Jump to content


Photo
- - - - -

Beldocs 2010


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
2 replies to this topic

#1 vincentprice

vincentprice
  • Members
  • 559 posts

Posted 14 April 2010 - 13:42

Međunarodni festival dokumentarnog filma BELDOCS 2010 sa sloganom „Nove vizure“, održava se od 13. do 20. aprila 2010. u Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture Studentski grad, Dvorani Kulturnog centra Beograda i Art Bioskop Museumu. Treće izdanje Festivala predstavlja 51 najaktuelnije ostvarenje svetske dugometražne filmske dokumentaristike.

Cepelinske romanse i svemirski turisti. Pice u Aušvicu i ekologija u Smederevu. Samouke bubnjarke i ljubomorne divlje mačke. Vesti iz klanice i ispovesti iz kladionice. Ratni velešpijuni i freestyle mujezini. Globalne menstruacije i muške prostitucije. Gvozdene vrane i porodične tajne. Visoka nebesa, a zemlje tvrde. Eskobar i Dostojevski. Sevdah i Timbuktu. Tokom osam dana BELDOCSa publika će imati priliku da pogleda 18 dokumentarnih filmova u međunarodnom takmičarskom programu u selekciji Borisa Mitića i Mladena Vušurovića, dok će u regionalnom takmičarskom programu, u selekciji Igora Toholja, pored novih dokumentarnih ostvarenja iz regiona, premijerno biti prikazano i sedam srpskih dugometražnih dokumentarnih filmova.

U okviru posebnog programa revijalnog karaktera Žiri je uvek u pravu biće predstavljeno četiri filma koji su nominovani za nagradu Oskar 2009 u kategoriji dugometražnih dokumentarnih filmova, kandidat za BAFTA nagradu Britanske akademije za film, kao i najbolji film po mišljenju Evropske filmske akademije. Specijalni program Fokus Rusija, koji uređuje profesor Marko Babac, obuhvatiće projekcije 10 filmova koji su producirani u Rusiji ili govore o Rusiji danas. Elizabeth Marschan će predstaviti festival DOCPOINT Helsinki uz projekcije 4 dokumentarna filma iz Finske. Edukativni program Festivala BeldocsPro čine tribine, radionice, master classovi koji će svojim bogatim sadržajem i renomiranim predavačima sigurno zadovoljiti sve radoznale umove u traganju za novim saznajnim, životnim i profesionalnim iskustvom.

Festival 13. aprila otvaraju dva filma u Jugoslovenskoj kinoteci: „Zvezda je rođena“ Vanje Kovačević (20:30) i „Svemirski turisti“ Christiana Freia (22:00). Odluku o najboljem filmu u međunarodnoj selekciji doneće žiri u sastavu Aleksandar Kostić, Elizabeth Marschan, Maximillian Pleattau, dok će žiri u sastavu Marko Babac, Oliver Sertić i Petra Seliškar odabrati najbolji film u regionalnoj selekciji.

Nagrađeni filmovi biće proglašeni i prikazani na svečanom zatvaranju Festivala 20. aprila u Jugoslovenskoj Kinoteci, a nagrade će dodeliti predstavnik pokrovitelja fonda za nagrade - Opštine Stari grad.

#2 vincentprice

vincentprice
  • Members
  • 559 posts

Posted 14 April 2010 - 13:50

Sinoc sam na otvaranju ponovo gledao "Zvezda je rodjena" :ph34r:

Drugi film veceri je bio "Svemirski turisti", koji je traje dosta dugo, definitivno je moralo da se skrati. Problem kod dokumentarista je sto kao da ne naprave precizan i koncizan koncept i scenario i onda dopustaju da jedna prica povuce drugu, druga trecu i tako u krug i onda ni jedna nije u potpunosti zaokruzena. Kazu film nastaje u montazi, odnosno tek tada imash pravi koncept. Mislim da ovo nije pravi nacin da se prave ovakvi filmovi. Konkretno kod ovog filma, neke scene su apsolutno nepotrebne, nema poente ubacivati ih, a bilo je dosta materijala. Najbolji deo filma su scene iz medjunardno svemirske stanice, gde se nalazila turistkinja Anosek Ansari, amerikanka koja je platila 20 miliona dolara da bi provela cini mi se osam dana u svemiru. Taj deo je zaista odlican, prikazivanje njihovog zivota u bestezinskom stanju. Mislio sam da ce ovo biti prica samo o njoj, ali reditelj se odlucio da ubaci i neke Rumune, Kazahtance koji skupljaju otpad od rakete, pa onda jos jednog turistu. Dobra prica, ali definitivno nije ispricana na pravi nacin. Bilo je odlicnih momenata u filmu, ali sve u svemu, jedan veoma prosecan film.

#3 vincentprice

vincentprice
  • Members
  • 559 posts

Posted 20 April 2010 - 15:08

Besplatno na zatvaranje Beldocs-a 2010.

Edited by vincentprice, 20 April 2010 - 15:08.