Daj ako moze nesto sa naslovom kvalitet leba u dijaspori
Zorane, ako ovo ne napraviš, nisi više moodonja kod mene.
"Cultural and political importance of bread" : http://en.wikipedia.org/wiki/Bread
Kruh sa češnjakom, ružmarinom i sušenim rajčicama
350g glatkog brašna
150g integralnog brašna
prstohvat soli
20g svježeg kvasca
žličica šećera
cca. 300ml mlake vode
55ml maslinovog ulja
3 režnja češnjaka
2-3 grančice ružmarina
50g sušenih rajčica
Sušene rajčice narežite na male kockice. Češnjak i ružmarin sitno nasjeckajte. Kvasac razmrvite u malo mlake vode, dodajte šećer i ostavite da se zapjeni.
Pomiješajte obje vrste brašna te dodajte sol, češnjak, ružmarin i maslinovo ulje. Dodajte uzašli kvasac i preostalu mlaku vodu te pomoći ručnog miksera sa spiralnim nastavcima zamijesite tijesto. Tijesto prevrnite na pobrašnjenu plohu te ga rukama nastavite mijesiti dok ne postano meko i elastično. Tijesto vratite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i kuhinjskom krpom te ostavite na toplom mjestu da se diže. Kad je tijesto udvostručilo volumen, lagano ga premijesite rukama i ponovo ostavite da se diže.
Pećnicu zagrijte na 200°C. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Dignuto tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu pa u njega umijesite sušene rajčice. Oblikujte štrucu i prebacite ju na lim. Na tri mjesta površinu zarežite oštrim nože, pokrijte krpom i ostavite da se diže još 30min prije pečenja.
Kruh pecite 30-35 minuta dok ne dobije lijepu boju. Je li kruh pečen možete provjeriti tako da malo kucnete po njegovoj korici. Ako čujete šuplji zvuk to znači da je pečen. Tokom pečenja u nekoliko navrata možete pećnicu poškropiti sa malo tople vode kako bi se stvorila para. Na taj način će korica kruha biti tanka i hrskava ali ne žilava.