Jump to content


Photo

Sudbina Ksenije Šević


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 pulsar

pulsar
  • Members
  • 1,721 posts

Posted 14 April 2003 - 12:36

FHP poziva vojsku na poštovanje odluke suda

Beograd - Fond za humanitarno pravo uputio je dopis ministru odbrane Srbije i Crne Gore Borisu Tadiću u kome se traži da Vojska Srbije i Crne Gore poštuje pravosnažnu odluku Opštinskog suda u Novom Sadu i vrati stan u posed Kseniji Šević iz tog grada. Vojna policija je 3. oktobra 2001. godine "nezakonito izbacila Kseniju Šević i njeno dvoje maloletne dece iz stana na Keju skojevaca bb na Petrovaradinu, bez najave, ne dozvolivši im da ponesu ni najosnovnije stvari", saopštava FHP.

Taj stan je bivši muž Ksenije Šević, kao vojno lice, dobio na privremeno korišćenje od Komande garnizona u Novom Sadu, a napustio ga je kad su se razveli krajem 2000. godine. Vojna policija, međutim, nije sačekala okončanje postupka pred Opštinskim sudom u Novom Sadu, kome je Ksenija Šević predložila da joj dozvoli dalje korišćenje stana.

Posle nasilnog iseljenja, ona se žalila Opštinskom sudu u Novom Sadu zbog ometanja poseda od tadašnje Vojske Jugoslavije. Sud je 19. oktobra 2001. godine doneo privremenu meru kojom je Vojsci Jugoslavije naložio da Kseniji Sević vrati stan.

Pošto Vojska Jugoslavije i dalje nije htela da postupi prema odluci suda, Opštinski sud u Novom Sadu doneo je 16. januara 2003. rešenje o prinudnom izvršenju odluke. Sud, međutim, nije mogao da izvrši odluku, jer su sudskog izvršitelja naoružani pripadnici Vojne policije u dva navrata oterali iz stana.

"Nasilno i samovoljno iseljavanje majke sa dvoje male dece, a zatim odbijanje da se postupi po odluci suda, predstavlja teško kršenje osnovnih ljudskih prava: prava na pravnu sigurnost i pravedno postupanje, prava na mirno uživanje imovine i prava na stanovanje", upozorava FHP.