Jump to content


Photo
- - - - -

Amfilohije nikada neće dozvoliti Paradu ponosa


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
109 replies to this topic

#31 Svetopelek

Svetopelek
  • Members
  • 101 posts

Posted 09 October 2010 - 04:29

Crkva dala vetar u leđa protivnicima gej parade

#32 Svetopelek

Svetopelek
  • Members
  • 101 posts

Posted 09 October 2010 - 04:34

Kako ova novina potpaljuje! Policajci kobajagi htjeli da štrajkuju, Amfilohije se opet oglasio, a "Dveri" sve rade u saradnji sa SPC. Pogledajte što "Dveri" izjavljuju.

Vesti

Otkrivamo plan desničarskih i navijačkih grupa pred „Paradu ponosa“

Gejeve će gađati i go*nima!

Subota - 09.10.2010

Grupe ekstremnih desničara i navijača iz stanova i lokala u blizini parka Manjež će sinhronizovano izleteti i napasti učesnike „Parade ponosa“, koji će se u nedelju okupiti na tom mestu. Pored praćki i šok-bombi, za obračun s gejevima spremili su posebno oružje - kese s fekalijama, saznaje „Alo!“.

Pored homoseksualaca, na meti huligana će se naći i sve strane banke, „Mekdonalds restorani“ i objekti „Delta maksija“, koji se nalaze u širem centru grada.
Grupe od tridesetak najekstremnijih navijača obezbedili su štekove u ulicama oko Manježa još pre nekoliko nedelja, tvrdi dobro obavešten izvor „Alo!“.
- To su prazni stanovi i lokali, gde će oni već danas da se pritaje, a u koje su već deponovali ozbiljne zalihe štangli, praćki, baklji, ručnog suzavca, šok-bombi... Plan im je da u jednom trenutku izlete iz stanova i pokušaju da probiju kordon policije koji će obezbeđivati paradu - kaže naš sagovornik.

Ekstremisti su za učesnike „Prajda“ pripremili i posebno oružje - kese s fekalijama.
- Pokušaće da na povorku bace kese napunjene fekalijama s okolnih zgrada jer smatraju da to nije krivično delo, a time bi ipak ostvarili svoj cilj - da Evropi pošalju jezivu sliku iz Beograda - otkriva za „Alo!“ izvor blizak ultradesničarskim grupama.
Deo scenarija protivnika održavanja „Parade ponosa“ po tradiciji je i demoliranje objekata stranih firmi.
- Plan je da navijači krenu s Voždovca, Banjice i Zvezdare i da na putu do Manježa demoliraju sve strane banke, „Mekdonaldsove“ restorane i „Maksije“, a jedan deo će svakako krenuti na zgradu Televizije B92, u Novom Beogradu. Time bi se dobar deo policajaca izvukao iz centra, pa bi bilo lakše prekinuti skup - kaže izvor „Alo!“.
On dodaje da će grupe ekstremnih desničara u nedelju ujutru krenuti u napad na paradu sa još tri punkta - od Vaznesenske i crkve svetog Marka, kao i hrama svetog Save.
- U osam sati će prisustvovati jutarnjoj liturgiji, odakle će krenuti prema Manježu. Međutim, kako bi se izbegla hapšenja, dogovor je da ne ide više od dvoje ljudi, a da se u masu grupišu pred samim ciljem - objašnjava naš sagovornik i dodaje da bi u centru Beograda u nedelju bi moglo da se okupi najmanje 5.000 ekstremnih protivnika gej parade.
Sagovornik „Alo!“ ocenjuje i da bi „haos koji će se odigrati u centru prestonice beogradski kriminalci mogli da iskoristiti za niz pljački na periferiji grada“.
Prema procenama policije, u nedelju se na „Paradi ponosa“ očekuje oko 200 učesnika skupa i oko 1.000 osoba protivnika šetnje gej populacije kroz Beograd. „Paradu“ će obezbeđivati oko 3.000 policajaca, a da bi skup protekao bez incidenata angažovani su pripadnici policijske brigade, Žandarmerije, svih područnih policijskih uprava, kao i pripadnici Uprave kriminalističke policije. Da je nivo bezbednosti podignut na najveći mogući nivo govori i podatak da maksimalno 2.000 policajaca obezbeđuje utakmice izuzetno visokog rizika.

Policajci odustali od štrajka

Pripadnici MUP-a Srbije odustali su od prvobitne ideje da stupe u štrajk upravo tokom „Parade ponosa“ jer bi time, kako kažu, „narušili bezbednost zemlje“.
- Nismo mi ipak „Gradska čistoća“, ukoliko bismo štrajkovali za vreme gej parade i ne bismo obezbeđivali taj skup, u Beogradu bi nastao haos. Iako država ne poštuje zakon prema nama, nećemo krenuti njenim stopama. Mi ćemo poštovati zakon - kaže naš izvor.
U oba reprezentativna sindikata, Policijskom sindikatu Srbije (PSS) i Nezavisnom sindikatu policije (NSP), takođe kažu da su radikalizaciju svog protesta samo odložili.
- Bezbednost države ne sme se dovoditi ni po koju cenu u pitanje. Mi volimo svoju državu, ona i građani su prioritet. Obezbeđivaćemo kako „Paradu ponosa“, tako i Hilari Klinton i nećemo nanositi štetu našoj zemlji - kažu policajci. Ipak, ukoliko se pregovori s vladom ne okončaju do 25. oktobra, sindikati će stupiti u štrajk.

Amfilohije: Ovakvo zlo ni Njegoš ne bi predvideo!

Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je da pripadnici Srpske pravoslavne crkve „ni u ludilu“ ne bi prisustvovali „Paradi ponosa“ u Beogradu.
- Sudeći prema prošlim vremenima, kad jedna civilizacija dođe na takav nivo i do takvog duhovnog raspada, to je znak njene katastrofe i propasti - istakao je mitropolit Amfilohije. On je naglasio da je uveren da ni Njegoš koji je predvideo sva zla ovog sveta, tako nešto („Paradu ponosa“) ne bi mogao predvideti.
Srpska pravoslavna crkva odlučno se protivi organizovanju takozvane Parade ponosa, saopštio je Sveti arhijerejski sinod SPC. Istovremeno, za Crkvu nije dopustivo ma kakvo nasilje nad organizatorima i učesnicima parade. U saopštenju SPC se ističe da se nasiljem zlo ne leči i ne pobeđuje nego umnožava.

„Dveri“: Vlast je kriva ako padne krv!

Porodica je, kao i Kosovo i Metohija, iznad Evropske unije. Ako ćemo u EU da uđemo bez teritorije, sistema vrednosti i identiteta, onda je to potpuno suludo i ta pogubna stranputica mora konačno da bude izbegnuta - kaže za „Alo!“ Boško Obradović, jedan od predvodnika organizacije „Dveri srpske“, povodom porodične šetnje koja je za danas zakazana u Beogradu kao protest protiv gej parade. Obradović kaže da vlast u Srbiji snosi najveću odgovornost za moguće incidente u vezi s paradom homoseksualaca.
- Ne dao bog da zbog ove nametnute, nepotrebne i režirane teme dođe i do najmanjeg bezbednosnog problema. Sva odgovornost je na režimu koji organizuje ovu provokativnu manifestaciju. Manjinska prava moraju da se poštuju, ali isto tako dužno poštovanje mora da ima i većinski pogled na svet, što u ovom slučaju nije učinjeno. Krajnji je čas da režim otkaže gej paradu i vrati mir u društvu. Ako to ne učini, moramo posumnjati u režimske namere, koje onda kalkulišu upravo s krvoprolićem na beogradskim ulicama kao prilikom za suspenziju demokratije - smatra Obradović. On dodaje „da sve polako počinje da liči na diktaturu manjina i da je krajnji je trenutak da se postavi pitanje ima li granice u proširivanju korpusa ljudskih prava“.
- Niko ne sme biti diskriminisan ni po kom osnovu, ali isto tako moraju da se znaju i poštuju svetinje ovog naroda i tradicionalni sistem vrednosti. Ne galamimo mnogo, nikome ne pretimo niti volimo da se nama preti, zagovaramo isključivo mirne i nenasilne proteste, ali smo nepokolebljivi, odlučni i istrajni u odbrani porodice i zahtevu za otkazivanje gej parade. I ne odustajemo - zaključuje Obradović. V. P.

Ekipa Alo!


http://www.alo.rs/ve...gadati_i_gonima

#33 AleksandarSRB

AleksandarSRB
  • Members
  • 6,081 posts

Posted 10 October 2010 - 15:36

Crkva dala vetar u leđa protivnicima gej parade



Саопштење Светог Архијерејског Синода поводом најавâ геј-параде у Београду
8. октобар 2010 - 7:45

Званичан став Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, као и истоветан став свих традиционалних Цркава и верских заједница у Србији, а у вези са правима такозваних сексуалних мањина, објављен је још током јавне расправе о предлогу Закона о забрани дискриминације.

Српска Православна Црква је против јавног изражавања и рекламирања сексуалне оријентације или било које друге личне склоности, поготову уколико она вређа право грађана на приватност и породични живот, њихова верска уверења и неприкосновеност достојанства личности. У том контексту, она се одлучно противи и организовању такозване параде поноса (поноса чиме? - питамо се).

Подсећамо, с тим у вези, најпре на речи Светога Писма Новог Завета, речи које за хришћане јесу дух и живот и које никада неће бити застареле: „Ни блудници..., ни прељубници..., ни мужеложници... неће наследити Царство Божје" (Ι Кор. 6, 9 -10). На другим местима се, такође директно, говори о противприродном сексуалном понашању, чињењу срама, поквареном уму... (Римљ. 1, 24 - 32), о томе да је срамно и говорити о тајним поступцима неких људи и тако даље.

Истовремено, свако насиље је за Цркву увек недопустиво. То важи и за насиље према лицима или групама које, по схватању Цркве, греше против моралних норми или, штавише, угрожавају јавни морал. О томе речито говори свети ава Јустин Поповић: „Основна еванђелска благовест и јединствена у земаљском свету новина, којом је Нови Завет и на земљи и на небу бесмртно нов, јесте: осуђивати грex, a волети грешника, спасавајући га од греха. Као боголико биће човек је увек несравњено већи од сваког свог греха, па и оног највећег... Хришћанима није допуштено обарати заблуду приморавањем и насиљем, него убеђивањем, речју и кротошћу обављати спасење људи."

Свети Јован Златоуст говори слично: „Ја сам научен да трпим гоњење, а не да гоним; да будем прогањан, а не да прогањам. Тако је и Господ Христос побеђивао, не распињући него распет, не задајући ударце него примајући ударце."

Уверени да ове речи светог Јована Златоуста, великог учитеља Цркве, и нашег српског Златоуста, светог аве Јустина, недвосмислено изражавају учење Православне Цркве, сматрамо да је снисходљивост према насиљу или, још горе, отворено или прикривено позивање на насиље, а поготову вршење насиља, тобоже у име Цркве Божје и хришћанске вере, или у име било које вере, према било коме, па и према несрећним, управо трагичним учесницима бучно, неукусно и крајње провокативно најављиване светогрдне параде, апсолутно недопустиво и супротно свему хришћанском. Насиљем се зло не лечи и не побеђује него умножава.

У данашњем духовном, социјалном и политичком стању народа и државе, сматрамо да су поједини медији и поједине невладине организације ради својих приземних, ако не и подземних интереса, наметнули ову отужну тему читавом нашем друштву, мада је она за нас суштински ирелевантна.

За Свети Архијерејски Синод,

Епископ бачки

Иринеј,

портпарол Светог Архијерејског Синода


Patrijarh poziva na mir
10. oktobar 2010. | 16:13 | Izvor: FoNet
Nema takvoga cilja koji bi mogao opravdati ugrožavanje života ljudi, poručuje patrijarh (Beta)

Beograd -- Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej poziva sve da se uzdrže od nasilja i da zavlada mir na ulicama Beograda.

Poruku poglavara SPC preneo je episkop hvostanski Atanasije, vikar patrijarha Irineja.

"Njegova svetost patrijarh poziva sve da učine što mogu sa svoje strane da se ponovo zacari mir na ulicama ovoga grada, podsećajući da nema takvoga cilja koji bi mogao opravdati ugrožavanje života ljudi", rekao je Fonetu vladika Atanasije.

Apelujemo, molimo, uzdržimo se svi od nasilja, setimo se ljubavi Hristove, ljubavi prema svakom čoveku, preneo je episkop Atanasije reči patrijarha.

Srpska pravoslavna crkva saopštila je da se otkazuje moleban, zakazan za danas u 18 sati u Hramu svetog Save.



#34 Svetopelek

Svetopelek
  • Members
  • 101 posts

Posted 10 October 2010 - 18:13

Ništa od ovoga što je danas bilo ne bi se desilo da Amfilohije nije huškao svojim izjavama. Prema tome, policija treba da ispita Amfilohija da se dobro istraži njegova umiješanost u sve ovo.

Da li policija smije i da pomisli da privede Amfilohija na informativni razgovor? Ne, naravno, on je jači od države Srbije.

#35 AirBall

AirBall
  • Members
  • 20,451 posts

Posted 10 October 2010 - 18:44

Ne, naravno, on je jači od države Srbije.


Zar je on drzavljanin Srbije?

#36 Darko011

Darko011
  • Members
  • 289 posts

Posted 10 October 2010 - 18:52

Gej parada je izazvala reakciju,i njeni organizatori imaju razloga da budu zadovoljni.To i jeste bio cilj,zar ne?Borba protiv diskriminacije bi bila upoznavanje javnosti sa slučajevima diskriminacije,a ja to nisam još čuo ni video.To nije razlog postojanja gej organizacija,već pokazivanje zaostalosti Srba,posipanje pepelom liberala,a grupe huligana dođu kao kec na deset.
Zašto neko misli da samo huliganima i klerofašistima smeta gej parada?Smeta i meni,iako nisam ni jedno ni drugo,a ne prihvatam da me neko gura u bilo koju grupu zbog mišljenja.Isto tako ne prihvatam ni da mi neko soli pamet o zaostalosti Srba,Balkana,Beograda zbog sukoba na ulicama,jer ti sukobi se dešavaju i u Stokholmu,i u Amsterdamu.
Dobronameran savet svakoj gej organizaciji,i svakom gej aktivisti je da izlaze u javnost sa slučajevima diskriminacije,to je nešto što mogu da podržim u svakom trenutku.Ali,to je posao od 365 dana godišnje,koji izgleda neće niko da radi.Mnogo je isplativije podići sajt,osnovati NVO,i jednom godišnje zakazati žurku.
Prozivke SPC i Amfilohija me kao pravoslavca vređaju,ali koga je briga za to,Srbe i njihovu crkvu može svaka šuša da pljuje kad god poželi,to je još jedan dokaz o zaostalom narodu na brdovitom Balkanu.

#37 nighty

nighty
  • Members
  • 1,793 posts

Posted 10 October 2010 - 19:16

Risto Sotona poziva na otpor gay paradi??? Pa crkva je leglo pederastije i pedofilije. Ne bi me iznenadilo da i on ima nešto sa Pahomijem, mada ovaj više voli malu dečicu.

#38 Svetopelek

Svetopelek
  • Members
  • 101 posts

Posted 10 October 2010 - 20:21

Sami zaklučite ko je organizator ove "briljantne operacije", samo čitajte temu od početka.

Tijanić: "Na delu vojna operacija zavođenja vanrednog stanja"

Fonet | 10. 10. 2010. - 16:20h | Foto: ALO | Komentara: 2

Generalni direktor Radiotelevizije Srbije (RTS) Aleksandar Tijanić izjavio je danas FoNetu da je na ulicama Beograda na delu "vojna operacija privremenog zavođenja vanrednog stanja", brilijantno izvedena od nepoznatog uma.

"Odlično organizovana, strateški planirana" akcija, ocenio je Tijanić i upozorio da "sve što se valja ulicama, završi u opštem nasilju" i "samoubilačkim napadima huligana na policiju".

"Jedno je pitanje seksualnog ukusa, ali kakve veze ovo ima sa seksualnim ukusom", zapitao je Tijanić.

On je ukazao da "RTS strada kao tradicionalna meta svakog ko izađe na ulicu". Tijanić je izrazio bojazan da sve ovo nije generalna proba za nešto, ali nije precizniji odgovorio na pitanje kakva generalna proba i za šta.



#39 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 10 October 2010 - 22:06

Bogami, ima tu nesto. Sve se i ja nesto mislim da su DB-SPC u korenu sveg zla (kao i obicno)...

#40 nighty

nighty
  • Members
  • 1,793 posts

Posted 11 October 2010 - 10:27

Srpska pravoslavna crkva je izvor svih zala u zadnjih 20 godina.

#41 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 11 October 2010 - 11:04

Gej parada je izazvala reakciju,i njeni organizatori imaju razloga da budu zadovoljni.To i jeste bio cilj,zar ne?Borba protiv diskriminacije bi bila upoznavanje javnosti sa slučajevima diskriminacije,a ja to nisam još čuo ni video.

Ti nisi juce video oko 5-6 hiljada huligana koji pokusavaju 6 sati da se probiju kroz policijsko obezbedjenje da bi pobili ucesnike parade? To ti je malo konkretne diskriminacije?

#42 trismegist

trismegist
  • Members
  • 2 posts

Posted 11 October 2010 - 11:21

Ovo je ipak malo preterano, mada bih pozvala SPC da strogo kazni sve iz svojih redova koji su doprineli haosu i učestvovali u rušenju grada! Oni đakoni koji probijaju kordon policije delovali su baš u skladu sa hrišćanskom porukom ljubavi i mira?! Ili oni idioti koji su držali ikone i krsteače u rukama a pokušali da spreče da se pruži pomoć povređenima u Urgentnom?

#43 mvasic

mvasic
  • Members
  • 2,660 posts

Posted 11 October 2010 - 13:06

Gej parada je izazvala reakciju,i njeni organizatori imaju razloga da budu zadovoljni.To i jeste bio cilj,zar ne?Borba protiv diskriminacije bi bila upoznavanje javnosti sa slučajevima diskriminacije,a ja to nisam još čuo ni video.To nije razlog postojanja gej organizacija,već pokazivanje zaostalosti Srba,posipanje pepelom liberala,a grupe huligana dođu kao kec na deset.
Zašto neko misli da samo huliganima i klerofašistima smeta gej parada?Smeta i meni,iako nisam ni jedno ni drugo,a ne prihvatam da me neko gura u bilo koju grupu zbog mišljenja.Isto tako ne prihvatam ni da mi neko soli pamet o zaostalosti Srba,Balkana,Beograda zbog sukoba na ulicama,jer ti sukobi se dešavaju i u Stokholmu,i u Amsterdamu.
Dobronameran savet svakoj gej organizaciji,i svakom gej aktivisti je da izlaze u javnost sa slučajevima diskriminacije,to je nešto što mogu da podržim u svakom trenutku.Ali,to je posao od 365 dana godišnje,koji izgleda neće niko da radi.Mnogo je isplativije podići sajt,osnovati NVO,i jednom godišnje zakazati žurku.
Prozivke SPC i Amfilohija me kao pravoslavca vređaju,ali koga je briga za to,Srbe i njihovu crkvu može svaka šuša da pljuje kad god poželi,to je još jedan dokaz o zaostalom narodu na brdovitom Balkanu.


A zasto ti smeta parada, pa ne traze od tebe da se pokrstis?

Nema boljih od srpskih pravoslavaca, pa gde ste bili pre 20+ godina? Nigde ni jednog. Od jednom, '90. godine, svi pravoslavci! Cudo nevidjeno!

Procitaj "Vreme cuda" Borislava Pekica.

#44 nighty

nighty
  • Members
  • 1,793 posts

Posted 11 October 2010 - 13:25

Glavna baza čopora bila je crkva svetog Marka, a vodje su bili popovi. Evo odličnog povoda za zabranu.

#45 mvasic

mvasic
  • Members
  • 2,660 posts

Posted 11 October 2010 - 13:32

Ma kakva zabrana, treba ih vratiti tamo gde im je mesto, u kanalizaciju.