Jump to content


Photo
- - - - -

Grcka i EU


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
59 replies to this topic

#1 alexnikolic

alexnikolic
  • Members
  • 2,741 posts

Posted 27 June 2015 - 18:23

http://www.b92.net/b...&nav_id=1009203

EU prelomila, Grčka ostaje bez pomoći

Ministri finansija evrozone odbacili su produženje programa pomoći Grčkoj na sastanku u Briselu, preneo je AFP.

 

------------

 

Ako ovo ostane ovako, moja potpuna podrska odluci EU. Neka gospoda onda odrzavaju 12 referenduma ako hoce.

 

Narod u Grckoj nije glasao za ovo, vecina sa kojima sam pricao zeli da ostane u evru. 

 

Stednja prosecnog Grka je (pre povlacenja iz banaka) bila blizu nova prosecnog Nemca. Grcka drzava je u krizi, ali Grci su realno bogati. 

 

http://greece.greekr...ed-in-5-months/

 

Dakle, bice Grcka ok i sa drahmom. Cinjenica da cene nekretnina u Grckoj strmoglavo padaju takodje govori nesto - Grci ne veruju svojoj drzavi - radije ce da prebace evre u neku nemacku banku nego da kupe nekretninu u Solunu. Da li se plase za privatnu svojinu, poreza, ili necega treceg, ko zna.. Ali interesantno je razmisliti o tome - u Srbiji mnogi pricaju o tome kako ce neko povuci stednju i dici cene nekretnina.. Vidimo na primeru Grcke da se to nece desiti. Cak suprotno. 

 

U svakom slucaju, Spanija raste oko 3% ove godine (dakle, male su sanse da Spanija bude sledeca, kao ni Italija), za Grcku je najbolje da se vrati na drahmu i postane opet konkurentna, a i za Evropu da se procisti. 


Edited by alexnikolic imperija, 27 June 2015 - 18:25.


#2 daljinac

daljinac
  • Banned
  • 783 posts

Posted 27 June 2015 - 20:56

Taj Grexit nece bas biti neko prociscenje za Evropu.Poverenje u evro ce se poljuljati.Investitori ce cekati koja je sledeca zemlja za defolt. Jednom poljuljano poverenje se tesko vraca.



#3 alexnikolic

alexnikolic
  • Members
  • 2,741 posts

Posted 27 June 2015 - 21:01

Taj Grexit nece bas biti neko prociscenje za Evropu.Poverenje u evro ce se poljuljati.Investitori ce cekati koja je sledeca zemlja za defolt. Jednom poljuljano poverenje se tesko vraca.

 

Pre 3 godine mozda.. Sada, kada imas Spaniju koja raste i Italiju koja je pocela da raste (a i izvoznik je) - ne znam koju zemlju imas na umu. Videcemo, ali moje misljenje je da cemo videti jaci evro u ponedeljak.



#4 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 27 June 2015 - 21:41

Stvarno, kuda odlaze tolike pare kad Grci ne kupuju nekretnine, da li su stvarno u carapama ili mogu jednostavno da se prebace u evropske banke?

 

19.06.2015.

 

Izvori iz bankarskih krugova kazali su da je od ponedjeljka do srijede ovog tjedna s računa iz grčkih banaka povučene čak 2 milijarde eura.

Iz Europske središnje banke su na sastanku s ministrima financija eurozone kazali da nisu sigurni da će grčke banke u ponedjeljak otvoriti svoja vrata zbog velikog povlačenja novca iz njih, piše Reuters. Tijekom sastanka zatvorenog za javnost o Grčkoj, predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem pitao je Benoita Coeurea iz Izvršnog odbora ESB-a hoće li se banke moći otvoriti u petak.

– U petak će moći. Za ponedjeljak stvarno ne znam – odgovorio mu je Coure. Izvori iz bankarskih krugova kazali su da su od ponedjeljka do srijede ovog tjedna s računa iz grčkih banaka povučene čak dvije milijarde eura, a očito građani nisu mirovali niti u četvrtak.

http://www.vecernji....ne-znam-1011251

 

 

Direktor vodećeg nemačkog ekonomskog instituta ocenjuje da bi jedini način da Grčka ostane u evrozoni ukoliko Grci odbace reformske uslove na referendumu iduće nedelje bio ako bi kreditori pristali na olakšicu duga i na spasavanje grčkih banaka bez spoljne pomoći, velikim delom tako što bi se štediše odrekle dela svojih depozita.

Fist smatra da ukoliko Grčka ne ograniči povlačenje i transfer novca ECB će u ponedeljak biti suočena sa izborom ili da prihvati propast grčkih banaka ili da im dozvoli dodatni hitni kredit.

http://www.blic.rs/V...eknu-dela-novca

 

 

Sta se desava sa "nasim - grckim" bankama u ovom trenutku?


Edited by Gant, 27 June 2015 - 21:42.


#5 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 27 June 2015 - 21:53

Sta nasa drzava da ocekuje od krize u Grckoj?

 

Na osnovu podataka Zavoda za unapređenje izvoza i ulaganja za period 2005-2011, Grčka predstavlja trećeg velikog inostranog ulagača u Srbiji, iza Austrije i Norveške. Napominje se, međutim, da je po starijem odgovarajućem redosledu, za period 2000-2010, naša zemlja zauzimala drugo mesto, neposredno iza Austrije.
Glavne oblasti delatnosti grčkih ulagača jesu bankarstvo, šira oblast građevinarstva i građevinskog materijala, trgovina na malo, telekomunikacije, ugostiteljske i turističke usluge,  konsalting, industrija prehrambenih proizvoda i pića itd. Vredi, takođe, istaći i da se grčka ulaganja nalaze u svim delovima Srbije.
Na srpskom tržištu procenjuje se da deluje oko 200 kompanija grčkih interesa, u kojima je zaposleno više od 25.000 osoba. Ukupna neposredna grčka ulaganja procenjuju se na oko 2 mlrd. €, dok  neposredne i posrede grčke investicije zajedno prevazilaze 2,5 mlrd. €.

http://www.mfa.gr/se...ski-odnosi.html



#6 daljinac

daljinac
  • Banned
  • 783 posts

Posted 27 June 2015 - 22:10

Pre 3 godine mozda.. Sada, kada imas Spaniju koja raste i Italiju koja je pocela da raste (a i izvoznik je) - ne znam koju zemlju imas na umu. Videcemo, ali moje misljenje je da cemo videti jaci evro u ponedeljak.

Nije poenta ponedeljka nego meseci(i godine) koje dolaze.Ako Grcka izadje iz Evra, vrlo verovatno ce to uraditi i Kipar.To sa rastom ekonomije je samo patka.Otkud onda negativne kamate ako se ekonomije ubise od rasta?



#7 daljinac

daljinac
  • Banned
  • 783 posts

Posted 27 June 2015 - 22:15


 


 


 

Sta se desava sa "nasim - grckim" bankama u ovom trenutku?

Jorgovanka rece onomad, da ˝nase grcke banke˝ nemaju toliko veze sa Grckom & da su sve dobro kapitalizovane & povrh toga imaju rezerve kod NBS.

U principu je sve stvar poverenja.Ako bi i ovde krenuo bankrun, zacas bi se situacija preokrenula..Otud sve vise nagovestaja ukidanja kesa.Time bi se sprecile ovakve panike, a i svaka transakcija bi se mogla oglobiti.Bas kao i porez



#8 alexnikolic

alexnikolic
  • Members
  • 2,741 posts

Posted 27 June 2015 - 22:47

Nije poenta ponedeljka nego meseci(i godine) koje dolaze.Ako Grcka izadje iz Evra, vrlo verovatno ce to uraditi i Kipar.To sa rastom ekonomije je samo patka.Otkud onda negativne kamate ako se ekonomije ubise od rasta?

 

Imaj na umu da su Italija i Spanija padale par godina, pa rast ide sa nizeg nivoa. Ali je rast.. U Spaniji se prognozira 3%, sto je bitno, Spanija je veci rizik nego Italija jer su u Spaniji izboru u septembru..

http://uk.businessin...lts-2015-4?r=US

 

A negativne stope i QE su stimulacija ekonomije - skakace stope kada bude stabilan rast i inflacija dostigne nivo potreban za rast stopa. 



#9 alexnikolic

alexnikolic
  • Members
  • 2,741 posts

Posted 27 June 2015 - 22:58

http://pescanik.net/ibi-medu-grcima/

 

Kralj Ibi zaigrao je i pred Grcima.

”Narode moj”, kukavički viče u dramatičnom televizijskom obraćanju naciji grčki ultralevičarski premijer, koji je do skoro obećavao med i mleko, a sad jadno poziva u odbranu nacionalnog dostojanstva.

 

....

 

Primera radi, u Grčkoj se iz budžeta za penzije izdvaja 18 odsto bruto domaćeg proizvoda (prosek EU je 13,2 odsto). U Evropi se smatra da su to neodrživa budžetska izdvajanja za krajnje skup i ekonomski neodrživ sistem grčkih penzionih fondova. Naročito je neodrživa lepeza odlaska u prevremenu penziju i sa 52 godine starosti, što je možda prihvatljivo za rudare, ali ne i za tv-voditelje, pekare i frizere, i prosek odlaska u penziju sa 59 godina.

 

......

 

”Ja lično garantujem da ću poštovati rezultat vašeg demokratskog izbora”, populistički obećava grčki premijer. Ali nije mu prijatno kad vidi da ga malo ko čuje i ozbiljno shvata. Izveštači iz Atine i drugih grčkih gradova javljaju da se ”narod” masovno okuplja ispred bankomata, pokušavajući da spase svoju ušteđevinu i premesti je u ”slamarice” u iščekivanju crnih dana koji dolaze.

Fenomen za razmišljanje srpskih levičara je zanimljiva koalicija grčkih udruženih ultralevičara i ultradesničara – Sirize i Zlatne zore (jedina opoziciona stranka koja nije osudila odluku vlade) – koja želi referendum u odbranu nacionalnog dostojanstva, na kome će ”narod” oduvati mrske kreditore.

 

.....

 

Bonitetna firma Mudis na primer smatra da su banke u evropskoj monetarnoj uniji trenutno bolje pozicionirane da prežive izlazak Grčke, nego što je to bio slučaj na vrhuncu krize u evrozoni.

I austrijski guverner Novotni ističe da se situacija značajno promenila i da sada, za razliku od pre dve godine, ne postoji akutna opasnost od loših posledica kraha Grčke po druge evropske zemlje: ”Kamate za državne obveznice Italije, Španije i Portugalije gotovo da nisu povećane zahvaljujući monetarnoj politici Evropske centralne banke. Tržišta Grčku smatraju specijalnim slučajem, a njeno istupanje iz evrozone danas bi izazavalo manje troškove nego pre dve godine”.

 

Kada se posle svega bude slegla prašina, Grčka će najverovatnije ostati usamljen sociološki fenomen – kako se u drugoj deceniji novog milenijuma u jednoj evropskoj državi grupa neodgovornih avanturista i lakomislenih amatera domogla vlasti prevarom naroda, koji je lakomisleno poverovao u prosta rešenja.

To bi mogla biti poruka i svim drugim narodima u Evropi koji gaje simpatije za ultralevičare i njihova ”prečica rešenja”.



#10 Technogod

Technogod
  • Members
  • 733 posts

Posted 28 June 2015 - 14:12

Moje je misljenje da od cele ove ujdurme nema nista. Ovo je ko zna koji put put po redu da se diskutuje o izlasku Grcke iz evrozone i na kraju sve ostane po starom. Grcima se odobri novi paket pomoci i zivot ide dalje. Tako ce najverovatnije biti i ovaj put. Mada, da sam u ulozi investitora ili kupca neke nekretnine, sasvim sigurno ne bih nista preduzimao u Grckoj do daljnjeg. Ipak, nikad se ne zna.


Edited by Technogod, 28 June 2015 - 14:12.


#11 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 28 June 2015 - 14:32

Evropska centralna banka saopštila je da će zadržati svoj fond za hitno finansiranje grčkih banaka na nivou ugovorenom u petak.

 

http://www.b92.net/b...&nav_id=1009385



#12 Technogod

Technogod
  • Members
  • 733 posts

Posted 28 June 2015 - 18:55

Najnovija vest sa jednog od norveskih portala o ekonomiji je izjava koju je dao direktor Pireus banke u Grckoj Anthimos Thomopoulos, da grcke banke nece raditi u ponedeljak, dakle nema podizanja depozita u ponedeljak. Njegovu izjavu su preneli i drugi vodeci svestski mediji kao sto su Reuters, CNBC, Bloomberg itd. Drugi izvor tvrdi da ce i grcka berza biti zatvorena. Niko od zvanicnika grcke vlade ovo nije potvrdio.


Edited by Technogod, 28 June 2015 - 18:57.


#13 Technogod

Technogod
  • Members
  • 733 posts

Posted 28 June 2015 - 19:52

Oglasio se i Cipras televizijskim obracanjem i potvrdio je da je centralna banka preporucila grckim bankama da ne otvaraju svoje filijale u ponedeljak ali da su depoziti gradjana i dalje sigurni ( ? ). Plate i penzije ce biti isplacene po standardnoj proceduri.



#14 Gant

Gant
  • Members
  • 6,346 posts

Posted 28 June 2015 - 20:53

Krugman: Cipras je napravio pravu stvar

http://www.seebiz.eu...tvar/ar-114494/



#15 Monitor

Monitor
  • Members
  • 842 posts

Posted 28 June 2015 - 21:51

Banke u Grckoj ce ostati zatvorene do 7. jula (makar za sada). Referendum je 5. jula.

 

Bice moguce da se na bankomatu podigne 60 evra dnevno.

Do sada je limit bio 700 evra na dan preko bankomata.

 

Ostajem ipak pri stavu koji sam izneo na politickoj temi vezano za Grcku.

 

Cilj je da Grcka prihvati sporazum, ali tako da ga vecina ljudi podrzi. Nadam se da ce "bank run" i "capital control" naterati Grke da na kraju kazu "DA".

Cipras ocigledno nije imao dovoljnu podrsku u sopstvenoj stranci (to je moje misljenje), a nije zeleo da donosi neku odluku uz pomoc opozicionih stranaka.

 

Medjutim, veliko pitanje je za sta se zalazu ljudi koje stranke ne zanimaju. Po poslednjim istrazivanjima daleko veci broj ljudi zeli bilo kakav dogovor i ostajanje u EU. Oko 60% Grka zeli da ostane u Evrozoni. To su istrazivanja. Neki od njih su se nadali da Cipras mozda moze da izvuce bolji sporazum za Grcku, ali niko od tih 60% nije ni pomisljao da podrzi izlazak iz Evrozone.

 

Prema tome, sacekajmo prvo rezultate referenduma.