Jump to content


Photo
* * * * - 4 votes

Kuda ide ova Srbija?


  • Please log in to reply
36597 replies to this topic

#32701 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 17 September 2017 - 16:10

A po cemu bi drzava Kosovo bila gradjanska drzava, a ne drzava kosovskih Albanaca?

Zasto, ako cemo sutra opet da budemo ujedinjeni u EU, zasto onda da se sada , prvo razjedinimo, da bismo se sutra ponovo ujedinjavali?! Gde tu ima logike?

Nema logike. Isto vredi i za bivsu YU.

 

Ima etnonacionalnog primitivizma balavih/nedoraslih drustava, u kojima su moderni gradjani u manjini a folklorni pevaci epskih mitova u vecini.


  • 1

#32702 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 17 September 2017 - 16:30

A po cemu bi drzava Kosovo bila gradjanska drzava, a ne drzava kosovskih Albanaca?

Zasto, ako cemo sutra opet da budemo ujedinjeni u EU, zasto onda da se sada , prvo razjedinimo, da bismo se sutra ponovo ujedinjavali?! Gde tu ima logike?

 

Zaboravih da ti ukazem na jos jedan aspekt.

Ako pogledas linkove koje sam okacio, za organizacije koje se zalazu za otcepljenje tih USA federalnih jedinica, videces da nigde nema nacionalizma nego navode druge razloge.

Stavise, ni kada je USA proglasavala nezavisnost, to nije bilo protiv "mrskih Engleza" nego iskljucivo ekonomski i politicki.

A to je bilo pre okruglo 250 godina!

U danasnjem svetu globalizacije, sta ce bilo kome "nacionalna" drzava?


  • 2

#32703 Vjekoslav

Vjekoslav
  • Members
  • 11,278 posts

Posted 17 September 2017 - 16:41

Pa sta nemoj?! Koji ce im mandrak nacionalna drzava ako nacionalnost vise nije bitna?! Idemo  da stvaramo nad-nacionalne zajednice.

 

pa jest, i to sto kazes.

 

rekoh ja da se obrati paznja na "narodne preporode i Pristinske lige", jer to je Tudjmanova retorika iz "izvorisnih osnova". i mada pravno potpuno irelevantni, takvi "izvori" su mnogima zagorcali (pa i oduzeli) zivot, odveli RH u agresiju na BiH, i u konacnici u potpunu medjunarodnu izolaciju. 

 

 

Bane, izadji vec jednom iz 19. veka. Moderne drzave nisu "narodne" nego gradjanske. Ne placa porez "narod" nego gradjani.  Ja sam bio protivnik raspada Jugoslavije i to pokazao i na referendumu, gde sam ispao manjina. To sam vec opisao ovde, pa su neki to iskoristili da me proglase za "komunjaru".  :)

No, stvarna istina je da sam se protivio iz dva razloga: Prvo, znao sam da to nece proci bez sukoba, ogromnih zrtava i materijalne stete. Drugo - i danas, kad je vec sve gotovo, bitnije - mislim da je to ekonomska idiotarija. Bolje je vece trziste od manjeg.

 

opet ti po starom? ajd onda, jos jednom.

 

1) Plebiscit o samostojnosti Slovenije je potekal 23. decembra 1990, na njem so se slovenski volivci odločali o vprašanju »Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?«

Po Zakonu o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, ki ga je 6. decembra 1990 sprejela Skupščina Republike Slovenije, se je morala za uspeh plebiscita o vprašanju pozitivno opredeliti več kot polovica vseh volivnih upravičencev. Rezultati so bili razglašeni 26. decembra. Na plebiscitu se je 88,5 odstotkov vseh volivcev in 95 odstotkov udeleženih odločilo za samostojno in neodvisno Slovenijo.

 

 

2) Referendum o samostalnosti Hrvatske održan je 19. svibnja 1991. godine. Na tom su referendumu građani Republike Hrvatske odlučivali o budućnosti Hrvatske odgovarajući na dva ponuđena pitanja. 1. Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)? 2. Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)? Na referendum je izašlo 83,56 posto birača. Njih 94,17 posto izjasnilo se potvrdno na prvo pitanje. Za ostanak Republike Hrvatske u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi, što je bila druga ponuđena opcija, glasalo je 1,2 posto birača.

 

...

 

dakle porezni obveznici / gradjani Slovenije, a ne tzv. ethnos (koji niti poznaje niti priznaje gradjanska prava), odlucuju da SFRJ prestaje postojati 23. prosinca 1990. 5 (slovima pet) mjeseci kasnije glasati za tzv. Jugoslaviju znaci dati podrsku tzv. JNA da ju oruzanom silom sacuva. sto je tzv. JNA, u suradnji sa Milosevicem, i napravila. 


  • 0

#32704 zoran59

zoran59
  • Members
  • 10,124 posts

Posted 17 September 2017 - 18:10

.............................

dakle porezni obveznici / gradjani Slovenije, a ne tzv. ethnos (koji niti poznaje niti priznaje gradjanska prava), odlucuju da SFRJ prestaje postojati 23. prosinca 1990. 5 (slovima pet) mjeseci kasnije glasati za tzv. Jugoslaviju znaci dati podrsku tzv. JNA da ju oruzanom silom sacuva. sto je tzv. JNA, u suradnji sa Milosevicem, i napravila. 

:)

Netocno.

U Sloveniji, ne porezni obveznici nego gradjani s pravom glasa.

Postoje porezni obveznici koji nemaju drzavljanstvo i pravo glasa, a postoje i glasaci koji nisu porezni obveznici (npr. punoljetni djaci i studenti).

 

Dalje, podrska Markovicu nije bila isto sto i podrska JNA. Ja sam "navijao" za Markovica, ali sam sasvim demokratski prihvatio realnost i rezultate referenduma, pa osudio nasilno djelovanje JNA i Milosevica.

 

Trece, opet skrecemo. Mozemo o ovome dolje na Istoriji umjesto da razvodnjavamo temu o Srbiji.

Uveo sam raspad SFRJ u pricu samo kao paralelu, primjer totalnog anakronizma - tj. osnivanja drzave na nekakvom etnickom principu umjesto gradjanskog, 150 godina prekasno.

 

To sto ja mislim da je to anakronizam - naravno, nikoga ne zanima. Realnost je da taj anakronizam postoji, mnogim ljudima je bitan, i to treba priznati i pustiti ih da rade prema svojoj ludoj glavi.

Po mogucnosti, bez nasilja!

I zato, na ovoj temi, tvrdim da Srbija treba priznati Kosovo pa se onda prebaciti na rjesavanje problema koji stvarno direktno utjecu na zivot njenih gradjana.


  • 1

#32705 BeIgrade

BeIgrade
  • Members
  • 1,776 posts

Posted 17 September 2017 - 23:15

Dva pitanja u vezi sa ovim: sta je tebi vaznije od ta dva? A sta je po tvom misljenju vaznije vecinskom birackom telu? 

 

Ako mu je i dalje vazniji nacionalizam od ekonomije, onda se nismo makli iz 90-tih. Q.E.D. sto bi rekli matematicari.

 

1. Ekonomija, naravno

2. Ovo je tesko odrediti - na nivou Srbije... ali, ono sto je sigurno je da je biracima ekonomija danas vaznija nego 90-ih ali isto tako nacionalizam ima vecu podrsku nego pre 5 godina ( znamo svi koji su uzorci - da se ne ponavljamo).

 

Najbolje je bilo ono čuveno zapošljavanje u RHMZ kada je u toku samo mesec dana više hiljada, dnevno nekoliko stotina ljudi po Srbiji dobijalo posao. Članovi SNS po manjim mestima i selima zapošljavani u protivgradnoj zaštiti koja ni ne postoji tamo. Važno je bilo da kaplje neka lovica, namiruju se stranački vojnici, džidipi raste...

Možda je problem i u terminologiji, odnosno da nije broj novozaposlenih, nego da je to broj skinutih sa biroa. Tu računaju čak i sezonce na branju voća od desetak dana kao novozaposlene, kao i one na određeno vreme od par meseci.

 

Ima tu I dosta skrivenih radnih mesta - najbolji primer je ono angazovanje eksterne agencije od strane vlade za vodjenje kojekakvih TW naloga... placamo iz budzeta njihove botove I vestacka radna mesta... 

 

A da, najnovija kombinacija je ona jucerasnja parada i kupovina novih automobila ( Skoda) za policiju, preko 'autocacka' ( da, pored 'zivog' Fiat-a) - kompletna ekipa iz SNS-a...


  • 0

#32706 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 17 September 2017 - 23:33

...
 
 
>> ... BBC: Prva balkanska premijerka koja je učestvovala na prajdu
Premijerka Srbije Ana Brnabić postala je prva predsednica vlade na Balkanu koja je učestvovala na gej paradi, piše BBC.
Piše: B. C.
London 17. septembar 2017. 20:33
 
Oni podsećaju da je ona ujedno i prva žena i prva pripadnica LBGT populacije koja se nalazi na čelu srpske vlade.
 
BBC navodi da gej parade u Srbiji nisu oduvek dobro prolazile podsećajući da je pre sedam godina više od 100 ljudi, najviše policajaca, bilo povređeno tokom nereda koji su izbijali u Beogradu tokom održavanja Parade ponosa.
 
Britanski javni servis ističe da je Brnabić jedna od svega nekoliko premijera širom sveta koji su otvoreno priznali da su homoseksualne orijentacije. Na toj „maloj listi“ su premijeri Irske i Luksemburga.
 
„Mnogi Srbi imaju i dalje duboko tradicionalne poglede, ali ove godine svega nekoliko njih je protestovalo protiv prajda, nosivši pravoslavne ikone i ruske zastave“, navodi se na sajtu BBC i dodaje da su učesnici današnje šetnje u Beogradu izrazili nadu da će premijerka promeniti zakonske akte kojima će se omogućiti brakovi istopolnim osobama.
 
BBC podseća i da je Srbija kandidat za članstvo u EU, ali da EU zahteva od Srbije da unapredi poštovanje prava manjina, uključujući i prava LGBT populacije.
 
Parada Ponosa pod nazivom Za promenu, završena je danas pozivom da se dođe i na sledeću, iduće godine u Beogradu, uz očekivanje da će učesnika biti još više i još bolji program, kako je poručio danas organizator po završetku šetnje, u centru grada, čiji je kraj označen igračkom tačkom i muzikom. .. <<
 
...

  • 0

#32707 GlennGould

GlennGould
  • Members
  • 5,994 posts

Posted 17 September 2017 - 23:41

Good news!
  • 0

#32708 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 18 September 2017 - 13:39

Prva zena da, ali laz da se radi i prvoj osobi iz LGBT populacije na mestu premijera sluzi samo da bi se potvrdile srbovske predrasude i stereotipovi po kojima je to neka novotarija, "toga pre nije bilo, dok nam nije nametnuto sa Zapada" i slicno. Samo da bi se izbegla istina da je u Srbiji (kao i bilo gde drugde) oduvek bilo 5-8% tih ljudi. 


  • 1

#32709 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 18 September 2017 - 13:54

Prva zena da, ali laz da se radi i prvoj osobi iz LGBT populacije na mestu premijera sluzi samo da bi se potvrdile srbovske predrasude i stereotipovi po kojima je to neka novotarija, "toga pre nije bilo, dok nam nije nametnuto sa Zapada" i slicno. Samo da bi se izbegla istina da je u Srbiji (kao i bilo gde drugde) oduvek bilo 5-8% tih ljudi.


Pa koja osoba iz LGBT populacije je ranije bila premijer?
  • 0

#32710 ironside

ironside
  • Members
  • 3,781 posts

Posted 18 September 2017 - 14:09

Pa koja osoba iz LGBT populacije je ranije bila premijer?

 

Belgijski premijer Elio di Rupo

Islandska premijerka Jóhanna Sigurðardóttir

Premijer Republike Irske Leo Varadkar

Luksemburški premijer Xavier Bettel

Premijerka Srbije Ana Brnabić

 

U tekstu ne stoji da je Ana Brnabić prva balkanska premijerka koja je otvoreno gay (što bi bila istina), već da je prva balkanska premijerka koja je sudjelovala na prideu, što nije istina: prva je bila Jadranka Kosor.


  • 1

#32711 A sad

A sad
  • Members
  • 3,504 posts

Posted 18 September 2017 - 15:39

Belgijski premijer Elio di Rupo

Islandska premijerka Jóhanna Sigurðardóttir

Premijer Republike Irske Leo Varadkar

Luksemburški premijer Xavier Bettel

Premijerka Srbije Ana Brnabić

 

U tekstu ne stoji da je Ana Brnabić prva balkanska premijerka koja je otvoreno gay (što bi bila istina), već da je prva balkanska premijerka koja je sudjelovala na prideu, što nije istina: prva je bila Jadranka Kosor.

 

U tekstu jasno stoji da je Ana Brnabic prva zena i pripadnica LGBT populacije na celu srpske vlade. Shredi kaze da to za LGBT populaciju nije tacno, ja pitam ko je bio pre nje.

Ovi koje si nabrojao nisu odgovor na pitanje koje sam postavio. Normalno da u svetu ima pripadnika LGBT populacije na rukovodecim funkcijma, bice normalno i u Srbiji jednog dana.


  • 0

#32712 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 18 September 2017 - 16:04

zar pravoslavnoj, patrijarhalnoj konzervi srbiji da se desi tolika sramota

 

 

 

 

 

 

:lol+:


  • 0

#32713 Denis Jasharevic

Denis Jasharevic
  • Members
  • 10,018 posts

Posted 18 September 2017 - 16:10

zar pravoslavnoj, patrijarhalnoj konzervi srbiji da se desi tolika sramota

:lol+:

Ma to onaj vuchic, ispala mu shajkacha iz srca. Hteo bi da budemo ko Nemci i Shvajcarci :). Bez dushe, nastrani. :) Da se ne zna chasni krst.

Edited by Denis Jasharevic, 18 September 2017 - 16:11.

  • 0

#32714 Mama_mia

Mama_mia
  • Members
  • 4,639 posts

Posted 18 September 2017 - 16:17

Ma to onaj vuchic, ispala mu shajkacha iz srca. Hteo bi da budemo ko Nemci i Shvajcarci :). Bez dushe, nastrani. :) Da se ne zna chasni krst.

 

 

 

 

napustiti sve orthodox porodicne vrednosti da bi se prepustili modnom hiru - obicni hebivetri

 

sta kaze napaceni narod?


  • 0

#32715 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 18 September 2017 - 16:23

Pa koja osoba iz LGBT populacije je ranije bila premijer?

Evo ti najbolji primer:

 

https://en.wikipedia.../Petar_Živković

 

Jeste da je bio tezak zlikovac, ali i dokazani gej.


  • 2