Jump to content


Photo
- - - - -

SNS


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
133 replies to this topic

#121 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 08 January 2013 - 22:58

...

 

A nesto nije ni stigao da se nabaljezga.

 

...



#122 Φίλιπ Βλαςακ

Φίλιπ Βλαςακ
  • Members
  • 1,233 posts

Posted 03 April 2013 - 07:50

Završena je epoha nacionalističke politike

Pobeda građanske Srbije
Vesna Pešić 02/04/2013
 
Već mesecima, vlast nas priprema za dogovor sa Kosovom kojim treba priznati njegovu faktičku nezavisnost. Jer tamo gde Srbija odavno nema nikakvu vlast, i pod pritiskom SAD i EU, sada treba dogovoriti položaj srpske manjine i druge elemente odnosa između Srbije i Kosova, kao što su carine, granice, telekomunikacije, tj. sve što spada u život i realnost dve države i ljudi u njima. Iako još uvek nedovoljno hrabra da otvori pitanje priznanja Kosova u bliskoj budućnosti, današnja politika realnih odnosa sa Kosovom očekuje datum pregovora sa EU...
 
Iako vlast zna šta treba učiniti u ovoj fazi rešavanja kosovskog pitanja, a očito je rešena da određene korake preduzme, ona preteranim dramljenjem koje se pretvorilo u melodramu odaje utisak kao da sama sebi ne veruje, ili da je neko teško ometa, ali se ne zna ko je to. Ovaj performans za publiku koja se očigledno nimalo ne potresa, sem u uobičajenim patriotskim gnezdima, prepun je kontradiktornih nizova: nikada nećemo, ali ćemo dati sve od sebe, nećemo dozvoliti poniženje, ali ne prekidamo dijalog, kompromis je na pomolu, ali biće 11 dana pakla. I sve tako u krug već danima, iako se stiče utisak da građani jedva čekaju da se od tog večitog i grandioznog nacionalnog problema što pre oslobode, da se od njega što više odvali i reši, pa da se već jednom pređe na neke druge teme koje su urgentnije i na koje se čeka možda jednako dugo kao na rešenje famoznog kosovskog pitanja. Dodatno pojačanje ovom nesporazumu između vlasti i građana daju mediji, koji se od dugog vremena i sopstvene praznine utrkuju u naivnoj i beslovesnoj priči o „neslaganju“ i „nejedinstvu“ vlasti, koji se odigravaju – te između premijera i prvog potpredsednika vlade, onda između predsednika i premijera, pa između predsednika i prvog potpredsednika vlade. Sve su to tobože nekakve zjapeće rupe, koje se moraju krpiti mračnim pričama o vanrednim izborima. A niko ne zna kome ti izbori zapravo treba da služe, ko ih u stvari traži, sem što se vickasti analitičari dosećaju da se rejting SNS-a mora što pre inkasirati, dok ne bude kasno.
 
Nepotrebna je ovolika priprema javnosti za učinak koji se očekuje u dobro poznatoj (izgubljenoj) poziciji u kojoj se Srbija nalazi. Nju je savršeno nacrtao Dušan Petričić: očajni Dačić, u čijoj se pozadini nižu Ranković, Ćosić, Milošević, Šešelj i Koštunica, sedi sav zarozan nad izgubljenom partijom šaha, u kojoj su od njegovih belih figura ostali samo kraj i pešak; na suprotnoj strani likuje raspoloženi Tači sa punom tablom crnih figura, dok u sredini sedi baronica Ešton koja strogo gleda Dačića čekajući da on povuče potez koga više nema. Sve što sada treba prihvatiti u Briselu dobro je poznato i ovde i u inostranstvu, pa utoliko više pada u oči nepotrebna melodrama vlasti i neverica da je srpska nacionalistička politika propala. Neprekidno se očekuje da se ta novost očas pretvori u ono staro. A to se više ne može dogoditi, jer su neki procesi nepovratno završeni, a i svest o propaloj politici prošlosti postala je gotovo opšte mesto. I sama sam svesna kraja tih procesa, pa zato povlačim reč sa poslednje tribine Peščanika. Jeste, tačno je da je završena jedna epoha; završena je epoha nacionalističke politike koja je u Srbiji vođena punih 25 godina (sa manjim prekidima).
 
Zanimljivo je da nisu nacionalisti ti koji se nadaju da će se Srbija vratiti velikosrpskoj i zavetnoj politici, već antinacionalisti, oni koji veruju da nas sadašnja vlast vara... Upravo su nacionalisti u crnom očajanju, jer su potpuno svesni da su pukli. Ponašaju se kao da su izgubili svaku nadu, pa prete i proklinju na sav glas, kako to čini Amfilohije. Pečatovci, našisti, deesesovci, radikali i nspmovci su shvatili da od sada mogu sami za sebe da uživaju u sopstvenom srBstvu, kao ličnoj stvari, ali bez pretenzija na politiku smeštajući se tako u centar onoga što Basara naziva palanačkim provincijalizmom, opisujući ga kao „površno politizovanu zatucanost, malograđanštinu i prostakluk”. To je onaj identitet koji se kao otpor pojačava sa globalnim i uopštavajućim procesom evrointegracija, jer se procesi evropeizacije ne odvijaju istom brzinom.
 
 
Ovo što nam se sada predstavlja kao nekakva velika novost – odustajanje od nacionalističke politike – započelo je dosta davno, još devedesetih godina u opoziciji, skidanjem Miloševića sa vlasti i Đinđićevim naporima da ekspres promeni i modernizuje Srbiju. Ali znali smo da stari projekat nije bio odbačen, što je dokazalo ubistvo premijera, a zatim restauracija nacionalističke politike tokom Koštuničine vladavine, krunisane i zapečaćene „kosovskim“ Ustavom 2006. Trebalo je još mnogo vode da protekne, još mnogo samouništenja da se odigra, da bi se stiglo do tačke apsolutnog poraza i nužnog zaokreta. Cena te promene kojoj sada prisustvujemo je ogromna, pa satisfakcija zbog pobede građanske Srbije, a nekako smo oduvek znali da ćemo na kraju pobediti, ne izaziva pobednička osećanja
 
 
 
###
v207405p0.jpg
Ratko_Mladic_u_Haagu.jpg


#123 Pristevac

Pristevac
  • Members
  • 11,229 posts

Posted 03 April 2013 - 07:57

Sudeći po svemu ovome, Vučić je ovo iskoristio za eventualne izbore u Srbiji. Vodeći se nekim anketama da SNS može sama osvojiti vlast, SNS će i dalje forsirati raspad vlade.

#124 Φίλιπ Βλαςακ

Φίλιπ Βλαςακ
  • Members
  • 1,233 posts

Posted 03 April 2013 - 09:11

Previše moći u Vučićevim rukama

Beogradski centar za bezbednosnu politiku izrazio je nezadovoljstvo zbog predloženog rešenja kojim se omogućava da lider SNS Aleksandar Vučić istovremeno obavlja funkcije ministra odbrane i koordinatora svih službi bezbednosti.
"Ovim predlogom zakona se ponovo omogućava gomilanje moći u rukama pojedinca, ali na novi način".
U Centru smatraju i da je problem u tome što su promene preduzete da bi se ispunila želja funkcionera SNS da istovremeno obavlja funkcije ministra odbrane i koordinacije svih službi bezbednosti, odnosno Bezbednosno-informativne agencije, Vojno-bezbednosne agencije i Vojno-obaveštajne agencije.
###
 
Aleksandar Vučić, apsolutni vladar iz senke
"Ta koncetracija zaista velike političke moći u rukama jednog čoveka se ne može označiti kao veoma dobar razvoj , bez obzira kakva je ko ličnost. Ako odluke dolaze iz nekontrolisane ili polukontrolisane moći, to onda za državljane jedne države ne može biti dobar znak“, ocenjuje profesorka Rakić Vodinelić
U njegovoj senci su obe institcije i Vlada i Predsednik Republike, ocenjuje Milan Milošević. „On je postao ličnost koja se pita gotovo o svemu“. Rakić Vodinelić poredi Vučićevu političku moć sa onom koju je imao kabinet bivšeg predsednika Borisa Tadića: „Tu apsolutno nema nikakve razlike...“. Milošević podseća na nešto raniji, za Srbiju, najpogubniji primer izmeštanja moći sa institucija na ličnosti. „To je bio slučaj sa Slobodanom Miloševićem. Gde god je on bio, tu je bila moć. Kad je bio predsednik Srbije, tu je bila moć, kad je bio predsednik partije, tu je bila moć, kad je bio predsednik Jugoslavije i tu se premestila moć“.
###
 
Sve je u Vučićevim rukama
Umesto premijera, ministar odbrane i koordinator službi bezbednosti Aleksandar Vučić je taj koji odlazi u Nemačku da izvesti o rezultatima pregovora. Umesto Dinkića, opet je Vučić taj koji najavljuje dolazak stranih investicija. Umesto ministra inostranih poslova, on je učestvovao na sednici Saveta bezbednosti UN.
On drži u šaci premijera i ministra policije Ivicu Dačića kome otvara a zatim oprašta afere ne verujući da je, iako okružen kompromitovanim saradnicima, imao ikakve kriminalne aktivnosti. Na uzici drži i Dragana Đilasa, čija funkcija gradonačelnika Beograda zavisi od Vučićeve procene do kada će pustiti demokrate da veruju da imaju vlast u glavnom gradu. U njegovim rukama su i podaci iz istrage o minusu u Razvojnoj banci Vojvodine kojima preti Pajtićevoj vladi.
Sa njim su i NUNS i UNS sa Veranom Matićem na čelu Komisije koja treba da utvrdi kako su ubijani novinari i u vreme kad je on, Vučić, bio na vlasti devedesetih. Pod njim su javne i tajne službe vojske i policije. Dačić će mu, izvesno je, u potpunosti prepustiti svoje ministarstvo, tužilaštvo već sledi novinske naslove u kojima se najavljuju hapšenja, a „njegovi“ mediji puštaju policijske informacije kojima se, u zavisnosti od dnevne potrebe, kompromituju politički protivnici.
 
Od stepena uspeha koji Srbiji bude priznat u Briselu zavisiće pod kojim će sloganom nastaviti već započetu kampanju za prevremene izbore, ukoliko se zaista i odluči za njih. Priznaje da će biti teško objasniti eventualnu vest da od datuma za početak pregovora nema ništa.
Šta mu preostaje ukoliko izgubi taj izborni adut?
 
#Izvući će Dačiću kofer pun disketa sa kompromitujućim snimcima...
#Podsetiće birače na Dinkićevu Nacionalnu štedionicu...
#Izbrojaće Đilasu svaku sekundu koju je ikada kupio i prodao...
#Neposlušne tajkune će hapsiti ili preslišavati na informativnim razgovorima...


#125 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 03 April 2013 - 17:50

...

Završena je epoha nacionalističke politike

Pobeda građanske Srbije
Vesna Pešić 02/04/2013
 
...
 
Zanimljivo je da nisu nacionalisti ti koji se nadaju da će se Srbija vratiti velikosrpskoj i zavetnoj politici, već antinacionalisti, oni koji veruju da nas sadašnja vlast vara... Upravo su nacionalisti u crnom očajanju, jer su potpuno svesni da su pukli. Ponašaju se kao da su izgubili svaku nadu, pa prete i proklinju na sav glas, kako to čini Amfilohije. Pečatovci, našisti, deesesovci, radikali i nspmovci su shvatili da od sada mogu sami za sebe da uživaju u sopstvenom srBstvu, kao ličnoj stvari, ali bez pretenzija na politiku smeštajući se tako u centar onoga što Basara naziva palanačkim provincijalizmom, opisujući ga kao „površno politizovanu zatucanost, malograđanštinu i prostakluk”. To je onaj identitet koji se kao otpor pojačava sa globalnim i uopštavajućim procesom evrointegracija, jer se procesi evropeizacije ne odvijaju istom brzinom.
 
...

 

 

 

Izvanredan tekst briljantne Vesne Pesic!

 

... 



#126 Φίλιπ Βλαςακ

Φίλιπ Βλαςακ
  • Members
  • 1,233 posts

Posted 05 April 2013 - 12:10

05.04.13-Danas.jpg.jpg



#127 babyW

babyW
  • Members
  • 4,672 posts

Posted 05 April 2013 - 13:49

:rotflmao:

 

Na vestima pre mislim dva dana kažu "Predsednik Tomislav Nikolić razgovarao telefonom sa Putinom" - samo nisu rekli na kom jeziku...



#128 babyW

babyW
  • Members
  • 4,672 posts

Posted 07 April 2013 - 21:07

Gledam Utisak i pitam se, ko koga imitira, Marko Đurić Acu ili obrnuto?



#129 Pristevac

Pristevac
  • Members
  • 11,229 posts

Posted 08 April 2013 - 12:08

Putuj Evropo...

 

 

 

 

SNS protiv sporazuma Beograda i Prištine 8 Apr 2013 Izmijenjeno 11:32 CEST Predsjedništvo SNS-a traži od Vlade Srbije da ne potpiše sporazum sa Kosovom već da nastavi dijalog i zatraži dodatne garancije za Srbe.

 

 

vucic-aljazeera-main_1.jpg?itok=LN8M5OXvVučić ne očekuje negativnu reakciju Brisela, Washingtona ili Berlina na odluku da se sporazum ne potpiše [Al Jazeera]

Predsjedništvo Srpske napredne stranke (SNS) predlaže Vladi Srbije da u utorak ne potpiše sporazum sa Prištinom i da traži hitan nastavak dijaloga.

Lider SNS-a Vlade Srbije Aleksandar Vučić u ponedjeljak je izjavio da Srbiji nije jasno šta je to što treba prihvatiti, niti je dobila  jasne odgovore na niz svojih zahtjeva.

"Beograd nije dobio odgovor na pitanje o prisustvu bezbednosnih snaga, niti jasne odgovore po pitanju obrazovanja, zdravstva i pravosuđa", rekao je Vučić i dodao da Beograd traži apelacioni sud za Kosovsku Mitrovicu.

Očekivanja SNS-a

On ne očekuje negativnu reakciju Brisela, Washingtona ili Berlina na "odluku o nepotpisivanju sporazuma" već, umjesto toga,  "njihovu hitnu reakciju na zahtjev da se pregovori nastave".

Vučić, koji je i prvi potpredsjednik Vlade Srbije, smatra da da će Vlada podržati prijedlog SNS-a da se sporazum ne potpiše i da se nastavi dijalog, te zatraži dodatne garancije za Srbe.

Srbijanski državni vrh je, nakon neuspjelih osam krugova pregovora s Prištinom, od Brisela dobio rok do utorka 9. aprila popodne da prihvatiti ili odbaci rješenje za Srbe na Kosovu koje nude kosovske vlasti uz podršku Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Odbacivanjem ponude Srbija ostaje bez šansi da od Brisela u dogledno vrijeme dobije datum pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, dok bi, po ocjenama srbijanskog državnog vrha, prihvaćanjem prijedloga Prištine, Beograd donio odluku na štetu kosovskih Srba.


Edited by Pristevac, 08 April 2013 - 12:10.


#130 babyW

babyW
  • Members
  • 4,672 posts

Posted 08 April 2013 - 12:19

Opet svojatanje. Ajde, videćemo šta će da kažu ovi iz Brisela, iako mislim da nam je odgovor svima poznat. 

 

Svakako će se uvek uraditi onako kako se donese odluka na sednici SNS i tu nema dalje.



#131 babyW

babyW
  • Members
  • 4,672 posts

Posted 23 October 2014 - 16:50

http://www.b92.net/v...3&nav_id=915163

 

SNS rođendan

 

21. oktobar je dan "najbitnijih"rođendana u Srbiji. Pored malog Stefana Đokovića, na isti dan pre šest godina rodila se Srpska napredna stranka. Divan dan, divan dan. Za malog Đokovića još ne znamo, ali za Srpsku naprednu stranku smo već svi gotovo sigurni da je rođena kao čudo od deteta.

 

-----

 

    :ajme:

 

Jesu li ovo sami pisali ili im neko pomogao?



#132 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 23 October 2014 - 16:54

...

 

Evo - ti si im pomogla.

 

Siris dalje.

;)

 

...



#133 Vlax

Vlax
  • Members
  • 3,869 posts

Posted 23 October 2014 - 16:56

I treba da se siri, mozda autori shvate da od silnih pokusaja  duhovitosti blamiraju najstrasnije.



#134 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 23 October 2014 - 19:18

I treba da se siri, mozda autori shvate da od silnih pokusaja  duhovitosti blamiraju najstrasnije.

To je IKADA IKOME na srpskoj medijskoj sceni smetalo??