte vodom, posolite, dodajte biber u zrnu i lovorov list i kuvajte dok ne omekša, pa ga ocedite, malo ohladite, oljuštite i isecite na tanke šnite. Poređajte ih u vatrostalnu činiju, da naležu jedna na drugu. Zamrznuto povrće skuvajte u ključaloj, slanoj vodi, ocedite, ohladite i rasporedite oko mesa. Želatin prelijte hladnom vodom, ostavite da stoji 10 minuta, pa pomešajte sa 0,5 l ranije pripremljenog, vrelog goveđeg bujona iz kocke. Mešajte da se želatin sasvim rastvori, pa dodajte belo vino i ostatak bujona. Ovako pripremljen aspik prelijte preko jezika i povrća i ostavite da se u frižideru savim stegne.
Smuđ u želatinuZa 4 osobe: 1 kg fileta od smuđa, 8 šargarepa, 8 listića želatina, 2 dl ribljeg bujona iz kocke, 4 lista lorbera, 2 limuna, veza mirođije, so i biber.
Riblje filete isperite pod mlazom hladne vode, položite u šerpu, prelijte vodom, posolite, začinite sa 2 lista lorbera i biberom u zrnu i kuvajte do vrenja. Kada voda proključa, smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte 10 minuta. Šargarepu očistite, isecite na manje komade i kuvajte u slanoj vodi da omekša. Listiće želatina prelijte s 2 dl vrelog, ribljeg bujona iz kocke i ostavite sa strane. Skuvanu ribu ocedite, očistite od kostiju i rasporedite u dve vatrostalne činije. Odozgo rasporedite skuvanu i, na kockice isečenu šargarepu, preko nje položite kolutiće limuna, pospite seckanom mirođijom. Otopljeni želatin pomešajte s kašikom-dve tečnosti u kojoj se kuvala šargarepa, posolite, pobiberite i sipajte preko komadića ribe i povrća. Do služenja čuvajte u frižideru, pa pažljivo sipajte na tanjire za posluženje.
Mediteransko hladno predjeloZa 4 osobe: 6 listića želatina, 4 tvrdo kuvana jajeta, 500 ml povrtnog bujona iz kocke, veza peršuna, manja konzerva špargli, dve crvene marinirane paprike, so i biber.
Listiće želatina pelijte s 100 ml vrelog ribljeg bujona iz kocke i ostavite sa strane 50 minuta da savim upiju tečnost. Za to vreme u vatrostalnu činiju rasporedite kolutiće kuvanih jaja, komade oceđenih špargli iz konzerve, trake mariniranih paprika i listove peršuna. Otopljene listiće želatina pomešajte sa ostatkom toplog ribljeg bujona iz kocke, energično promešajte i kuvajte na niskoj temperaturi da se želatin skroz otopi, pa time prelijte jaja i povrće. Ostavite da stoji u frižideru da se želatin skroz stegne, pa pažljivo preručite na poslužavnik i do služenja čuvajte u frižideru.
Tradicionalne pihtijeZa 6 osoba: 4 papka, pola svinjske glave, manja dimljena butkica, suva ljuta paprika, 2-3 lovorova lista, veća glavica luka, 2-3 zrna karanfilića, 4 čena belog luka, 2,5 dl belog vina, 2 šargarepe, 2 paškanata, manji koren celera, veza peršuna, so i mleveni biber.
Meso operite, isecite na komade i stavite u veći lonac. Dodajte glavicu luka, u koju ste zaboli zrna karanfilića, prelijte vodom i vinom, kuvajte na jakoj temperaturi. Kada proključa, skidajte penu dok ne prestane da se javlja na površini, pa dodajte ljutu papriku, lovorove listiće, očišćenu šargarepu i paškanat, zrna bibera i so, smanjite temperaturu da tečnost malo vri, kuvajte najmanje tri časa, dok meso ne počne da se odvaja od kostiju. Pred kraj kuvanja posolite i pobiberite po ukusu pa izvadite meso, odvojte od kostiju, isecite i rasporedite u tanjire i činije. Ako želite možete dodati i kuvano povrće, pospite seckanim belim lukom i prelijte dva puta proceđenom tečnošću u kojoj se meso kuvalo. Stavite u frižider da se stegne, pre posluženja pospite tucanom paprikom i servirajte uz salatu od kiselog kupusa.
Crvena salata od povrćaZa 4 osobe: plavi patlidžan, 2 paprike, 2 tikvice, 2 glavice luka, 4 kašike maslinovog ulja, 2 kašike "balsamiko" sirćeta, kašika meda, 600 g seckanog paradajza iz konzerve, 3 listića želatina, 1-2 grančice majčine dušice. Za preliv: 5 kašika ulja, 3 kašike sirćeta, čen belog luka, nekoliko grančica bosiljka, so i biber.
Na malo vrelog ulja ispržite seckani luk, dodajte med, sirće, seckanu majčinu dušicu, paradajz iz konzerve, posolite, pobiberite i dinstajte na umerenoj temperaturi 20 minuta. Tikvice, plavi patlidžan i paprike isecite na kolutove, odnosno trake, posolite, pobiberite i pecite 10 minuta u gril-tiganju sa svake strane. Listiće želatina potopite 10 minuta u hladnu vodu, iscedite i preručite u dinstani paradajz. Posebno pomešajte sirće i ulje za preliv, dodajte seckani beli luk i energično promešajte da dobijete glatku emulziju. Dublju, četvrtastu posudu obložite providnom folijom, u nju naizmenično ređajte slojeve pečenog povrća i prelivajte ih dinstanim paradajzom, pa ostavite da odstoji četiri časa u frižideru. Pažljivo sipajte na poslužavnik, secite na kriške i služite.
Zarobljena jajaZa 4 osobe: 6 jaja, 2 kesice želatina, 900 ml povrtnog bujona iz kocke, dve paprike (po jedna žuta i crvena), veza peršuna, 6 šnita praške šunke i so.
Jaja položite u šerpu, prelijte hladnom vodom, dodajte soli i kada voda proključa kuvajte osam minuta, pa ocedite, ohladite, oljuštite i isecite na kolutove. Želatin prelijte mlakom vodom da se istopi, ocedite ga, prelijte sa ključalim povrtnim bujonom iz kocke, promešajte i ostavite sa strane. Po dnu staklene ili keramičke posude, koje ste poprskali hladnom vodom, rasporedite u sloju kolutove jaja, pa kockice paprike i listiće peršuna, prelijte s malo pripremljenog želatina i ostavite da stoji u frižideru. Kada se želatin stegne izvadite, odozgo rasporedite novi sloj kolutića jaja, rolovane šnite šunke, kockice paprike i listiće peršuna, pa ponovo prelijte želatinom i ohladite u frižideru. Ovaj postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal i do posluženja čuvajte u frižideru.
#14
Posted 24 October 2016 - 10:19
...
Ovo nije 'bento' koji moze da se kupi bilo gde (po pristojnoj ceni) - samo 'pravoslavna slavska' shitina.
"Anago meshi"
"Yaki-saba sushi don"
...
#15
Posted 24 October 2016 - 10:22
Bento, korektno spremljen, ne mozes da kupis u Beogradu.
Zato, spremaj sa domacom, pristupacnom, ribom, kao sto Japanci rade
Edited by kronostime, 24 October 2016 - 21:07.