Slani štapić
#1
Posted 06 May 2012 - 17:37
Sastojci:
250 g margarina
250 g sira
400 g brašna
kašičica soli
susam
kim
seme lana
1 jaje
Priprema:
1. Dobro umutiti margarin, dodati sir, brašno i kašičicu soli, te zamesiti testo.
2. Ostaviti ga da odstoji bar 1 sat u frižideru, pa ga razviti, premazati umućenim jajetom i posuti semenom lana, susamom i kimom.
3. Jufku iseći na štapiće i peći na 200 stepeni oko 15 minuta.
www.lepotaizdravlje.rs
#2
Posted 06 May 2012 - 18:02
Sastojci
250 grama margarina
250 grama tvrđeg sira
250 grama brašna
50 grama susama
2 žumanca
Način pripreme
Uveče zamesiti testo od sira, margarina i brašna, pa staviti u frižider da prenoći. Sutradan rastanjiti testo, seći štapiće i premazati žumancima pomešanim sa susamom. Peći na 200 stepeni desetak minuta....izvaredni su !
Izvor
Kuvar. Krstarica.com
#3
Posted 06 May 2012 - 18:14
Sastojci:
500 gr brasna
100 gr maslaca
1 zumance
1 germa (kvasac)
sol
mlijeko po potrebi
zumance za premazivanje
susam
Priprema:
Otopiti maslac na pari.
Pokiseliti germu u malo toplog mlijeka.
Izmijesati brasno, sol, germu, maslac, zumance i dodavati toplo mlijeko po potrebi.
Kada se tijesto udvostruci razvaljati ga na debljinu od pola cm i kalupom za perece vaditi oblike.
Redati ih na pleh, premazati umucenim zumancetom, posuti susamom i peci na 180 C dok nedobiju zlatno zutu boju.
#4
Posted 06 May 2012 - 18:23
Potrebno:
- 600 grama brašna ( može i oštrog, jer su hrskavije )
- 1 čaša od 2 decilitra belog vina
- 1 ista čaša ulja
- 1 kafena kašičica soli
Za posipanje i mazanje štapića
- 1 umućeno jaje
- susam, mak, aleva paprika, origano, peršun....
Svi se sastojci umese u fino testo, koje se podeli na dva dela. Svaki se deo razvije na debljinu prsta, namaže razmućenim jajetom i pospe susamom. Utapka se rukom, pa okrene. Druga strana se namaže jajetom i pospe makom. Utapka se. Nožem praviti trake širine 1 centimetar, seći na željenu dužinu ( 4-5 cm ) i uviti nekoliko puta. Ređa se u pleh, na peki papir a može i bez njega i peče u zagrejanoj rerni na 180-200 dok ne porumene.
#5
Posted 06 May 2012 - 18:30
Sastojci
900 gr
brasna
1 paketic (50 gr)
kvasca
0,5 l
mleka
1,5 dl
ulja
1
jaje
1 kasicica
secera
3 kasicice
soli
100 gr
maslaca ili margarina
200-250 gr
kikirikija pecenog i neslanog
Priprema
Prvo se kvasac stavi u 1 dl mleka sa kasicicom secera i malo brasna da uskisne.
Brasno zamesiti sa mlakim mlekom i ostalim sastojcima i ostaviti ga da se odmori 30-tak minuta.
Dok se testo odmara samleti kikiriki i osoliti po ukusu.
Podeliti testo na dve jufke i svaku razviti u obliku pravougaonika.
Premazati otopljenim maslacem i ravnomerno posuti mlevenim kikirikijem.
Preklopiti testo: desnu trecinu preko srednje, a zatim levom preklopite sve.
Sad ste dobili jedan uzi, a duzi pravougaonik. Seci trake od 2 cm i gusto uvrtati u spiralu. Redjati u pleh na pek papir. Blago ih premazati sa ostatkom maslaca i ostaviti jos malo da se odmaraju.
Peci na 200 stepeni dok lepo ne porumene.
www.coolinarika.com
#6
Posted 06 May 2012 - 18:41
Slani štapići sa pivom i uz pivo
Sastojci:
1 dcl mleka
15 g kvasca
kašičica šećera
brašno
kesica praška za pecivo
2 dcl piva
2 dcl ulja
kašika soli
100 g susama
1 jaje za premazivanje
Priprema:
Pomešati mlako mleko sa kvascem i kašikicom šećera, poklopiti i ostaviti da kvasac nadodje. U veću posudu sipati brašno, oko 250 g za početak.
Luk i pivo - kakva neobična kombinacija! Dodati prašak za pecivo, nadošao kvasac i ostale sastojke sem susama. Početi sa mešenjem. Dodavati brašno po potrebi, kako bi se dobilo glatko testo. Susam propržiti u tiganju bez masnoće. Pomešati ga sa testom. Testo podeliti na tri dela. Svaki deo razviti tanko oklagijom. Iseći na tanke trake i premazati žumancetom. Poredjati u pleh. Peći oko 30 min. na 150°C. Isključiti potom rernu, a štapiće ostaviti još u rerni da bi se osušili-oko desetak min.
#7
Posted 06 May 2012 - 19:01
Sastojci
1 kg
mekog brasna
paketic
kvasca
2 kasicice
soli
5 dl
mleka
3 kasike
masti ili ulja
2
jaja
250 g
margarina
Nadev
300 g
svezeg sira
100 g
sunkice ili suvog mesa
1
jaje
Za premazivanje
1
jaje
susam, kim…
Priprema
Kvasac razmutiti u pola solje toplog mleka, dodati kasicicu secera i brasna i ostavii da naraste.
Od brasna, pripremljenog kvasca i ostalih sastojaka zamesiti srednje meko testo.
Testo podeliti na 20 loptica (jufkica), svaku rastanjiti u manju okruglu koru i premazati umucenim margarinom.
Kore redjati jednu preko druge, i ostaviti da stoji 15-20 minuta, gornju koru ne treba premazivati,
Razviti veliku koru debljine 0, 5 cm i okruglom modlom vaditi pogacice precnika oko 5 cm, mogu i vece po zelji.
Jedan deo pogacica ostaviti tako, a drugoj polovini izvaditi sredinu manjom modlicom, tako da se dobije prsten.
Cele pogacice premazati umucenim jajetom, odgore staviti pogacicu u obliku prstena, napuniti sa filom od sira i sunkice,
Ivicu prstena premazati isto jajetom i posuti susamom.
Peci u prethodno zagrejanoj pecnici na 220 C, oko 20-tak minuta. Gotova pastetica .
Od malih izvadjenih kruzica iz sredine, ispeci male pogacice, a preostalo testo skupiti, ponovo razviti i iseci dugacke stapice. Sve premazati jajetom i po zelji posuti susamom ili kimom.
www.coolinarika.com
Edited by jelajelena, 06 May 2012 - 19:03.
#8
Posted 06 May 2012 - 19:23
Sastojci
500 g
mekog brasna
250 g
margarina
100 + 50 g
kackavalja (trapist, gauda…)
1 ravna kasicica
soli
1
prasak za pecivo
1
zumance
malo
mleka
Priprema
Zamesiti srednje meko testo od navedenih sastojaka ( u testo staviti 100 g narendanog kackavalja, a preostalih 50 g upotrebiti za posipanje).
Razviti koru debljine 0, 5 cm, premazati blago ulupanim belancetom, viljuskom “izgrebati” testo i posuti naribanim kackavaljem
Tockicem seci na stanglice, i redjati u podmazan pleh.
eci na 200 C oko 20-tak minuta, dok ne dobiju finu boju.
Od istog testa se mogu modlicom praviti i perece, premazati jajetom i posuti sa malo susama
www.coolinarika.com
#9
Posted 06 May 2012 - 19:33
Potrebno je:
3 jajeta
70 g butera
250 g kravljeg sira
brašno
malo soli
mrvice
Priprema:
Dobro umutiti 2 cela jajeta, zatim dodati 70 g butera, 250 g dobro izdrobljenog kravljeg sira, malo soli i brašna po potrebi da se zamesi testo. Od testa praviti tanke štapiće, debljine prsta a duge 10 cm. Svaki štapić uvaljati u brašno, a u drugu činiju ulupati jedno celo jaje, dobro ga umutiti i u njega umakati svaki štapić a zatim ponovo svaki štapić umakati u mrvice i pržiti ga na vreloj masti sa obe strane dok ne porumeni. .
#10
Posted 06 May 2012 - 20:43
Medjutim, pokusacu da iskoristim neki od napisanih recepata; ja jako volim slane stapice sa kimom (kao deca, zvali smo ih kimice).
#11
Posted 07 May 2012 - 08:31
#12
Posted 07 May 2012 - 10:58
Slani štapići
Sastojci:
250 g margarina
250 g sira
400 g brašna
kašičica soli
susam
kim
seme lana
1 jaje
Priprema:
1. Dobro umutiti margarin, dodati sir, brašno i kašičicu soli, te zamesiti testo.
2. Ostaviti ga da odstoji bar 1 sat u frižideru, pa ga razviti, premazati umućenim jajetom i posuti semenom lana, susamom i kimom.
3. Jufku iseći na štapiće i peći na 200 stepeni oko 15 minuta.
www.lepotaizdravlje.rs
Slani štapići sa sirom i susamom
Sastojci
250 grama margarina
250 grama tvrđeg sira
250 grama brašna
50 grama susama
2 žumanca
Način pripreme
Uveče zamesiti testo od sira, margarina i brašna, pa staviti u frižider da prenoći. Sutradan rastanjiti testo, seći štapiće i premazati žumancima pomešanim sa susamom. Peći na 200 stepeni desetak minuta....izvaredni su !
Izvor
Kuvar. Krstarica.com
Mislim da ce jedan od ova dva recepta biti prvi - mozda naredni vikend, mada radim u subotu; taman u nedelju da "odmaram mozak".
#13
Posted 14 May 2012 - 17:47
http://www.coolinari...ce-s-maslinama/
Edited by highlanderka, 14 May 2012 - 17:48.
#14
Posted 14 May 2012 - 18:07
... Ja dobro kuvam, ali, na zalost, ne umem da mesim. Nisam nikada ni probao ...
Nema potrebe da mesis testo. Svrati u neku bolju prodavnicu, reci sta ti treba i kupi gotovo testo.
Lakano ga razvaljaj, iseci, premazi jajima i pospi kimom. U rernu i to je to!
Seti se sta je rekao jedan veliki chef - nikada nisam hteo da se petljam sa brasnom, mrzim 'lepljive prste'.
...
#15
Posted 15 May 2012 - 17:17
Ovde (u UK) moze da se kupi lisnato testo, koje je za moj racun premasno, a i masno testo, koje ja apsolutno ne koristim, jer nista pametno ne umem da spremim od toga. Na zalost, za razliku od Srbije, ovde nema razlicitih pogacica i pasteta, koje su zamrznute i samo se stave u rernu, kao u Srbiji - nije uobicajeno. Mozda bi to i nasao u nekakvoj poljskoj ili bugarskoj radnji, ali me mrzi da trazim.
Kad moja mama napravi stanglice s kimom, ne mozes da se zaustavis, jeduci ih. Kad ih ja napravim s kupljenim smrznutim testom, na kraju u plehu pliva gomila masnoce, koju je testo izgubilo, a ono je odozgo i prepeceno, a dole gotovo sirovo - a nije problem s mojom rernom.
Osim toga, privlaci me ideja sa sirom u testu.
Edited by vladan, 15 May 2012 - 17:18.