Jump to content


Photo
- - - - -

Bankarski dugovi


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
6 replies to this topic

#1 djuvegija

djuvegija
  • Members
  • 3 posts

Posted 19 January 2012 - 00:26

Posto sam nov na Forumu, neznam da li sam svoj topic postavio na pravo mesto. Ali, evo da vam ispricam svoj nemio dogadjaj sa NLB bankom. Krenem pred Novu godinu da dignem kredit u svojoj banci, kad, na moje iznenadjenje saznam po Izvestaju Kreditnog biroa, da sam utuzen od NLB banke. Prvi put cujem za neko dugovanje prema njima, i odem u tu banku da vidim o cemu se radi, zbog cega me tuze. Sluzbenica o tome nema pojma. Nazovem Glavnu filijalu u Beogradu, tamo kontaktiram odredjene sluzbenice, oni o svemu tome pojma nemaju, konsultovali se sa Pravnom sluzbom, nemaju pojma ni oni, ali, sve u svemu, ispitace o cemu se radi. Sutradan mi javljaju o cemu se radi, svojevremeno, tacnije 1997.god. postoji moje izvesno dugovanje prema Jugobanci u iznosu od 1251,79 din, utuzen i Izvrsna presuda dostavljena mojoj radnoj organizaciji, obracunskoj sluzbi na naplatu. I to je sve. Medjutim, oni tvrde da taj dug nikada nije namiren. Posto sam u penziji jos poodavno, nazovem svoju radnu organizaciju i upitam ih u vezi ovog mog problema, gde dobijam odgovor da je u vreme bombardovanja izbrisan kompletan program iz racunara, i da mi nikako nemogu pronaci nista u vezi toga. Zapitao sam se sta sada da radim? Kako da dokazem da je dug namiren, i to pre 13. godina? Jos veci problem kada mi je sluzbenica ljubazno saopstila da ce oni reklamirati taj dug u KB, ali, moram da isplatim sumu od oko 90.000 din. na ime glavnice i zatezne kamate. Obratim se pravnicima za savet i tada mi je pojasnjeno da je ova Izvrsna presuda odavno zastarela, tj. zastareva nakon 10 godina. Ovo vam sve govorim iz razloga sto zelim da kazem cime se sve banke sluze, pa to je strasno. Pazite da oni iscackaju nesto od pre toliko godina i kazu-moras da platis, a da me niko nikada nije obavestio o nekom dugu, do momenta kada sam hteo da podignem kredit, a pre toga sam par puta dizao kredit, kreditne kartica obnavljana, da ne pricam sta sve gde se uvek konsultuje KB, i nikada nije bilo tako nesto, samo odjednom nakon 13 godina-cap, e sad dokazi. To kao kada bi vam neko trazio paragon blok, ako se neko seca sta je to, to je racun da ste robu platili, nekada bilo, za sporet koji ste kupili pre 13 godina, i ako ga nemate, e, sad morate da ga platite, a posto ga niste platili na vreme zaracunavamo vam i kamatu. Strasne stvari se dogadjaju.

#2 Treadstone

Treadstone
  • Members
  • 584 posts

Posted 19 January 2012 - 00:58

...


Нисам укапирао да ли су одустали од наплате, али немој ни под тачком разно да им плаћаш на "мајке ми, дугујете нам паре". Увек можеш да се обратиш Народној банци за медијацију и појашњење.

Ако те зивкају и смарају сматрај то одличном приликом да се зајебаваш са багром.

#3 cmix909

cmix909
  • Members
  • 776 posts

Posted 19 January 2012 - 10:44

...Strasne stvari se dogadjaju.


Cuo sam i za mnogo gore stvari sto je razlog vise da ne uzimam kredite, ne kupujem na lizing niti „odlazim u minus“ - platu primam u kes(h)u. No, bas u toj NLB banci (ranije LHB, a jos ranije Prva preduzetnicka banka, ona iz cijeg je sefa u vreme Milosevica na misteriozan nacin nestalo nekoliko deviznih miliona) imam svoju jedinu platnu karticu, debitnu naravno. Koristim je samo za online kupovine u inostranstvu (Amazon, avio karte, hoteli...), pa valjda nisu moguca neka velika iznenadjenja. Dogovor je bio da mi mejlom salju izvod jednom mesecno, ali sam to uspeo da izdejstvujem tek drugom intervencijom. Zapravo, samo mi posalju saldo u evrima, a ne i pregled uplata i isplata sa provizijama. Prethodno su mi na salteru davali samo pregled isplata, i to u dinarima, dok bih, sto se tice stanja u evrima, dobijao usmeni odgovor. Sluzbenica na salteru je i sama konstatovala da je to glupo... Ipak, „atmosfera“ u ovoj banci je relativno prijatna. Najmracniji utisak je na mene ostavila Societe General sa svojim sveprisutnim obezbedjenjem – ne mozete sami kroz hodnik... To je banka koju je jedan od njenih zaposlenih, neki Francuz daleko od vrha hijerarhije, pre nekoliko godina zavio u crno.


Uzgred, na tom izvodu sto mi salju stoji i fiksna kamatna stopa na dozvoljeno prekoracenje iako moja kartica nije kreditna. Pogotovo su mi nejasne stavke „cuvarkuca stanje duga“ i „cuvarkuca kamata na dan stampanja izvoda“ – jedino sam siguran da cuvaju svoju kucu, a ne moju.



#4 djuvegija

djuvegija
  • Members
  • 3 posts

Posted 19 January 2012 - 12:49

Uputio sam Zahtev za brisanje iz evidencije zastarelog novcanog potrazivanja NLB banci, cekam odgovor. Interesantno je da na moj telefonski poziv niko nemoze da mi da pravi odgovor, samo prebacuju od jednog do drugog. Zamislite, cak ni Pravna sluzba kojoj sam se obratio, nemoze mi odgovoriti, navodno, ima ih puno pravnika, pa neznaju kod koga je predmet. Obratio sam se i Udruzenju banaka za pravnu pomoc, odmah dok sam saznao za taj navodni dug i utuzenje. Dobio sam odgovor da to samo mogu da resim sa NLB bankom, a da je ista duzna u zakonskom roku da mi odgovori o ucinjenom, a ukoliko nisam zadovoljan da se obratim NBS. Ovo je takvo smaranje gradjana, pa to je strasno, da vam ne govorim koja je situacija u kuci, kartica koja je trebala da se produzi kod druge banke, iz istog razloga blokirana, potrosio penziju radi podizanja novog kredita, isti stopiran iz istog razloga, ma strasno, a oni se prosto zaj.... misle valda da cu uplatiti tih 90.000 din. Ne pada mi na pamet, tim pre sto sam ubedjen da su moji u firmi sigurno postupili po izvrsnoj presudi i isplatili sporno potrazivanje, sve u svemu to je sica i ne bi niko rizikovao svoje radno mesto za tako nesto, ali to nemogu da dokazem. Na kraju krajeva, i da nije bilo isplaceno, pa pobogu gde su bili svih ovih 13 godina? Ovakve stvari da se dogadjaju u drzavi, pa nemogu da verujem. 

#5 SHODAN

SHODAN
  • Members
  • 342 posts

Posted 01 February 2012 - 16:56

Obratim se pravnicima za savet i tada mi je pojasnjeno da je ova Izvrsna presuda odavno zastarela, tj. zastareva nakon 10 godina. Ovo vam sve govorim iz razloga sto zelim da kazem cime se sve banke sluze, pa to je strasno.

Ne moze da zastari ako je pokrenut postupak izvrsenja pred sudom, a kazes da jeste. Pokretanje postupka prekida zastarelost.

Uputio sam Zahtev za brisanje iz evidencije zastarelog novcanog potrazivanja NLB banci, cekam odgovor. Interesantno je da na moj telefonski poziv niko nemoze da mi da pravi odgovor, samo prebacuju od jednog do drugog. Zamislite, cak ni Pravna sluzba kojoj sam se obratio, nemoze mi odgovoriti, navodno, ima ih puno pravnika, pa neznaju kod koga je predmet.

Verovatno ti nece odgovoriti pozitivno, jer i kad je nastupila zastarelost, zastareloscu ne prestaje dug, vec samo mogucnost prinudne (sudske) naplate istog.

#6 djuvegija

djuvegija
  • Members
  • 3 posts

Posted 07 February 2012 - 20:25

Ne moze da zastari ako je pokrenut postupak izvrsenja pred sudom, a kazes da jeste. Pokretanje postupka prekida zastarelost.


Verovatno ti nece odgovoriti pozitivno, jer i kad je nastupila zastarelost, zastareloscu ne prestaje dug, vec samo mogucnost prinudne (sudske) naplate istog.


U Zakonu o obligacionim odnosima čl. 360, 363 i 379,stoji da nakon 10 godina od

pravosnažnosti presude, dug apsolutno zastareva. Znači, odnosi se na dug, a ne

na presudu.



#7 andjelija80

andjelija80
  • Members
  • 1 posts

Posted 21 January 2013 - 19:24

da li neko zna da mi pomogne savetom.naime 2006 sam uzela dina karticu u nacionalnoj stedionici na 12000din i minus 14000 nisam platila ostala sam bez posla naravno bila sam svesna da cu to jednog dana morati da vratim i taj dan je dosao kada me nazvao neki lik iz firme matriks koja je otkupila moj dug ako uplatim u roku 2nedelje brise mi se kamata ali to moram da uplatim u eurobanki bivsa nacionalna stedionica.kada sr priblizio dan placanja rekao je da uplatim 14000 za matriks to je kao onaj minus a 12000 da vidim za eurobanku da platim tu dina karticu.odem ti ja u eurobanku platim za matriks a eurobanka tj nihove sluzbenice su prekopale ceo sistem i samo su nasli da sam bila njihov klijent ali dugovanje ne postoji da je na nuli.to smo resile o nagovore me da primam platu kod njih primala samje vise od godinu dana kod njih i odlucim da idem u nlb zbog minusa i cekova jer to daju iakp si na odredjeno vreme zaposlen.kada sam otvorila racun u nlb morala sam u firmu da donesem papir iz eurobanke da nemam nikakvo dugovanje da firma uplacuje platu u nlb.dobih taj papir i odnesem papir u firmu primam tamo platu bez problema sa sve minusom i cekovima.dobih ugovor za posao za stalno i odem da produzim minus i ispadne na KB da imam dug u eurobanki 12000.ipak dobih opet minus i odem do eurobanke da proverim na licu mesta nisu mogli da mi kazu ali su me zvali i rekli da dug stoji i da to platim.samo mi nije jaasno kako su mogli za firmu da mi izdaju papir da eurobank nema pitrazivanja od mene.sta raditi?