Jump to content


Photo

Himna koja ce nas sve dizati na noge


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
243 replies to this topic

#226 Rajo

Rajo
  • Members
  • 4,382 posts

Posted 02 April 2004 - 10:53

"Prvo, ja nijesam tvrdio da su Sloveni koji se pominju u istorijskim dokumentima Crnogorci. Ja sam samo tvrdio da se Sclavi treba prevesti kao Sloveni, jer je to znacenje rijeci Sclavi. Jer, treba znati da svi Sloveni nijesu Srbi."

Sasvim je jasno da nijesu svi Sloveni Srbi u danasnjem znacenju tih termina. Ali nekriticko koristenje danasnjih termina u svim vremenima moze da donese grdne zabune.
Tako i u ovom predmetu.
Danas veliki broj slavista tvrdi da je srpsko ime starije od slovenskog, da mu prethodi. Bice da je slovensko ime i uvedeno u Rimskoj imperiji negde u 6. veku i da se pre toga nije spominjalo.
S druge strane postojanje Luzickih Srba, kao i Srba u Rusiji, etnickih grupa koje sa Srbima sa Balkana pouzdane nemaju nikakve veze najmanje posle tog 6. veka potkrepljuje teoriju o originalnosti srpskog imena od starina.
Cak se i za ime Sibira (Siberie) uzima da potice od imena naroda koji je tamo imao svoju drzavu, Srba dakle.

Da, da, to je cuvena prica o Kitajcima, koju sam vec jednom postirao odje. Ali nije odmet da jos jednom ukazemo na slavnu srpsko-kitajsku istoriju:

("Ilustrovana Politika")

Traganje za korenima Srba

Mumija Srpkinje iz Kine

Uzrok Trojanskog rata nije lepa Jelena već sukob Troje i pogrčenih Srba za prevlast nad Egejskim morem. Srpsko pleme Borusi germanizovano je u savremene Pruse

Srbi su od iskona živeli preko Himalajskih planina po današnjem takozvanom Tibetu i u takozvanoj Kitajskoj imperiji, pa od ovih čas potiskivani dalje Sibiru, čas opet pokoravani i prelivani u Kitajce imamo isuviše kako istorijskih data, tako i ostataka tragova o istome.

Ovo je samo deo iz istraživačkog rada Miloša Milojevića o poreklu Srba, odnosno, kako on kaže, o "ogromnom i brojnom narodu koji je u jedno davno vreme širio svoje grane od Indije do Atlantika".

Kitajci, piše dalje Milojević, ni najmanje ne kriju ovo: su se na nekoliko tisuća godina pre Hrista doselili u današnji Kitaj, koje sa ostrva, koje iz druge, toplije zemlje preko mora - Afrike, a koje iz pribrežnih zemalja, da su u današnjem Kitaju zastali sasvim druge narode, drugog tipa i jezika, da su ih koje istrebili i prognali, a koje, opet, prelili u svoj sopstveni narod.

Plemenima menjali imena

U nekoliko navrata u svojim istraživanjima Milojević se vraća ovom periodu. U jednom delu on kaže i ovo: "Kitajci su sami zapisali da su dolaskom u novu sredinu našli starosedeoce belog tipa za razliku od njih koji se i danas hvale svojim crnim mongolsko-etiopskim tipom... Da je taj narod govorio i drugim jezikom, nepojmljivim za stare Kitajce, takođe nema sumnje, kao i da je se zvao mnogim drugim raznim plemenskim i predelnim imenima, koja Kitajci, po svom običaju, predevahu u čudnovata i obična stvarna, to jest davajući im druga imena, podobna nalazećim se oko njih stvarima i životinjama."

Iako su Kitajci menjali imena srpskim plemenima opet je nekako sačuvano ono prvobitno, izvorno Sjab, Sjabri, Sjambri, Selbi, Sembri, odnosno Srbi. Činili su to menjanje imena dugo i uporno, čak još trista godina posle Hristovog rođenja i tako su one silnije i brojnije postepeno prelili u svoj narod. Zapravo ne sve. Veliki deo se borio protiv nasilnika Kitajaca, Mongola, Mandžura, čas primirujući se, čas bežeći u susedne zemlje, a kada su se Kitajci raširili, Srbi su išli dalje tražeći sigurna utočišta. Kao potvrdu ovakog ophođenja Kitajaca prema drugim narodima Milojević navodi i sudbinu naroda Tanguta koji je oko 2282. godine pre Hrista preselio, odnosno pobegao iz Kitaje u Hununoru, a kada su Kitajci i tu stigli oko 444. pre Hrista, jedan deo Tanguta se preselio na zapad, dok se drugi pokorio i kasnije pretopio u Kitajce.

Na kraju ovog dela istraživanja Milojević napominje da i Kinezi posežu za falsifikovanjem istorije. Prema njihovim istraživanjima kineska država je stara više od 20.000 godina i da se ne slažu sa istraživanjima Evropljana koji im starinu priznaju samo od 3.082. godine pre Hrista.

Potvrdu Milojevićeve teze da su pre Kineza ta područja naseljavali Srbi nalazimo i u još jednom podatku. Naime, 19. februara 1981. godine list "Čikago tribjun" je doneo vest, a druga svetka glasila ubrzo prenela da je nađena najstarija kineska mumija. Mumificirano telo bila je žena bele rase. Čak je i drugi program pariske televizije kao udarnu vest objavio kako je: "U Kini pronađena mumija plave Kineskinje". Polazeći od Milojevićevih istraživanja, a i od svega onoga što je poznato iz istorije ne samo o "kineskim" već i o Srbima Sibira, prema kojima ovaj deo Rusije i nosi ime, ta mumija može da bude samo neka tada visokouvažena Srpkinja.

Misteriozni Pelazgi

Sa Dalekog istoka, prema mišljenju mnogobrojnih istraživača, velika grupa Srba ili Slovena kretala se polako put zapada. O toj migraciji svedoči i Herodot koji je živeo u petom veku pre Hrista. Od tog vremena proteklo je mnogo vode, lomila su se koplja, ali ono što je on zapisao i danas se uzima kao merodavno i često navodi. U Parizu je 1880. godine objavljena enciklopedija istorije, geografije, mitologije i biografije pod nazivom "Sloven" gde, između ostalog, grupa istraživača citira Herodota, ali daje i svoje mišljenje. "Sloveni, velika ljudska grupa, koja pripada indoevropskoj grupi naroda, zauzima prostor čitave istočne Evrope, računajući tu Rusiju, Poljsku, deo Mađarske, Austriju, Češku, Balkan i srpske zemlje po njemu. Slovenska plemena, koja su napustila Aziju još u najdavnijoj prošlosti, najmanje petnaest vekova pre Hristovog rođenja, prodrla su u Evropu, nastanivši se u Italiji pod nazivom Veneta ili Venda, zatim po obalama Crnog mora i donjeg Dunava. Tek oko 350. godine pre Hrista Sloveni- Srbi bili su pobeđeni od Kelta i delimično potisnuti prema severu. U četvrtom veku oni postaju saveznici Huna, dok u petom otpočinju da se vraćaju prema Dunavu i to je ono vreme koje se dugo smatralo vremenom njihovog dolaska u Evropu."

Deo ove enciklopedije je posvećen i razrešenju mini misterije o poreklu drevnih Pelazga. Ovaj narod, sigurno je, nastanjivao je Balkansko poluostrvo pre Grka i to od gornjeg toka Dunava do kraja Peloponeza, drugim rečima bilo ih je na području cele Grčke. Bilo ih je i u Maloj Aziji i Italiji. U enciklopediji, između ostalog, piše i ovo: "Misteriozni Pelazgi nisu bili ni Grci ni Egipćani, još manje Kelti ili Semiti... S druge strane, poljski autori podržavaju gledište da njihova imena imaju slovenski izgled, smatrajući Pelazge kao granu antičkih Slovena... Pelazgi su bili zemljoradnici, blagi i posedovali su jedan stupanj dosta poodmakle civilizacije... Grčki pisci govore samo s divljenjem o putevima i podzemnim kanalima koji su bili plod strpljivog rada Pelazga."

Srbi na Kritu

Čudni su putevi Gospodnji često kaže naš narod. Čudni su bili i putevi naših predaka. Jedan ogranak srpskog naroda, koji je iz Nove Sarbarske otišao na zapad, prešao je delom i na Balkansko poluostrvo, koje su stari Latini nazivali Hemus. Ta grupa Srba, ali i jedan broj iz Male Azije, krenula je morskim putem ka ostrvu Kritu, u jeku kulturnog razvoja. Ovo ostrvo su zapljusnula tri talasa Srba. Prvi 1800, drugi 1500. i treći 1400. godine pre Hrista. Krit sa svojim palatama i kulturom u to doba je bio u procvatu. Srbi su uspeli da pobede ne baš ratu vične Krićane, ostali su tu, ali su, što nije čudo, s vremenom podlegli njihovoj kulturi i mešajući se pretopili se u jednu novu naciju - Grke ili Jeline.

Teza Artura Evansa o rušenju stare kritske kulture, odnosno o njenom nestanku izazvanom zemljotresima i vulkanima, potpuno je odbačena i dobrim delom demantovana. Najnovija nauka tačno je ustanovila da nije bilo nikakvih zemljotresa, već da je došlo do invazije iz pravca evropskog kopna, što se u potpunosti slaže s pokretima pojedinih srpskih delova. Posle prve invazije Krita Srbi su na njemu proveli između dve i tri stotine godina. Nakon toga su se izmešali s Krićanima kao neki novi narod i pojavili se na evropskom tlu, kao Grci i to u svojstvu osvajača.

Na Kritu je bilo i jedno srpsko pleme koje se nije mešalo sa starosedeocima i koje je zadržalo sva svoja srpska svojstva. Bili su to Borusi, koji su, takođe, krenuli ka severu, ali kao odvojena grupa. Ti Borusi su doprli čak do Baltičkog mora, nastanivši se na njegovim obalama i zadržavši svoj arhajski srpski jezik sve negde do pre oko dvesta godina. Nažalost, ti germanizovani srpski Borusi pretvorili su se u savremene Pruse, koji o svom poreklu gotovo ništa ne znaju ili ne žele da znaju, uostalom kao i većina današnjih Nemaca koji su potpuno zaboravili na svoje slovensko ili tačnije srpsko poreklo.

Kada je reč o drevnim Trojancima, čije poreklo, postojanje i nestanak i dan-danas nisu rasvetljeni prema Strabonu, oni su bili delimično Srbi, a delimično Grci. Ovo tvrđenje je usvojio i ruski istoričar Lomonosov, a i Dubrovčanin Mavro Orbini. Prema njihovim istraživanjima kao što su Grci mešavina Srba i Krićana, tako su Trojanci mešavina Srba i krićanskih kolonista na maloazijskoj obali. A da lepa Jelena nije uzrok Trojanskog rata, već sukob Troje i pogrčenih Srba za prevlast nad Egejskim morem kazao nam je, doduše kroz stihove, i pesnik Ivan Gundulić. "Pri moru ukraj srpskih strana / u pržinah pusta žala / leži Troja ukopana / od grčkoga ognja pala."

Na strani Trojanaca, to je već poznato, učestvovali su u borbama i Srbi raškog plemena koji su došli iz Egipta... Posle pada Troje ostaci tih Srba prešli su na Balkansko poluostrvo.

Indija, Kina, Mala Azija, Egipat, Krit... svuda se provlači ime Srbi. Episkop Nikolaj je u "Sabranim delima" zapisao i ove utiske:

- Dođite nam u Indiju. I neka nam dođe veliki duhovnik Hristodul!

- Molite se Bogu Hristu za nas... Dođite. Indija vas čeka. Indija vas treba.

Tada je mašina zapištala, a ja, ne znajući šta drugo da im kažem, izdeklamujem one stihove gospodina Bogdanovića: "Indijo stara, zemljo nam draga / zemljo nam draga, zemljo svih blaga / od stabla tvoga i mi smo grana / i mi smo deca iz Hindustana."

Ognjan RADULOVIĆ

#227 guslar

guslar
  • Members
  • 445 posts

Posted 02 April 2004 - 16:50

"Prvo, ja nijesam tvrdio da su Sloveni koji se pominju u istorijskim dokumentima Crnogorci. Ja sam samo tvrdio da se Sclavi treba prevesti kao Sloveni, jer je to znacenje rijeci Sclavi. Jer, treba znati da svi Sloveni nijesu Srbi."

Sasvim je jasno da nijesu svi Sloveni Srbi u danasnjem znacenju tih termina. Ali nekriticko koristenje danasnjih termina u svim vremenima moze da donese grdne zabune.
Tako i u ovom predmetu.
Danas veliki broj slavista tvrdi da je srpsko ime starije od slovenskog, da mu prethodi. Bice da je slovensko ime i uvedeno u Rimskoj imperiji negde u 6. veku i da se pre toga nije spominjalo.
S druge strane postojanje Luzickih Srba, kao i Srba u Rusiji, etnickih grupa koje sa Srbima sa Balkana pouzdane nemaju nikakve veze najmanje posle tog 6. veka potkrepljuje teoriju o originalnosti srpskog imena od starina.
Cak se i za ime Sibira (Siberie) uzima da potice od imena naroda koji je tamo imao svoju drzavu, Srba dakle.

Da, da, to je cuvena prica o Kitajcima, koju sam vec jednom postirao odje. Ali nije odmet da jos jednom ukazemo na slavnu srpsko-kitajsku istoriju:

("Ilustrovana Politika")

Traganje za korenima Srba

Mumija Srpkinje iz Kine

Uzrok Trojanskog rata nije lepa Jelena već sukob Troje i pogrčenih Srba za prevlast nad Egejskim morem. Srpsko pleme Borusi germanizovano je u savremene Pruse

Srbi su od iskona živeli preko Himalajskih planina po današnjem takozvanom Tibetu i u takozvanoj Kitajskoj imperiji, pa od ovih čas potiskivani dalje Sibiru, čas opet pokoravani i prelivani u Kitajce imamo isuviše kako istorijskih data, tako i ostataka tragova o istome.

Ovo je samo deo iz istraživačkog rada Miloša Milojevića o poreklu Srba, odnosno, kako on kaže, o "ogromnom i brojnom narodu koji je u jedno davno vreme širio svoje grane od Indije do Atlantika".

Kitajci, piše dalje Milojević, ni najmanje ne kriju ovo: su se na nekoliko tisuća godina pre Hrista doselili u današnji Kitaj, koje sa ostrva, koje iz druge, toplije zemlje preko mora - Afrike, a koje iz pribrežnih zemalja, da su u današnjem Kitaju zastali sasvim druge narode, drugog tipa i jezika, da su ih koje istrebili i prognali, a koje, opet, prelili u svoj sopstveni narod.

Plemenima menjali imena

U nekoliko navrata u svojim istraživanjima Milojević se vraća ovom periodu. U jednom delu on kaže i ovo: "Kitajci su sami zapisali da su dolaskom u novu sredinu našli starosedeoce belog tipa za razliku od njih koji se i danas hvale svojim crnim mongolsko-etiopskim tipom... Da je taj narod govorio i drugim jezikom, nepojmljivim za stare Kitajce, takođe nema sumnje, kao i da je se zvao mnogim drugim raznim plemenskim i predelnim imenima, koja Kitajci, po svom običaju, predevahu u čudnovata i obična stvarna, to jest davajući im druga imena, podobna nalazećim se oko njih stvarima i životinjama."

Iako su Kitajci menjali imena srpskim plemenima opet je nekako sačuvano ono prvobitno, izvorno Sjab, Sjabri, Sjambri, Selbi, Sembri, odnosno Srbi. Činili su to menjanje imena dugo i uporno, čak još trista godina posle Hristovog rođenja i tako su one silnije i brojnije postepeno prelili u svoj narod. Zapravo ne sve. Veliki deo se borio protiv nasilnika Kitajaca, Mongola, Mandžura, čas primirujući se, čas bežeći u susedne zemlje, a kada su se Kitajci raširili, Srbi su išli dalje tražeći sigurna utočišta. Kao potvrdu ovakog ophođenja Kitajaca prema drugim narodima Milojević navodi i sudbinu naroda Tanguta koji je oko 2282. godine pre Hrista preselio, odnosno pobegao iz Kitaje u Hununoru, a kada su Kitajci i tu stigli oko 444. pre Hrista, jedan deo Tanguta se preselio na zapad, dok se drugi pokorio i kasnije pretopio u Kitajce.

Na kraju ovog dela istraživanja Milojević napominje da i Kinezi posežu za falsifikovanjem istorije. Prema njihovim istraživanjima kineska država je stara više od 20.000 godina i da se ne slažu sa istraživanjima Evropljana koji im starinu priznaju samo od 3.082. godine pre Hrista.

Potvrdu Milojevićeve teze da su pre Kineza ta područja naseljavali Srbi nalazimo i u još jednom podatku. Naime, 19. februara 1981. godine list "Čikago tribjun" je doneo vest, a druga svetka glasila ubrzo prenela da je nađena najstarija kineska mumija. Mumificirano telo bila je žena bele rase. Čak je i drugi program pariske televizije kao udarnu vest objavio kako je: "U Kini pronađena mumija plave Kineskinje". Polazeći od Milojevićevih istraživanja, a i od svega onoga što je poznato iz istorije ne samo o "kineskim" već i o Srbima Sibira, prema kojima ovaj deo Rusije i nosi ime, ta mumija može da bude samo neka tada visokouvažena Srpkinja.

Misteriozni Pelazgi

Sa Dalekog istoka, prema mišljenju mnogobrojnih istraživača, velika grupa Srba ili Slovena kretala se polako put zapada. O toj migraciji svedoči i Herodot koji je živeo u petom veku pre Hrista. Od tog vremena proteklo je mnogo vode, lomila su se koplja, ali ono što je on zapisao i danas se uzima kao merodavno i često navodi. U Parizu je 1880. godine objavljena enciklopedija istorije, geografije, mitologije i biografije pod nazivom "Sloven" gde, između ostalog, grupa istraživača citira Herodota, ali daje i svoje mišljenje. "Sloveni, velika ljudska grupa, koja pripada indoevropskoj grupi naroda, zauzima prostor čitave istočne Evrope, računajući tu Rusiju, Poljsku, deo Mađarske, Austriju, Češku, Balkan i srpske zemlje po njemu. Slovenska plemena, koja su napustila Aziju još u najdavnijoj prošlosti, najmanje petnaest vekova pre Hristovog rođenja, prodrla su u Evropu, nastanivši se u Italiji pod nazivom Veneta ili Venda, zatim po obalama Crnog mora i donjeg Dunava. Tek oko 350. godine pre Hrista Sloveni- Srbi bili su pobeđeni od Kelta i delimično potisnuti prema severu. U četvrtom veku oni postaju saveznici Huna, dok u petom otpočinju da se vraćaju prema Dunavu i to je ono vreme koje se dugo smatralo vremenom njihovog dolaska u Evropu."

Deo ove enciklopedije je posvećen i razrešenju mini misterije o poreklu drevnih Pelazga. Ovaj narod, sigurno je, nastanjivao je Balkansko poluostrvo pre Grka i to od gornjeg toka Dunava do kraja Peloponeza, drugim rečima bilo ih je na području cele Grčke. Bilo ih je i u Maloj Aziji i Italiji. U enciklopediji, između ostalog, piše i ovo: "Misteriozni Pelazgi nisu bili ni Grci ni Egipćani, još manje Kelti ili Semiti... S druge strane, poljski autori podržavaju gledište da njihova imena imaju slovenski izgled, smatrajući Pelazge kao granu antičkih Slovena... Pelazgi su bili zemljoradnici, blagi i posedovali su jedan stupanj dosta poodmakle civilizacije... Grčki pisci govore samo s divljenjem o putevima i podzemnim kanalima koji su bili plod strpljivog rada Pelazga."

Srbi na Kritu

Čudni su putevi Gospodnji često kaže naš narod. Čudni su bili i putevi naših predaka. Jedan ogranak srpskog naroda, koji je iz Nove Sarbarske otišao na zapad, prešao je delom i na Balkansko poluostrvo, koje su stari Latini nazivali Hemus. Ta grupa Srba, ali i jedan broj iz Male Azije, krenula je morskim putem ka ostrvu Kritu, u jeku kulturnog razvoja. Ovo ostrvo su zapljusnula tri talasa Srba. Prvi 1800, drugi 1500. i treći 1400. godine pre Hrista. Krit sa svojim palatama i kulturom u to doba je bio u procvatu. Srbi su uspeli da pobede ne baš ratu vične Krićane, ostali su tu, ali su, što nije čudo, s vremenom podlegli njihovoj kulturi i mešajući se pretopili se u jednu novu naciju - Grke ili Jeline.

Teza Artura Evansa o rušenju stare kritske kulture, odnosno o njenom nestanku izazvanom zemljotresima i vulkanima, potpuno je odbačena i dobrim delom demantovana. Najnovija nauka tačno je ustanovila da nije bilo nikakvih zemljotresa, već da je došlo do invazije iz pravca evropskog kopna, što se u potpunosti slaže s pokretima pojedinih srpskih delova. Posle prve invazije Krita Srbi su na njemu proveli između dve i tri stotine godina. Nakon toga su se izmešali s Krićanima kao neki novi narod i pojavili se na evropskom tlu, kao Grci i to u svojstvu osvajača.

Na Kritu je bilo i jedno srpsko pleme koje se nije mešalo sa starosedeocima i koje je zadržalo sva svoja srpska svojstva. Bili su to Borusi, koji su, takođe, krenuli ka severu, ali kao odvojena grupa. Ti Borusi su doprli čak do Baltičkog mora, nastanivši se na njegovim obalama i zadržavši svoj arhajski srpski jezik sve negde do pre oko dvesta godina. Nažalost, ti germanizovani srpski Borusi pretvorili su se u savremene Pruse, koji o svom poreklu gotovo ništa ne znaju ili ne žele da znaju, uostalom kao i većina današnjih Nemaca koji su potpuno zaboravili na svoje slovensko ili tačnije srpsko poreklo.

Kada je reč o drevnim Trojancima, čije poreklo, postojanje i nestanak i dan-danas nisu rasvetljeni prema Strabonu, oni su bili delimično Srbi, a delimično Grci. Ovo tvrđenje je usvojio i ruski istoričar Lomonosov, a i Dubrovčanin Mavro Orbini. Prema njihovim istraživanjima kao što su Grci mešavina Srba i Krićana, tako su Trojanci mešavina Srba i krićanskih kolonista na maloazijskoj obali. A da lepa Jelena nije uzrok Trojanskog rata, već sukob Troje i pogrčenih Srba za prevlast nad Egejskim morem kazao nam je, doduše kroz stihove, i pesnik Ivan Gundulić. "Pri moru ukraj srpskih strana / u pržinah pusta žala / leži Troja ukopana / od grčkoga ognja pala."

Na strani Trojanaca, to je već poznato, učestvovali su u borbama i Srbi raškog plemena koji su došli iz Egipta... Posle pada Troje ostaci tih Srba prešli su na Balkansko poluostrvo.

Indija, Kina, Mala Azija, Egipat, Krit... svuda se provlači ime Srbi. Episkop Nikolaj je u "Sabranim delima" zapisao i ove utiske:

- Dođite nam u Indiju. I neka nam dođe veliki duhovnik Hristodul!

- Molite se Bogu Hristu za nas... Dođite. Indija vas čeka. Indija vas treba.

Tada je mašina zapištala, a ja, ne znajući šta drugo da im kažem, izdeklamujem one stihove gospodina Bogdanovića: "Indijo stara, zemljo nam draga / zemljo nam draga, zemljo svih blaga / od stabla tvoga i mi smo grana / i mi smo deca iz Hindustana."

Ognjan RADULOVIĆ

Rajo moj dobri.
Evo ti ovo pa procitaj,,Istorija....sve li se ponavlja.
Crnogorci protiv Crne Gore

Organizovana politička i propagandna akcija kojom se trebalo suprotstaviti djelovanju crnogorske emigrantske vlade i njenom osnovnom cilju – očuvanju nezavisne Crne Gore i dinastije Petrović–Njegoš, započela je krajem 1916. godine. Najprije je srpska vlada formirala Crnogorski odsjek u okviru Ministarstva spoljnih poslova, preko kojeg je trebalo da vodi poslove oko ujedinjenja Crne Gore i Srbije.....cijeli prilog

Ovaj tekst objavljujemo zahvaljujući predusretljivosti Matice Crnogorske koja nam je poslala ovaj prilog.

www.montenegro.org.au/

#228 harambasa

harambasa
  • Members
  • 4,057 posts

Posted 02 April 2004 - 20:29

harambaso, tvoja reakcija je ocekivana.

Па зашто онда ниси припремио бољи одговор?

Znam da s tobom covjek ne moze voditi razumnu raspravu i ja cu je ovim, sto se mene tice, zavrsiti.

То што се не можеш са другима носити зато их тежиш искључити као озбиљне саговорнике, али свеједно мораш убацити коју, а на оно што не можеш одговорити, за то је крив саговорник са којим се не може разумно расправљати? Јесам ли погодио? Аристичка дијалектика, једина тактика Раја са Б92.

Jer, treba znati da svi Sloveni nijesu Srbi. 

То је најпаметнија реченица у целом твом досадном и тотално промашеном излагању. Међутим, када се у суседној Зети непрестајно спомињу Срби (не само Словени већ Срби), када знамо да је Скадар био главни град Зете, када знамо да су и Немањићи северну Арбанију насељавали становницима из Рашке (чији се становници исто тако спомињу као Словени али прецизније и Срби) онда није тешко закључити да су Словени у северној Арбанији Срби. Уосталом, као такве, Србе (а не Словене) их спомињу и католички извори из каснијег Средњег Века. А држава Војислављевића (која је обухватала садашњу Северну Арбанију) се неколико пута у византијским изворима спомиње као Србија ни мање ни више.

Sto se tice Drekalovica, gospo'n Bozo nam (vjerujem nenamjerno) daje potvrdu da su Drekalovici "Kuchi Albanci" - (istorijski dokument iz 1614, godine)

То је она чувена изјава Маријана Болице из 1614. за коју се непрестајно хватају безнадежни случајеви којима смета СРпство Црногораца. Па тако пошто не могу доказати недоказиво (да су Црногорци несрпског словенског порекла) онда се хватају за сламку. Провлаче Куче кроз све живо. Као прво Кучи чине можда 5% становништва Црне Горе, од тога 2/3 су Дрекаловићи (остали Старокучи који се ни почему не везују за дошљаке из Арбанију већ се ту сматрају старијим становништвом).

N. 490 Chuzzi Albanesi commandata Lale Drecalov et Neco Raizcov, gente bellicosissima et valorosissima 1500. N. 178 Climenti commandata da Smail Prentasev et Pedda Sucha, gente indefessa, valorosa et rapacissima 650. N. 80 Rapsa commandata da Prenc Castrat 260. N. 212 Hotti commandata da Maras Pappa 600. N. 30 Scariglia commandata da Messa Porubba 80. N. 50 Castrati commandata da Prenc Bitti 130."

Колико ја знам данас су Кучи Словени, Клименти ######и, Рапша је шиптарска, Хоти исти, Кастрати такође. Дрекаловићи потичу из Албаније а чине јединствено племе са Старокучима (који нису дошли из Албаније), дакле придев албански (Albanesi) је овде географска а не етнографска одредница, иначе

Иначе сама имена говоре за себе, Лале Дрекалов, Неко Раичов. Присвојни генитив очигледно, само на ком језику?

Ostali harambasini komentari su obicno trabunjanje bez ikakvih argumenata, pa je glupo na njih trositi vrijeme.

Што значи да госен Рајо на њих нема шта одговорити, па макар ни да се позива на анонимног архимандрита СПЦ?

Sto se tice zadnjeg komentara harambasinog:"Каква глупост, какав извор таква информација", vjerovatno ce se harambasa zacuditi kad mu kazem da sam taj podatak dobio od jednog arhimandrita SPC. Ime cu izostaviti, a ovo je tekst poruke koju mi je taj covjek poslao zajedno s adresom citiranog veb sajta:

Боље што му не провлачиш име овде, да не обрукаш човека (ако заиста постоји, а не верујем ни да си ти толико маштовит да си баш измислио архимандрита :lol: ). Поред тога што га ти и анонимни архимандрит цените, по чему је овај аутор чувен? Колико је година провео у Црној Гори проучавајући материју којом тако добро влада да несумњиво закључује да су у питању пословењени ######и? Брани га сада Рајо, пошто си га се ухватио ко пјан плота.

I ja tebe zelim harambaso sve najbolje i da se jednom dozoves pameti. A znam da je tebi govoriti isto ko u more pishati. :lol:

Ма знам, премудар си ти за мене, као не тврдиш да су Црногорци пореклом ######и, само цитираш неког тамо расисту (не у смислу мрзитеља већ некога ко проучава расе) који тврди толико.

Дедер нам успут објасни када је наука доктора Куна превазиђена, данас се више не одређују расе на основу ширине лобање и дужине малог прста, зашто?

Edited by harambasa, 02 April 2004 - 20:42.


#229 harambasa

harambasa
  • Members
  • 4,057 posts

Posted 02 April 2004 - 20:38



Rec Bukurest je albanska,mislim da je bas Preahevari to rekao u jednom od postova.

Kod nas u CG ima dosta toponima albanskog porijekla. Recimo, Kolasin na albanskom znaci Sveti Nikola, a Sindjon (mjesto kraj Cetinja) na albanskom znaci Sveti Jovan. Postoji misljenje da i rijec "Zeta" dolazi od albanske rijeci "xet"= toplo je.

Свети Никола је Шин Кољ а не Колашин.

Xet се чита као Ѕет (ДЗет).
Ина је Зета грчко слово. :lol:

#230 John Doe

John Doe
  • Banned
  • 887 posts

Posted 02 April 2004 - 21:42

Gos'n Milovane,

Vi ste veoma simpatican covek veoma upadljivo obrazljiv-debelog obraza, koji, nazalost, ili ne cita, ili, daleko verovatnije, uopste ne razume moje postove. Stoga cu promeniti taktiku, te ce moj izraz, za kratko, preci u poetsko/anegdotski vid.

Posto sam nesto u deficitu sa vremenom, moracu da
Vam nabrzinu, a ne verujem da bi opsirnost u Vasem cenjenom slucaju bila od koristi, zasad odgovoriti u Vasem duhu, samo u pesnickom tonu, i sa idejom koju Vasi postovi uglavnom sadrze.

Citiracu ovaj put najveceg srpskog zivog pesnika, poreklom iz Crne Gore. Dakle, jednog od onih Crnogoraca (u regionalnom smislu kome preci nisu zatajili nacionalnost, te je se i ne stide, niti imaju hipertrofirani osecaj regionalne pripadnosti) koji se oseca Srbinom, sto bi Vi, koliko mi se cini, u duhu prava po kom Vasi istomisljenici imaju ista, a neistomisljenici ne, cini mi se, najstroze zabranili.

Evo nekoliko lepih odlomaka iz njegove poeme "Ceracemo se jos"

»Ako se ne moze ziveti
Moze se cerati
Trebalo ne trebalo
...
Kao da mi ne znamo
Da je sve propalo
...
Ne treba nas uciti
Kako da se ceramo
Ni cerati da se ceramo«.

Do daljnjeg ceranja, srdacno Vas pozdravlja, uprkos eklatantnom pokusaju da ga pocrnogorcite,

John Doe

#231 milovan

milovan
  • Members
  • 4,995 posts

Posted 03 April 2004 - 08:45

Gos`n John Doe !

Gos'n Milovane,

Vi ste veoma simpatican covek veoma upadljivo obrazljiv-debelog obraza, koji, nazalost, ili ne cita, ili, daleko verovatnije, uopste ne razume moje postove. Stoga cu promeniti taktiku, te ce moj izraz, za kratko, preci u poetsko/anegdotski vid.


Mozda sam ja debelog obraza i gledam ljudima pravo u ochi, imam svoje ime i prezime,
Milovan Jankovic, da imam hiljadu obraza, mozda bi bili tanji, da ih lakshe mijenjam i prilagodjavam, ali nijesam imao izbora , iz svoje chapre ne mogu izkochit, nijesam od onih kako vjetar pushe, ne razmishljam previshe o tome shto pishem , i boli me qu..., shto drugi misle, od moje iskrenosti i zivotnog iskustva, moze nekome biti od koristi, od trtomudjenja i nadgornjavanja shto su Platon i Sokrat razmishljali prije toliko vjekova, danas bi trebao da bude raj na zemlji da ta Philo-Sofija nekome stize do sive mase, mene muda nijesu dala mira dugo godina da razmishljam o zivotu, sada sam stekao praksu i od Vas uchim teoriju, Vi ste pregrijali erogene zone listajuci knjige, i hvali Vam praksa, ja sam listao knjigu sa dva lista, nashao sebe uz Boziju "pomoj" miran, sit i spokojan, gledam ljude kako sebe traze, gladni zivota, i zedni dozivljaja, lutaju kao muve bez glave, udaraju glavom u zid i komshiju po glavi, da bi sebe nashli i svoj chopor ili stado sa pastirom, da ne bleje sami.

Posto sam nesto u deficitu sa vremenom, moracu da
Vam nabrzinu, a ne verujem da bi opsirnost u Vasem cenjenom slucaju bila od koristi, zasad odgovoriti u Vasem duhu, samo u pesnickom tonu, i sa idejom koju Vasi postovi uglavnom sadrze.


Trud Vam je uzalud, nema te Vashe argumentacije koja ce mene pomjeriti milimetar u Vashem pravcu, mi smo dva svijeta, u dvije vremenske zone, zaludu je dogovor o tri dimenzije, shirine , duzine i visine, ako fali vremenska komponenta, do susreta i uskladjivanja stavova ne moze doci( po Djilasu) o komunizmu.

Citiracu ovaj put najveceg srpskog zivog pesnika, poreklom iz Crne Gore. Dakle, jednog od onih Crnogoraca (u regionalnom smislu kome preci nisu zatajili nacionalnost, te je se i ne stide, niti imaju hipertrofirani osecaj regionalne pripadnosti) koji se oseca Srbinom, sto bi Vi, koliko mi se cini, u duhu prava po kom Vasi istomisljenici imaju ista, a neistomisljenici ne, cini mi se, najstroze zabranili.


Kod mene u moje selo u moja brda tvrda, samo se "BIZE" ceraju, za njima je trchalo desetine kerova samo sa jednom motivacijom.

Evo nekoliko lepih odlomaka iz njegove poeme "Ceracemo se jos"

»Ako se ne moze ziveti
Moze se cerati
Trebalo ne trebalo
...
Kao da mi ne znamo
Da je sve propalo
...
Ne treba nas uciti
Kako da se ceramo
Ni cerati da se ceramo«.

Do daljnjeg ceranja, srdacno Vas pozdravlja, uprkos eklatantnom pokusaju da ga pocrnogorcite,

John Doe


Ukusi su nam ochigledno razlichiti, shto je za Vas "LEPO", to je za mene ruzno i namijenjeno plemenskim zajednicama, koje su ostavljale krvave tragove po krshu crnogorskome, podijeljni na bjelashe i zelenashe, na chetnike i partizane, na Milovce i Momirovce, stotinu hiljada najvidjenijeh Crnogoraca je poginulo u ratovima proshlog vijeka, dobar dio u medjusobnim obrachunima, ako ima Boga o`cerace djavola u pakao.

Milovan.

#232 @KARABAJA

@KARABAJA
  • Members
  • 253 posts

Posted 03 April 2004 - 09:18

sta mislite na prijedlog za himnu

Bora Djordjevic----------SRBIN JE L............................!

Edited by @KARABAJA, 03 April 2004 - 13:31.


#233 milovan

milovan
  • Members
  • 4,995 posts

Posted 04 April 2004 - 20:36

Ide Mile ljajkovachkom prugom,
ta himna najbolje opisuje, nash mentalitet,
svi idu drumom, a mi shumom,
Mile ide Ljajkovachkom prugom,
Sa drugom iz KPCGore.
Drzavna zajednica-zajednica drzava SCG i himna.

#234 @KARABAJA

@KARABAJA
  • Members
  • 253 posts

Posted 04 April 2004 - 20:39

ali mora da se drzi za ruku s jedne strane c-gorac s druge strane???????????????????????-------------ko-ko

#235 milovan

milovan
  • Members
  • 4,995 posts

Posted 04 April 2004 - 20:45

Sa dva vokmena i sa slushalicama na uva, ispred brzog voza, nashim novoizgradjenim "brzim prugama".......

#236 John Doe

John Doe
  • Banned
  • 887 posts

Posted 04 April 2004 - 20:51

Specijalno za srdjann-a:

Predlog za himnu Vojvodine:

Slava Srbinu, nezvanicna himna vojvodjanskih Srba u XIX i pocetkom XX veka, autora prote Vase Zivkovica. :lol:

#237 guslar

guslar
  • Members
  • 445 posts

Posted 05 April 2004 - 15:20

ali mora da se drzi za ruku s jedne strane c-gorac s druge strane???????????????????????-------------ko-ko

Asa trece ########ima. :lol: :lol: :lol: :lol:

#238 Doorn

Doorn
  • Members
  • 14,739 posts

Posted 05 April 2004 - 21:44

Moj prjedlog himne, pusti, pusti modu dr. mr. Colic Zdravko

Nemojte biti smjesni. Boze Pravde je srpska himna i tacka.
Ako se toliko moramo dogovarati sta ce nam biti himna u buducnosti interesuje me kakav ce biti grb Srbije.

#239 guslar

guslar
  • Members
  • 445 posts

Posted 05 April 2004 - 23:11

Moj prjedlog himne, pusti, pusti modu dr. mr. Colic Zdravko

Nemojte biti smjesni. Boze Pravde je srpska himna i tacka.
Ako se toliko moramo dogovarati sta ce nam biti himna u buducnosti interesuje me kakav ce biti grb Srbije.

Trn ! slazemse toje super za Srbiju a za Crnu Goru cemo tek da Razmislimo.??? :lol: :lol: :lol:

#240 Rajo

Rajo
  • Members
  • 4,382 posts

Posted 06 April 2004 - 11:23

Harambasho, s tobom nema razumna razgovora jer ti imas cementirano misljenje koje buslica za beton ne moze promijenti, cak i kad je svakom normalnom jasno da nije tacno. Zato, pravo da ti kazem, ne vidim svrhu naseg razgovora. No, ajde, par stvari.

Колико ја знам данас су Кучи Словени,

Pa to ja upravo tvrdim. Samo ukazujem da znacajan dio tih Kuca koji su danas Sloveni imaju albanske korijene. Ili mozda ti znas bolje od Marka Miljanova ("pleme kucko se s plemenom beriskim blizika...")

Дрекаловићи потичу из Албаније а чине јединствено племе са Старокучима (који нису дошли из Албаније), дакле придев албански (Albanesi) је овде географска а не етнографска одредница,

Ako je "Albanesi" pridjev i geografska odrednica, zasto si napisao:
То је она чувена изјава Маријана Болице из 1614. за коју се непрестајно хватају безнадежни случајеви којима смета СРпство Црногораца.

A, harmbasha? Skaces sebi u usta :lol:
Ako je Albanesi pridjev, deder nam kazi kako se na talijanskom kaze "Albanci"?

Иначе сама имена говоре за себе, Лале Дрекалов, Неко Раичов. Присвојни генитив очигледно, само на ком језику?

Pa imena dosta govore. Andrija je na albanskom Ndré i po Rovinjskom Drekale potice odatle. To za genitiv nista ne znaci, jer se zna da su u Kucima i Sloveni i Albanci govorili obja jezika i mijesali ih. Imena su se iz albanskih pretvarala u slovenska i obrnuto. I danas, a kamoli prije petsto godina.

Свети Никола је Шин Кољ а не Колашин.

Kola (Nikola)- Shin (Sveti) - Nikola Sveti. To je na albanskom. A na srpskom, da li Kolasin ima neko znacenje? A sto mi ne odgovori za Sindjon? Otkud albanski toponim kraj Cetinja?

harambasho, da ponovim da ja ne tvrdim ja da su Crnogorci albanskog porijekla. Samo da u korijenima crnogorskim ima i albanske krvi. Srpsku krv ne sporim, niti to bilo ko razuman moze da cini. Za to sto tvrdim sam dao izvore - istoriske dokumente i naucne radove uglednh svjetskih strucnjaka, koji nijesu imali razloga da budu pristrasni. Ti za svoje tvrdnje nemas argumente koji mogu parirati mojim. Uglavnom se bavis etiketiranjem i praznom pricom kao:

QUOTE
Kako se ide prema sjeveru, taj obicaj se gubi i u Srbiji ga nema.

Што не значи да га никада није било.

Ovaj tvoj "argument" je otprilike isto ko da si napisao da to sto sad nemaju, ne znaci da babe nikad nijesu imale muda :lol: