Jump to content


Photo
- - - - -

Montevideo


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
11 replies to this topic

#1 acajou

acajou
  • Members
  • 3,671 posts

Posted 02 March 2011 - 02:09

Mozda toga ima na ovoj temi, mrzi me da trazim, cini mi se ipak da ne.

Ne mislim da objedinjujem sve domace filmove koji su novijeg datuma, ali bar da zapocnem temu Montevideom...

Pre nego sto ista kazem, moram da se ogradim-cinjenica da ne zivim u Srbiji me cini malo ,malo vise mozda, tolerantnijom prema domacoj kinematografiji nego sto je to bio slucaj dok sam u Srbiji zivela.Onda, i ono gledanje Oskara od pre neki dan samo pojacava utisak :puke: :puke: mada je Oskar otisao u prave ruke, ali konkurencija je bila...no to je duga tema.

Na prvo gledanje, [mozda bude jos koje za koju godinu ] Montevideo mi je sasvim prolazan.Da ne kazem ,za jednu svakako sedmicu.[od deset].Nije lako uraditi epohu, tim pre sto Bg i nema nekih sjajnih destinacija za snimanje [uvek Knez i ev.Skadarlija] tog doba, pa je tesko izaci iz tog sablona.Tu je minus filmu, ali sasvim mali , minuscic .
Tema filma je zahvalna i cini mi se da je scenarista pazljivo izbegavao pateticne momente , a oni koji postoje [ na primer meni najodvratnije pevanje odvratne Boze Pravde himne] je tako uklopljeno da se ne zna dal se covek zeza il misli ozbiljno.Ima tu dosta poigravanja sa srpskim mitovima [uzmi sine ovu medaju zaradio je tvoj otac heroj il nesto slicno ] ali se scena ,ljigava i pateticna, odlicno vadi na loptu...tako da, cak i na najklizavijim mestima postoje mali prozor da se kroz njega pogleda na drugu stranu.Onu ironicnu.

Gluma je osrednja.Klinac s kojm pocinje film kad govori uzasno smira, jezivo je netalentovan, ali ima simpaticnu njuskicu za film pa se nekako provlaci..drugi problem je sto iz njega govori mudri starac, on je kao neki prerano sazreli deckic [ili svevisnji iz njega govori :unsure: ]
Devojke su , na zalost, kao i mnogo nasih mladih ''nada'' lose.Pogotovu je losa ona cura koja igra devojku sa sela, ona je bas neubedljiva...ali su lepe, pa eto neke koristi.
Momci su solidni, nisu fantasticni, nisu ni po cemu posebni [osim po jednom ali o tome cu kasnije ] ali nose te svoje nezahtevne uloge lako i bez napora...tako da tu ide plus.

I na kraju ide najjaci utisak filma, nekom mozda banalan.Ovo je prvi domaci film, ali zaista prvi i jedini [bar u poslednjih 15 godina ]gde su muskarci ubedljiviji od zena i to bas onde gde su zene najjace-lepsi su.Devojke su lepe, naravno, ali nemaju talenta.Momci su zaista lepi.I imaju talenta.Lepi u pizdu materinu sto bi rekao Radovan.Najzad se izaslo iz karakternih uloga gde neki dlakavi, crni, koscati i planinarskih faca glumci igraju glavne uloge,.Samo kad pomislim na Nebojsu Glogovca [odlicnog u pozoristu npr.] ili ostarelog Mikija Manojlovica [koji je uvek dobar, tu nema spora], onda bih ovom filmu dala 10 za vizuelni utisak i izbor glumacke ekipe.Najzad neko ko izgleda prefinjeno, elegantno, neko ko izgleda prozracno i otmeno...dosta vise sa kamenolomcima.

Nista Montevideo ne nudi sto bi zaista ostavilo coveka bez daha, il sa mucninom,il zapitanog.Ali film nije glup, nije vulgaran, i to je s obzirom na celokupno stanje u domacoj kinematografiji...za sada sasvim dovoljno.Od mene, pozitivan utisak.

Edited by acajou, 02 March 2011 - 02:24.


#2 zvezdina tvrdjava

zvezdina tvrdjava
  • Members
  • 9 posts

Posted 03 March 2011 - 04:58

Meni je Montevideo sasvim ok.Prikaz Beograda izmedju dva rata takodje odlican po meni.A najdraze od svega mi je sto u filmu postoji lik sina Nikole Pasica i jos vise mi je drago sto je 'obradjen' na pravi nacin.Bahatost na delu B-)

#3 daba 67

daba 67
  • Banned
  • 13,841 posts

Posted 06 March 2011 - 08:10

Ja sam film odgledao dvaputa i mogu reci da je sjajan.
To je moje misljenje pogotovu sto volim taj period Beograda izmedju dva svetska rata.
Gluma je odlicno uklopljena,plejada " starih glumaca" uklopljena sa novim takoreci js uvek akademskim gradjanima buducim glumcima.
Sto je mora se priznati jako tesko uklopiti pogotovu sijaset dobrih proverenih glumaca na jednom mestu.
Iskustvo iz americkih filmova gde imate vise vrhunskih glumaca u 95 slucajeva mi je govorilo suprotno i uvek bi se razocarao u film.
Mislim da su Srbija i Beograd realno prikazani,a da se dosta tih stvari mogu i danas preslikati na Srbiju samo je razlika u enterijeru
i tehnologiji .
Inace sve je isto bahatost bogatih siromasni su jos siromasniji,nemamo kralja ali zato imamo diktaturu pod plastom demokratije (da se razumemo nisam ni za jedniu stranku ali koja god bi dosla na vlast zavodila bi svoju diktaturu).
Uglavnom mnogo mi je drago sto je filmski ovekovecena jedna da kazem epizoda iz nase istorije.

#4 karadoz

karadoz
  • Banned
  • 1,908 posts

Posted 07 March 2011 - 10:47

Sergej Trifunović
"Srbi vole da razapinju ljude zbog gluposti, postali smo luda nacija"
U Srbiji i dalje je glavna tema Sergej Trifunović koji je na premijeri filma Dragana Bjelogrlića "Montevideo, Bog te video" nosio majicu s likom uhapšenog penzionisanog generala Armije BiH Jovana Divjaka. Veliku prašinu podiglo je i to što je Dragan Bjelogrlić na pres-konferenciji, prije premijere, rekao da mu je žao što projekciji neće prisustvovati Divjak.

Trifunović se jučer izvinio što je nosio majicu s likom Jovana Divjaka, i istakao kako nije ni znao čiji je lik na majici. Nakon što su Srbi putem Facebook grupa i brojnih portala pozvali na bojkot filma "Montevideo, Bog te video" Trifunović je rekao da ga cijela ova situacija potresa i da ga nervira što Srbi vole da "razapinju" ljude zbog svega.

Bjelogrlić je pak, istakao, da su srbijanski mediji i publika "nasjeli na staru i poznatu priču o zamjeni teza."

"Imali smo konferenciju za novinare dok su napolju bile demonstracije, ali niti jedna rečenica nije bila na tu temu. Čak su iz poštovanja prema nama izbjegavali priču o tome. Samo jedna novinarka nas je pitala da li nam je žao što Divjak neće prisustvovati premijeri i rekli smo da nam je žao što čovjek neće vidjeti film. To je bilo to, onda sam ja rekao da neću da pričam o tome", kazao je za srbijanski Blic Dragan Bjelogrlić, nastavivši:

"U Sarajevu se na premijeri okupila elita, od gradonačelnika i ministra kulture do sportskih legendi i javnih ličnosti, a da se nije pojavio niko iz naše ambasade i niko od naših medija nije ispratio događaj. Nevjerovatno mi je da u našim medijima nije glavna vijest to da je jedan film koji glorifikuje pozitivne osobine našeg naroda doživio ovacije u Mostaru i da su čelnici pravoslavne, katoličke i islamske vjere sjedili zajedno u prvom redu, nego je vijest da se Sergej napio i obukao majicu s likom čovjeka koji je uhapšen. Ne mogu da vjerujem da su srpski mediji nasjeli na to", kazao je Bjelogrlić.

Trifunović je istakao za Blic da ne razumije zbog čega se digla prašina.

"Zašto bih ja morao da znam ko je Jovan Divjak? A, kamoli u jedan sat posle ponoći. Jedinu dvojicu generala koje bih prepoznao u tom stanju su Kaster i Napoleon. Zato sam juče o Divjaku saznao sve, i šta treba i šta ne treba", kazao je Trifunović, upitavši znaju li oni koji po forumima pozivaju na bojkot filma ko je Svetozar Ćorović (hercegovački pripovjedač, jedan od tvoraca književnog preporoda u Hercegovini op.a.).

"Sigurno ne znaju, ali zato svi znaju kako izgleda Radovan Karadžić. A sve veliki Srbi. Kladim se da kada bih nosio majicu s likom Jovana Dučića tri posto njih ne bi znalo o kome se radi", odgovorio je sam sebi na pitanje iznervirani Trifunović.

Glumac je dodao i to da ga nervira što ga u Srbiji nazivaju prodanom dušom i to one osobe koje nisu "izašle iz kruga linije lokalnog autobusa koji ordinira u kraju u kojem živi".

"Ja sam rođen u Mostaru i pola familije mi je tamo poklano i o njima razmišljam u ovom cjelokupnom s****. Nakon svega što je moja familija preživjela ovakva glupost im ne treba i želio bih da ih zaštitim od toga. Srbi vole da razapinju ljude zbog gluposti, a mnogo veći igrači im rade o glavama. Povraća mi se od toga da me ostrašćeni i neobrazovani likovi optužuju za izdaju. Postali smo luda, netolerantna, šovinistička, zadrta i zatrovana nacija. Postali smo sve ono što nismo", dodao je Trifunović.

Glumac je, kao i Bjelogrlić, napomenuo da ga nervira to što mediji ne spominju da su na premijerama filma bile pune dvorane, da su došli svi bez obzira na vjeru i naciju i da su svi nagradili glumce velikim aplauzom uprkos tome što se u filmu intonira himna "Bože pravde".

"Bitno je da se novinski naslovi bave skandaloznim potezom pripitog glumca koji oblači majicu s likom čovjeka za kojeg nikada nije čuo. Strašno! Prodana duša, dobio pare, sramota za Srbiju! A što su došli da nas gledaju Blaž Slišković, Sead Kajtaz, Ivica Osim, Predrag Pašić... to niko ne spominje", izjavio je Trifunović.

Podsjetimo, novinar portala Sarajevo-x.com načinio je fotografiju na kojoj je Trifunović pozirao, u zagrljaju hostesa, u majici s likom Jovana Divjaka, generala BiH koji je uhapšen u četvrtak u Beču, najvjerovatnije po potjernici Srbije.

Posted Image

#5 st.maurice

st.maurice
  • Banned
  • 14,181 posts

Posted 07 March 2011 - 11:00

Zasto film ima debilni podnaslov?

#6 karadoz

karadoz
  • Banned
  • 1,908 posts

Posted 07 March 2011 - 11:08

Članovi FaceBook grupe na kojoj je pozivano na bojkot filma "Montevideo, Bog te video", a koja je okupila više od 1.000 članova najavili su protestno okupljanje sa transparentima pred Centrom za kulturu Pale u vrijeme premijere, te pozvali na prisluživanje svijeća u Crkvi uspenja presvete Bogorodice u Palama. "S obzirom da je premijera otkazana, pozivamo sugrađane da danas prisluže svijeće i na taj način odaju počast stradalim vojnicima u Dobrovoljačkoj ulici", pozvali su sa paljanskog portala, na kojem je i pokrenuta inicijativa za bojkot filma.

#7 muras

muras
  • Members
  • 11,247 posts

Posted 07 March 2011 - 11:35

"U Sarajevu se na premijeri okupila elita, od gradonačelnika i ministra kulture do sportskih legendi i javnih ličnosti, a da se nije pojavio niko iz naše ambasade i niko od naših medija nije ispratio događaj. Nevjerovatno mi je da u našim medijima nije glavna vijest to da je jedan film koji glorifikuje pozitivne osobine našeg naroda doživio ovacije u Mostaru i da su čelnici pravoslavne, katoličke i islamske vjere sjedili zajedno u prvom redu, nego je vijest da se Sergej napio i obukao majicu s likom čovjeka koji je uhapšen. Ne mogu da vjerujem da su srpski mediji nasjeli na to", kazao je Bjelogrlić.

heh nesto mnogo i cesto "nasijedaju", a ti tek sad "ne mos da vjerujes".
nego, ja vjerujem da ce oglasiti bota iz prijateljskog japana ("srbija do tokija") i poruciti:
"Srbija nikada nije bila i nikada neće biti zemlja šovinizma, nacionalne netrpeljivosti i govora mržnje. Zbog toga su za svaku osudu i verbalni napadi na ________(upisati Sergej Trifunović i Dragan Bjelogrlić), kao i napadi i pretnje upućene autorima emisije/filma ________(upisati "Montevideo")."

#8 DonJuan

DonJuan
  • Members
  • 21,299 posts

Posted 07 March 2011 - 13:56

Zasto film ima debilni podnaslov?

Bog te video?

Koliko ja znam to je pisalo na naslovnoj strani Politike posle pobede nad Brazilom. Nisam siguran.

#9 Black Dog

Black Dog
  • Members
  • 1,255 posts

Posted 07 March 2011 - 20:28

Naslov knjige je istrgnut iz jednog od mnogobrojnih telegrama koje su reprezentativci dobijali:„Jugoslavijo, u Montevideo, Bog te video, ugruvaj Urugvaj!” Ceo telegram je, zbog rime, jezički malo rogobatan ali je izvrsno poslužio za naslov.

Montevideo

#10 mravolav

mravolav
  • Members
  • 129 posts

Posted 12 March 2011 - 17:09

Meni je Montevideo sasvim ok.Prikaz Beograda izmedju dva rata takodje odlican po meni.


OK sto se tice dramaturgije, glume (vecim delom) i muzike.
Nimalo OK sto se tice jezika kojim se govori (to nije srpski iz 1930. g.), cuburskih fasada premazanih digitalnim muljem, automobila koji su se pojavili tek deceniju kasnije, kao i prostackog agitovanja protiv jugoslovenske ideje.

#11 acajou

acajou
  • Members
  • 3,671 posts

Posted 12 March 2011 - 19:04

Sergej Trifunović
"Srbi vole da razapinju ljude zbog gluposti, postali smo luda nacija"


Posted Image



I blablabla...Montevideo se nalazi na temi flim.Jesi li gledao film?sta ti se u njemu ne dopada (ima stosta da se zameri) sta ti se dopada , o tome je tema.NE o Divjaku niti o Trifunovicu.

Vrati se na Bosnu, pa tamo pisi o tome, nije da ne treba da se pise, ali tema je o FILMU.

#12 milan1988

milan1988
  • Members
  • 727 posts

Posted 14 March 2011 - 19:22

ovo sa sergejom nema veze sa filmom! i nema sta da trazi u ovoj temi!
kakve budalastine pisete. neka nosi covek sta on hoce sta vas boli uvo kako se on oblaci??