Poštovani forumaši, poštovani ljubitelji olimpijskih igara, poštovani ljubitelji košarke.
Ja moram priznati da kad mi neko kaže OI ja pomislim na atletiku

Pošto reprezentacije Srbije ove godine neće učestvovati na košarkaškom turniru (opet

Daleke 1904. u Sent Luisu se košarka pojavila na OI. Doduše kao “demonstracioni” sport (učestvovalo par američkih ekipa srednjih i osnovnih škola). Tek 1936. je uvrštena u zvanični program. I od tada, naravno, nije izlazila iz istog. A 1992. su se prvi put takmičili profesionalci.
Na prethodnih 17 igara, reprezentacija SAD je 13 puta uzimala zlato. Na prethodnim igrama u Pekingu reprezentacija SAD je pobedila u svih 8 utakmica i uzela zlato uz koš količnik +223, tj. preko +27 po meču.
Na košarkaškom turniru i ove godine učestvuje 12 reprezentacija, podeljenih u dve grupe po 6, gde svako igra sa svakim. Po 4 prvoplasirane ekipe iz obe grupe se kvalifikuju u četvrtfinale, od kog počinje “nokaut faza”. Prva utakmica će se igrati 28.07, a finale je predvidjeno za 12.08 (u “fantastično popularnom” terminu od 15h

Grupa A:
Argentina
Francuska
Litvanija
Nigerija
Sjedinjene Američke Države
Tunis
Grupa B:
Australija
Brazil
Kina
Rusija
Španija
Velika Britanija
I oni koji ne prate košarku su svesni da je veliki favorit ponovo reprezentacija SAD. Gomila NBA zvezda na jednom mestu koja priznaje jedino OI kao “neko važno svetsko takmičenje”, dok SP igraju onako, da ne kažem “iz zezanja”.
I pored dominacije SAD koja se očekuje, lepota igre i uzbudjenje ne bi trebalo da fale. Pa makar i u borbi za ostale medalje

UŽIVAJTE!
PS Izvinjavam se što “otvaranje” nije baš najbolje, ali tek sad videh da niko nije otvorio temu, pa je bilo “nabrzaka”, A i suludo bi bilo pokušati nadmašiti Milutinovog Tatu

Mod edit: Marvinov dodatak

Košarka na Olimpijskim igrama se prvi puta pojavila kao demonstracioni sport još na Igrama u St. Luisu 1904. godine. U službeni program je taj sport uvršten na Igrama u Berlinu 1936. godine.
Najviše medalja na prethodnim Olimpijadama imaju SAD, ukupno 16. Slede SSSR sa 9 i SFRJ (i naslednici) sa 7.
Na prethodnoj Olimpijadi, zlatnu medalju su osvojile SAD pobedivši u finalu Španiju. Bronzu je osvojila Arentina. Najbolji u finalu je bio Wade sa 27 poena.
Na ovogodišnjem turniru učestvovaće 12 ekipa:
Najveći favorit su naravno Amerikanci, ali ni drugi nisu bez šansi, pogotovo Argentina i Španija.
Za kraj prvog posta, podsećanje na 20-godišnjicu nastupa prvog i jedinog pravog Drim tima, na Igrama u Barseloni:
p.s. moderacije ako hoće neka prebacuje na PDF o Olimpijadi. Ja tamo retko navraćam, pa sam otvorio topic na matičnom PDFu.
Edited by nlavrnja, 27 July 2012 - 11:37.
Marvinov dodatak