Jump to content


Photo

Opet neko maltretira clanove OTPORA


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 sonjal

sonjal
  • Banned
  • 3,375 posts

Posted 31 July 2003 - 07:57

Provala ili opomena?

Stan Branimira Nikolića u Subotici, obijen je i temeljno pretresen u noći između ponedeljka i utorka.
- Provalili su u stan, posle iznošenja činjenica o aferi šećera na konferenciji za novinare u Novom Sadu. Provalnici su preturili sav nameštaj. Verujem da nije reč o običnoj provali, već o opomeni - rekao je juče Nikolić.


Postajemo stranka

Stanko Lazendić, jedan od osnivača i član IO NP Otpor, potvrdio je juče da će ta organizacija u septembru i zvanično prerasti u političku partiju i da će na izbore izaći samostalno. Otporu je preostalo jedino da kao politička partija uđe u institucije sistema i tako pokrene proces preobražaja našeg društva".


Otpor očekuje od MUP-a Srbije da iznese činjenice o šećernoj aferi
Zarada od šećera 110 miliona evra

Begović: Šećer iz Srbije samo fiktivno išao u Crnu Goru, a druga ruta za šverc išla preko Luke Bar i Kosova.

Nikolić: Šećer je stizao železnicom, a potom je pretovarivan u kamione i fiktivno isporučivan budvanskoj firmi "Adriatik"

BEOGRAD - Očigledna je sprega Vlade sa kriminalom i mi više nećemo sarađivati sa vladinim komisijama i odborima. Prema podacima sa kojima raspolažemo, za dve i po godine, izvozom šećera nezakonito je zarađena imovina u iznosu od 110 miliona evra - rekao je juče Branimir Nikolić, koordinator službe Otpora za uterivanje istine na konferenciji za novinare.

Otpor je istakao je da će nastaviti da insistira na razrešavanju afere sa izvozom šećera i da se konfiskacijom imovine novac zarađen u ovoj aferi uplati u fondove za poljoprivredu.

- Staćemo ispred svih poljoprivrednih proizvođača u Vojvodini i započeti sa štrajkovima u petak i tako naterati državne organe da oduzmu tu imovinu - naglasio je Nikolić.

Vladan Begović, bivši direktor Uprave carina, ovom prilikom istakao je "da je crnogorska policija otkrila da je šećer u Crnoj Gori bio samo fiktivno, odnosno da su tamo sređivani papiri kako bi se izbegle naplate carina u Srbiji", što je potvrdio i Nikolić: "Šećer je, stizao železnicom, a potom je pretovarivan u kamione i fiktivno isporučivan budvanskoj firmi "Adriatik". Carina u Srbiji iznosila je 20 odsto, kao i porez na promet, dok su u Crnoj Gori svi troškovi jedan odsto".

- Roba se prijavljivala kao da iz Subotice ide u Crnu Goru, a u stvari je ostajala ovde. Reč je o 254 šlepera šećera, ali postoji sumnja da se radi o mnogo većim količinama. Činjenica je da carinske i poljoprivredne dažbine, koje su ogromne, nisu naplaćene - kazao je Begović i dodao da je to bio samo jedan od načina nelegalnog uvoza šećera u Srbiju, a da je druga ruta za šverc šećera išla preko Luke Bar i Kosova.

Begović je naglasio da se mora pouzdano utvrditi gde je završio šećer koji je na razne načine uvožen u Srbiju i ponovio da je "on video duple fakture samo firme "Interfrigo" iz Čačka.

Prema njegovim rečima, malverzacije oko uvoza šećera u Srbiju i Crnu Goru omogućene su "sistemskom greškom koje je nastala na carini prilikom konstituisanja državne zajednice".

On, kako kaže, veruje da će se posle uspeha crnogorske policije u vezi sa otkrivanjem ove afere javnosti obratiti i MUP Srbije sa činjenicama, te da očekuje da podnese i krivične prijave protiv određenih lica".

Branimir Nikolić je podsetio da je "šećerna afera počela početkom devedesetih godina, kada je Miodrag Kostić Kole trgovao sa koksom, i to pod patronatom državne bezbednosti, ali da mu je u tome pomagao i Nenad Opačić, te da je kasnije vrbovao dve nove stranke na vlasti, tako što je finansirao DS i stranku Nenada Čanka". Nikolić je optužio Vladu da štiti Miodraga Kostića, dodajući da je u čitavu aferu bio umešan i NIS, "kroz razne aranžmane Kostića i crnogorskog lobija".

D. G.