Jump to content


Photo
- - - - -

Sajt sa linkovima i Google oglasima krši Zakon o trgovini?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
150 replies to this topic

#31 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 10 April 2013 - 13:35

Cekaj, ja onda ne razumem zasto si se registrovao i podelio to sa nama? Ja sam siguran da je veliki broj ucesnika ovog foruma je bar nekad na nekom svom blogu/sajtu imao google oglase. A svakako da mnogi imaju i sada. Za jedno si u pravu, stvar jeste ozbiljna.


Edited by McLeod, 10 April 2013 - 13:35.


#32 buntovniksarazlogom

buntovniksarazlogom
  • Members
  • 34 posts

Posted 10 April 2013 - 14:18

Cekaj, ja onda ne razumem zasto si se registrovao i podelio to sa nama? Ja sam siguran da je veliki broj ucesnika ovog foruma je bar nekad na nekom svom blogu/sajtu imao google oglase. A svakako da mnogi imaju i sada. Za jedno si u pravu, stvar jeste ozbiljna.

 

Upravo zbog ovoga, da se i njima ne desi ovo što se meni trenutno dešava da se linkovi na sajtu i google oglasi tretiraju kao trgovina i promet robe za šta se mora imati registrovana firma.

 

Pošto suđenje još nije zakazano, ja zaista ne mogu postavljati nikakva dokumenta.Kao što sam i obećao postaviću sve na kraju.

 

Ostavljam vama samima da procenite dali sam ja lažov ili ne.Priča je zaista istinita i normalnom pametnom čoveku zaista prvo što može da padne na pamet je da ja lažem, jer zaista sve ovo nema logike.Tu se barem svi slažemo



#33 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 10 April 2013 - 14:25

Ne kazem da lazes, nije mi tesko da poverujem u bilo sta sto se kosi sa zdravim razumom kada je rec o nasim upravnim i izvrsnim, a i zakonodavnim organima. Studiram prava, porodicni zanat sto bi se reklo, i prolazilo mi je kroz ruke mnogo zakona koji su nakaradno napisani, uredbi i podzakonskih akata za koje je i laiku jasno da su u koliziji i tako dalje. Iskreno, u planu je nekim mojim prijateljima i meni sajt koji bi se bazirao na affiliate marketingu, pa bih voleo da znam nesto konkretnije, da bih znao sta da zaobidjem, ako je ikako moguce. Naravno, tvoja je odluka da li ces i kad to podeliti ovde.



#34 Sassa

Sassa
  • Members
  • 7 posts

Posted 10 April 2013 - 14:36

Nevezano za konkretan slučaj, zakon kaže da fizička lica ako hoće da zarađuju novac, tj da se bave određenom delatnošću (a u to spada reklamiranje), moraju da registruju firmu i plaćaju porez. Znači nije stvar u tome da li će vam neko braniti da otvorite sajt i na njega stavite šta želite, vi možete sami da registrujete koji hoćete domen kao fizičko lice i da stavite na njega reklame, isto tako možete u vašem dvorištu da napravite bilbord i da zarađujete na reklamiranju, niko vam to ne može osporiti. Ali, po zakonu ste dužni da se registrujete. Ne mora to da bude otvaranje firme kao što je D.O.O. već možete da se registrujete kao preduzetnik.

 

Znači da budemo precizni, _svaki_ oblik zarade preko interneta _nije_ dozvoljen po zakonu osim ako niste registrovani i plaćate porez. Ako neko zarađuje preko interneta to je isto kao i da je otvorio radnju i vrši neke usluge i prima novac. Kao što obućar mora da plaća porez na svoju delatnost tako i svi ostali koji zarađuju preko interneta treba da plaćaju porez. Potpuno je nebitno da li je zarada došla od reklama ili od neke izvršene usluge (freelancing). Poreska uprava može za svaku uplatu iz inostranstva da vas pita za šta je to. Vi možete da kažete da vam je to "uplatila tetka za džeparac" i to možda prođe 2 puta ali već treći put neće proći. U ovom slučaju imamo jasniju situaciju, lik je imao sajt koji se očigledno bavi reklamiranjem. Potpuno je nebitno šta piše u rešenju koje je dobio, prema zakonu je kriv 100% sad je samo pitanje da li će mu progledati kroz prste ili neće. Drugo, vezano za objavu dotičnog dokumenta, to nije ispravno, može i da se nadrlja zbog toga. Obligaciona dokumenta koja nisu javnog karaktera ne smeju da se objavljuju javno osim ako obe strane nisu saglasne sa time.

 

Da rezimiramo, ako vi imate blog ili forum i stavite reklame za druge sajtove, to se smatra "obavljanjem delatnosti". To je dozvoljeno ako ste registrovani kao firma i plaćate porez. Dalje možemo da širimo diskusiju: da li je u blogu neki link ka nekoj firmi reklamiranje? Pa ako se bukvalno tumači zakon onda jeste, mada verujem da niko neće praviti problem zbog jednog linka. Sad će neko odavde da pita:  "a da li mogu 3 linka?". To je stvar slobodne procene inspektora, ako se vama ne sviđa ta njegova slobodna procena onda stavite prigovor, ode se na sud pa sud dalje procenjuje. Tako da ne može jasno da se kaže da li su 3 linka reklamiranje ili nisu, to sve zavisi od mnogo faktora. Poenta akcije jeste da se poslovanje preko interneta uvede u legalne tokove, a to znači da se oporezuje. Naravno, oporezivanje je u Srbiji dosta omraženo jer svi znaju da sav taj novac koji ide u budžet u vrlo malom svom delu završava za dobrobit zajednice i društva a u većem delu završava po privatnim džepovima političara, njihovih prijatelja i raznih burazerskih firmi ali sve to nije tema ove priče. Glavna poenta je: ko radi i zarađuje - mora da plaća porez. To nije tako samo u Srbiji nego u celom razvijenom svetu.

 

Zašto onda do sada nije bilo tako? Iz dva razloga: 1. Zarada preko interneta je bila zanemarljiva u odnosu na "analognu" zaradu i državi nije bilo previše bitno da se cima oko toga, sad je već malo drugačija priča. 2. Poreska uprava ne raspolaže u dovoljnom broju sa informatički obučenim ljudima zapravo inspektorima i njima nije lako da kontrolišu virtuelni prostor ako ne razumeju kako sve to funkcioniše. U poslednje vreme se poreska uprava prilično modernizuje pa će se tako sve više pažnje pridavati poslovanju preko interneta.



#35 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 10 April 2013 - 14:50

Nisi u pravu. Prvo, internet je suvise siroko polje da bi se bilo koji konkretan slucaj podvodio pod nase nakaradne zakone. U pravu si samo da mozemo reci da se radi o odredjenoj delatnosti. E sad, ne postoji jos uvek medjunarodna konvencija koja se detaljno bavi ovom oblascu, ACTA hvala bogu nije prosla, i do tada, ova oblast ostaje definisana ugovornim pravom. Dakle, konkretno, kada ti skidas neki program, zakljucujes ugovor, odnosno licence agreement sa tom kompanijom, sto svi obicno samo skrolujemo do dole i kliknemo agree. To ti je zakon. Takodje, svaki takav program, zatim programi/servisi koji sluze za kupovinu preko interneta, kao i afilliate programi u svim novcanim transakcijama imaju uracunat porez. Sve je uredjeno na jednom nadnacionalnom nivou, a legislativa kod nas NE POSTOJI, a i kad bude postojala, bice regulisana tako da se uklapa u svetski poredak. Upravo je aktuelan paypal, koji je dostupan od juce kod nas, ali samo jednosmeran, dok ce dvosmeran biti dostupan kada mi potpuno uskladimo svoj sistem sa njima, tako da imamo iste uslove poslovanja. Sto govori takodje u prilog ovome sto sam gore naveo. Podvodjenje konkretnih slucajeva pod stare, nakaradne zakone vodi vecoj pravnoj nesigurnosti nego da pustis celu tu oblast da bude nedefinisana. A ona nije nedefinisana, ugovorom izmedju dve strane je sve reseno.



#36 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 10 April 2013 - 14:52

Sve ovo jeste po malo konfuzno, ali sa jednom stvari se neću složiti sa pojedinim diskutantima: svaki oblik zarade treba oporezovati i ne vidim zašto bi zarada od oglasa na stranici bila izuzetak.

 

edit: grešite i što se tiče plaćenog poreza. Ja sam pre par godina zaradio neku siću na mturk-u, tamo sam obeležio da nisam US rezident  i nisu mi naplatili porez, ali je pisalo nešto u smislu da treba da proučim lokalne zakone i platim porez ako treba. Cifra je bila oko 50$, ali bi mi Ameri i na to naplatili neki porez da sam US rezident.


Edited by namcor, 10 April 2013 - 14:57.


#37 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 10 April 2013 - 14:55

Nije izuzetak od poreza. Svaka transakcija, odnosno usluga prilikom klika/prodaje je oporezovana na samom internetu. Dobijas iznos umanjen za porez. Isto kao sto saljes poseban tip SMSa, pa ti kaze, lupam, 120 dinara + PDV. To imas i na internetu. Dvostruko oporezivanje je nezakonito. U svakom slucaju ne postoji jos uvek model kojim bi se regulisalo ovo. Naravno da drzava zeli da uzme svoje prihode i tu, ali nista sto je do sada predlozeno nije proslo.


Edited by McLeod, 10 April 2013 - 14:57.


#38 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 10 April 2013 - 15:06

Nisi u pravu.

Evo, recimo, Skype: ako kupuješ kredit, a nisi EU rezident, ne plaćaš porez.

 

Skype Credit €10 €10,00

0% VAT                  0,00

Total                    €10,00


Edited by namcor, 10 April 2013 - 15:07.


#39 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 10 April 2013 - 15:06

Kada se prica o velikim internacionalnim kompanijama koje posluju na internetu, iznosi su sigurno oporezovani. Sam kazes, imas dve opcije, US resident, ili ne. Sto znaci da bi ti naplatili porez da si u Americi, a ovo sto pada pod ostalo je suvise nedefinisano. Ali mislim da je to pre izuzetak nego pravilo, Paypal, recimo, ne ulazi na trziste dok 100% nije regulisano tako da daje iste uslove kao i na svakom drugom mestu u svetu.

 

edit: sto se tice ovoga za Skajp, znao sam to, ali nisam se setio. Opet zato sto nase zakonodavstvo nije definisalo poslovanje preko interneta, a to je posebna, ogromna oblast, koja se ne moze podvesti pod nase staromodne zakone. Samo jos jedan razlog u prilog tezi, a ne protiv. Podvoditi trgovinu na internetu pod zakon o trgovini je isto kao kad bi rekli da nam ne treba zakon o autorskim pravima. Imamo obligacioni, i ovo su obligacioni ugovori, to sto imaju dosta specificnosti, nema veze, moze da se podvede pod najopstiji clan bez problema.


Edited by McLeod, 10 April 2013 - 15:18.


#40 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 10 April 2013 - 15:27

Ne vidim zašto bi se trgovina na internetu razlikovala od bilo koje druge. Ako imaš fizičku robu, kakva je razlika da li je šalješ poštom ili imaš prodavnicu? Ako prodaješ softver, kakva je razlika da li prodaješ na fizičkom mediju (DVD) ili kao fajl koji se skida sa interneta?

Problem je što većina nas internet doživljava kao neku alternativnu dimenziju ili neku jako komplikovanu video igru koja nema veze sa stvarnim životom. Internet je samo sredstvo komunikacije, kao telefon, fax, pismo, a promet robe i novca je stvaran.



#41 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 10 April 2013 - 15:32

Ovde nema razlike, uostalom, ti vidovi trgovine se redovno i uredno naplacuju kod nas. Problem nastaje kada si ti posrednik preko google adsa.



#42 buntovniksarazlogom

buntovniksarazlogom
  • Members
  • 34 posts

Posted 10 April 2013 - 15:34

Dodao bih nešto bitno a to je da ja na svom sajtu nisam prodavao robu, niti sam primao bilo kakav novac, niti postoji bilo kakav dokaz o transakcijama(dinarskim ili deviznim) na moje ime u vreme "delatnosti" za koju me tereti zakon.

 

Klikom na link koji se nalazi na mom sajtu vi odlazite sa moje stranice i onda se pojavljuje drugi sajt(koji nije moj) koji vrši prodaju.Ja nemam uticaj na taj sajt.Sad ispadne da ja prodajem robu jer sam dao link i na taj način izvršio uslugu reklamiranje i trgovinu jer se taj sajt bavi trgovinom,a da za to nemam pravo po zakonu jer sam fizičko lice.Molim vas imajte u vidu da je sajt bio u svojstvu fizičkog lica.


Edited by buntovniksarazlogom, 10 April 2013 - 15:37.


#43 namcor

namcor
  • Members
  • 4,045 posts

Posted 10 April 2013 - 15:51

Pa jeste glupo što postavljanje reklame tretiraju kao trgovinu, to treba tretirati kao reklamiranje (možda je to isto delo, "trgovina i reklamiranje", kao što je "proizvodnja i promet opojnih droga" čak i kada dilera uhvate sa par tableta za koje je jasno da ih nije on napravio).

 

Ja sam malo proširio temu jer nemamo više detalja o konkretnom slučaju, a bilo je još nekih "buntovnika" koji su zarađivali 400$, a neće da plate porez. Jednostavno, ako zarađuješ novac, to je neka vrsta delatnosti i treba da platiš porez. Svako ko je stavio adsense oglase na sajt  stavio ih je da bi zaradio i besmisleno je dalje raspravljati na tu temu. Pitanje je isključivo da li samo postavljanje reklame treba tretirati kao delatnost ili tek ako donosi i neki profit. U suštini, ako je sajt sa malom posetom ne vidim ni svrhu postavljanja bilo kakvih reklama, a ako ima ozbiljnu posetu onda će i zarada biti solidna pa ne vidim razlog da se ne registruje delatnost i legalno zarađuje.


Edited by namcor, 10 April 2013 - 15:55.


#44 Bite my shiny metal ass

Bite my shiny metal ass
  • Banned
  • 5,781 posts

Posted 10 April 2013 - 15:58

Kakav porez placaju fizicka lica koja posjeduju akcije i dobijaju dividendu ? Da li i oni moraju imati registrovanu firmu i placati PIO i ostale budalastine ?



#45 buntovniksarazlogom

buntovniksarazlogom
  • Members
  • 34 posts

Posted 10 April 2013 - 16:03

Kako sam ja mogao da znam da kršim zakon kad prilikom registracije nisam dobio uputstvo, kad od rnids-a nisam dobio konkretne uslove o linkovima i konkretno o adsense oglasima.

 

Naravno, da sam znao sve to ja ne bih svesno kršio zakon.Ali, ja to nisam znao, niti sam mogao da znam.Znate nije mala kazna za ovaj prekršaj.Od 50 do 150 hiljada dinara.Nisu došli da me opomenu, nego odmah da pišu prijavu i verovatno kaznu na sudu.Eto mogli bi da se sažale da mi puknu 50 hiljada jer nisam znao, pokajao sam se a u stvari nisam ni mogao da znam

 

Neka lepo napišu zakon i uputstvo za registraciju domena pa lepo neka piše "fizičko lice nema pravo da postavlja adsense oglase, linkove na svom domenu i da je to kažnjivo po određenom zakonu" i naravno onda ja sigurno da ne bih registrovao firmu i ne bih išao u svesno i namerno kršenje zakona, nego ovde se tako radi da evo vam domen pa nek vas kažnjavaju za trgovinu za koju nemate pojma da činite


Edited by buntovniksarazlogom, 10 April 2013 - 16:13.